Meer zelfliefde
Doe-het-zelf Mind Spiritueel

Alfabetisch stappenplan voor meer zelfliefde

Zelfliefde is hét meest geschreven woord op social media tot nu toe in 2019. Dit feit verzin ik even, maar het zou heel goed kunnen.

Ik durf te wedden dat je het begrip dagelijks voorbij ziet komen, en wellicht ook niet zo goed weet wat het inhoudt. Is het jezelf op de bank nestelen met een kop thee? Die afspraak afzeggen omdat je liever thuis blijft? Die vakantie boeken ook al komt het niet uit? Uitgebreid koken voor jezelf?

Ja dit kan allemaal te maken hebben met zelfliefde. Het is alleen zoveel meer dan dat.

Zelfliefde is een werkwoord. Het betekent in mijn optiek dat je jezelf verantwoordelijk maakt voor jouw geluk. Afleert wat je geleerd hebt aan overtuigingen, meningen en desillusie. Jezelf als een ui pellen tot je bij de kern komt en weer thuis bent: dat is zelfliefde.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij hoe je dat doet? Dan is dit alfabetische-stappenplan voor jou.

A

Accepteer. Ja je voelt je anders. Je denkt anders, en niet iedereen begrijpt jou (dit hoeft ook niet, en kan ook niet want zij belopen jouw pad niet).

Zeker HSP’ers voel(d)en zich vaak het zwarte schaap en anders. Dat is iets waar je juist trots op mag zijn en dit besef is vaak het begin van de weg naar acceptatie.

Accepteer jezelf. Jij moet je hele leven met jouzelf doen. Als jij jezelf niet accepteert, hoe kan een ander dan jouw volledige potentie zien en omarmen? Dit klinkt simpel, en is het ook. Gewoon doen.

B

Begin. Houd op met smoesjes. Het is het water in of aan de kant blijven miepen. Ook al heb je geen zwembandjes, ook al ben je te gevoelig voor het water. Je moet springen. Maar je hoeft niet meteen het diepe in. Begin in het kikkerbadje. En tast langzaam af. Het is jouw reis, jij bepaalt hoe en wat, maar begin nu! Ready or not..

C

Compassie. Heb compassie voor jouw totaalpakket.

Als je jezelf wil accepteren, voor meer zelfliefde, is het goed om compassie (begrip) te hebben voor jouw proces. Streef daarin niet naar een 10, een 8 is genoeg en zo houdt je ruimte voor verbetering.

Begin dus bij jezelf en laat die schaduwkanten er zijn. Dit doe je door in deze emoties (schuld/schaamte/jaloezie/bitter/boosheid) te komen en daarin te mediteren, zo mogelijk zonder oordeel over je oordeel. Als je het moeilijk hebt, snap dan dat je in een schaduwkant werkt, en jij een heel kleurenpalet bent. Dat het omhoog moet komen om opgelost te worden. Heb hier begrip voor en zachtheid!

Door compassie (eigenlijk vorm van empathie) te hebben voor jezelf, zal je dat ook voor anderen meer hebben. Win-win!

D

Dapper. Wees dapper. Iedereen kent angst. En dat heeft 9/10 te maken met wat anderen van jou zullen vinden, maar er zijn geen anderen. Dat zijn spiegels voor jou of van henzelf.

Mensen die dapper zijn niet dapper omdat ze perfect zijn, ze zijn dapper om hoe zij met ervaringen omgaan. Ze besluiten om zich er niet meer door te laten leiden en lijden. Dat is niet naïef, dat is broodnodig. Het is jouw leven en je mag dat invullen hoe jij dat wil.

Ga staan voor wie je bent en wees niet bang voor kritiek. Als jij durft te staan voor wie je bent zul je een voorbeeld zijn en zullen velen volgen. Dan kunnen we allemaal onze maskers afdoen en leven in een liefdevolle harmonie. Dus het is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor de anderen hier op deze planeet.

E

Erken (jezelf). Voel jij iets, dan is dat jouw waarheid. Je hoeft het niet aan de grote klok te hangen of anderen te overtuigen. Je kan het opschrijven en zelf bepalen of je er door laat leiden of er iets mee doet. Hoe meer jij jouw waarheid (h)erkent, hoe meer je mensen aantrekt met dezelfde waarheid en trilling. En hoe meer je hier komt doen waarvoor je op aarde bent.

