Vuurvrouw Anne van leeuwen
Collectief De boodschap van De nieuwe tijd HSP Spiritueel

De boodschap van: Anne van Leeuwen (Vuurvrouw)

‘Verbinding en bewustzijn is voor iedereen!’

Anne, beter bekend als Vuurvrouw, is altijd een vurige vrouw geweest: beweeglijk, licht en vol passie. Ooit begonnen als therapeut in de GGZ, waarna ze al snel een ander pad insloeg. Ze wil niet alleen met de psyche werken, maar met de holistische mens: lichamelijk, psychisch, energetisch en op zielsniveau. Daarom begon Anne haar eigen praktijk, waarin op ten duur psychologie, wetenschap, ecologie en natuurlijke psychedelica tot liefdevol geheel samenkwamen. Met truffels, cacao, stapels literatuur, de wijzen der aarde en haar eigen innerlijk vuur, leidt ze nu onder ander helende ceremonies.

Anne is een modern medicijnvrouw, een sjamanist en een prachtig voorbeeld hoe je vanuit  innerlijk kracht en licht een leven kunt leven dat daadwerkelijk bij je zielsverlangen past, los van de standaarden en regels die de maatschappij lijkt te hebben. Tijd voor wat vragen :).

• Hi Anne, je noemt jezelf Vuurvrouw. Wat betekent deze naam voor jou precies?

In native american tradities is de Vuurvrouw degene die zich ontfermt over het ceremoniële vuur tijdens zweethutten en andere ceremonies. Het maken en verzorgen van het vuur is een belangrijk ritueel in ceremonies. En dat leerde ik eigenlijk pas nadat ik mijn naam ‘kreeg’ in een ceremonie.

Als Vuurvrouw ben ik diep verbonden met de spirit van het vuur; ik ken alle dimensies van vuur: innerlijk en uiterlijk. In ieder wezen brandt een innerlijk vlammetje: de vonk van het leven. Als mensen te lang gevangen zitten in een keurslijf, dooft dat vlammetje. De beleving van het leven wordt dan grijs, leeg en zinloos.

Ik zie een vuurvrouw als een priesteres van het levensvuur; van kundalini. Als vuurvrouw wakker ik met mijn ceremoniële bijeenkomsten vlammetjes aan. Transformatie is dan het gevolg: het oude keurslijf gaat op in de vlammen, waardoor we als de fenix kunnen herrijzen uit de as als nieuw, als ons ware zelf.

• Hoe kwam je in aanraking met sjamanisme?

Ik ben geboren in een vrij spiritueel nest, waardoor sjamanisme en ook oosterse filosofie altijd in mijn leven zijn geweest. Op mijn negende had ik al een fascinatie voor het oude Egypte en toen ik een jaar of elf was, las ik het boek De nevelen van Avalon. De keltische mystiek en wijsheden in dat verhaal maakten een diepe herinnering in mij wakker. Ik zag een wijsheid die ouder was dan ikzelf, maar die mij toch heel eigen was. Het verhaal gaat dat het magische eiland Avalon alleen kan worden gezien door de mensen die daartoe uitverkoren zijn. Wat een stille verwijzing is naar het openen van het derde oog, wat in alle spiritualiteit een kernprincipes is. Vanaf dat moment was het alsof ik in ieder aspect van de wereld mezelf herkende, een fascinatie nam volledig bezit van me.

Mijn derde oog opende zich. Ik wilde ALLES weten over magie, want ik voelde het overal om me heen, maar het was alsof ik er nog geen grip op kon krijgen. Psychologie, ecologie en het bestuderen van de visies van natuurvolkeren kregen vanaf dat moment mijn volledige toewijding. Al mijn studies én latere banen waren erop gericht, maar pas anderhalf jaar geleden heb ik mijn werkzaamheden ‘sjamanistisch’ genoemd.

Hoewel ik nooit op een klassieke manier getraind ben in een sjamanistische stroming, zag ik door al mijn (zelf)studie in iedere stroming dezelfde kernprincipes terugkomen. Iedere sjamanistische stroming draait om de kunde van bewustzijn. En die kunde is waaraan ik (zonder het zo te noemen) vanaf mijn kinderjaren mijn leven heb gewijd. Daarom koos ik ervoor mijn werkwijze Universeel Sjamanistisch te noemen.

‘Toen mijn vrienden gezamenlijk op zuip- en feestvakantie gingen, vloog ik in mijn eentje naar Zweden om twee weken door de Scandinavische natuur te zwerven. Ik was toen zeventien.’

