HSP Mind Persoonlijk

31 lessen in 31 jaar (deel 1)

31 augustus werd ik 31 jaar 😊. Bij dezen deel ik 31 lessen die ik heb geleerd, en zodoende kan doorgeven. Het is echt uit eigen ervaring. Je bent dus niet alleen, als jij je ergens in herkent! 

1 Neem jezelf niet zo serieus, maar serieus genoeg

Ik ben gelukkig gezegend met Brabo-genen (ja trots op mijn roots, wees dat ook!). Als je als kind met carnaval verkleed naar school gaat als Pipi-Langkous en als cowboy mét klappertjespistool, zit er al vroeg in dat het leven ook op een iets minder serieuzere manier gevierd mag worden.

Neem jezelf serieus, je eigenwaarde, je dromen, je pad en wensen. Snap tegelijkertijd ook dat je hier bent om te leren en plezier te maken.

2 Niet iedereen is je vriend

In de kern bestaan we allen uit Liefde en licht. In dat opzicht houden we allemaal van elkaar, want wij zíjn elkaar. Daarom is iedereen gelijk.

Tegelijkertijd..

..is niet iedereen hetzelfde. Je zal niet iedereen leuk vinden, en idem dito. En dat is ok. Het juist goed om bij jezelf te blijven, en te weten wie of wat bij jou past. Doe je dat niet, dan zul je met alle winden meewaaien. Op die manier vervloei je met Jan en alleman, en verlies je beetje bij beetje authenticiteit. Dit kan tot gevolg hebben dat je langzamerhand niet meer weet waar je zelf voor staat, en wat JIJ wil. Zo kunnen mensen ook geen rekening met jou houden. Je kan anderen dan ook niet aanwijzen dat ze over je grens heen gaan, omdat jij deze immers niet weet en dus ook niet goed zal aangeven. Komen we op het volgende punt.

3 Je mag grenzen maken

Graag zelfs.

Ondanks dat je wellicht vanuit je ziel en in harmonie leeft, en dus begrijpt dat we allemaal gelijk zijn, is het alsnog de bedoeling om aan te geven wat JIJ wil. Want niet iedereen kan van hetzelfde houden. Een compromis is dan gewenst.

Hoe stel je precies grenzen?? Vroeg of laat voel je wel aan of iets voor je werkt of niet. Dat is een grens. Deze mag je ook aangeven, omdat een ander niet altijd kan voelen waar jouw grens ligt. Doe je dit niet, dan is het jouw verantwoordelijkheid als die ander erover heen gaat. Heel lullig, maar daarvoor moet je dus grenzen stellen.

Ander verhaal. Geef jij wel netjes grenzen aan, maar blijft iemand er overheen gaan? Bespreek dit dan goed. Misschien had de ander propjes in zijn oren. Dat kan. Praat duidelijk, opbouwend en open. Houd het bij jezelf, dus niet: ‘Jij doet dit en dat is tantoe a-rlx, heb je dat zelf niet door?!’. Liever ook niet met een uitgestrekte klauw.

Het is beter om rustig aan te geven wat jouw waarden zijn, waar je vandaan komt en dat jij het graag zus of zo wil. Dan vraag je bijvoorbeeld of de ander daarin tegemoet wil komen. Vergeet ook niet de ander aan te horen, en grenzen te laten maken :). Wel zo netjes en gelijkwaardig. Dat is wat mij betreft in ieder geval een respectvolle, constructieve relatie met wie dan ook.

Vaak werkt dit, vooral met gelijkgestemden. Maar natuurlijk niet met met iedereen. Komen we door bij het volgende punt.

4 Weet wanneer je weg moet gaan

Je hebt ongetwijfeld te maken gehad met vriendin Margreet, die keer op keer over je grenzen heen gaat. Misschien heb je het zachtjes aangegeven, en mag je dit wat luider vertellen. Maar als vriendin Magriet blijft doen wat ze doet, geen gehoorproblemen heeft en jouw grens niet serieus neemt..neem dan de benen ;). Er zijn genoeg mensen die jou wel respecteren, dus zulke mensen ben je liever kwijt dan rijk.

 

5 Maak ruimte voor je emoties, anders komen ze als een boomerang terug

Hoe meer ik ook mijn emoties en gevoelens probeerde te vermijden, hoe meer ik in mijn eigengemaakte spinnenweb kwam. En dat geldt denk ik voor iedereen.

Je hoofd kan wel iets vergeten, je lichaam doet dat niet ;). Maak je energetische veld en lichaam net zo schoon als dat je je huis bijhoudt. Anders wordt het een troep en kan er vrij weinig meer bij (dus ook geen mooie dingen).