F

Flow. Aarden én flowen.

Meeflowen met het leven doe je door zachter naar jezelf te zijn. Door je schaduwkanten er te laten zijn en er compassie voor te hebben. Begrijp dat alles is zoals het moet zijn en dat je niet meer kan doen dan je best. Je bent hier om wat te leren, en ook al maak je ‘fouten’ dan heb je die nodig voor jouw ziel om te ontwikkelen. Kom in de stroming en laat je dus meevoeren. Dit klinkt simpel, en is het wederom.

G

Geniet. Genieten is een bestaansrecht. Ja, je mag genieten ook al ben je nog niet waar je bent waar je wil zijn. Sterker nog: ontspanning (genieten) is broodnodig voor inspanning. En als jij geniet, ben je een veel leuker mens voor jezelf en anderen. Geniet, want voor je het weet is dit leven over.

Ohja, genieten hoeft niet iets groots te zijn. Koop eens een frietje voor jezelf en eet die op zonder te scrollen op je tel. Lach eens naar een ander, snuif de herfstlucht op en luister je lievelingsmuziek. Koop een nieuw fijn boek of whatever. Jij weet als geen ander waardoor je geniet (en dus ontspant)!

H

Heel. Iedereen moet helen. Ja, je bent af en goed zoals je bent. Helen betekent dus niet dat je perfectie nastreeft of kwaliteiten verbetert. Het betekent dat je aan de slag gaat met die jutezak die je al jaren met je meezeult. Doorloop je trauma’s, erken ze, heel ze, lik je wonden en ga door. Hoe je trauma’s precies heelt, lees je hier.

I

Ik, ik, ik. Ja jij bent het belangrijkste. Dat betekent niet dat de ander niet belangrijk is, die kan prima naast jou staan, maar niet meer boven jou schat. Het draait om jou, pas dan kan je er volledig voor een ander zijn. Het ís niet egoistisch om jezelf op de eerste plek te zetten, uit een halfglas kan je echt niet schenken. En als je dit niet leert, dan leert een depressie/burn-out of angst je dit wel.

J

Jij. Ja de jij is ook belangrijk. En als je goed gecentreerd bent, kan je de jij pas echt goed ontvangen. De jij komt dus niet zonder ik tot zijn recht.

Verbinding is de sleutel tot..alles eigenlijk. Wie verbinding met zichzelf heeft, kan verbinding maken met de ander en de rest hier op aarde. Zeker als je je leeg voelt mis je verbinding met jezelf. Dus dan eerst naar de vorige stap en dan weer terug naar hier ;).

K

Kies. Kies voor jezelf, geluk en harmonie. Besluit nu nog dat je écht kiest voor jezelf en gaat staan voor wie je bent. Want zelfliefde is een keuze die je te allen tijde kan maken.

L

Lief. Wees lief naar jezelf toe, dan ben je ook liever naar anderen en vice versa. Kill it with kindness; niet alleen die vervelende baas, maar ook jouw ego. Wees lief, en bedank het met een lach. Zo laat je het er zijn en identificeer je je niet met je schaduwkant. Weglopen kan toch niet, verzachten en er lessen uithalen, wél.

M

Moeder. Wees je eigen moeder (of vader) en voed jezelf opnieuw op. Dat hoeft niemand anders te doen, dat kan jij prima zelf. Dus hup zoek je innerlijk kind. Geef hem wat nieuwe regels en laat wat andere regels varen. Jij bepaalt.

N

Nee. Zeg vaker nee als je dat zo voelt. Niet alleen tegen anderen, ook tegen jouw schaduwkanten en destructief gedrag. Bedenk je bijvoorbeeld vaak het slechtste scenario? Merk het op en zie het loopje dat je steeds afspeelt op elke nieuwe situatie. Zeg nee tegen oude patronen die niet meer werken, en ja tegen jeZelf.

O

Onderzoek. Ga op onderzoek uit. Blijf leren en wees je bewust dat je nooit uitgeleerd bent. Door te leren leef je. Blijf aftasten en openstaan voor andere visies om zo je ziel te ontwikkelen. Openstaan is niet inherent aan aannemen. Met open vizier naar andere visies luisteren is heel wat anders dan een discussie houden, en hierbij het welles of nietes spel spelen waarbij niemand naar elkaar luistert :). Heb je geen mensen om je heen met wie je open gesprekken kan houden? Zoek dan ander mensen. Genoeg mensen op deze wereld die open zijn en net zoals zijn zoals jij en ik. Echt waar! Op insta kan je ze onder andere vinden, lekker makkelijk en dichtbij.

