Bali hype artikel
Bali Mind

Is Bali de hype waard?

The Island of the Gods, The Last Paradise on Earth, Bali Bible, het Bali virus..wie kent deze termen niet? Mensen die naar Bali geweest zijn, lijken er niet over úítgepraat. Bali lijkt hét magische eiland der eilanden te zijn en dé plek voor iedereen die van lekker eten, een mooie cultuur en van vrijheid houdt. Dit alles voor een prikkie, dus op Bali leef je als een koning(in). Sommigen keren na een bezoek aan het eiland dan ook nooit meer huiswaarts, terwijl anderen thuiszitten met heimwee. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Is deze utopische plek dan écht zo magisch? Waarom dan? En is Bali deze hype waard?

In 2017 bezochten maar liefst 5,7 miljoen mensen het Indonesische eiland. Het eiland dankt deze populariteit naast de eerder benoemde culturele factoren, ook door haar bereikbaarheid. Het is namelijk erg gemakkelijk om vanuit Europa (en vanuit Australië en Nieuw-Zeeland) naar Bali te vliegen. Je kan zelfs makkelijk een directe vlucht van Nederland naar Bali pakken, en de ticketprijzen zijn ook zeer goed te doen.

Het gevolg van de gemakkelijke bereikbaarheid van het eiland, is dat Indonesië momenteel grote moeite heeft om het aantal toeristen bij te houden. Er is maar één vliegveld op Bali, en dat stroomt iedere dag massaal over van de toeristen. Daarom voert het land steeds meer hogere prijzen op voor overstays, visums en is het van plan om toeristeninkomstenbelasting in te voegen dit jaar.

Deze drukte is ook zeer goed te zien op straat. De enige verkeersmiddelen die hier worden gebruikt, zijn namelijk de scooter en de auto. Er is dus geen tram, trein, metro, niets. Alleen de tuffende scooters en auto’s (op een paar fietsers, bussen en wandelende personen na), sieren de straten qua verkeer.

Dat er ieder jaar massaal toeristen trekken naar Bali is dus een feit. Maar waarvoor komen ze – naast het lekkere eten, een mooie cultuur en vrijheid dan specifiek naar Bali? Want andere landen hebben dit toch ook te bieden?

Natuur & cultuur

Dat Bali een hype wordt genoemd, komt onder andere omdat Bali nou eenmaal écht een prachtig eiland is. Eerder schreef ik over de natuur van Bali, en ja daar komen massaal mensen op af. Afgezien van de groene rijstvelden overal, ben je hier bijvoorbeeld omringd door zee. En zo heb je alle verschillende soorten stranden op het eiland die je maar kan wensen. Van parelwitte stranden, tot kiezelstranden, zwarte stranden (door de vulkaan), grijze stranden en gele stranden. Je vindt hier stranden met helder-, donkerblauw-, babyblauw-, turquoise-, grijs- , laag- en hoog water. Kortom: ieder soort strand vind je terug op Bali, en daar komen bijvoorbeeld massaal veel surfers van over de hele wereld op af.

Er zijn hier niet alleen prachtige stranden te vinden. Je vindt hier namelijk ook veel mooie tempels, authentieke dansvoorstellingen, vruchtbare rijstvelden, hoge watervallen, westerse cafe’s & restaurants met het lekkerste eten, kleine waroengs met nog lekkerder lokaal eten, bergen, te beklimmen vulkanen en nog veel meer andere mooie plekjes.

Wat je hoort over de natuur en cultuur van Bali, is dus wat mij betreft zeker geen mythe. De natuur ís inderdaad prachtig en de cultuur is ook erg mooi en interessant. Hoe dicht Balinezen bij de natuur staan is bijvoorbeeld echt inspirerend. En ja, de rijsttafels komen na een tijd nog steeds je neus niet uit. Zo wel, dan is ieder ander eten dat je maar wenst te verkrijgen. Kortom, de natuur en cultuur van Bali is zeker opvallend, en zeker niet overal te vinden in de wereld (zo toegankelijk, interessant, laag geprijsd en veilig).

Donkere plekken

Maar Bali is anno nu niet alleen maar geweldig. De afgelopen jaren is het eiland namelijk razendsnel veranderd, en dat niet alleen in goede opzicht. Niet iedereen die hier op bezoek is, toont namelijk respect voor de natuur en cultuur. Denk aan de westerse beschaving die rijstvelden opkoopt, om er vijfsterren resorts en yoga-scholen op te bouwen. Deze hippe voorzieningen schieten als paddestoelen uit de grond.

Reizen gaat voor mij over de cultuur en de mensen, en niet om naar een mooie plek te gaan om een mooie foto te maken. Niet iedereen denkt er zo over. Door de opkomst van social media trekken namelijk veel Youtubers, vloggers et cetera massaal naar het eiland, enkel voor een kek kiekje, en dat laat flink haar sporen na. Deze mensen denken vaak in geld en niet aan de mooie cultuur van Bali, of de natuur – die er over een tijd niet meer zo mooi uitziet als ze zo wordt gebruikt en misbruikt. Dat geld zeker niet alles is, is triest zichtbaar op veel plekken die omgetoverd lijken tot een attractiepark voor Bule’s (toeristen), en waar deze hun sporen achter laten. Indonesië, en dan met name Bali, lijkt wel slachtoffer geworden van haar eigen succes.

Als je Bali bezoekt, kan ik je dan ook heilig aanraden om, naast de eventueel luxe westerse voorzieningen, vooral ook eens de locals te bezoeken, de locale resorts te nemen (of bij locals te slapen), de echte waroengs te bezoeken en de scooter eens in te wisselen voor de fiets of een wandeltocht.

Hype waard?

Hoe langer ik op Bali ben, hoe meer ik van het eiland houd. Wat je ziet is maar het topje van de ijsberg. In die bovenste laag zie je alleen maar toerisme, toeterende auto’s, plastic en massaconsumptie. Maar als je dieper afzakt, door je te verdiepen in de Balineze cultuur en locals, dan leer je steeds meer het echte eiland kennen. Dan zie je ook dat dit eiland zeker hele donkere kanten kent, en zeker niet meer zoals vroeger is. Maar, dan zie je ook dat Bali ook nog fantastische authentieke kanten en plekken te bieden heeft. Die plekken ontdek je door niet het toeristische pad te bewandelen. Gelukkig heb je zelf de mogelijkheid om je te mengen met de locals, of met de westerlingen (of een leuke combi te maken). Daarbij kan het ook interessant zijn om in gesprek te gaan expats die hier al jaren vertoeven. Hoe was Bali toen? Wat is er sindsdien veranderd, en wat is er hetzelfde gebleven?

En de grote hamvraag nu is: Is Bali de hype wel waard?!

Bali wordt The Island of the Gods genoemd, omdat ze op dit eiland zowel de goden als demonen eren, en dat is precies wat dit eiland voor mij is. Als je beide (extreme) kanten leert te omarmen van dit eiland (yin & yang), kun je niet alleen van alle delen van Bali houden maar ook alle delen in jezelf. En alleen al om die spiegelfunctie van Bali, vind ik absoluut dat dit eiland de hype waard is. Je moet alleen zelf de diepere lagen zien te vinden, en dus niet alleen de Instagramspots ;).

 

 

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.