Je moet door het donker, om licht en heling te ontvangen.

6 Doe wat goed voelt

..Maak onderscheid tussen ego en intuïtie. Iedere dag drinken voelt tijdelijk misschien goed, maar niet op langer termijn en da witte gij ook wel ;).

Als je onderbuikgevoel terug blijft komen met dat stemmetje, dan mag je daar naar luisteren. Dat kleine stemmetje wat soms steeds groter en groter wordt, tot je het hoort ;). Dat bedoel ik met: doe wat goed voelt. 

7 Probeer verschillende waarheden en perspectieven samen te brengen tot een geheel/balans

Vroeger splitte ik mijzelf in twee > mijn ‘aardse’ kant en mijn ‘magischeonderwereldwaterabstracte5dedimensiekant’. Deze twee, en meer kanten, horen bij elkaar maar zijn niet hetzelfde. Ze zijn complementair aan elkaar. Een kant weghalen kan niet. Ze hebben elkaar nodig om te bestaan. Je bent immers geen half, maar een heel mens. Geen half-, maar een heel pretpakket ;).

Deze kanten in jezelf kun je ook onderscheiden met de natuurlijke elementen: water, vuur, hout, metaal, lucht en aarde. Je bent niet of/of, maar allemaal. Het liefst geef je ze allemaal ruimte. Want door teveel vanuit één element werken komt altijd een tekort of overschot, wat weer een disbalans in jou brengt. Dit is niet per se erg, want we zijn nooit honderd procent in evenwicht. Het is wel zeker iets om bewust over te zijn, en rekening mee te houden.

Ik gebruikte jaren teveel van mijn mannelijke vurige energie. Hierdoor zette ik mijzelf steeds in de fik. Toen sloeg de boot om, naar het uiterste van mijn vrouwelijke energie. Met tot gevolg dat ik lijkbleek en vaker ziek dan gezond was, en in mijn emoties verdronk. Dat is geen fijne balans. Het is niet eens een balans. En een balans tussen jouw vrouwelijke (yin) en mannelijke energie (yang) is écht gewenst als je een evenwichtig, gegrond en fijn leven wil.

Beetje vuur, bietje water, hout, aarde etc…you get the point ;).

8 Focus je niet op hoe het nu is, maar hoe je het wenst

Hoe wil je dat je nieuwe situatie wordt? Welke stap kan je nu zetten om vooruit te gaan?

Probeer deze stappen voor jezelf op te schrijven, en er steeds één met volledige overgave en aandacht te maken. Zo maak je het behapbaar voor jezelf, en voelt het leven minder overweldigend :).

9 Maak je niet zo druk om wat anderen van jou vinden, iedereen is vooral met zichzelf bezig

Iedereen denkt wel eens dat anderen met ons bezig zijn. En die mensen denken weer dat iedereen met hèn bezig is.

Zie je de ironie en de paradox? Niemand is echt met jou bezig, omdat iedereen vooral gefocust is op zichzelf. Doe daar je voordeel mee ;).

Duz tip van Suuz: haal de koplamp van jezelf weg. Focus je op je eigen tuintje, en ga af en toe op bezoek bij anderen om hun tuin te vieren en daar te chillen. Staar dus niet de ganse dag blind op hun tuin, want jouw tuin wordt er zo niet beter op.

10 Accepteer dat je fouten maakt. Dan pas kom je er doorheen, en kan je het oplossen/andere weg kiezen

Leer (jezelf te) vergeven en door te gaan.

Je bent hier niet om perfect te zijn, maar om te leren. Iedereen maakt fouten, dus ook jij. Dit toegeven aan jezelf is de enige weg naar échte oplossingen en heling. Je kan het ook uit de weg gaan, maar dan komen die vervelende emoties altijd als een boomerang terug. Eerlijkheid (naar jezelf) duurt echt het langst!

Idem dito met anderen. Geef aan jezelf en de ander toe dat ze jou gekwetst hebben, en waarom ze over jouw grenzen heen zijn gegaan. Laat jouw emoties bij jezelf, en de fout bij de ander. Vergeef de ander, ook wanneer diegene zijn/haar fout niet inziet, of wanneer je diegene niet kan spreken. Want dit is nogmaals de enige weg naar echte heling in jezelf.

11 Wees niet te comfortabel. Het mag een beetje ongemakkelijk voelen

Ken je die tijden dat alles 𝓲𝓮𝓽𝓼 𝓽𝓮 𝓬𝓱𝓲𝓵𝓵 voelt? Dit kan natuurlijk fijn zijn, maar vaak zit je dan iets te veilig in je nestje. Hier wordt je zonder pardon toch een keer uitgekieperd.

