Alleen reizen tips
Bali Mind Persoonlijk

9 redenen waarom je sowieso een keer alleen moet reizen

Vriendin J riep altijd dat ze alleen reizen zo geweldig vond. Je leert er niet alleen heel veel van, maar het is echt superfijn om zelf alles te bepalen, vertelde ze dan. Ik vond het altijd interessant dat ze al op jonge leeftijd de wereld rond ging en hoorde graag haar verhalen aan. En zo had ik wel meer vrienden en kennissen die veel reisden, waar ik bewondering voor had. Ik smulde van hun verhalen, maar ik dacht destijds niet per se dat het ook iets voor mij was. Begrijp me niet verkeerd: ik ging graag op (lange) vakanties, maar dan liever met anderen. Wel ben ik op 15jarige leeftijd alleen naar Barbados gevlogen, maar daar ging ik dan familie opzoeken. Echt alleen op reis? Nah, dat was niet echt aan mij besteed.

Dacht ik.

Voordat ik een huis vond op Bali, heb ik namelijk mogen proeven van het alleen reizen, en nu snap ik wat vriendin J bedoelt. Het was echt een kadootje voor mijzelf, dat een vast verblijf op Bali als staartje kreeg. Reizen heeft mij namelijk zoveel inzichten gegeven. Ik ben echt mijzelf tegengekomen (je kan geen kant op) en zoveel mooie mensen ontmoet, die mij ook weer spiegelen.

Ik ben echt onwijs gegroeid en geheeld, en denk echt dat dit tien keer sneller is gegaan door het reizen en wonen op Bali. Omdat ik ook nooit zoals J was, en nu alleen maar hard jaknikkend met haar mee schud, komt er nu een heel irritant lijstje over waarom je minstens één keer in je leven alleen gereisd moet hebben.

Bij dezen.

Je leert jezelf kennen (en komt erachter dat je alles kunt)

Alleen reizen biedt de ultieme kans om jezelf eens volledig onder de loep te nemen. Natuurlijk kan je ook afleiding zoeken in het buitenland, maar je kan je tijd ook gebruiken om echt eens naar binnen te keren.

Doordat je hele omgeving anders is, zal je een stuk echter naar jezelf kijken. Je haalt jezelf uit je vertrouwde comfortzone, en door deze focus zie je wat er nou echt van jou is en wat van anderen. Vastgeroeste patronen herhalen zich ook op reis. Tijd om ze eens onder de loep te nemen (en bij te schaven waar nodig)!

Je bent je pure zelf

Als je alleen op reis gaat, maakt je buitenkant echt weinig uit. Zo zal je je een stuk minder druk maken om je kleren, make-up en je algemene imago. Op reis is iedereen een stuk chiller en boeit het niemand wat voor schoenen je aan hebt. Dit kan voor veel mensen een ultieme rust bieden, waardoor ze automatisch een stuk meer zichzelf zijn. Op je slippers oud en nieuw vieren? Geen probleem. Een bijzondere kroeskop? Niemand die er van opkijkt. Wat wel telt zijn je ervaringen, wie je bent en waarom je doet wat je doet. Natuurlijk is dit in Nederland ook zo, maar het is toch anders.

In Nederland is het soms noodzakelijk er verzorgd uit te zien. Het is bijvoorbeeld best logisch dat niemand op zijn slippers en tanktop naar zijn werk gaat. Maar op reis is dat anders, omdat je afstand doet van de norm. Het gaat er echt om wie je bent. 

Je ontdekt meer wie je wil zijn

Alleen op reis gaan is écht een uitnodiging om jezelf volledig onder de loep te nemen. Je kan al jouw kanten uitpluizen, iets wat thuis wellicht een stuk minder snel en makkelijk gaat door de dagelijkse sleur en routine. Met nieuwe mensen om je heen, kun je namelijk (oude) normen en waarden eens onder de loep nemen, aangezien je deze sneller gaat vergelijken met nieuwe mensen. Zijn er overeenkomsten? Of juist veel verschillen? En vind je nou écht eigenlijk? Dat is verfrissend en geeft ruimte om echt de persoon te worden die je in essentie al bent.

Verder kunnen nieuwe mensen je weer inspireren om oude fijne eigenschappen in jezelf omhoog te halen. Zo kende ik iemand die zo geaard was dat het pijn deed aan mijn ogen. Hij was een soort wandelende boom. Door deze spiegel merkte ik dat ik echt all over the place was. Ik vond het fascinerend en miste dat gewortelde meer in mijzelf dan ik voorheen wist. Toen ik besefte dat dat deel waarschijnlijk eruit gelaten wil worden in mijzelf, kon ik doelgerichter werken en werd ik zo meer geworteld.

Je wordt een stuk autonomer

Doordat je alles kan doen wat jij wil en alle keuzes zelf mag maken en uitvoeren, heb je een volledige focus op jezelf. Door deze focus en dat je 100 procent voor jezelf in moet staan, wordt je een heel stuk autonomer. Zo leer je namelijk op jezelf te leunen en altijd een stapje vooruit te denken (maar tegelijk ben je ook meer in het hier en nu). Het is een beetje jezelf opnieuw uitvogelen en opvoeden, geheel naar eigen eigen keuze. Dat is leuk, én educatief. En dit maakt je een stuk autonomer, omdat je dat helemaal zelf doet.

Je leert de mooiste mensen kennen

Als mensen zeiden dat ‘je nooit alleen bent’ op reis, begreep ik dat niet echt. Ik dacht dat het best eenzaam zou zijn. Niets is minder waar. Ik heb me nog nooit zo verbonden gevoeld als op reis en mij op geen enkel moment eenzaam gevoeld, want je leert werkelijk waar de mooiste mensen kennen.

