tips haar sneller groeien gezond
Gezondheid Samenwerkingen

5 tips voor een volle, gezonde haarbos

Bruin, wit, geel, wit met groene gloed, wit met gele gloed, paars, zilver, zilver met uitgroei, droog, vet, glanzend, stijl en slag: als ik zo eens terug kijk op mijn kapsels, denk ik dat ik nu wel het mooiste kapsel heb: mijn eigen, gezonde, krullende haren. Geen verf, stijltang en zilvershampoo meer; dát scheelde al een hoop. Én ik heb andere tips, die zorgden voor een volle haarbos. Ik zal ze met je delen.

1 B12

Afbeeldingsresultaat voor b12 supplementenAl vaak vernoemd op mijn blog: ik had een B12-tekort. Sinds 2012 is dit opgelost, en zodoende zei ik ook gedag tegen flutloos en niet-groeiend haar. Want écht waar: mijn haar groeide nooit langer dan mijn schouders, brak af en was echt niet zo vol als dat het was toen ik kind was. Ik besteedde er verder geen aandacht aan, en had ook geen verband gelegd met eventueel vitaminetekorten.

Toen ik tijdens het aanvullen van een B12-tekort dus ineens echt een mega grote bos krullen kreeg, legde ik wél die link. Het werd superdik en het groeide ONWIJS snel, dit kon geen toeval zijn. Deze haar-ervaring las ik jaren later dan ook van andere vrouwen, die B12 injecteren (waaronder Nadia Kool, van de Nieuwe Meiden).

Nu hoef je niet meteen aan de injecties, of te denken dat jij een (beetje) B12-tekort hebt. Maar het zou dus zeker wel zo kúnnen zijn.

Lees hier wat je het beste kan doen als je B12 wil nemen.

2 Andere vitamines

Over vitamines gesproken: niet alleen B12 is goed voor je haar, eigenlijk zijn meerdere vitamines dat. Tijdens mijn herstel van onder andere een B12-tekort, ben ik na een tijd dan ook meerdere vitamines en mineralen gaan slikken.

Ik kwam erachter dat álle B-vitamines belangrijk zijn voor gezonde haren, ook om B12 op te nemen. Om mijn B12-injecties te ondersteunen, nam ik dan ook losse B5, B3 en B6-supplementen (deze vitamines werken ook zeer goed bij onrustig en een constant stressgevoel!). Ook slikte ik algen, waaronder spirulina en chlorella. Deze bevatten ook veel eiwitten (ook goed voor haar en nagels).

Hair Growth Formula Gummies

Als je geen losse potjes wil halen, bestaan er ook een ‘all-in-one-potjes’, ook speciaal voor je haar. Zo verkoopt het Deense merk HairLust gummies, die alle vitamines en mineralen, die goed zijn voor je haar, bevatten. Het hoge gehalte foliumzuur (goed om B12 op te nemen ook), B5, B12 (heujj), B6, B8 (biotine) en zink zorgen voor een goede combinatie om je haar vanuit binnenuit te versterken en te laten groeien. En zowel het potje als de gummies zien er ook heel gezellig uit :].

3 Goede shampoo

En ook ik maak me hier vaak ‘schuldig’ aan: goedkope, veel te chemische shampoo gebruiken, die je haar écht geen goed doet.

Hair Growth & Repair Shampoo & Conditioner

Ik probeer dan ook zo vaak mogelijk wel te kiezen voor een biologische shampoo, maar soms schiet het er wel eens bij in. Dan heb ik echt shampoo nodig, en sta ik in een reguliere supermarkt waardoor ik ook grijp naar de bekende chemische merken.

Toch merk ik zoveel verschil in de staat van mijn haar, wanneer ik weer een bamboo-shampootje of wat dan ook heb gekocht. Het loont iedere keer weer om toch te kiezen voor een bewuste shampoo en/of conditioner.

Biologische shampoo is te halen bij reformhuizen. Ook HairLust verkoopt biologische en vegan shampoo en conditioner, die er wederom superstijlvol uit zien (ik verwacht ook niet anders van een Scandinavisch merk).

4 Kokosvet

Afbeeldingsresultaat voor kokosolieDe eerste paar maanden op Bali was mijn mooie krullenbos veranderd in een droog, vogelnest. Bali hair, heette het beestje. Ik had me er al bijna bij neergelegd, toen ik op een dag kokosolie in mijn haar smeerde. En verrek; mijn haar was weer smooth, zacht en soepel. Mijn vogelnest verscheen als sneeuw voor de zon! Het hielp ook wel mee dat ik alle dove-mini-shampoo-verpakkinkjes inruilde voor goede shampoo denk ik :].

Desalniettemin, kokosvet/olie werkt top. Smeer het op je bol, in je haarpunten, op je armen: waar je maar wil en haar (en huid) verzorgen.

5 Een goede kam

Afbeeldingsresultaat voor tangle teezerIk heb mijn haar al weken niet gekamd (oops), omdat ik mijn zogenaamde tangle teezer kwijt ben! En ik heb geen zin om een goedkope borstel te kopen, want die doen mijn haar echt geen goed. Een goede borstel is dan ook echt belangrijk, en ik was dus erg tevreden met een tangle teezer.

Volgens mij kwam mijn tangle teezer van de Etos vandaan, en die was prima. Ik ga er wel even achteraan hier op Bali, want deze borstels zijn echt een musthave.

Ik hoop dat je iets aan het lijstje hebt! Wat zijn volgens jou de ultieme tips voor mooie, gezonde haren? I would love to know!👇

Ps: Ik schrijf dit lijstje omdat ik echt van mening ben dat iedereen een vol(ler) bos haar kan krijgen, want ik wist dat ook helemaal niet! En ik ging ook niet aan de B12 voor mijn haren. Natuurlijk is het niet belangrijk hoe je eruit ziet, maar het is wél mooi meegenomen om krachtig en gezonde haren te hebben, die lekker groeien en niet afbrokkelen (lijkt me)! En het is echt waar dat je dit met (het slikken van) vitamines kan oplossen (en dat een tekort dus onder andere dun, afgebrokkeld haar ten gevolge kan hebben). Daar zijn genoeg ‘succesverhalen’ van op internet! Google B12 en haar, en je zal vinden!
PPS: Hieronder voorbeelden van oude kapsels, en van mijn nieuwe B12-haren.

1: Geverfd en gebrokkeld haar, dat niet verder groeide dan mijn schouders. Leuke dag was dit trouwens :).
2: Idem dito.
3: Lekker aan het dansen met mijn nieuwe B12-haren.
4: B12 haren, foto is alweer 3 jaar geleden gemaakt.

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

3 Comments

  1. Erg jammer dat ik dit nu pas allemaal weet… 😢

    1. Hoezo dan? Jij hebt toch een prachtige haarbos Jefferson 😉

  2. Wat leuk…..ga meteen weer de vitamines voor de haren slikken die ik beneden in de kast heb liggen. Hier stormt het Suze…..Lekker weer bij jou op Bali….is het eiland groot ? Blonde vraag natuurlijk….maar komt spontaan in me op….is het vergelijkbaar met wat ? Sardinië…of Terschelling…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.