Overal zijn fijne mensen. Offline én online :).

P

Prima. Gebeurt er iets waar je geen zin in hebt? Heb je er macht over? Nee? Prima. Laat gaan.

Haal je schouders eens wat vaker op en besef dat je geen controle hebt op alles wat buiten jou ligt. Als je eindeloos over situaties of mensen gaat piekeren, creëer je alleen een drang naar controle waarbij je onrustig wordt en geen open vizier meer zal hebben. Echt controle zal je nooit hebben op iets wat buiten je macht ligt. Prima, interesseert je bij dezen niet meer!

Q

Quick fix. Dat bestaat dus niet. Niets is een quick fix. Zelfliefde moet je ook oefenen en dit gaat met vallen en opstaan. Het is een doorlopend proces en nooit af. Dus stop met het zoeken va die quick fix. De rest van je leven zal je nog wel aan jezelf werken, maar het wordt steeds makkelijker (vind ik, als ik zo eens achterom kijk).

R

Rust. Haal maar even adem. Je bent hier al zo lang, je mag echt wel even je rust pakken. Daar gaat niemand dood van. Sterker nog: wie rust, zal meer energie hebben om door te pakken. Win-win! Verenig je yin en yang en pak je rust waar nodig!

S

Schrijf. Schrijf het van je af. Het helpt echt om alles van een afstand te zien, en daar is schrijven een hele goede tool voor. Ook kan je een brief schrijven, naar wie dan ook, om emoties op papier te zetten en te ordenen. Of schrijf eens een brief vanuit jouw hogere zelf (diegene die geen oordeel kent) naar jou. Probeer maar eens! Met pen en papier bijvoorbeeld. Het helpt niet alleen om je hoofd leeg te krijgen, maar kan dus ook zeer therapeutisch werken.

T

Tijd. Het is tijd om aan jezelf te werken. Om van jezelf te houden zoals je bent. Om aan de slag te gaan voor een beter leven voor jezelf. Om je shit op te ruimen. Om een schoonmaak te houden in je vriendenkring. het is tiet! Nú.

Maar neem je tijd ;).

U

Uitgaan. Ga erop uit. En dan ook eens alleen.

Neem jezelf mee naar de bios, drink een drankje op het terras, maak een boswandeling. Ga erop uit! Erop uit te gaan zorgt ervoor dat je even je hoofd uit doet en bijtankt aan zelfliefde. Doe ‘t!

V

Verbind! Verenig jezelf met gelijkgestemden. Er zijn áltijd mensen die bij jou passen en door samen te komen zul je niet alleen meer compassie hebben voor je medemens, maar ook voor jezelf. Verbinding is echt heel belangrijk!!! Als je geen verbinding maakt met onze planeet en haar bewoners, zal dat andersom ook moeilijk gaan en vice versa. En er zijn zoveel mooie mensen hier op aarde, dat is echt zo. Hoe meer jij je oogkleppen af doet hoe meer je zult zien.

W

Werk. Werk aan jezelf. Iedere dag. Maar zie het niet als moetje of iets ernstigs a.u.b. Aan jezelf werken doe je voor jezelf en voor je ziel. Het is leuk en het helpt ervoor dat je anderen ook aanmoedigt om aan zichzelf te werken, zodat we ooit echt een mooiere wereld krijgen. Hopelijk.

X

DetoX. Houd een detox in je vriendenkring, je applicaties op je tel, je spullen et cetera. Alles wat jou niet meer dient kan weg. Natuurlijk is het minder zwart-wit dan hier staat, maar je snapt wat ik bedoel. Xit ermee ;).

Xie

Y

Yin en yang. Verenig deze mannelijke en vrouwelijke energie in jezelf, voor meer balans in het leven. Hoe je dat doet lees je hier en hier.

Z

Zaai. Wie zaait zal oogsten. Welke stap kan jij vandaag maken richting een leven dat bij jou past? Elke stap telt, en één per dag is al meer dan geen. Da’s voldoende.

Zaaaaai! Baay

 

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

Leave a Reply

You have to agree to the comment policy.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.