Collectief HSP Mind Persoonlijk Spiritueel

6 tips voor als je door een moeilijke tijd gaat

In het leven maken we allemaal moeilijke tijden mee, en ieder op zijn eigen unieke manier. Iedere situatie en persoon is anders, toch zijn er algemene tips die naar mijn mening voor iedereen kunnen werken.

Deze tips helpen mij in (crisis)tijden. En hopelijk jou ook :].

1 Je kan anderen niet controleren

Deze tip heb ik gaandeweg goed in mijn oren geknoopt: je kan andermans gedachten en meningen over jou niet controleren. Ja natuurlijk kan dat niet, denk je misschien. Maar als je dit echt goed beseft, als alles om je heen een grote chaos is bijvoorbeeld, dan kan dit echt rust geven.

Als er naar jouw beleving onrechtvaardig met je wordt omgegaan, dan kan je daar heel verdrietig van worden. Helemaal als je overtuigd bent dat de mening van de ander niet gegrond is, en misschien een grote projectie van diegene zelf.

Je mag dan beseffen dat je te allen tijden jouw waarheid mag hebben. En, andere mensen mogen dat óók. Dit kan je – en hoef je – niet krampachtig te controleren. Ook hoef je niemand te overtuigen van jouw gelijk, want dit kost echt onnodig energie, ook al wordt er door het hele dorp over jou geroddeld (zo 1700 haha), haal dan je schouders op, en keer naar binnen. Ga dus niet hetzelfde terug doen. Mensen reageren zoals zij reageren, en jij zoals jij bent.

We zijn allemaal gelijk, maar niet hetzelfde. You do you, they do them.

Dus blijf diegene die je wil zijn, ongeacht wat er op dat moment om je heen gebeurt. Dit geeft rust.

2 Kom even tot jezelf

Het kan heel akelig en angstig aanvoelen als er heel veel om je heen gebeurt, en het allemaal tegelijkertijd op je bord komt. Zo eet dat maar meteen even allemaal op. Dat werkt dus niet.

Mijn tip hiervoor: keer naar huis. In jezelf. Doe je telefoon uit, zoek geen afleiding en kom even bij wie je bent. Je wordt altijd beschermd en mag erop vertrouwen dat jou niks wordt aangedaan. Al voelt dit misschien wel zo. Ook dit zijn lessen en gaan voorbij. Hoe minder je vanuit je ego zal reageren, hoe kalmer en vlotter je hieruit komt.

Ga bijvoorbeeld lekker op de bank liggen, zet een filmpje op. Wandelen in de natuur is ook erg fijn. Even geen plan de campagne maken, geen meningen van anderen, en plan je eigen manier/analyse voor een later moment.

Er is een tijd van emoties voelen en laten zakken, en een tijd van actie en er iets mee doen. Voor beide kanten kan je ruimte maken :). Voel, huil, brul, stampvoet en vertrouw erop dat de kern blijft dus je echt uit je hoofd mag gaan. Je vergeet niks, en alles wat belangrijk is zal alsnog naar je toekomen. Je mag echt even (los)laten, herstellen, en tot jezelf komen. Dan kan je met een frisse blik daarna in actie komen.

3 Je hoeft het niet alleen te doen

We zitten allemaal in hetzelfde schuitje op deze aardbol, en iedereen kent angst en verdriet op zijn eigen manier.

Ik wil hiermee zeggen dat je niet alleen bent. Iedereen heeft zijn issues, en daarom kan je ook hulp vragen. Je bent niet alleen met jouw probleem. Niet iedereen zal je kunnen helpen, maar er zijn zoveel mensen die dat wel kunnen (en willen!).

Mijn tip: maak dit niet te groot. De mensen die mij geholpen hebben, deden dat allemaal in een of twee sessies. Ik zocht gewoon verschillende soorten hulp, en dat allemaal bij elkaar is fijn. Vind ik dan hè?

Daarbij behandel ik mijzelf holistisch (fysiek, mentaal en vanuit geest/ziel). Hierbij kan je denken aan: een kaartlegger, bioresonantie, een paragnost, een goede (antroposofische) arts die jou verder kan sturen, EMDR-sessie, een intuïtief coach.

Er zijn zoveel mensen die een andere behandelwijze hebben en jou op een ander vlak kunnen helpen, daar mag je echt gebruik van maken. Jarenlang naar dezelfde behandelaar gaan, is ook niet altijd de oplossing voor iedereen (voor sommigen helpt dit wel). Ook een paar keer een coach bezoeken, kan al heel waardevol zijn :). Ik heb beide kanten ervaren, en vind zoals ik zei verschillende dingetjes fijner, omdat ik niet alleen mentale hulp wilde, maar ook spirituele en vice versa.  Tegelijkertijd als je een fijn iemand in vertrouwen hebt genomen, snap ik dat het fijn is om steeds dieper te gaan, en terug te keren bij die persoon. Zeker als je moeite hebt met vertrouwen, of niet steeds je verhaal opnieuw wil doen en/of er meerdere sessies nodig hebt voor jouw situatie. Voor iedereen is het dus anders, en als hulp vragen te groot voelt: denk dan eens aan enkele sessies ergens!