Natuurlijk zijn er ook prachtige menswezens in Nederland, maar als je alleen reist zul je waarschijnlijk sneller afstappen op nieuwe mensen dan in Nederland. Als je alleen op reis bent sta je namelijk erg open, waardoor je echt zo snel connectie maakt. En door open te staan, ervaar je de meest mooie ontmoetingen. Het is top. Vrienden maken het vliegtuig, op het strand, via Instagram, via via, eendagsvliegen, vrienden voor altijd, kortstondige vriendschappen, diepe vriendschappen, oppervlakkige vriendschappen, gelijkgestemden: you name it. Daarbij kom je natuurlijk in aanraking met nieuwe culturen en dat levert ook mooie ontmoetingen op. Zo heb ik hier vrienden met allerlei verschillende achtergronden en geloven, en dat is zo leerzaam en leuk :).

Ook zijn de interacties met anderen naar mijn mening sneller diepgaand, doordat je allebei op reis bent en niet voor niets op dat moment samen op die plek bent. Dat geeft verbinding en levert magische momenten op :). Vaak heb je veel overeenkomsten in de visies met de mensen waarmee je in gesprek raakt.

Je kan je terugtrekken wanneer je wil

Misschien klapperen je oren bij het idee dat je nooit alleen bent, maar het alleen reizen geeft ook het voordeel dat jij besluit wanneer  je je terugtrekt. Het is aan jou wanneer je iemand wil zien, en als je met een groep reist ben je toch wat afhankelijker van de groepsdynamiek.

Zelf bepalen wanneer je wat doet, geeft erg veel rust en vrijheid.

Je ervaart absolute vrijheid

Nog even over die vrijheid. Reizen geeft echt een absoluut gevoel van vrijheid, want niets moet en alles mag. Ook al heb je een plan, je kan het direct wijzigen. Ja, dit voelt soms ook overweldigend en eng, en misschien wil je soms wegkruipen in een hoekje. Maar hoe verder je afdaalt en hoe meer je merkt dat alles goed is, hoe meer je een ultiem gevoel van vrijheid zult ervaren.

Je hoeft niemand een verklaring te geven voor wat je doet, omdat jij de enige bent die bepaalt wat en wanneer wat gebeurt, en met wie je dat gaat doen. Deze vrijheid is goud. Je bent van niemand zijn agenda afhankelijk, en er is altijd wat te doen met een leuk persoon. Jouw ritme, jouw leven. Het geeft ruimte, magie, rust én energie! Niemand die dat nog van je afpakt.

Je leert alles in het leven veel meer waarderen

Als je reist zal je ons eigen kikkerlandje echt meer waarderen en vooral haar gekke bewoners. Zo kan je bijvoorbeeld merken dat in Nederland alles heel goed geregeld is. Sinds ik weg ben uit Nederland, ben ik daarom ook ontzettend blij dat ik in Nederland geboren ben (weer lekker tegenstrijdig, maar ook logisch want door afstand zie je pas wat je hebt). Zo zijn ‘wij’ Nederlanders over het algemeen hulpvaardig, gek, grappig en loyaal. Zeker als ik dit vergelijk met andere culturen. En ja, zo’n type persoon ben ik graag.
Als ik hier vertel hoe het er in Nederland aan toe gaat en weer eens veel te open ben (met een paar grappen tussendoor waar ik zelf het hardst om lach), denk ik soms: wat ben ik toch Nederlands, haha. Ik hoor het ook veel van andere mensen dat ze Nederlanders zo leuk vinden, en daar mogen we best trots op zijn ;). Ook merk je hoe luxe we het in Nederland hebben, en dat ga je wel meer waarderen als je afstand neemt.
Andersom geldt het ook. Doordat we in Nederland niet zo dicht bij de natuur staan en in versnelling tien staan, waardeer je het extra meer als je door een land reist met veel natuur, een mooie cultuur en relaxte mensen. Ik ben dus niet alleen Nederland meer gaan waarderen, maar sowieso het hele leven hier op aarde en wat ze te bieden heeft aan mensen, natuur en cultuur.Natuurlijk kan je Nederland (of de aarde) ook meer waarderen als je met anderen reist. Toch merk ik dat je de wereld met nieuwe ogen bekijkt als je alleen op reis bent, doordat je je in een totaal nieuwe context bevindt zonder lijntjes met anderen. Daardoor geniet je opnieuw van kleine dingen, die je in Nederland misschien als vanzelfsprekend begon te vinden.

Je visie verandert sneller

Als je alleen reist ben je sneller geneigd om onbekende deuren te openen. Zo kwam ik erachter dat ik mij aangetrokken voel tot Indonesische mannen, terwijl ik dit in Nederland (en het eerste half jaar hier) niet wist van mijzelf.
Op reis kan je visie op situaties echt totaal veranderen, en snel ook. Ook kunnen de ervaringen van andere mensen je weer inspireren om totaal nieuwe wegen te bewandelen, wegen die je nu sneller bewandelt omdat je toch al (alleen) op reis bent.

Gewoon doen

Door te reizen stap je volledig uit je comfortzone. Hierdoor maak je niet alleen echte connectie met jezelf, maar ook met anderen. Deze verbinding en connectie is wat mij betreft waar het toch om draait in het leven. Kriebelt het? Doe het! Je zal het alleen ervaren als je het een keer meemaakt. Dus gewoon doen, J had helemaal gelijk.
Houd jij van alleen reizen. Zoja, waarom?

 

 

 

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.