Nicoline Smalbraak
De boodschap van Filosofie Mind

De boodschap van: Nicoline Smalbraak

“Geluk is maar op 1 plek. En dat is in jezelf, in het hier en nu.”

Nicoline Smalbraak is een vrolijke en intelligente vrouw. Iemand die opvalt dankzij haar nuchterheid en wijze uitstraling. Ze is een filosoof, surft nu in Afrika met haar vriend, schildert, brengt haar beschouwingen de wereld in én geeft (online) meditatie,- en yogalessen. Ze combineert deze interesses en heeft er haar beroep van gemaakt. Nicoline houdt van het leven in al zijn rijkdom en wil alles eruit halen wat er in zit. Momenteel woont ze in Afrika en is ze bezig met het uitbreiden van haar bedrijf.

Nicoline is een duizendpoot en staat toch met beide benen op de grond. Ze streeft een goed leven na, maar vraagt zich telkens af wat het inhoudt om een goed leven te leiden.

Wat is haar boodschap en hoe vervult zij deze?

• Wie is Nicoline? En zie jijzelf als een (food)filosofe, mindfulness-trainster of kunstenaar?

Ik ben ondernemer. Ik heb een bedrijf waarin ik een rol vervul als filosoof & mindfulness-trainster. Ik heb in eerste instantie filosofie gestudeerd, maar mijn vervolgopleiding om trainster te worden heeft mij wel echt het vak als mindfulness-trainster en coach doen omarmen.

“Ik probeer het mooiste leven vorm te geven dat voor mij en de wereld om mij heen mogelijk is.”

Als ik al een kunstenaar ben, dan is dat vooral op het gebied van de levenskunst (wat overigens een populaire stroming is in de filosofie momenteel). Levenskunst gaat erom ‘het goede leven’ vorm te geven. En dat is wat ik doe. Ik probeer het mooiste leven vorm te geven dat voor mij en de wereld om mij heen mogelijk is.

• Vanwaar dit pad dat je gekozen hebt?

Ik was altijd al nieuwsgierig naar de beweegredenen van mensen en geïnteresseerd in het meedenken over problemen, en anderen op weg helpen. Hoe mensen dachten, hoe dat kon mislopen en hoe je ze daar dan bij zou kunnen helpen leek me machtig interessant.

Tijdens mijn studie filosofie belandde ik in een existentiële crisis. Dit zorgde ervoor dat ik vakken ging volgen bij allerlei andere studies, waarvan de (neuro)psychologie mij het meeste aansprak. Het was echt superleuk om ineens een andere inkijk in het bewustzijn te krijgen. In filosofie onderzoek je voortdurend het denken. In psychologie doe je dat eigenlijk ook, maar op een heel andere, meer materialistische manier.

Hoewel filosofie & psychologie, als ik er nu zo op terug kijk, samen echt een perfecte vooropleiding zijn voor een leven als mindfulness-train(st)er, had ik nooit een idee van dit pad terwijl ik met die vooropleiding bezig was. Ik deed weliswaar aan yoga en meditatie in mijn vrije tijd, maar dat was voor mijzelf. Ik vroeg me vaak af wat ik in godsnaam zou gaan doen met mijn geleerde kennis, daarvan had ik geen idee.

Uiteindelijk heb ik aan het eind van mijn studie, heel radicaal, me opgegeven voor het reality-televisieprogramma Utopia. Daar zouden we een ‘ideale wereld’ proberen te scheppen. Voer voor filosofen natuurlijk.

Om 24/7 gefilmd te worden is heel bizar. Ik kon me er van tevoren wel over voorstellen dat het heftig en bij tijd en wijle vreselijk zou zijn, maar hoe het écht is, dat weet je natuurlijk alleen als je het meemaakt. Het was echt een uitdaging om me goed te voelen gedurende dat jaar. Gelukkig had ik ontzettend veel aan mijn yoga & meditatieoefening.

Gedurende het jaar dat ik daar woonde vroegen mede-inwoners vaak hoe ik zo relaxed kon blijven. Zo mijzelf, zo afzijdig van ruzies. Soms vroegen ze of ze met me mee mochten doen. Dat mocht natuurlijk altijd. Ik deelde de dingetjes die voor mij werkten en die ikzelf oefende, en zo kwam ik voor het eerst in contact met lesgeven, meditaties begeleiden en coachen. Toen ik de poorten uitliep, begon ik meteen aan een trainersopleiding.

