HSP symptomen
HSP Mind

20 dingen die jij als HSP’er absoluut herkent

Hey HSP! (again). Als hoogsensitief persoon hebben wij meer in overeen dan je waarschijnlijk weet. En jij ook met andere HSP’ers. Bij dezen deel ik wat punten die ieder hooggevoelig persoon herkent, en verder gaan dan last van prikkels en meer verwerkingstijd nodig hebben. Bij dezen!

1 In hoekjes of achteraan zitten

Als HSP’er houd jij er niet van om geen overzicht te hebben. Het liefst heb je controle, maar inmiddels weet je hoe de wereld werkt en dat dat niet bestaat. Overzicht daarentegen wel. Daarom zit jij het liefst rechts- of linksachterin, of achteraan. Vooraan, of in het midden? Paniek alom. Ook heb je het liefst niemand naast je, want dat leidt je alleen maar af.

2 Je weet niet of je extra- of introvert bent

Je bent heel sociaal, maar hier heb je vaak geen zin in. Je maakt graag connectie, maar liever alleen als het jou uitkomt. En eigenlijk snap je niet dat anderen niet zo zijn, en over hun grenzen heengaan. Of je gaat zelf nog over je grenzen heen, maar voelt dat je je eigenlijk vaker nee moet zeggen.

In ieder geval ben je te druk voor een introvert, en te rustig voor een extravert. Of zoiets. Socializen is zeker aan jou besteed, en je bent ook very geïnteresseerd in anderen. Maar soms ook even niet. En zeker niet in iedereen. En ondanks je van veel mensen houdt, besteedt het liefst dan ook je meeste tijd aan jezelf. En je kat. En soms hang je de slingers op.

Je weet dus niet of je een intro- of extravert bent, en volgens mij heet die groep ambivert. Maar ook daar twijfel je aan. Ach, wat maakt het ook uit :].

Afbeeldingsresultaat voor gif party tired

3 Je heb niet alleen empathie, je voelt letterlijk de gevoelens van een ander

Je kan meeknikkend en meelevend met een traan aandachtig een gesprek te volgen, van mensen die 20 meter van je vandaan zitten. Je observeert alles rustig en voelt niet alleen mee met desbetreffende personen, je observeert ook hun houding, manier van omgang, praten en heb daar een mening over. Het liefst loop je erheen om te bemiddelen, of te zeggen hoe fijn je het vindt om zo’n open gesprek te zien.

Maar soms heb je hier juist geen zin in. Of je voelt helemaal mee, of je kijkt de andere kant op. Er lijkt vaak geen middenweg, en je bent nog aan het leren om emoties van anderen niet te dragen en/of  los te laten.

4 In jou zit een kat die ook kan uitslaan

Zo’n lievertje ben je niet altijd. En dat is doodnormaal. Soms krijgt iemand ervan langs omdat je weer eens je spons bent vergeten uit te knijpen (en die ander bloedirritant kan zijn). En dat is oke. In iedereen schuilt een kat die af en toe met rust gelaten moet worden. No worries.

Afbeeldingsresultaat voor cat hit gif

5 Iets kleins kan je helemaal uitputten

Even langs bij de buurvrouw voor een gezellig kopje thee? Het kan jou helemaal uitputten. Wat voor anderen appeltje eitje is, kan voor jou slópend zijn. Zeker als er nieuwe prikkels zijn, de situatie emotioneel is en/of je nog niet goed kan afsluiten. En dat is ok. Bij jezelf leren blijven, dingen doen wat bij jou past en je spons uitknijpen is the key ;).

6 Je hebt de neus van een hond

Waar anderen één geur ruiken, en dat definiëren als lekker/vies, ruik jij tig geuren tegelijk. Jij ruikt als geen ander iemands wasmiddel (is dat Robijn dat je gebruikt?), iemands deodorant van 20 km afstand en nog 100 anderen geuren. Hierdoor kan je intens genieten van geuren, maar werkt het ook de andere kant uit.