• Universeel (integraal) sjamanisme is een manier van leven door innerlijke groei, verbinding en bewustzijn. Kan iedereen deze verbinding en bewustzijn ervaren? Ook zonder plantmedicijnen en rituelen? 

JA, verbinding en bewustzijn is voor iedereen! Daar is feitelijk niets anders voor nodig dan een open waarneming van ‘wat is’. We zíjn namelijk al verbonden met alles. We hoeven dat dus enkel te leren ‘zien’. En om helder te kunnen zien, is het nodig dat we alledrie onze ogen leren gebruiken: twee oogbollen waarmee we de materiële wereld kunnen zien, én een derde oog waarmee we subtielere dimensies van de wereld kunnen zien.

Plantmedicijnen kunnen helpen om onze blik te verruimen, net zoals andere technieken kunnen helpen om ons gewaarzijn te trainen. Denk aan meditatie, yoga, trancereizen, vision quests, gebed et cetera.

‘Ik noem mezelf liever een modern medicijnvrouw. Dat draagt minder culturele lading, wat beter past bij mijn universele benadering.’

• Kan iedereen dan ook een sjamaan worden?

Een sjamaan is iemand die met de subtiele energieën van het leven kan werken, die vertrouwd is met de dimensies van bewustzijn en die zijn/haar wijsheid volledig belichaamt en uitdraagt. Een sjamaan bewerkstelligt met zijn/haar aanwezigheid alleen al een shift in energie. We zijn allemaal opgebouwd uit dezelfde sterrenstof, dus we beschikken allemaal in potentie over diezelfde vermogens. Maar welke vermogens we in dit leven ontwikkelen is afhankelijk van onze omgeving, levensloop en vooral: mate van toewijding.

Het leiden van ceremonies is een kunst, een vak. Ik heb vijftien jaar lang fanatiek klassiek ballet gedaan. En dat heeft me iets heel belangrijks geleerd: Wanneer een dans er moeiteloos uitziet, betekent dat dat de danseres haar bewegingen volledig doorvoelt, begrijpt en beheerst. Door haar ongelofelijke lichaamskennis en lichaamsbeheersing is ze in staat om ogenschijnlijk moeiteloos te bewegen. Ze kan daardoor subtiele energieën zichtbaar maken in haar bewegingen. Dat is de magie van ballet. En zo is het ook met de magie van de sjamaan.

Het werken met de kunde van bewustzijn is een roeping die niet iedereen voelt. En zelfs onder de mensen die wél bekend zijn met die roeping is er verschil in de offers die mensen bereid zijn om te maken voor dit werk. Alleen de mens die bereid is om werkelijk alles in dit leven op te offeren (zelfs persoonlijke verlangens en belangen), is in staat om het sjamanisme volledig te belichamen en uit te dragen. Gelukkig is dat niet noodzakelijk om wél fijn met de sjamanistische technieken en wijsheden te kunnen werken. En er is een breed aanbod in opleidingen om daarmee vertrouwd te raken.

• Hoe heb jij je ontwikkeld tot een sjamaan?

Van mijn elfde tot mijn zeventiende, spendeerde ik mijn tijd vooral in de boeken. Ik las over druïdisme, hekserij, oude beschavingen en alle religies. Dat was zowel een thuiskomen als een vlucht. Op de middelbare school en tussen leeftijdsgenoten voelde ik me namelijk totaal niet thuis. Ik zag het nut niet van de middelbare school en ambieerde geen diploma’s of geld. Ik kon weinig aansluiting vinden bij mijn klasgenoten en had moeite om me in te zetten voor vakken die mij totaal niet interesseerden.

 

In die tijd begon ik erg te twijfelen aan mezelf. Ik snapte mezelf niet en wist niet goed wat ik dán met mijn leven aan moest. Ik vond mezelf zwak, lelijk en raar.

Toen mijn vrienden gezamenlijk op zuip- en feestvakantie gingen, vloog ik in mijn eentje naar Zweden om twee weken door de Scandinavische natuur te zwerven. Ik was toen zeventien. Ik heb, door mijn moeite om op school mee te draaien, het vwo niet afgemaakt. Op het volwassenonderwijs heb ik mijn havo diploma gehaald. Daarna wist ik één ding zeker: ik moest de wereld ontdekken, voorbij wat ik gezien en ervaren had. Ik moest reizen. Zo gezegd zo gedaan. Ondanks dat het een flinke onderneming was om geld bij elkaar te sparen, heb ik een aantal maanden door Azië gereisd. Daarmee gaf ik mijzelf vrijheid en vernieuwing.