Wil je die val voorkomen, vlieg dan wat eerder eruit ;). Het mag een beetje ongemakkelijk voelen allemaal. Vaak zijn dat de goede wegen, omdat je aan het lopen en leren bent.

12 Wees niet te oncomfortabel.

Andersom van het vorige punt geldt hetzelfde. Word je voortdurend tegengehouden, knal je overal tegenaan en kies jij altijd ⓓⓔ ⓐⓛⓛⓔⓡⓜⓞⓔⓘⓛⓘⓙⓚⓢⓣⓔ ⓟⓐⓓⓔⓝ?

Been there done that.

De moeilijke paden zijn niet per se de beste! Dat je een marathon kunt rennen, betekent immers niet dat je dit 24/7 moet doen.

Je hoeft dus niet als een topsportsurfer iedere hoge golf aan te gaan. Zo put je je zelf uit, en kost het meer tijd dan nodig is. Wat dan wel? Kies de gulden middenweg.

Wanneer deze golven keer op keer achterelkaar komen, en je geen zin hebt om te verdrinken en/of aan te spoelen, is surfen natuurlijk gewenst. Weet óók dat je merendeel van de tijd er gewoon door heen kan duiken

Ps: Kies je voor de moeilijkste wegen, dan kan het stiekem zijn dat je vindt dat je dit verdient en/of gewend bent. Tip: probeer te onderzoeken wat eronder ligt, of kijk hier met een coach naar.

13 Sommige vriendschappen gaan uit

Zie jezelf als een trein. In je leven stappen er mensen in en gaan er ook weer uit. Sommigen blijven voor altijd, sommigen even en sommigen een dagje.

En dat is allemaal 𝚘𝚔.

Wat ik heb ervaren is dat deze processen net zo heftig kunnen aanvoelen als een relatie die uitgaat, of wanneer een geliefde overlijdt. Want soms wil je niet desbetreffend persoon, maar de relatie uit je leven. Met iemand het contact verbreken betekent dus helemaal niet dat jij en de ander niet meer van elkaar houden, maar wel dat jullie besluiten elkaar niet meer in de weg te staan.

Je gunt elkaar het beste en wanneer dat zonder elkaar is…dan is dat zo. In liefde loslaten, en door het donker heen :).

14 Je eerste liefde is waarschijnlijk niet je grote liefde

…en je tweede en derde ook niet. Kan wel 😉 Maar dit hoeft zeker niet zo te zijn.

Het leven is geen romantische romcom. Een relatie werkt alleen wanneer beide personen eraan werken, en op dezelfde pagina staan. Voor de rest zie vorig punt.

15 Studeren is er niet alleen maar voor je diploma. Je kan er zoveel meer van leren

Je hebt geen diploma nodig om te doen wat je wil doen, dat klopt.

Mijn ervaring is dat ik wel ontzettend blij ben dat ik een studie gedaan had. Ja, de literatuur had ik ook zelf naar me toe kunnen halen, maar…: ik wist niet wat ik niet wist.

Ik heb ontzettend veel geleerd van mijn studie Journalistiek. Naast helder schrijven, focus en meer compassie (want je bent immers bezig met verhalen te maken over anderen), leerde ik meer geduld te hebben, alles op een helikopterview te bekijken en zodoende meerdere perspectieven te begrijpen, mijn processen te zien  (ook door de ogen van een ander), kritiek aan te kunnen (en aan te geven hoe ik dat het liefst ontvang > opbouwend), en om zo objectief en zo transparant mogelijk onderzoek te doen.

Daarnaast gaf studeren mij structuur, een pad dat bij mij past, mooie verbindingen met mensen en fun. Had ik dit van te voren bedacht? Nee! Had ik dit kunnen leren zonder studie? Wellicht, maar ik denk het niet omdat ik best een koppig persoon was, en begeleiding en sturing nodig had ik die tijd. Ook leerde ik meer, dan wanneer ik deze stof in mijn eentje gedaan zou hebben denk ik, ook dingen die ik niet per se leuk vond om te doen (onderzoek, scriptie, presenteren), en waar ik uiteindelijk aanzienlijk veel aan heb gehad.

Dit kan natuurlijk allemaal op je eigen manier. Ik denk ook zeker dat lang niet iedereen per se een studie nodig heeft om te doen wat ze willen doen in het leven. Ik ken genoeg autodidacten die supergoed zijn in wat ze doen. En je hebt ook mensen die achteraf vinden dat ze niks aan hun studie hadden.

