Interview Milou Deelen
Collectief De boodschap van De nieuwe tijd

De boodschap van: Milou Deelen

‘We kunnen allemaal feminist zijn, sowieso.’

In 2017 geleden postte Milou Deelen (’96) op Internationale Vrouwendag een video over slutshaming. Met deze film vraagt ze aandacht voor de vrouwonvriendelijkheid in het corps, waar ze zelf ook lid van was. Haar punt: ‘Mijn seksualiteit is iets van mij, en niet stof voor jouw grap’. Toen ze lid was van het Corps werd ze namelijk vaak genoeg uitgemaakt voor hoer en slet, en ‘het laagste wijf van het Corps’. Toen ze desbetreffende personen hierop aansprak, kreeg ze als antwoord terug dat ‘het maar grappen waren’. Milou vond het totaal niet grappig. In plaats daarvan voelde ze zich vernederd, en besloot hier iets mee doen. Het filmpje ging viral en bleek het begin van haar carrière. Sindsdien spreekt ze zich uit in de media over en voor over vrouwen, die op wat voor manier dan ook in de Nederlandse maatschappij seksueel geïntimideerd, vernederd en/of gekleineerd worden.

Milou Deelen is journalist en feminist in hart en nieren. Ze is op dit moment één van de grootste voorvechters van gelijke rechten in Nederland. 

• Elke feminist lijkt een eigen invulling te geven aan het woord feminisme. Wat betekent het tegenwoordig om een feminist te zijn volgens jou?

Ik denk dat iedereen een eigen invulling geeft aan het woord. Voor mij persoonlijk betekent het gelijkheid. Intersectioneel feminisme omschrijf ik het. Je positie wordt niet alleen bepaald door je gender, maar ook door je seksuele voorkeur en huidskleur. Feminisme betekent voor mij gelijkheid in dat alles.

• Is feminisme nog relevant in 2019, zoja waarom?

Zeker, totaal. Als je kijkt naar verschillende gebieden: recht op abortus, slutshaming, stereotypering van vrouwen, vrouwen in hoge functies, vrouwen in de politiek, de loonkloof; dan valt er op elk level nog wel iets te zeggen waarom feminisme nodig is.

Wat houdt slutshaming in volgens jou? En wat is het gevolg ervan?

Slutshaming is dat een vrouw voornamelijk over haar seksualiteit wordt uitscholden, op basis van haar bedpartners, of kleding. Het gevolg hiervan voor mijzelf was dat ik mij ging schamen voor mijn sekslust. Dat was wel het grootste probleem, als ik naar mijzelf kijk.

•  Tijdens het viral gaan van je filmpje over slutshaming kreeg je naar eigen zeggen veel haat over je heen. Tóch vond je het belangrijk om door te gaan, omdat er wel naar je werd geluisterd. ‘Want slutshaming gebeurt overal, en dat niet oke.’ Waarom voel je je zo verantwoordelijk om de rol van de feminist actief op je te nemen?

Door het filmpje ben ik het vak ingerold. Veel mensen vroegen daarna wat ik van bepaalde dingen vond. Toen ben ik mij gaan verdiepen in het feminisme en las ik hoe erg het nog nodig is. Ik ben gaan schrijven en vond dit super leuk en interessant, en sindsdien blijf ik mij uitspreken over seksisme.

Daarbij voel ik mij verantwoordelijk om me in te zetten voor gendergelijkheid, omdat ik een vrouw ben en in de positie ben om mijn mening erover te uiten dus daar maak ik graag gebruik van.

Milou Deelen interview
Milou by Merel Hegenbart ©

‘Het is heel erg goed dat veel vrouwen dankzij de Metoo-beweging hun verhaal konden delen en er door mannen daadwerkelijk naar werd geluisterd.’

• Bevindt Nederland zich in een feministische golf?

Ja, het speelt nu heel erg. Je ziet en hoort veel meer over feminisme dan een aantal jaren terug.

• Wat is het verschil tussen de eerste feministische golf en de golf van nu?

In de eerste golf streden we voor recht in de wet om gelijk te zijn en dat doen we nog steeds, maar dan in de praktijk.

Er komt ook veel overeen met de golf van nu en de andere golven. In de tweede golf streden we bijvoorbeeld voor het recht van abortus. En dat zijn dingen waar we nog steeds voor strijden.

‘Ik denk dat we zeker al wat taboes doorbreken. Maar we zijn er nog lang niet.’

