Interview De Huismuts
De boodschap van Mind

De boodschap van: Rachel van Sas

“Mijn werk ís het uitdragen van wat ik belangrijk vind en wat mij inspireert. Dus zonder heel persoonlijk te zijn, zou ik dit niet kunnen doen.”

Rachel van Sas (29), beter bekend als De Huismuts, deelt sinds jaar en dag haar leven als jonge moeder in Amsterdam. Met dit platform hoopt ze een inspiratie te zijn voor anderen op het gebied van het ouderschap, interieur en positief in het leven staan. En daar is genoeg animo voor. 

Als jonge moeder documenteert ze haar drukke gezinsleven met man Willem, dochter Pip en hond Dibbes.  De kijkers zien hoe ze van dag tot dag leeft. Natuurlijk is ze anno nu niet de enige die vlogt. Alleen wat je bij Rachel te zien krijgt, en lang niet altijd voorkomt in medialand, is het echte en toegankelijke leven. En daardoor kun je jezelf al gauw met haar identificeren. Ze is niet iemand die haar publiek vertelt wat ze moeten doen, maar ze laat gewoon haar kijk op het leven zien. En daar zit een persoonlijke groei in, die je als kijker meekrijgt. Door haar leven te delen, geeft ze iets positiefs mee aan haar volgers. Op deze manier heeft ze een achterban van trouwe volgers opgebouwd, die zich nauw betrokken voelt met Rachel en haar gezin. 

Wat haar inspirerend maakt – in mijn ogen – , is dat het lijkt alsof de camera het enige is wat tussen de kijker en Rachel in staat. Alles wat ze meemaakt, inclusief de minder leuke dingen, zet ze zonder pardon online. Het echte leven dus. Naast dat ze vertelt over het moederschap en lifestyle, zul je haar dan ook vaak genoeg met ongekamde haren of in een onopgeruimd huis zien, met gemak vertellend over irritaties of andere ongemakken. Ook bevat Rachel’s platform veel reiscontent. Kortom: alles komt voorbij. 

Bij De Huismuts is het soms een gestructureerde chaos, met altijd een knipoog naar het leven. Het is de krachtige, positieve invloed die Rachel uitoefent op haar volgers; dát is het effect dat Rachel teweegbrengt.

Wat is haar boodschap en hoe vervult zij deze?

• Wie is rachel? Een stylist, interieurjunkie/blogger, vlogger of alles in één?

Ik ben begonnen als interieurblogger, maar inmiddels is De Huismuts uitgegroeid tot mijn MAMA lifestyle platform. Via de blog, Instagram en YouTube deel ik mijn leven als jonge moeder in Amsterdam en hoop ik anderen te inspireren op het gebied van het ouderschap, een positieve mindset en interieur.

• Waar kom jij vandaan? En hoe ben je gekomen op dit specifieke deel van je pad? 

Na mijn middelbare school ben ik onderwijsassistent gaan studeren, met het idee door te stromen naar de Pabo of Pedagogiek. Hoewel ik het werken met kinderen leuk vond, kon ik mijn ei niet kwijt. Ik miste een creatieve uitdaging. Ik besloot daarom als vervolgopleiding voor een creatievere opleiding te gaan en dat werd uiteindelijk Media, Informatie en Communicatie op De Hogeschool van Amsterdam.

Tijdens mijn stage bij Koffietijd begon ik mijn blog De Huismuts. En vanaf het allereerste artikel wist ik het eigenlijk zeker: dít is mijn droombaan. Content creëren waar ik zélf research, het schrijven, eindredactie en promotie voor mag doen, zonder dat er eindeloos veel vergaderingen overheen gaan. Ik vond het heerlijk om alles zelf te beslissen en aan niemand verantwoording af te hoeven leggen. Na mijn afstuderen besloot ik daarom om een bijbaan te zoeken en mijn overige tijd in De Huismuts te steken, totdat ik er volledig van kon leven. In 2016 was het moment daar en sindsdien leef ik mijn droom.

• Je bent van interieur bloggen naar persoonlijk bloggen en vloggen gegaan. Is dit een bewuste keuze geweest? 

Toen ik zwanger werd merkte ik dat ik veel liever over mijn zwangerschap schreef en over praatte, dan over de leukste nachtkastjes. Het is dus eigenlijk een bewuste keuze geweest, waarbij ik wel mijn gevoel heb gevolgd. Ik heb namelijk heel bewust de keuze gemaakt om persoonlijk te gaan bloggen en vloggen, maar dit zou ik niet gedaan hebben als dit niet heel natuurlijk zou voelen.