Het gaat erom wat je er zelf in stopt. Voor MIJ is studeren in ieder geval een supergoede fundering geweest. Een waarvan ik dus veel meer heb geleerd dan schrijven en interviewen :).

16 Ga op date met Piek

Ben jij een piekeraar? Je bent niet de enige. Overdenken helpt niet, toch is het niet altijd te stoppen. Er zijn genoeg trucjes om die radio zachter te zetten, of uit te doen.

Wat goed helpt bij gepieker is om op date te gaan met Piek. Zo druk je je emoties en gedachten niet weg, maar plan je het in voor een later tijdstip. Plan bijvoorbeeld Pieker-uurtjes in om acht uur ‘s avonds tot tien. Dan heb je overdag de hele focus op jezelf en voor meer nuttige dingen.

Als het echt dringend is en het nu wil opkomen, bedenk dan een eindtijd. ‘Oke, ik zal tien minuten hierover nadenken en dan door.’

17 Doe wat het beste is voor jou

Je bent hier voor jezelf. En ja we mogen samenwerken, en ja verbinding is echt waarvoor we hier ook zijn en wat het leven leuk maakt. Alleen in the end ben je hier om te leren, jouw waarheid te leven en op je gevoel te vertrouwen.

Leef je eigen pad en niet die van Anne-Marietje, Zweinstein, Egbert-Jan-Willem of die van de buurman.

18 Enjoy

Je mag GENIETEN. En heb een beetje gemeend zelfspot, het staat je goed ;).

Niet omdat het leven een joke is. Wel omdat je als je een diepe denker/voelen whatsoever bent het belangrijk is dit af en toe te luchten. Gooi die ramen open, lach om jezelf, en neem het leven niet zo nauw.

Alles is een momentopname :). Als je geniet, laat je ook meer los en kom je vanzelf dichter bij je gevoel en je waarheid. Vanuit daar kan je ook beter manifesteren, en heb je minder tunnelvisie. Plezier geeft je dus eigenlijk een breder perspectief op het leven. What’s not to like?

See u on Tiktok 😉

19 Acceptatie is verbetering

Acceptatie is de enige manier voor echte verandering die goed voor je is. Accepteer hoe de situatie nu is, en bedenk hoe je wil dat deze wordt.

20  Je mag altijd opnieuw beginnen

Ben jij iemand die zich snel schuldig voelt? En veel in het verleden leeft? Dan is het handig om die boel eens op te ruimen, jezelf te vergeven en te begrijpen dat het uiteindelijk ook opgelossen wordt.

Je bent hier niet om gebukt te gaan onder jezelf, en te lijden. Iedereen maakt fouten, herstel ze en begin opnieuw. Het mag echt :).

Karma zorgt er voor dat je je lessen leert. Wanneer je deze geleerd hebt, mag je schoon schip maken. Aan jou of je dat wil. Of dat je één voet op de rem, en de ander op het gaspedaal wil laten.

21 Je hoeft het niet alleen te doen

Ben jij iemand die alles het liefst alleen doet (en misschien wel altijd klaar staat voor anderen?).

Niet doen.

We kennen allemaal pijn en leed, omdat we hier van mogen leren. Eigenlijk is het dus allemaal hetzelfde, maar dan individueel op maat gemaakt. We hoeven niet allemaal op ons eigen eilandje te zitten, en schijn op te houden.

Je mag je laten helpen. Sterker nog: misschien voelt iemand zich wel fijn om dat te kunnen doen, net als dat jij het fijn vindt om anderen te helpen. En misschien heeft iemand wel supergoed advies voor je, je weet immers niet wat je niet weet.

Vraag wel even of iemand ruimte heeft. Zeg bijvoorbeeld: ‘ik voel me heel angstig, mag ik even mijn ei kwijt en/of heb je misschien tips?’.

Heb je echt grote trauma’s en/of puzzelstukken? Dan raad ik een coach en/of therapie aan. Juist omdat je het dan van een afstand ziet, iemand je helpt die er voor geleerd heeft, alle ruimte heeft en je het dan daadwerkelijk goed bij de wortels aanpakt.

Zie je vriendinnen dus niet als therapeut, maar ook niet als kennissen. Daar zit wel wat tussen in, en nogmaals jouw vriend of vriendin zal het misschien alleen maar fijn vinden dat je gewoon jezelf bent :). Je bent immers geen half pakket, maar een….. juist 😉

Volgende keer deel twee. Ik leerde ook: niet alles hoeft in 1 keer ;). Teach what you preach, dus volgende keer het vervolg !

Hadoekes 💙

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.