Vooroordelen HSP
HSP Mind

11 vooroordelen over hooggevoeligheid

“HSP is meer dan gevoelig zijn voor prikkels”

Er zijn altijd hooggevoelige mensen geweest, maar pas in 1996 is de term geïntroduceerd door de Amerikaanse psychotherapeute dr. Elaine Aron. Zij deed uitgebreid onderzoek  naar het begrip en kwam tot de conclusie dat HSP een karaktereigenschap is. Het begrip wordt nu meer zichtbaar door de enorme hoeveelheid prikkels die we in deze maatschappij ervaren. We leven gehaaster dan ooit en ervaren een enorme tijds- en prestatiedruk. HSP-kinderen én -volwassen lopen daardoor eerder vast en vallen zo eerder op. Maar vooralsnog is er een grote groep mensen die HSP niet ziet voor wat het is. Er zijn namelijk nog te veel vooroordelen over hooggevoeligheid. En dat is doodzonde.

HSP’ers worden nog onvoldoende begrepen en (h)erkend in deze maatschappij. Dit kan vele vervelende gevolgen hebben. Bijvoorbeeld als HSP’ers niet mee kunnen draaien in deze maatschappij, thuis zitten met een depressie en/of burn-out en niet begrijpen waar de kern van hun huidige situatie ligt. Ze krijgen dan ook  vaak de verkeerde behandeling toegewezen.

Bij dezen 11 vooroordelen over HSP, zodat deze eens en voor altijd uit de weg geruimd worden (de vooroordelen me dunkt).

• HSP’ers zijn overdreven emotioneel

‘Als je hooggevoelig bent, ben je toch overdreven gevoelig en zweverig? Een zeurpersoon die niks aankan.’ Waarom? Denk je dat we expres naar vervelende prikkels zoeken, die intens opzuigen om vervolgens daarover te kunnen jammeren.

Hooggevoeligheid is iets anders dan overgevoeligheid. We kunnen wel emoties intenser ervaren en verwerken, maar we zijn niet per definitie overdreven emotioneel. Sterker nog: veel HSP’s vluchten hun hoofd (omdat ze mentaal intensiever verwerken) en sluiten daardoor hun gevoel ook vrij gemakkelijk af (en ook prikkels).

• HSP’ers zijn allemaal hetzelfde

Nee, natuurlijk niet. Er bestaan heel veel verschillende mensen, dus ook verschillende HSP’ers. De één heeft bijvoorbeeld zich van kleins af aan goed leren af te sluiten en heeft helemaal geen last van externe prikkels, maar kan daardoor ook niet goed bij zijn eigen gevoel. De ander kan zich daarentegen totaal niet af sluiten, maar kan daardoor goed bij zijn authentieke zelf.

Ofwel, HSP komt in gradaties. De één is gevoeliger dan de ander. Hooggevoeligheid is een karaktereigenschap. Daarnaast kan je nog vele andere (karakter)eigenschappen hebben. Je bent dus niet alleen een HSP’er. Denk alleen maar al hoe iemand opgevoed is, de genen, zijn of haar horoscoop en de leefomgeving waar diegene zich nu in bevindt etcetera.

• HSP’ers zijn speciaal en bijzonder

Ja, want iedereen is speciaal, bijzonder en uniek. Als je hooggevoelig bent, ben je alleen niet specialer dan andere mensen. HSP’ers zien hun hooggevoeligheid vaak als een enorme last als ze er nog niet goed mee om kunnen gaan. Ze vinden zichzelf dan dus absoluut niet meer bijzonder of specialer dan een ander.

We zijn allemaal gelijk als mens, maar niet hetzelfde.

• HSP is een stoornis

Hooggevoeligheid is geen stoornis, maar een karaktereigenschap. Onderzoek toont aan dat HSP bestaat en er an sich geen stoornis in de hersens aanwezig is.

Veel mensen verwarren hooggevoeligheid met andere theorieën. Dus dan lijkt het vaag. Vind je het storend? Dan ken je HSP niet goed of wil je er misschien niet veel van weten. We hebben zoveel kanten: mooie en minder mooie (goh, we zijn net mensen). En ja, die vallen misschien wat meer op. Maar hooggevoeligheid zit in ons karakter. Dat is dus geen stoornis. Je hebt geen medicatie voor hooggevoeligheid. En als ik die zou moeten slikken om in een keurslijf te passen, dan pas ik met liefde.

• HSP’ers willen alles op hun eigen manier

Dit klopt vaak wel. Maar hey, dat komt ergens vandaan. Veel HSP’ers werden namelijk in hun jeugd vaak niet gezien of gehoord. Misschien weten we daardoor nu heel goed wat onze grenzen zijn en waar we tegenaan lopen en liggen die soms mijlenver uiteen met andermans grenzen of gedachtegoed. Daarvoor hebben we heel wat wegen moeten afleggen. En er is no way back. 