• Je zegt in een ander interview dat je platform veel persoonlijker is geworden, doordat je jezelf nu op video vastlegt. Dat je op die manier jouw volgers dichterbij kunt laten komen, omdat het nu concreter is. Waarom wilde je zichtbaarder worden?

Mijn werk ís het uitdragen van wat ik belangrijk vind en wat mij inspireert. Dus zonder heel persoonlijk te zijn, zou ik dit niet kunnen doen. Het is fijn dat doordat ik zo persoonlijk ben mensen zich herkennen in bepaalde struggles of emoties en daardoor ook het gevoel hebben er niet alleen voor te staan. In de tijd dat Pip bijvoorbeeld nog heel slecht sliep filmde ik mij ook om 04.00 uur ’s nachts, wanhopig en met wallen op de knieën. Niet charmant, maar hierdoor kreeg ik wel heel veel berichtjes van moeders die door dezelfde fase gingen en zich gesteund voelden. En het werkte ook andersom. Doordat zij mij dit stuurde, voelde ik mij niet alleen in the game. Haha. Het is mooi om te zien dat hoe kwetsbaarder ik mezelf opstel, hoe meer betrokken en kwetsbaarder mijn kijkers of lezers zijn. 

• Merk je verschil in hoe je content hedendaags wordt ontvangen, nu je meer van jezelf laat zien?

Ik ben heel blij dat ik nu meer van mezelf kan laten zien. Het geeft mij zo enorm veel voldoening wanneer ik berichtjes krijg van vrouwen die zeggen dat ze heel veel hebben gehad aan het opvoedboek dat ik tipte of onze reis naar Bali heel inspirerend vonden en hebben besloten zelf met het gezin 2 maanden weg te gaan. Dat maakt écht mijn dag. Ik zeg altijd tegen mezelf; wanneer ik niks meer te vertellen heb stop ik ermee. Ik wil geen vlogger worden die alleen maar haar leven filmt voor de entertainment. Ik bespreek heel bewust mijn keuzes in het leven, de manier waarop wij in het leven staan en onze kijk op opvoeding en de struggles die wij ervaren. Wanneer ik merk dat ik over deze onderwerpen niks meer te vertellen heb stop ik ermee.

• De bewuste keuzes die je maakt, bespreek je vaak uit zonder daarbij een enkele vinger te wijzen. Dat vinden je kijkers denk ik wel verfrissend.

Ik maak bereikbare en persoonlijke artikelen, dat is wat ik het liefst creëert. Ik laat duidelijk mijn manier zien en dat hoeft niet in overeen te komen met iemands anders manier. Zo kunnen mijn volgers eruit pikken waar ze iets aan hebben. En dat doe ik bewust, er zijn namelijk heel veel moeders die het idee hebben van: zo móét het en niets anders. Daar heb ik dus echt een gruwelijke hekel aan!

• Je woont met dochter Pip, man Willem en hond Dibbes in een drukke buurt in Amsterdam. Met je gezin en je werk ben je altijd in de weer. Hoe behoud jij je focus met zo’n druk bestaan? 

Geen idee eigenlijk, ik doe maar wat. Ik denk door bewust te kiezen voor dingen die je leuk vindt, kan je heel veel aan. Ik voel goed aan wanneer ik even tijd voor mezelf nodig heb. Dan koop ik bijvoorbeeld een kaartje voor een feestje en ga ik met Willem en vrienden van God los. Wanneer ik heel erg de behoefte heb om te cocoonen, houd ik mijn agenda zoveel mogelijk vrij en staat de week alleen in het teken van Willem, Pip, mij en hond Dibbes natuurlijk ;-).

• Je ziet overduidelijk passie in je werk en dat je vanuit je hart content maakt. Wat wil en kan jij mensen op die manier meegeven?

“Ik heb altijd de drang gehad om die ene tip of die fijne ervaring door te geven.”

Wanneer ik ergens gepassioneerd of geïnspireerd door ben, gun ik dat een ander ook zo erg. Ik heb altijd de drang gehad om die ene tip of die fijne ervaring door te geven. Door mijn platform kan dat nu heel makkelijk en daar haal ik veel voldoening uit. Ik hoop dat ik andere mag inspireren aardig te zijn voor elkaar, positief in het leven te staan en dat je elke dag een nieuwe kans hebt om een andere koers te gaan varen. Ik merk vaak dat men zoveel beren op de weg ziet, maar kijk eens naar wat wél kan, in plaats van naar wat niet kan. Je kan bijvoorbeeld met gemak 10 redenen bedenken waarom 2 maanden naar het buitenland voor jouw gezin niet is weggelegd. Maar je kan ook eens goed nadenken hoe het eventueel wel mogelijk zou zijn. Denken vanuit kansen en niet vanuit beperkingen. Ik hoop dat ik een klein beetje hiervan mag uitdragen naar mijn kijkers.

