tips zelfliefde
Collectief HSP

HSP: 7 praktische tips voor fijne zelfzorg

In het stappenplan voor meer zelfliefde nam ik je stapsgewijs mee hoe je meer vanuit zelfliefde handelt. In dit artikel geef ik je zeven praktische tips voor meer zelfzorg (selfcare, op zijn hips Engels. Het staat wel mooier). De suggesties die ik je geef, zijn in mijn ogen voor iedereen onmisbaar, en vooral voor de HSP’ers onder ons omdat zij vaak alleen maar geven en geven en hierbij zichzelf vergeten. Zelfzorg is dus geen verwennerij, maar noodzaak. Het is namelijk hét startpunt voor een leven dat bij jou past, wat dan pas kan je er goed zijn voor een ander. Vanuit jouw kern en niet vanuit duizend buitenlagen. 

Bij dezen.

Wees creatief

Lieve HSP’er, waarschijnlijk barst jij van de creativiteit! Doe je er wat mee? Nee? Doe er dan wat mee!

Het is zo fijn om emoties die je niet onder woorden wil of kunt brengen, een plek te geven En zet hierbij alsjeblieft je perfectionisme even opzij (of beter nog: doe het de deur uit). Het gaat echt om het creëren, niet om het einddoel.

Voorbeelden om creatief te zijn: (intuïtief) tekenen, schilderen, schrijven, dichten, moodboards maken, knippenplakken, met lego’s spelen, (ecstatic) dance. Gooi het eruit meid/boy. En als er drie verfstrepen op je papier staan, is dat ook prima. Het gaat om het uiten, niet om een nieuwe Da Vinci na te streven.

Voed jezelf

Ik hou zelf enorm van lezen en mij verdiepen in allerlei zaken die mij interesseren. De ochtendkrant en kinderboeken van vroeger en de achterkant van een pak hagelslag hebben plaats gemaakt voor (online)artikelen/achtergrondverhalen/literatuur/essays/boeken/fora; eigenlijk alles wat los en vast zit.

HSP’ers houden nou eenmaal van diepgang en filosoferen, dus doe daar wat mee! Je brein zal je dankbaar zijn en zeker als je veel piekert is het fijn om je brein wat anders te geven dan dat eindeloos gemaal over dezelfde situatie. Dus vervang het door iets zinnigs! Ga bijvoorbeeld weer eens naar de bieb en haal wat boeken over onderwerpen die je aanspreken. Leren is leuk en kennis is kracht, omdat je ook door externe kennis steeds meer je eigen innerlijke waarheid (en dus authenticiteit) vindt en een eigen mening vormt in het leven.

Verwen jezelf

Of het nou een nieuw seksspeeltje, een massage, een lekkere maaltijd, urenlang badderen met een kopje thee, geurkaarsen, wierrook, nieuwe zeepjes, een kappersbezoek en/of een saunadag is: verwen jezelf.

Het is zo nodig om jezelf te verwennen, want waarom zou je maar blijven zorgen en anderen aandacht geven, en niet jezelf? Dus geef jouw lichaam, koppie en aura eens wat ontspanning en je zal je veel beter en sterker voelen.

Contact een vriend(in)

Met een vriend(in) bellen/afspreken of whatever kan zo fijn zijn. En als je even niet lekker in je vel zit, zeg dat dan gewoon. Wij moeten er voor elkaar zijn, en verbinden met anderen kan ook weer meer verbinding in jezelf geven (als je het vanuit je hart doet dan).

Als je geen leuke vrienden hebt of ze nemen niet op, kan je mij ook altijd contacten. Ik sta altijd open voor een praatje 😉 (soms contact ik alleen wat later omdat ik druk/chaotisch of gewoon niet aanwezig ben). Just give it a shot!

Luister muziek

Waarschijnlijk doe je dit al vaak. Maar dan een fijne herinning: muziek is zo belangrijk i.m.o. om lekker te ontspannen. Het kan je meteen een goed gevoel geven, dus zet je muziek aan! Zoek je nog wat inspiratie op dit gebied?

Op mijn Soundcloud kan je de nummers vinden die ik op het moment luister (bij likes).