Na die reis was het mij heel duidelijk dat ik anderen wilde helpen om hun weg te vinden in de samenleving. Dus zo kwam ik terecht op de Hogeschool Leiden in de opleiding Social work. Daar heb ik mezelf vier jaar lang toegewijd aan psychologisch zelfonderzoek en het trainen van mijn therapeutische vaardigheden. Ik specialiseerde in de psychiatrie en begeleidde in het werkveld honderden cliënten bij zingevingsvraagstukken; existentiële problematiek.

Nog steeds was ik volledig toegewijd aan de magie van het leven, maar nu begeleidde ik anderen in het hervinden van die magie. Dat heeft mij ongelooflijk veel geleerd over de psychologische en fysieke mechanismen die de mens belemmeren om de magie van het leven te zien. Meer en meer begon ik methoden en tools te ontwikkelen voor de mensen die ik begeleidde om zichzelf te bevrijden/ te helen van die belemmerende mechanismen en patronen.

‘Het nu. Dát is magie. En daarmee heb ik inmiddels leren werken.’

Ik kwam in aanraking met plantmedicijnen en zodoende viel het laatste puzzelstukje op zijn plek. Opnieuw werd een diepe herinnering in mij wakker, maar dit keer kon ik er direct woorden aan geven, want daarop had ik nu mijn hele leven al geoefend! Natuur, spiritualiteit, sociale psychologie, lichaamswerk en energiewerk kwamen allemaal samen in de helende ceremonies die ik ging leiden met hulp van het medicijn van de aarde: Truffels.

Al met al zou je dus kunnen zeggen dat ik autodidact sjamaan ben, maar dat is niet helemaal waar, want ik heb in mijn leven vele leraren en spiegels gehad. De meesten van hen waren mijn eigen cliënten. Overigens noem ik mezelf liever een modern medicijnvrouw. Dat draagt minder culturele lading, wat beter past bij mijn universele benadering.

• Je werkt onder meer met truffels en cacao. Wat betekenen deze plantmedicijnen voor jou?

De medicijnen van de aarde zijn mijn partners. Schimmels (zoals Truffels) zijn gelinkt aan het element vuur. Net als vuur, hebben ook schimmels de eigenschap dat ze materialen transformeren. Ze voeden zich met oud, rottend of zelfs giftig materiaal en maken daarvan vruchtbare nieuwe aarde.

Schimmels zijn het natuurlijke organisme van dood en wedergeboorte: vernieuwing. Transformatie. Vuur. Daarom was het zo’n logische stap voor mij om met dit medicijn te gaan werken. Hetzelfde geldt voor cacao; dat is een medicijn van het hart. Cacao brengt warmte en stimuleert het hart en het gevoelsleven. De combinatie truffels en cacao is goud. Ik voel me gezegend om zodanig met deze medicijnen te kunnen werken.

• Ook werk je met symboliek, archetypen, muziek dans, rituelen en technieken uit de yoga en tantra, die tot uiting komen in je ceremonies. Kun je wat meer vertellen hoe een ceremonie er (praktisch) gezien aan toe kan gaan?

Een ceremonie is bedoeld om verbinding te maken met de natuurkrachten die groter zijn dan onszelf. Die krachten worden in een ceremonie uitgenodigd met rituelen, symboliek, plantmedicijnen en verschillende trancetechnieken (zoals dans, zang en drum) om de deelnemers te helpen op hun persoonlijke pad van groei en ontwikkeling. Iedere ceremoniële bijeenkomst heeft een bepaald thema.

Vaak zijn mijn ceremonies gelinkt aan het seizoen waarin ze plaatsvinden of een bepaald element (vuur, water, aarde, lucht). Dat thema is dan de rode draad. Iedereen neemt ook een persoonlijke ‘intentie’ (doel) mee naar een ceremonie; bijvoorbeeld om iets los te laten, om iets te helen of om iets te groeien. Die intenties verbinden we aan het thema van de ceremonie en zo nodigen we de natuurkrachten uit om ons te helpen op ons persoonlijke pad van ontwikkeling. Het is samenwerken met de krachten en spirits van de natuur. De rituelen ontstaan vaak ter plekke in de flow van het moment. Het nu. Dát is magie. En daarmee heb ik inmiddels leren werken.

• Is een ceremonie voor iedereen?

Ceremonies bestaan al zo lang als de mens. Maar een ceremonie is ook een intense gelegenheid. Kom alleen als je je ertoe aangetrokken voelt.

• Je thema’s in het leven zijn liefde, saamhorigheid, healing, bevrijding, genieten & plezier. Wat is concreet gezien jouw zielsmissie?

Mijn zielsmissie was om mijn eigen hart te openen en liefde de vrijheid te geven haar helende kracht zichtbaar te maken. En in feite doe ik dat nog steeds.