7 Een liedje zet je op repeat

Want het brengt je in een meditatieve staat. Een lied keer op keer luisteren is heerlijk, maar het liefst zorg je dat je in levenssituaties niet de plaat laat hangen ;).

8 Je voelt anderen haarfijn aan, soms beter dan zij/hij zichzelf

Je spreekt met iemand af en voelt dat de ander zich niet chill voelt. Diegene lijkt dit niet te begrijpen, en vertelt a en straalt b uit (denk je), en je wordt er helemaal onrustig van. Waarom draagt diegene dit zich? Waarom praat hij/zij er niet gewoon over. Wat moet jij ermee? Waarom wil diegene überhaupt afspreken? Kan je iets doen? Kan-ie het niet gewoon thuis laten. Wat nu?

Tip: laat het bij die ander, of vraag voorzichtig (maar niet dramatisch) hoe diegene zich echt voelt. Ga anders wat doen, vooral niet binnen zitten helpt. Blokje om? Doen! Dierentuin? Doen! En zo niet, leer het bij diegene te laten. Iedereen voelt zich wel eens ruk.

9 Bizarre dromen zijn voor jou normaal

Als anderen enthousiast vertellen over hun droom grinnik je mee en zie je het helemaal voor je, maar het is niets nieuws voor je. Iedere nacht ga jij door de tunnel van Wonderland om de meest bizarre dromen te hebben. Het is een verwerking, je haalt er soms lessen uit en je kan er van genieten.

Afbeeldingsresultaat voor alice van wonderland down the rabbit hole gif

10 Je raakt meteen gestrest als iemand die je mag zijn stem een beetje verheft

Soms heeft iemand het niet door en wil dan vooral duidelijk zijn, terwijl jij als geen ander van een stipje al de boodschap eruit kan halen. Zelfs al zit er nul intonatie in iemand stem, dan hoor je de boodschap écht wel (het is een tweede of je er naar luistert, want je best een beetje koppig).

Zeg ons gewoon duidelijk en rationeel een emotioneel verhaal. We weten als geen ander hoe wat voelt, dus je kan het ook constructief brengen. Dan luisteren we ook beter! Win-win ;).

11 Je vindt dieren soms liever dan mensen

Maar sorry, dieren zijn ook gewoon het allerliefst.

12 Jij begrijpt vrijwel iedereen, maar vrijwel niemand begrijpt jou (denk je)

Als dit voor jou geldt, dan wordt het tijd een andere tribe te vinden. Anyway, iedere HSP’er is door deze fase gegaan/gaat door deze fase, en dan is het kunst om een oordeel van iemand bij diegene te laten en erkenning te vinden bij andere hoogsensitieve mensen/lichtwerkers/gevoelsmensen.

Stiekem denk ik dat meerdere mensen je begrijpen dat je denkt, maar ze dit niet vertellen. En wat doet het er toe, als jij en andere HSP’ers jou maar begrijpen :).

Afbeeldingsresultaat voor alien gif

13 Alles moet nut hebben, anders stop je er zo weer mee

HSP’ers zijn niet lui, als iets hun hart niet raakt dan zijn ze gewoon er snel klaar mee. En waarom ook niet? Daarom is het van belang werk te vinden dat echt je zielsmissie past, zodat je er helemaal voor kan gaan.

14 Je voelt je snel teveel

Omdat je bijvoorbeeld als kind weinig ruimte in mocht nemen, en je nu eindelijk vrij bent en veel emoties hebt, voel je je al gauw snel te veel. En misschien neem je ook wel veel ruimte in. Dan kan je twee dingen doen 1. de ander iets meer in laten nemen, maar balans blijven houden 2. iemand zoeken bij je je verhalen kwijt kan (zoals een coach) en in een dagboek je gedachten en gevoelens opschrijven. Alsnog is het logisch dat je soms teveel inneemt, dat heeft iedereen. Soms neemt de een wat meer en soms jij. Flowen is the keyyy.