Een HSP’er denkt vooruit, en ziet vaak hoe iets anders kan. Ook krijgen we meer prikkels binnen en proberen we dat vaak te reguleren. Deze karaktereigenschap zorgt er onder andere voor dat ik heel goed weet wat ik wil in het leven. De gulden middenweg pakken in iedere situatie, is daarbij perfect als je het mij vraagt: ruimte innemen, maar ook de ander ruimte laten nemen. Als je dan een oogje kan dichtknijpen als wij vaak het licht willen veranderen in een ruimte, vinden we dat heel lief ;).

•  HSP’ers zijn altijd ziek, zwak of misselijk

De weerstand van een HSP’er kan inderdaad laag zijn. Dat komt doordat je als hooggevoelig persoon vaak alles binnen krijgt in ons energieveld. Dus ook vervuiling van teveel prikkels. Als je als HSP’er nog niet goed kan afsluiten, kan je daar op ten duur (chronisch) ziek van worden. Daardoor is het belangrijk HSP te erkennen, en je leren af te sluiten en te gronden.

• HSP’ers zijn alleen gevoelig voor prikkels

HSP is meer dan gevoelig zijn voor prikkels. HSP heeft met vier kenmerken te maken: diepgaande verwerking, oog voor details, emotionaliteit en overprikkeling. Perfectionisme, moeite met grenzen aangeven en een hoger risico op depressiviteit, angsten, burn-out en verslavingen horen ook bij hooggevoeligheid. Dus nee, HSP’ers zijn niet alleen gevoelig voor prikkels. Dan ben je enkel overgevoelig.

• HSP’ers zijn overdreven kritisch

De meeste HSP’ers hebben vaak last van perfectionisme en het altijd (te) goed willen doen. Omdat HSP’ers heel goed aanvoelen wat de ander wil, hebben ze vaak ergens in hun jeugd geleerd dat je alleen goed genoeg bent als je goed bezig bent. Daardoor nemen ze alles wat ze doen onder de loep en kunnen ze best gemeen zijn naar zichzelf en naar anderen. Dit is ook iets wat een HSP’er door moet krijgen om zo zijn perfectionisme los kan laten. Perfectie bestaat immers niet, het is een verkapt woord voor onzekerheid als je het mij vraagt.

• HSP’ers zijn achterdochtig

Dit klopt wel een beetje. Voor een HSP’er is het namelijk vaak moeilijk om emoties en gevoelens te onderscheiden. Daarbij voelen ze zich vaak onveilig, iets wat vaak ten grondslag ligt aan hun jeugd. Daarom is het zo belangrijk trauma’s te verwerken en te helen, zodat je helder kan nadenken en in het nu kan blijven.

Als je trauma’s hebt genezen en  leert relativeren, is er niks mis mee dat je snel op je hoede bent. Zolang je maar niet vanuit je emotie gaat handelen, is dit gewoon een eigenschap waar je prima mee om kan leren gaan (en ook kleiner kan maken).

Een HSP’er heeft oog voor detail waardoor dingen eerder opvallen. Bij iedere HSP’er is het anders hoe ze daar aan toegeven. Maar oog voor detail hebben an sich is niets mis mee, dat kan in je voordeel werken (snel overzicht, oplossingen bedenken, dingen concreet maken). Echter, moeten achterdochtige HSP’ers leren om niet vanuit angst te handelen.

• HSP’ers leven altijd spiritueel of zijn paranormaal

Iedereen is spiritueel, alleen niet iedereen wil of kan er naar leven. HSP’ers zijn vaak wel geïnteresseerd in persoonlijke ontwikkeling en willen dat wat ze doen nut heeft. Een HSP’er heeft volgens Elaine Aron gevoeligere zintuigen en door hun sterk ontwikkelde antennes begrijpen ze veel van zichzelf of hun omgeving. Maar een HSP’er is niet per definitie paranormaal begaafd. Ik ken genoeg HSP’ers die niet zo leven. Die heb je er zeker wel tussen zitten, maar dit hoort niet per definitie bij een hooggevoelig persoon.

• HSP’ers zijn gek

Wie bepaalt dat eigenlijk? Misschien ben je zelf wel gek, omdat je zelf in een keurslijf zit? Dat hooggevoelige mensen zich misschien anders gedragen dan wat jij gewend bent, maakt ze nog niet gek. Misschien heb jij talloze maskers op, en is een HSP’er gewoon zichzelf. Ze laten vaak al hun kaarten zien, met alle tegenstellingen die er bestaan. Dat maakt ze anders dan de grote massa.

Natuurlijk passen we ons (en sommigen juist teveel) aan, maar we blijven wel authentiek. Wie is er nou gek?

Oke, misschien een beetje gek dan 😉 Maar hey: liever prettig gestoord, dan verschrikkelijk gewoontjes.

Foto: Pixabay

 

 

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.