• En leer jij daarbij ook iets van je kijkers?

Zoals vriendinnen onderling dingen met elkaar delen, delen mijn kijkers/lezers ook hun verhaal vaak met mij en dat is te gek! Zo krijg ik mee dat we allemaal dezelfde struggles ervaren in het leven en we dit met zijn allen doen. 

• Hoe sta jij in het leven?

Ik neem eigenlijk altijd het leven zoals het komt en stuur bij als het nodig is. Dit houdt concreet in dat ik nooit voor het afgebakende pad kies zoals bijvoorbeeld eerst trouwen, dan een huis kopen en dan kinderen. Ik word daar zelf helemaal kriebelig van. Ik wil dingen kunnen doen zoals het voor ons goed voelt dus dat betekende dat ik eerst zwanger werd, toen gingen we opzoek naar een huis en vervolgens zijn we in het bijzijn van onze dochter getrouwd.

Ik vind het daarom ook zo heerlijk dat ik voor mezelf werk. Elke dag is anders en de dagen zijn niet al voor weken, maanden of jaren bepaald. Ik vind het heel fijn om niet te weten hoe mijn week van volgende week eruit ziet. Ik geniet enorm van die vrijheid en geeft mij het gevoel dat ik leef en zelf aan het roer sta.

• Hoe ziet een ideale dag voor jou eruit?

Oef, dat vind ik een lastige. Soms word ik wakker en heb ik enorm veel zin om de hele dag artikelen te schrijven en soms ziet mijn ideale dag er weer héél anders uit. Dan wil ik alleen maar met Pip in een kidscafé hangen, gezellig samen lunchen en via het park teruglopen. Ik ben van alles een beetje en daarom kan ik ook heel wispelturig zijn in waar ik zin in heb. De ene dag voel ik mij een enorme carrier tijger en de andere dag een enorme Huismuts. Het had zo moeten zijn dat ik doe wat ik nu doe, anders was ik denk ik snel een ongelukkige werknemer geweest. Ik moet kunnen fladderen en hoogstens plannen stippelen per week. Als ik nu al zou weten hoe mijn week er precies over drie weken uitziet word ik niet goed haha.

• En waar haal jij je meeste inspiratie vandaan?

Oeh…daar heb ik niet één antwoord op. Ik lees bijvoorbeeld graag boeken over opvoeden en dit is vaak inspiratie voor content. Maar ook de mensen om mij heen zijn vaak een inspiratie om ergens over te schrijven of over te praten. Mijn man Willem bijvoorbeeld. Hij is zo’n mooi, eerlijk en oprecht mens. Hij inspireert mij door de manier waarop hij in het leven staat en met andere mensen omgaat. Dat dient ook vaak ter inspiratie voor content. En verder natuurlijk de reizen die we maken en de struggles en keuzes in het leven.

 

• Jij bent zelf een grote inspiratie voor velen. Merk jij dat je zelf ook veranderd bent door je leven te documenteren? Dat je bijvoorbeeld bewuster bent geworden van je identiteit? Of ging dat parallel?

Doordat ik mijn leven documenteer en uitdraag wat ik belangrijk vind, ben ik mij er wel bewuster van geworden wat ik belangrijk vind in het leven. Het is net zoiets als je dromen uitspreken. Wanneer je iets uitspreekt, word je je er echt bewust van en is het ineens zo. En eigenlijk vind ik het heel mooi dat ik zo bewust van mezelf ben geworden, want daardoor kan ik nog beter keuzes maken in het leven die écht bij mij passen. Dit komt omdat ik nu zo goed weet wat ik belangrijk vind, omdat ik het er zo vaak overheb.

• Je komt net terug van drie maanden Indonesië. Wat was de voornaamste reden dat je daar heen ging?

“Ik denk dat het je als mens verrijkt om een tijdje in het buitenland te verblijven.”

We willen heel graag voor langere periodes met elkaar weg zolang Pip nog niet naar school hoeft. Puur om herinneringen met elkaar te maken, écht de tijd voor elkaar te hebben, Pip te zien opgroeien en van andere culturen te leren. Ik denk dat het je als mens verrijkt om een tijdje in het buitenland te verblijven en gezien het in deze fase van ons leven kan, pakken we dat ook graag aan.