Ik verkies Soundcloud boven Spotify (al heb ik daar ook wat lijstjes onder mijn account, maar niet up to date), want het geluid is VEEL beter op Soundcloud, en je hoeft niets te betalen. Ook kan je offline in de app alles luisteren. En nee dit is geen spon ;). I wisssshjj

Mediteer en yoga

Ja, deze ken je nou wel. Maar waarom doe je dit dan niet dagelijks? Je piekert en stresst netjes iedere dag, maar ontlaadt misschien niet iedere dag. Zonde, want die spons moet je dan ook echt vaak uitknijpen.

Gun je lieve lichaam, dat dag en nacht voor jou klaarstaat, dus fysieke ontlading. Tien minuten mediteren per dag is echt zo gepiept, zeker als je geleide mediatie/hypnose toepast.

Ook yoga is echt heerlijk. Yoga is net alsof je je hele lichaam een massage geeft en het kan in jouw tempo, ruimte en op jouw manier. Ga het alsjeblieft doen als je het niet (vaak) doet, als je dit al vaak doet, heb ik niets gezegd.

Ga de natuur in

Je voeten op de krakende paden in het mistige bos terwijl je de herfstgeuren opsnuift: wat is daar niet chill aan? Júíst als je chagrijnig, moe en futloos voelt helpt een wandeling ENORM.

In Nederland liep ik heel wat rondjes door de mooie bossen. ‘t Kralingse bos, Amsterdamse bos, Westerpark, Erasmuspark, Mastbos, Rembrandtpark: ik vond ze allemaal fantastisch.

Naast vrolijke dagen, stampte ik ook vaak genoeg chagrijnig het bos in, en kwam er echt als een ander mens uit.

Muziek op en verstand op nul, en lekker de natuur ingaan dus! Stiekem mis ik ‘t bos wel, dus doe mij een plezier en wandel een rondje op mij ;). 🌿

Wat is jouw ultieme tip voor selfcare? Deel ‘m hieronder en je je maakt kans op een pak hagelslag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

4 Comments

 1. Ik ben zelf ook (oa) HSP’er, al ben ik niet zo gek op de labels. Veel tips zijn herkenbaar. Ik houd ook van ‘voeden’, zo heb ik jou gevonden. Best wel grappig, eigenlijk. Ik was geïnteresseerd in Bali (zo ineens out of the blue) en bloggers die schrijven over mijn favoriete onderwerpen (ik was op zoek naar een soort van ‘another me’ :p op bepaalde gebieden) en voilà: there she was.
  Dus eigenlijk een combi van voeden en contact een vriendin: zoek naar nieuwe gelijke mensen.

  Nog een leuke tip: maak van je appartement/huis/kamer een retreat. Zet plantjes neer, paar boeddha beeldjes, lekkere wierook (oid), etc..
  Ohh.. knuffelen met dieren. Ik ga extra dieren knuffelen (ik heb een kat), maar ook als ik aan het wandelen ben in een bos zie ik weleens mensen met honden wandelen, dan ga ik hondjes aaien en een beetje mee spelen. Cute.
  Of… zoek een coach/mentor. Mij heeft het enorm geholpen. Ik heb ook meer een coachende rol, maar het is fijn om zelf ook een coach te hebben.
  Ik lust geen hagelslag, maar een lief berichtje mag ook. 😉
  Mijn zen liedje v/d week trouwens: Danit – Cuatro Vientos
  xx groetjes

  1. Ah superleuk berichtje, thanks again :)))))). Goeie tip van zo’n hoekje. Heb dat ook staan in een artikel over het energetisch van je huis (ook leuk artikel voor jou denk ik!!). Heb t zelf nog niet hier gedaan want nog geen forever home. Maar eig zo de moeite waard!!!! zeker met veertjes edelstenen wierrook heel fijn. Heb jij dit??? En hoe het je kat? Ik ben ook zo blij met mn hond, oprecht honderd x gelukkiger met haar. Heb altijd al dieren gehad ook.

   En idd! Elke coach heeft een coach nodig. Zelf ook veel baat bij gehad, al heb ik er nu geen. Nu ga ik weer kambo doen en miss naar een healer (1 x) die acupunctuur geeft. Ook allemaal losstaande coachsessies eigenlijk.

   Hoezo lust je geen hagelslag?? Kusie voor jou dan. XXXXXX

 2. Chantal says:

  Jaa mooi geschreven! En dan inderdaad niet alleen weten wat je nodig hebt, maar het ook gaan toepassen. Misschien moet je jezelf wel eens gewoon forceren, omdat je weet dat dit uiteindelijk werkt.

  1. Yes eens!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.