• Je zegt dat je studie filosofie (met psychologie) de perfecte vooropleiding was voor een leven als mindfulness-trainster. Kun je daar dieper op ingaan?

Mijn achtergrond in de wijsbegeerte geeft mij de perfecte basis om de redenen te geven waarom meditatie zo’n goed idee is voor ieder mens. Mijn achtergrond in de neuropsychologie laat me begrijpen en vooral uitleggen, hoe meditatie precies werkt in de hersenen, en wat manieren zijn om jezelf deze gewoonte aan te leren.

Uiteindelijk is meditatie voor mij eigenlijk een vorm van praktische filosofie, omdat het een van de weinige dingen is in het leven is die je in staat stellen om je karakter blijvend (ten goede) te veranderen. Ongelofelijk.

• Pas je veel toe uit de filosofie in je mindfulltraining/coaching? Haal je bijvoorbeeld veel filosofen aan?

Praktische filosofie heeft me altijd aangetrokken, dus niet perse het graven in boeken in mijn eentje op zolder, maar vooral destilleren wat lessen zijn uit verschillende filosofische stromingen en hoe je die in het dagelijks leven kan toepassen. Ik vind het leuk om filosofen en hun denkbeelden aan te halen in mijn sessies, als ik denk dat zo’n punt iets kan verduidelijken op dat moment. Maar het moet natuurlijk altijd ten dienst staan van wat een coachee of deelnemer nodig heeft. In lezingen spreid ik mijn inzichten en lessen echt tentoon, daar kan ik ook enorm van genieten!

Hoe behoud jij je focus met zoveel uiteenlopende interesses?

Meditatie, meditatie, meditatie. Meditatie helpt om rust in het hoofd te houden. Een beetje alsof je continue in het oog van de storm zit. Daar is het windstil, en kan je met wat afstand kijken naar alles wat om je heen vliegt. En je noemt nu dat ik veel uiteenlopende interesses heb, maar voor mij valt dat wel mee en is het eigenlijk een samenhangend geheel. Ik hou van het leven en ben ontzettend geïnteresseerd in alle verschillende aspecten die daarbij horen en hoe het verloopt.

• Waar haal jij je meeste inspiratie vandaan?

Ik haal de meeste inspiratie uit de wereld om me heen. Want als je goed kijkt, dan zie je zoveel meer! De natuur, het weer, kleuren, geluiden. Met aandacht is alles mooier. Daarnaast lees ik ook heel veel boeken. Ik lees veel vakliteratuur en alle nieuwe wetenschappelijke onderzoeken over meditatie.

Ook luister ik verschillende podcasts en lees ik blogs. Er is zo ontzettend veel interessants dat mijn aandacht kan vangen. Soms kan het ook gewoon de krant zijn of een gesprek met iemand op een bankje in het park. En niet te vergeten stilte. Je kan jezelf wel volstoppen met informatie, maar helemaal niks doen is ook superbelangrijk.

“Ik neem niet alleen informatie tot me, maar ik dóe er ook daadwerkelijk wat mee.”

Maar het belangrijkste vind ik: Ik neem niet alleen informatie tot me, maar ik dóe er ook daadwerkelijk wat mee. Ik denk erover na en schrijf mijn inzichten op. Ik schrijf ongelofelijk veel in notitieblokken of dagboeken. Al die dingen die me op de een of andere manier aan het denken zetten, die moet ik verteren, beschrijven en doorgronden wil ik er iets mee kunnen. Als je er niks met de input doet, wat heb je er dan aan?

• Al je werk is gericht op de mens. Wat wil en kan jij mensen meegeven?

Mens zijn is soms verwarrend en vaak lastig, maar het is ook een voorrecht om te leven. Ik wil mensen leren bewust  te zijn van dat leven en daar iets mee te doen. In je leven ben je vaak bezig met dingen die je wil bereiken of moet hebben. Je denkt over plekken waar je nog heen moet en allerlei andere dingen die op dit moment in je leven ‘missen’. Maar wat je ook zoekt, je zal het nooit vinden op een andere plek als je het ook niet vindt in dit huidige moment. De zoektocht leidt je namelijk af van wat er al is. Geluk is maar op 1 plek, en dat is in jezelf, in het hier en nu. Als je dat weet, kan je de haastige zoektocht een beetje loslaten en ontdekken waar je je energie werkelijk aan wil besteden.

• Waar ben je nu het meest mee bezig?

