Tips jezelf vinden
Collectief HSP Mind

5 tips om bij jezelf te blijven

Ben jij jezelf helemáál kwijt? Of weet je helemaal niet meer wat of wie je bent? Heb je echt een ticket nodig naar een ver (ei)land, Bali ofzo, om écht even op adem te komen? Don’t worry dat hebben we allemaal wel eens (wie the fuck BEN IK, wat en ik nou aan het doen en wat is nou waar?!). De kunst is dan om jezelf weer te hervinden en daar te blijven, op een gegronde manier. Bij dezen alvast 5 praktische tips die je goed op weg kunnen helpen om jezelf te blijven/te vinden :).

1 Accepteer jezelf en waar je nu bent

Alles is een proces. Dat vergeten we nog wel eens. Je doet je best met de tools die je op dit moment hebt (en dat zijn er meer dan je denkt), tot je een beetje meer je best doet. Het is allemaal een proces, en het enige waardoor je faalt is door op te geven.

Geef dus niet op, en omarm jezelf. Je kan te allen tijde je koers veranderen. Misschien ben je nog lang niet waar je wil zijn; je bent er in ieder geval dichterbij dan gisteren. Relax, meer kan je niet doen.

Het liefst zorg je ervoor dat mensen in je omgeving die jou omarmen om wie je bent en niet om wat je doet of hoe je het doet; mensen die zichzelf ook omarmen no matter what, die hun best doen en altijd in oplossingen denken, en als dat op dit moment niet lukt, dan wel een ander moment. Wel zo fijn :). Mocht er toch een wat zachtere, ietwat rottige aardappel tussenzitten: zie het als een test. JK rowling had ook een na de andere afwijzing, en er was er maar één uitgever die ‘het wel wilde proberen’ om haar Harry Potter verhaal uit te brengen. En tadaaaa. Een horde is dus GEEN reden om te stoppen sibling.

Samenvatting
Accepteer jezelf en je proces. Stop nooit.

2 Doe een stapje naar achter (en kijk eens om je heen)

Een (paar) stap(pen) naar achteren doen en even stilstaan, is niet hetzelfde als jezelf volledig diskwalificeren van het leven. Juist als je de behoefte hebt om alles te controleren, is het superbelangrijk om eens twee stappen naar achter te doen. Laat de boel maar even de boel, en laat los wat niet bij je past, zodat wat wel bij je past met gemak naar jou toe kan komen.

Samenvatting
De boel even de boel laten,
doe je door je proces te omarmen (zie stap 1), en even niet in actiestand te gaan. bonustip: kijk ook eens naar wat er allemaal al is, en wees daar dankbaar voor. Wat heb je al? En wat is er wél? Som je dankbaarheid op terwijl je even in deze ‘ruststand’ bent. Op die manier kan je goed uitzoomen en je totaalplaatje zien. Vanuit die dankbaarheid kan je weer over in actie 🙂 (maar rustâg an).

3 We doen dit met zijn allen

Als je denkt: Suze kap nou eens met dat zweverige gelul, dan schud ik bij dezen liefdevol mijn hoofd. Denk je nou ECHT dat jij alles alleen moet doen? Dat jij er nooit meer komt? Een totale mislukking bent en hier niet hoort?

Think again.

Dat onze generatie grotendeels veel op onszelf gericht is, komt omdat we globaal zijn geworden dankzij het internet. Er is zoveel informatie en en er zijn zoveel uitdagingen, dat we wel op onszelf moeten focussen willen we dit oplossen. Toch doen we het met zijn allen. We mogen met zijn allen de planeet mooier maken, en daarvoor behoren we eerst onszelf te helen als individu en heelt het collectief, en vice versa. Jouw probleem en pijn is dus niet alleen individueel, maar ook collectief.