Er stroomt zoveel liefde door me heen dat ik niet anders kan dan dit te delen met ieder wezen, plant en spirit. Ieder woord dat ik spreek, iedere beweging die ik maak en iedere actie die ik onderneem, wordt gedragen door de immense liefde die door me heen beweegt. De ceremonies en opleidingen die ik geef, zijn symbolische weergaven van deze helende beweging.

Veel van mijn aandacht gaat op dit moment naar het brengen van harmonie in natuurlijke ecosystemen. Samen met mijn man ben ik hoeder van 15 hectare natuur in Portugal: Heartland. Ook daar laten we de helende kracht van liefde zien door met een open hart én een open blik verbinding te maken (en samen te werken) met de natuur.

• Hoe kunnen anderen volgens jou hun zielsmissie vinden?

Goed kijken :-). Want die zielsmissie is er al lang en is uitermate zichtbaar in jezelf. Zoeken is dus niet eens nodig. De vraag is: ben je bereid om werkelijk naar jezelf te kijken en te voelen?

• Hoe maken we als mens ons vrij van ballast en vanuit de maatschappij opgelegde normen en waarden?

Volg je hart. Het klink misschien cliché, maar het hart weet de weg. Je hart begint te gloeien wanneer je in aanraking komt met de juiste teachers, kansen en helpers op je pad. Verder is het belangrijk om te leren zien dat het hoofd altijd geneigd is om te denken in problemen en belemmeringen. Ballast, plichten en normen zitten vrijwel nooit in ‘de maatschappij’. Enkel in je eigen, aangeleerde manier van denken. Jij bent het centrum van jouw wereld.

Er is niets invloedrijker op je ervaring van het leven dan jijzelf. Zie het als een heerlijke uitnodiging om in vrijheid en liefde met jezelf te leren leven. Dan zul je zien dat alles wat je aanraakt daarin verandert.

• Steeds meer mensen zijn anno nu bezig met innerlijke ontwikkeling, om te helen en dichter bij zichzelf te komen. Heb je tips voor mensen om  hun weg naar huis te vinden?

Heel veel tips. Maar een goede leraar geeft de juiste tip op het juiste moment. Wat voor de één een goede tip is, hoeft dat voor de ander niet te zijn. Misschien is dat mijn tip wel: er is niet één route: Er is alleen jouw eigen route.

Helen betekent een groeiende visie van het feit dat we al heel zijn. Een besef van heelheid. Hoe dieper dat besef wortelt, hoe meer ogenschijnlijke belemmeringen er oplossen.

• Welk boek lees je op het moment?

From desert to paradise, geschreven door Sepp Holzer. Een boek over het restaureren van de waterhuishouding in verdroogde landschappen.

Met mijn man werk ik er aan om van Heartland een groene oase te maken, om zo te laten zien wat er mogelijk is als we zowel ons hart als ons brein gebruiken in contact met de natuur.

• En tot slot: wat is jouw ultieme boekentip?

De boeken van Sandra Ingerman vind ik geweldige boeken, die de eenvoud van het sjamanisme in beeld brengen. Maar natuurlijk ben ik ook nog steeds lyrisch over de Nevelen van Avalon van Marion Zimmer Bradley dat veel sjamanistische wijsheden in het verhaal verweeft :-).

Anne bouwt op dit moment een platform als online community space voor iedereen die zich herkent in het sjamanisme en zich daarin wil verdiepen. Op het platform komen veel sjamanistische teachings én een cursus over hoe je veilig en op integratieve wijze Truffels kunt inzetten als medicijn voor jezelf.

Cursusmateriaal over plantmedicijnen, sjamanisme, bewustzijnskunde en het werken met ecosystemen is in de maak. De opening van het platform maakt Anne bekend in haar nieuwsbrief, op haar instagramaccount en website. Verder hoopt ze iedereen die zich verbonden voelt met haar projecten,  over een jaar te kunnen uitnodigen om in Heartland te komen verbinden met de spirits van zowel aarde, water, lucht als vuur. Het doel is om van Heartland een non-profit plek te maken waar iedereen welkom is om zich terug te trekken, naar binnen te richten en vanuit het hart te gaan co-creëren.

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

1 Comment

  1. Prive says:

    Anne weet het allemaal mooi te vertellen, maar dat ze de GGZ heeft verlaten lag hem vooral in het feit dat ze grensoverschrijdend was en afspraken met cliënten buiten de werkvloer wou maken… een gewaarschuwd mens telt voor 2… Doe met de info wat goed voelt zou ik zeggen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.