Ik ben momenteel bezig om mijn bedrijf wat te professionaliseren en rebranden. Ik werk samen met een team om mijn nieuwe bedrijf goed neer te zetten. Mijn trainingen ga ik dan niet alleen maar offline aanbieden, maar ook online. Daarvoor ben ik meditaties aan het opnemen, teksten aan het schrijven en video’s aan het opnemen. Het is ontzettend gaaf om na drie jaar ondernemen precies te weten wat ik wil neerzetten en daar nu mee bezig te kunnen zijn.

• Je woont nu ook tijdelijk in Afrika. Wat is de voornaamste reden dat je naar Afrika verhuisd bent?

Een aantal redenen. 1. Surfen! 2. Sabbatical om in alle rust te kunnen werken áán mijn bedrijf in plaats van er in. 3. De filmindustrie in Kaapstad en prachtige locaties voor opnamen.

Daarnaast is het nu de perfecte tijd voor mij om hier te zijn, omdat het bouwen van zo’n online platform ontzettend veel tijd vergt. Om alles goed op te kunnen nemen en ontwikkelen wilde ik sowieso een pauze inlassen van mijn groepstrainingen. Het vergt namelijk veel denkwerk die ik het beste ongestoord in ‘diep werk’ kan doorbrengen. In Nederland zou dit niet lukken, we hebben hier namelijk niet echt een sociaal leven. In Amsterdam zou ik de hele tijd koffie gaan drinken met vriendinnen. Nu ga ik bijna elke dag een paar uur de zee in, waarvan ik helemaal opgeladen, gelukkig en creatief word!

Daarbij komt nog dat bijna alle fotografen en filmmakers van de wereld in dit seizoen altijd in Kaapstad wonen, allemaal in de buurt om mee samen te werken. Top dus!

• Heb je tips voor mensen die ook (tijdelijk) in het buitenland willen werken? Bevalt dit goed en wat zou je aanraden?

Als je, zoals ik, een half jaar een soort sabbatical neemt om aan je bedrijf te werken, dan moet je ten eerste ervoor zorgen dat je in ieder geval genoeg spaargeld hebt, en het is ook fijn als je weet dat je bij terugkeer in Nederland meteen weer een inkomen hebt.

Als je wil gaan freelancen in het buitenland, wat is dus niet doe, zou ik ervoor zorgen dat ik genoeg opdrachtgevers heb, zodat je goed kan rondkomen.

“Je kan in je plannen structuur aanbrengen, door bijvoorbeeld een businesscoach in te schakelen.”

Bij allebei de gevallen (freelance of sabbatical) is het in ieder geval een goed idee om te bedenken hoe je je tijd in het buitenland nuttig wil besteden. Je moet echt tijd maken om te werken, omdat je niet op vakantie bent. Dus je tijd nuttig besteden. Is er bijvoorbeeld iets dat je wil veranderen binnen je bedrijf, of de manier waarop je werkt? Je kan in je plannen structuur aanbrengen door bijvoorbeeld een businesscoach in te schakelen, of een goed stappenplan voor jezelf te maken waar je doorheen wil gaan. Een paar weken niks doen is heerlijk, maar als je een ondernemer bent, zal het al snel weer beginnen te kriebelen. En je moet voorbereid zijn op een héléboel nieuwe ideeën.

• Hoe ziet een ideale dag voor jou eruit daar?

Een ideale dag is een dag met perfecte golven. Hoewel er hier elke dag wel golven zijn, is surfen een enorm onvoorspelbare sport, omdat je helemaal afhankelijk bent van de weergoden. Dat grillige maakt het ook zo leuk. Als we ’s ochtends wakker worden, naar de zee lopen en zien dat er perfecte gladde golven zijn, dan schuif ik alle andere plannen aan de kant en liggen we de hele dag in de zee. Die dagen komen maar eens per zoveel tijd voor, dus die dagen zijn het leukst.

Maar als ik een hele dag aan het werk ben raak ik ook helemaal geïnspireerd. Ik vind alles wat ik doe gewoon zo ontzettend leuk! Soms kan ik van enthousiasme niet slapen als ik hard gewerkt heb. Dan bruis ik van ideeën en stap ik elk half uur uit bed, om nog even wat notities te maken of ideeën uit te schrijven.

• Zijn er ook nadelen om te wonen en werken in Afrika?