Dus wat ik hiermee wil zeggen; ook al focus je veel op jezelf (gewild of ongewild) dan ben je als nog onderdeel van. Dus echt waar: ge bent nie alleen nie. En jouw pijn is van ons, en jouw liefde is ons. Wij. Dus daarom is het zo van belang dat we liefde doorgeven en iedereen zichzelf heelt om zo de ander te helen en de planeet.

Samenvatting
Weet dat we het met zijn allen hier zijn, zonder sekte achtig te doen. Dus als je je verloren voelt, zoom dan uit en zie jezelf als onderdeel van. Je kan jezelf niet uit het universum zetten, ofzo. Dus je kan jezelf eigenlijk ook niet kwijt zijn. Als je toch een disconnectie voelt, kan meditatie helpen om weer terug te komen bij jezelf :). Ook verbinden met anderen kan goed helpen, als je echt verbinding maakt en niet anderen opzoekt om je eigen pijn niet te voelen…:)

4 Voed je ziel

Ja je weet nu wel dat je van jezelf mag en moet houden, wat er ook gebeurt. Maar denk je ook aan de praktische kant van zelfliefde? Dus doe je ook echt iets waarmee jij je ziel voedt?

Zelfzorg kan bestaan uit verschillende dingen. Doe wat goed voelt. Ik hou van massages, serie kijken, lekker eten, in bad gaan, samenzijn met mensen, op mijzelf zijn, knuffelen met dieren, sauna, film et cetera.

Samenvatting
Zorg goed voor jezelf, wie doet het anders? Door voor jezelf te zorgen geef je jezelf alle liefde en aandacht die je nodig hebt, waardoor je automatisch dichter bij jezelf komt/jezelf blijft.

5 Als het eng en raar voelt, is het juist vaak goed

Als jij veel aan het werk bent met jezelf, en je gaat nieuwe wegen in; dan voelen deze wegen vaak onbestemd en eng. Dit komt omdat je ego uit zijn comfortzone gehaald wordt en dit NIET fijn vindt.

Wanneer je hersens overuren maken en je alle kanten op wordt geslingerd, kan je er 9/10 vanuit gaan dat je op het goede pad bent. Het is weer een ander verhaal wanneer je onderbuikgevoel een knagend gevoel geeft en je één duidelijk rood stoplicht ziet. Ik heb het echt over je hoofd, dat stemmetje. Niet naar luisteren, deze nieuwe wegen voelen al snel als een nieuwe comfortzone (om vervolgens daar weer uit te gaan).

Blijf dus gegrond in dit proces want je bent onderweg :). Mocht iets aanhouden dan kan je alsnog je koers veranderen:).

Gerelateerde afbeelding

Samenvatting
Word comfortabel met het oncomfortabele, want zo blijf je gegrond en dus jezelf. Je bent op weg en aan het leren, en nobody said it was easy ;).

Als je eens achterom kijkt; zie je dan in welke situaties je nu wel fijn voelt en daarvoor niet? Juist, dan ben je gegroeid. Je beetje raar voelen hoort erbij, eigenlijk verplaats je deze emotie steeds naar een andere situatie. Waar je vroeger totaal in paniek schoot toen je naar de middelbare ging, bij wijze van, zie je dat het nu achteraf een goede veilige keuze was. Elk nieuwe weg gaat gepaard met zenuwen. Dus het is geen reden totaal in paniek te schieten als iets onbestemd en raar voelt, het is vaak echt het goede pad.

Het leven is echt een paradox. Zo kan je jaren in een situatie zitten die goed en veilig voelde, terwijl dit niet zo was. En zo kunnen rare onbestemde wegen, juist heel goed en veilig zijn..Het is een beetje uitvogelen hoe het nou zit, maar blijf dus altijd jezelf ook al voelt niet direct goed en fijn (uitzonderingen uiteraard toegelaten, als iemand jou iets aandoet tegen je wil in bijvoorbeeld).

Heb jij nog tips om jezelf te blijven? Laat ze dan achter in de comments hieronder :).

Lees ook

44 dingen die mij een gelukkig gevoel geven
We mogen het leven als kinderen omarmen

 

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.