15 Je kan heel obsessief zijn

Je kan HELEMAAL in iets opgaan, tot het obsessieve af. HSP’ers zijn om die reden in de kern verslavingsgevoelig. Maar, als ze het goed in weten te zetten is het een kracht. HSP’ers zijn dan ook niet te stoppen als ze werk doen waar hun hart van klopt, en kunnen een expert of ervaringsdeskundige zijn omdat ze alle details kennen en hun hele ziel in iets stoppen. Daarom beginnen ze ook vaak niet aan iets, tenzij ze weten dat het hun hart en ziel raakt. Perfectionisme ligt hierbij wel op de loer, maar ook dat kan je afleren. Een 8 is top en biedt ruimte voor verbetering ;).

Of je nou muziek maakt, schildert, danst, yoga’t, borduurt, schrijft, filmt, sites bouwt, wat dan ook: jij kan helemaal in iets opgaan tot in detail met bijkomend hyperfocus effect: het ingrediënt om mooie creaties neer te zetten 🙂 (en voor een burn-out en verslavingen, dus pas op ;)).

16 Je vraagt je af of het óóit nog goed komt

En dat komt het echt, hoeveel angst/depressie of wat dan ook je voelt: je bent niet de enige en ook niet de enige die eruit is gekomen/komt. Verbinden is the key. Dus blijf verbinden met jezelf en gelijkgestemden en je zal verbaasd zijn als je over een paar jaar achterom kijkt. Heb vertrouwen.

17 Niemand uit je thuisgezin begrijpt je

En dat is heel vervelend. Ik herken het. Als je daar echt veel last van hebt en niet terugkrijgt wat je geeft, zal ik daar nu je (emotionele) aandacht niet op richten eerlijk gezegd. Dat heb je waarschijnlijk al genoeg gedaan, en dit kan je later alsnog doen. Even (emotionele) pauze kan heel fijn zijn. Liefde (en begrip), maar met een duidelijke grens.

Allereerst is het fijn jezelf te begrijpen en eventueel een eigen community van gelijkgestemden te vinden. En gelijkgestemden zijn er. Er zijn ontiegelijk veel mensen op de wereld die jou snappen en jou herkennen, ook al ken je ze misschien nog niet fysiek. Ze zijn er en je zal ze vinden. Hier is er al eentje ;).

18 Je herinnert je ieder detail van je leven

Je hebt een steengoed geheugen en weet alles nog. Ook welke schoenen je buurmeisje aanhad toen je ging knikkeren in 1996. De opmerking die een vriendin maakte in groep 4. En dat jurkje, die je toen aanhad op die foto met ome Jan. Die met die witte sliertjes. Zou je moeder die nog hebben ergens? Op zolder?

19 Je vraagt je soms af of je autistisch bent, in plaats van hoogsensitief

Ik denk dat veel autistische mensen (en mensen met het AD(H(D/Borderline label) in de kern HSP’ers zijn, en de symptomen van autisme zeker echt zijn, maar deze ontstaan in mijn opinie door disconnectie, trauma’s, niet met gevoeligheid/HSP om kunnen gaan, autistische ouders als voorbeeld hebben en/of zodoende geen juiste emotionele opvoeding voor hen gehad hebben.

Stoornissen bestaan dus wel, dus in die zin kan je zeker ook autisme hebben, maar niet hoe wij er in de praktijk vaak naar kijken. Zo kan een stoornis worden ontwikkeld, en verkeerd worden behandeld, omdat diegene in de kern als HSP’er niet wordt herkend en zo verkeerd wordt behandeld. Dan wordt je alleen behandeld voor de stoornis terwijl en boek je niet veel vooruitgang. Als HSP wel wordt herkend kan zelfs met een goede traumatherapie, omgeving, richtlijnen, goed eten, en met de juiste gebruiksaanwijzing over wie je bent en niet wat je bent, bijna alle symptomen van een stoornis worden weggehaald (als diegene dat wenst). En dan blijft vaak de kern over: een erg gevoelig iemand, die verbonden en geworteld is en weet hoe die overeind blijft in een gehaaste/ongevoelige wereld.