• Wat zijn de grootste punten waar je voor strijdt in het feminisme?

Ik zet me veel in voor seksuele vrijheid, op gebied van slutshaming, gedeelde verantwoordelijkheid voor anticonceptie, free the nipple maar ook over bijvoorbeeld de loonkloof. Andere keren spreek ik mij uit over het taboe op menstruatie. Maar allesomvattend spreek ik mij het meest uit over seksuele vrijheid.

• Je zegt dat er tegenwoordig veel wordt gedaan aan victim blaming, dat het probleem dus bij het meisje wordt gelegd als ze slachtoffer is van seksueel geweld. Kan je dit meer uitleggen of aan de hand van je eigen voorbeeld?

Ja zeker. Een goed voorbeeld hierover is dat ik twee jaar geleden werd gefotografeerd onder mijn rokje, toen ik aan het werk was op een terras in Amsterdam. Ik poste dit op Facebook en las toen veel de reactie: ‘dan had je niet zo’n kort rokje aan moeten trekken.’ Dat is natuurlijk raar, want de schuld wordt hier niet gelegd bij diegene die de foto maakt, maar bij mij en dat vind ik kwalijk.

Mogen mannen meer betrokken zijn in feminisme volgens jou? En wat voor rol zouden ze daarin mogen spelen?

Ja, zeker. Uiteindelijk moet het toch hand in hand gaan als we naar een gelijkwaardige samenleving willen. Als we kijken naar gendergerelateerd geweld zijn dat voornamelijk mannelijke daders, dus denk dat de oplossing echt ook vanuit mannen moet komen. En we kunnen allemaal feminist zijn, sowieso.

• Nog altijd is het recht van de vrouw om zelf over zwangerschap te beslissen wankel en onvolledig. Wat vindt je van de huidige tendens in Ierland en Amerika waarbij abortusrecht hevig ingeperkt wordt?

Ja dat is natuurlijk vreselijk. Het gaat echt hierbij om het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen. We gaan echt terug de tijd in als mannen over het lichaam van vrouwen willen beschikken.

• Hoe is het zelfbeschikkingsrecht in Nederland geregeld volgens jou?

Je ziet hier ook de Pro-life-beweging opkomen. En volgens mij wordt die beweging steeds groter. Er zijn ook anti-abortusactivisten die bij abortusklinieken gaan staan. Moet je voorstellen dat je daar als kwetsbare vrouw staat en die beslissing hebt gemaakt, en dat je dan op je kwetsbaarste moment wordt aangesproken om het niet te doen. Dat is natuurlijk vreselijk.

• Helpt Metoo het feminisme?

Door Metoo is het probleem van seksueel intimidatie erg aan het licht gekomen. Hoeveel vrouwen daarmee nog te maken krijgen, is daarmee nu wel echt ontbloot. Als ik in mijn omgeving kijk, was het zoal voor voor mannen echt een schok waarmee vrouwen allemaal moeten dealen. Het is heel erg goed dat veel vrouwen dankzij de Metoo-beweging hun verhaal konden delen en er ook door mannen daadwerkelijk naar werd geluisterd.

• Heb je het gevoel dat we taboes doorbreken in Nederland? Of hebben we nog een lange weg te gaan?

Ik denk dat we zeker al wat taboes doorbreken, bijvoorbeeld: er wordt over seks geschreven en gepraat in de media, terwijl dat tientallen jaren geleden volgens mij stukken minder was. Maar we zijn er nog lang niet, want het is bijvoorbeeld wél een taboe om als vrouw echt je lust uit te spreken, dat je heel veel seks wil, of juist helemaal nul seks.

• Uiteindelijk moeten we het samen doen zeg je in een ander interview, welke stappen raad je zoal ons individueel en collectief aan? Waar moeten we dan aan denken?

Wanneer je in de positie bent dat je je uit kán spreken; doe dat! Dat kan op kleinschalig niveau, zoals door het gesprek aan te gaan met vrienden, en mannen. En op grootschalig niveau kan dat door onder andere feministische avonden bij te wonen, of actie te voeren of een Woman’s March te lopen. Ik denk dat iedereen zoiets kan doen.

Hoofdfoto: Latoya van der Meeren © 

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

1 Comment

  1. Sofia says:

    Love it! Vind Milou heel tof, omdat ze zich zo inzet voor belangrijke vrouwenzaken. Dank voor dit interview Suze!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.