Natuurlijk heb ik ook mindere dagen. Dagen dat er iets mis gaat, of dat je heel lang op iets aan het wachten bent. Dagen dat je niet vooruit te branden bent omdat je nergens zin in hebt. Hé, ik ben ook maar een mens. Maar zelfs op dagen die niet voorbij vliegen van plezier zijn er altijd waardevolle momenten. Als ik enorm vastloop op een probleem waar ik een paar dagen mee rondloop, dan weet ik dat er ook altijd een moment komt waarop ik ineens de oplossing vind. Juist die struggle en dat vastlopen, maakt de goede dagen zo fijn. Je hebt het allebei nodig.

• Wat zijn jouw valkuilen in het leven? En hoe ga je daar mee om?

Voordat ik ergens aan begin wil ik het graag perfect doen, dan fantaseer ik erover en verlam ik soms een beetje omdat wat ik me voorstel me onmogelijk lijkt. Vroeger kon die verlamming soms dagen, weken of zelfs maanden duren. Als ik uiteindelijk toch van start ging, was het duidelijk dat perfectie (zelfs al zóú dat haalbaar zijn) in de tijd die nog over was sowieso niet ging lukken. Toch ben ik meestal wel tevreden over het resultaat van dingen die ik doe, en anderen ook. Dat heeft me geholpen om de perfectie beetje bij beetje los te laten.

Een andere valkuil is afleiding, zelfs als mindfulness-trainster ben ik daar niet ongevoelig voor. Dit gaat voornamelijk internet & social media. Ik mis mijn vrienden en familie natuurlijk best wel, dus als ik een appje binnenkrijg of een leuke foto zie, dan ben je al snel geneigd om even te reageren. Hoe ik dat oplos is vrij simpel. Als er echt gewerkt moet worden, ga ik zitten op een plek waar geen internet is.

• Heb je een tip voor een filosofisch en/of een spiritueel boek dat we echt gelezen moeten hebben?

Ik heb zelf in de afgelopen weken nog meer boeken gelezen dan anders. Een van de absolute hoogtepunten daaruit is het boek Sapiens van Yuval Noah Harari. In dit boek krijg je een duizelingwekkende geschiedenis van de mensheid voorgeschoteld. Te beginnen bij de biologie en dan hoe we de biologie weten op te rekken met cultuur. Alle bizarre geloofsovertuigingen komen langs, die we gezamenlijk aanhangen, en de vreselijke dingen die we in naam daarvan begaan hebben. Je leest het boek terwijl je enerzijds ontzag hebt voor de mens en zijn ontwikkeling, en anderzijds schaamte voor de manier waarop we die ontwikkeling doorlopen.

Als troost kan je daarna het boek De mens in opstand lezen, van Albert Camus. Albert Camus is een filosoof van de stroming het existentialisme. In deze stroming staan vragen naar vrijheid en verantwoordelijkheid centraal. Camus komt tot de conclusie dat het leven, en het menselijk leven in het bijzonder, zinloos is. Je kan zelfmoord plegen, maar wat een mens nou echt tot mens maakt is om in weerwil van dat zinloze tóch door te gaan met leven. Als er van bovenaf geen zin gegeven wordt, kan je die zelf geven/vinden. Het is een begin van een antwoord op de vragen die je krijgt als je te lang stilstaat bij wat ons leven betekent of hoe de wereld ervoor staat.

• Tot slot: Wat is jouw levensfilosofie?

Poeh! Mijn levensfilosofie… die is altijd in ontwikkeling hoor! Maar momenteel is hij denk ik tweeledig:

1. Je bent maar een mens, en dat is al lastig genoeg.
2. Wat je zoekt, dat heb/ben je al.

Wat ik trouwens ook altijd een hele goede levensfilosofie vind, en eentje die ik echt vaak aanhaal, is de filosofie die onsterfelijk gemaakt is door de band Opus: “Life is life”, meer of minder dan dat kan je er ook eigenlijk niet van maken.

IMG_2923
IMG_2576
foto fb
IMG_3088
23.MH

Wil je meer weten van Nicoline en haar leven nu in Afrika? Op haar Instagrampagina post ze dagelijks inspirerende video’s en foto’s!

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

2 Comments

  1. Ah wat een leuk interview! Sapiens is ook één van mijn favoriete boeken ????

    Hoop dat er nog meer interviews over inspirerende vrouwen komen.

    X Soof

    1. Suze says:

      Dankjewel! Ik ken het boek niet, maar ga het zeker keertje lezen. X Suze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.