Maargoed, dat is mijn mening. Ik ben geen arts of psychiater. Ik weet dit uit ervaring (heb een ADHD en ADD label, door GGZ – psychiater en psychologen gemaakt, zo goed als 80 procent weggehaald door mijn HSP gebruiksaanwijzing te leren), (wetenschappelijke) kennis (verdiep mij al jaren in stoornissen en HSP), van HSP-grondlegger Elaine Aron die ook deze visie op stoornissen erop na houdt (je stoornissen ook grotendeels weghalen), professor Elke van Hoof, en psychologen (bijvoorbeeld Marian van den Beuken – HSP & trauma). Een quote van Elaine Aron over borderline: ‘Wees voorzichtig met deze term, ‘borderline’. Het is een erg stevig label wat je aan iemand geeft. Mensen hebben de neiging ze als hopeloze gevallen te zien en onruststokers. Trouwens, met voldoende professionele psychotherapie (misschien 7 of 8 jaar) gaan zogenaamde borderliners zo goed vooruit dat ze niet langer ‘borderliners’ zijn.

Maar dit is mijn mening, en ik snap absoluut als iemand het anders ziet, of wil zien. Voor mij is het de waarheid op dit moment in mijn leven, omdat ik zelf echt heb gemerkt hoe erg een label mij beperkt heeft ondanks therapie, medicatie et cetera. Het voelde voor mij juist als een dooddoener en beperkend, en dat ik er nooit uit zou komen. Ik voelde me niet gezien voor wie ik ben, er werd enkel gekeken naar buitenlagen en naar mij als ADHD’er. En dat was in een GGZ instelling, waar ik twee psychologen zag en een psychiater (voor ritalin en einddiagnose). Door echt een andere (innerlijke) weg in te gaan, ben ik juist met mijzelf aan de slag gegaan, en vond ik goede tools voor mijzelf. Met het label ADHD en ADD verschuilde ik me meer achter het label denk ik, dan toen ik wist van mijn hoogsensitiviteit.

Anyway, zie vooral hoe jij het wil zien. Alle meningen zijn belangrijk, juist om een open vizier te houden. Want waarheid en wetenschap blijven ook altijd veranderen en voortbewegen. Dus doe vooral wat goed voelt voor jou :)).

20 Je weet stiekem wel wat goed is voor je, maar durft daar nog niet genoeg op te vertrouwen

Je weet gewoon wat klopt en wat niet. Voor jou. Je weet dat het goed komt. Je weet dat leven vanuit liefde en intuïtie de echte wereld is (en daarbij ratio gebruiken ook goed is). Dat je er mag zijn. Dat er van je gehouden wordt. Dat je het kan. Dat jij genoeg bent. Dat je fouten mag maken.

Je weet het. Maar je voelt het niet altijd.

Dat is niet erg. Gaandeweg leer je steeds meer te vertrouwen. Dat gaat in stappen :). Mijn advies: let op de signalen die je de goede richting uitwijzen en/of bevestiging geven dat je op de juiste weg bent. Dat je dit artikel leest, is er al een.

You go girl/boy. Succes op je pad en je mag altijd langskomen. De deur staat voor je open hier 8-]

Liefde

PS: er zijn er natuurlijk nog veel meer, en niet alles is van toepassing op iedere HSP’er. Dat weet ik ook wel. Dus ik ben erg benieuwd of je er een paar herkent. Let me know in de comments hieronder!

Lees ook

Wat is HSP?
Hoe tackel je perfectionisme?
Hoe je emoties verkleint (als HSP’er)
Vooroordelen over HSP
Ontdek je zielsmissie
Feiten HSP
Jezelf beschermen op je werk als HSP’er

 

 

 

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

5 Comments

  1. Leuk lijstje x

    1. Dankje liefieX

    2. Herken je ze?

  2. Och, allemaal… kan af en toe best wel eenzaam zijn..
    Vooral nummer 1 hahaha.. Of een super neus hebben.. of mensen die me niet begrijpen, terwijl t andersom wel zo is..

    1. Herkenbaar ! 😉 XXXXXX

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.