In spirituele winkeltjes (zoals Mystiek in Rotterdam), heb je trouwens ook allerlei mensen werken die je kan boeken voor een uurtje. Via die winkel heb ik bijvoorbeeld ooit iemand ontmoet waarmee het klikte, en bij haar heb ik toen twee sessie geboekt die ook erg fijn waren :). Zij heeft met mij blokkades opgeruimd en voelde precies aan wat er op dat moment nodig was. Dus je hoeft echt niet meteen in therapie van drie jaar, hulp zoeken kan op verschillende manieren en gradaties.

Ps: je kan ook forums opzoeken over jouw onderwerp, als je niet de deur uit wil/kan, en wel graag (anonieme) hulp wil. Misschien zijn er veel mensen die zich in jou herkennen? Je kan meelezen en meepraten als je dat wil. Want lezen dat andere mensen door hetzelfde heen gaan, kan al superfijn zijn! (Fijne) mensen zijn overal! (niet angstig door worden, iedereen mag zijn ruimte innemen ;)).

4 Yoga/mediteer

Ja sorry, deze tip ken je nou wel en durf ‘m bijna niet meer te noemen.

Toch doe ik het. Want deze tip helpt echt.

Het is zo simpel, en ik zou willen dat iedereen die zich rot voelt even het moment neemt om te mediteren. Dit kan door middel van geleide meditaties, als je niet weet hoe het moet.

Als ik me rot voelt heb ik eigenlijk helemaal geen zin om te yoga’en en/of te mediteren, dan heb ik zin om niks te doen en te huilen op bed. Misschien herken je dat wel. Toch helpt het echt! Júíst dan :].

En ook dit kan je klein maken. Je hebt ook yoga voor als je je niet fijn voelt op Youtube. Je hoeft dus echt geen drieuurdurendepoweryoga te doen, want dat is helemaal niet fijn als je je gebroken voelt. Maar een lichte yinyogasessie? Zeker een goed idee!

5 Wees lief

Tegen jezelf (en tegen anderen :P).

Laat de wereld maar even voor wat ie is, en geef iemand aandacht van wie je heel veel houdt (of je dit nou weet op dat moment of niet): jezelf. Jouw eigen frummeltje heeft jou hartstikke hard nodig, en door jezelf liefde te geven, dat je op dat moment misschien zo hard kan gebruiken, kun je jezelf heling en troost geven. Zelfliefde blijft belangrijk, en zeker op momenten dat je het zo hard nodig hebt.

Afbeeldingsresultaat voor gif selflove

Het leven is gewoon niet altijd eerlijk. Als bijvoorbeeld jouw gevoelens als kind niet serieus werden genomen toen je kind was, is dat een heel pijnlijk punt totdat dit alsnog gehoord en gevoeld wordt. Of je nou 16 of 80 bent, op dat punt ben je nog een kwetsbaar, verdrietig kind. Als dit nog steeds niet gebeurt, om wat voor reden dan ook: geef het dan in ieder geval aan jezelf. Want jij weet als geen ander wat het kind in jou zo nodig had en heeft. Daarna kan je altijd nog een brief schrijven aan je ouders of iets dergelijks. Er is echt een moment van voelen, en een moment van actie. Die twee dingen hoeven niet tegelijkertijd. Dat is te veel, te abstract en dan heb je voor beide kanten niet genoeg ruimte (vind ik dan hè ;)).

6 Vertrouw

Tot slot: vertrouw erop dat je mag loslaten. Alles gebeurt precies zoals het moet zijn, en we zijn hier allemaal met dezelfde zooi :D.

Het universum is met jou, en niet tegen jou. Vertrouw dat het een test is, vertrouw op je waarheid, vertrouw op je liefde, vertrouw erop dat het goed komt. Dat het goed is, ook al voelt het niet goed. Vertrouw er op dat wat er nu gebeurt, moet gebeuren, voor jou om te leren. Het zal terug komen, totdat jij je les eruit haalt. En de zon zal snel weer schijnen.

Lief mens, als je nu door een lastige periode heengaat: sterkte, je kan dit! Het leven kan zo eng, naar en vreselijk angstig voelen. Het komt goed. Echt. Dikke kus je zus.

Je bent een goed mens. En gemaakt van liefde en licht. Jij mag er zijn en je mag je ruimte innemen. Sterker nog: jij bent een onmisbaar stukje puzzel voor de algemene puzzel die we met zijn allen maken. En als je vaak lastige tijden hebt, dan ben je hier misschien om een nieuwe tijd te maken. Dit gaat helaas niet altijd zonder slag of stoot, of met een zijden handschoen. Dat is gemeen. Ik weet het. Maar je wordt beloond. En ik beloof je: het is mooier dan we ons nu voor kunnen stellen.

Ps: En uiteindelijk gaan we allemaal dood, en hebben we weer een ander leven. Als je echt tegen het plafond zit, kan dit relativerend werken. Het is namelijk ook zo. We zijn er niet zo heel lang eigenlijk, voor je het weet zijn we omaatjes en opaatjes. Laten we genieten, en tegelijkertijd vervelende emoties de ruimte geven, en er gewoon zijn en het aangaan. Op jouw manier, jouw tempo ♥.

PPS: Ik weet niet waarom mijn blogs een soort speech zijn de laatste tijd, blijkbaar heb ik een boodschap te vertellen :P.

PPPS: Vergeet niet dat jij ook een boodschap te vertellen hebt. Daarom ben je hier ook. Je bent heel erg nodig, en je boodschap is belangrijk. Geef het tijd. ♥♥

Afbeeldingsresultaat voor gif selflove

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.