 

• Zie je een verschil in cultuur tussen Nederland en Indonesië. Iets waar Nederlanders van kunnen leren? Kun je daar lessen uit trekken?


“Het viel mij echt op hoe intens lief, behulpzaam en vrolijk de mensen op Bali waren. Een echte eyeopener.”

Oh JA! De mensen op Bali leven volgens het hindoeïsme en ik ben diep geraakt door deze cultuur. Je ziet overal offeringen die onder andere staan voor dankbaarheid. Het viel mij echt op hoe intens lief, behulpzaam en vrolijk de mensen op Bali waren. Een echte eyeopener. Dan heb je zo weinig, werk je zo hard voor zo weinig geld en dan nog staat er altijd een lach op het gezicht. Ik denk dat wij daar echt van kunnen leren. We hebben het zo goed en alsnog valt er zoveel te klagen. Balinezen zijn wat dat betreft echt een inspiratie! Oh, en niet te vergeten de manier waarop ze met kinderen omgaan. Kinderen zijn ALLES op Bali. Er wordt zo enorm liefdevol met ze omgegaan. Kinderen zijn de toekomst en je ziet op Bali dat die liefdevolle omgang met kinderen ook echt lieve, oprechte en vrolijke volwassenen opleveren.

• Je platform is heel erg een weerspiegeling van jouw leven. Als je net bent verhuisd, komt interieur veel in beeld. Als je zwanger bent, gaat je content over je zwangerschap en de laatste content is dus vanuit Indonesië gemaakt. Je verandert dus veel van onderwerpen op De Huismuts. Doe je dit bewust?

Ja, ik denk dat dit de kracht is van De Huismuts. Iedereen kan zich ergens wel met mij identificeren, hoop ik. De één zal wat meer hebben met mijn interieurposts, de ander met onze keuzes in de opvoeding en weer een ander met onze reislust.

• Wat zijn jouw valkuilen in het leven? Heb je een praktische tip ervoor? 

Ik weet dat ik véél meer kan doen dan dat ik nu allemaal doe. Ik barst van de ideeën, maar die waaien ook snel veer over. Ik heb denk ik iets meer structuur nodig om ook meer aan te pakken. Mijn baan geeft zoveel vrijheid met zich mee en ik vind het moeilijk daarmee om te gaan. Iemand tips? Haha.

• Heb je een tip voor andere inspirerende bloggers of vloggers?

Ik denk dat het goed is om altijd content te maken over dingen die je écht leuk vindt en vanuit je hart. Van jou is er maar één, dus als je écht vanuit je hart blogt of vlogt is er niemand zoals jij en maak je dus altijd unieke content.

• Is er iets dat je niet expliciet in beeld brengt (of opschrijft)?

Ik zal mijn dochter nooit kwetsbaar in beeld brengen. Bij alle beelden die in de vlog komen vraag ik mezelf af ‘kan ze zich hiervoor laten schamen?’ Ja? Dan komt het er niet in. Ik vertelde laatst bijvoorbeeld wel over het feit dat ik de Walk of shame had toen Pip in een ontbijtzaakje een peuterpuber aanval kreeg, maar ik laat er geen beelden van zien. Het stukje waarin ik exact vertel wat er gebeurde, spoel ik door in de montage. Ik deel dus wel de struggle die ik had, maar geen kwetsbare info over haar.

• Heb je een tip voor een inspirerend of spiritueel boek dat we echt gelezen moeten hebben?

Ik lees de laatste tijd voornamelijk boeken over opvoeding. Ik kan op dit moment How2talk2kids, Lastige kinderen? en Heb jij even geluk! aanraden.

• Je hebt Be kind getatoeëerd op je enkels. Is dat je levensfilosofie? Zo nee, wat dan wel?

Dat is absoluut één mijn levensfilosofiën. Het is kost namelijk 0 moeite of geld, dus ik begrijp niet waarom je niet aardig zou zijn. Daarnaast leef ik heel erg volgens het idee dat alles wat je het universum instuurt bij je terugkomt. En als je daarop durft te vertrouwen, komt áltijd alles goed.

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

2 Comments

  1. Marjon says:

    Geweldig interview! En wat is Rachel een leuke vrouw! Kende haar nog niet, maar ga haar zeker volgen 🙂 Leuke blog Suze. Gr Marjon

    1. Thanks Marjon! Altijd leuk om te horen :).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.