B12-tekort
Gezondheid Interviews Samenwerkingen

Is het een B12-tekort?

“De officiële weg is een B12-bloedonderzoek, doch zitten daar eigenlijk teveel haken en ogen aan.”

Steeds meer mensen zijn zich vandaag de dag bewust dat een gezond voedingspatroon van groot belang is voor een goede gezondheid. Toch komt er ondanks een goed voedingspatroon een vitaminetekort vaker voor dan wordt gedacht. Dit kan leiden tot allerlei klachten, zoals depressies en energiegebrek. Een vitaminetekort dat onder andere deze klachten met zich meebrengt, speelt zich af rondom vitamine B12. Deze vitamine wordt ook wel de ‘energievitamine’ genoemd. Verschillende onderzoeken tonen aan dat er sprake is van een groot vitamine B12-tekort in deze samenlevingen. De erkenning daarvan laat helaas alleen nog op zich wachten. Veel HSP’ers hebben ook vaak een tekort aan B12. ‘Dan neem ik toch wel een vitaminepil?’, zouden je gedachten nu kunnen zijn. Helaas is het met deze vitamine niet zo eenvoudig als je zou denken.

Het probleem bij deze vitamine ligt bij (h)erkenning van een tekort, en bij de oplossing die huisartsen voor ogen hebben. Een B12-tekort is namelijk niet zo gemakkelijk aan te vullen door voedsel of gangbare supplementen, en heeft vaak een hele voorgeschiedenis.

Wat is vitamine B12?

VitamineB12 (cobalamine) maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. Het heeft een cruciale functie bij verschillende processen in het lichaam. Het heeft onder andere invloed op de DNA-synthese en energieproductie. Daarnaast speelt het een belangrijke rol bij de vorming van gezonde rode bloedcellen. Ook zorgt het mede voor het zuurstoftransport door het hele lichaam, en voor een goede werking van het zenuwstelsel. En B12 draagt bij aan energievoorziening.

Ontstaan van een tekort

Bo Baden is acht jaar ervaringsdeskundige en adviseur op B12-gebied. Hij pleit al jaren voor een erkenning van deze ‘onzichtbare ziekte’ van een B12-tekort, zoals hij het zelf noemt. ‘Ons lichaam kan niet zonder vitamine B12. Maar nu blijkt dat deze vitamine, die onder andere in vlees, vis, melk en eieren zit, bij veel mensen amper tot helemaal niet wordt opgenomen in het lichaam. En dat komt door bijvoorbeeld het eten van tarwe dat niet goed verdragen wordt en de maag-darm ontregelt, het slikken van anticonceptie, van maagzuurremmers, door teveel stress, een vervuilde lever en nog vele andere mogelijke oorzaken’, aldus Baden.

‘En als je zo’n vitamine B12-tekort hebt, kan je behoorlijk ziek, allergisch, vreselijk moe, vergeetachtig of depressief worden’, gaat Baden verder. Ouderdomsverschijnselen, terwijl je de leeftijd er niet voor hebt, is een kenmerk voor dit tekort. ‘Je gaat steeds meer leven op wilskracht en je voelt je steeds minder lekker in je vel zitten. En dat al jarenlang. Je leert er uiteindelijk min of meer mee te leven, maar je bent eigenlijk aan het overleven. Intussen begint de gezondheid je tussen de vingers door te glippen, weet je maar niet hoe het komt. Het is echt een aftakelingsverhaal.’

Minimaal 10 procent van de bevolking heeft volgens Baden last van een niet herkend b12-tekort. ‘Reële schattingen, mede op basis van onderzoek in de VS en de UK, laten zien dat er zeker rond de 10 % a 25% van alle mensen die chronische onbehandelde ziekte van een vitamineB12-tekort hebben.

In Nederland zou het dan gaan tussen de 1,6 en vier miljoen mensen. Sally Pacholok, een verpleegkundige uit Detroit en auteur van het B12- boek: Is het misschien B12-tekort?, schrijft dat we over een enorme volksziekte praten die zijn weerga niet kent en die nu nog steeds vrijwel altijd over het hoofd wordt gezien. Vaak met desastreuze gevolgen voor de miljoenen patiënten die het treft.

Weinig bekend

Als zoveel mensen een vitamineB12 tekort zou hebben, waarom zou de Nederlandse geneeskunde daar niet allang een oplossing voor hebben? Baden begrijpt dit ook niet: ‘Ik weet dat ook niet zo goed’, vertelt hij. ‘Het is in elk geval een blinde vlek binnen de reguliere én alternatieve geneeskunde. Terwijl de wetenschappelijke onderzoeken een verband aantonen tussen een aantal stoornissen en ziekten (zoals bijvoorbeeld ADHD, autisme, dementie, depressie, ME, MS) én een B12-tekort zich opstapelen, verandert er nog bitter weinig in medische kringen. Ze zijn er gewoon niet gespitst op.’

En de artsen?

‘Ze zijn niet voldoende op de hoogte blijkbaar’, legt Baden verder uit. Volgens hem worden ze er ook niet echt in opgeleid. ‘De Nederlandse artsen denken dat het B12-tekort maar vrij weinig voorkomt, alleen bij bloedarmoede en als iemand al een zodanig drastisch tekort heeft dat er niet omheen te zeilen is. Terwijl de B12-gebreksklachten zich al jaren stapsgewijs opstapelen.’

Nederlandse huisartsen zijn niet goed op de hoogte dus. Toch zijn er artsen die ervaring hebben op het gebied van deze vitamine. Zo ook de Brabantse arts Hermes Geneeskunde Hans Reijnen. Hij schreef in 2011 het boek: Vitamineb12-tekort. Oorzaak van vele chronische klachten. In dat boek beschrijft Reijnen zijn toenemende verbazing, als hij in zijn drukke praktijk met 5000 patiënten steeds meer constateert dat het Vitamine B12-tekort een veel massaler probleem is dan wordt gedacht.

Ook is vitamineB12 aanvulling volgens Hans een oplossing voor allerlei ziekten en gezondheidsklachten, en ontdekt hij door onderzoek te doen welke oplossing voor dit tekort bruikbaar is.

Tekort herkennen

Moet je nu massaal een vitamine B12 in huis te halen? Dat hoeft niet. Niet iedereen heeft namelijk een B12-tekort, maar het komt dus wel véél vaker voor dan wordt gedacht. Het is dus belangrijk volgens bovenstaande ervaringsdeskundigen en artsen om een tekort zo snel mogelijk te (h)erkennen en op te lossen.

De volgende symptomen van een tekort springen er in ieder geval bovenuit:

  • B12-tekort uit zich bij veel mensen vooral in een lage weerstand. Dit herken je doordat je vatbaarder voor infecties bent, een lage vitaliteit hebt, een bleke gelaatskleur, extreme vermoeidheid, slecht herstel na inspanning, snelle verzuring van de spieren.
  • Een reeks aantal vage klachten zoals: tintelingen, duizeligheid, verdoofde gevoelens (gevoel alsof je op watten loopt), spierkrampen, gewrichtspijnen, oorsuizingen, bloedsmaak in de mond, wazig zien.
  • Hooggevoeligheid voor licht, geluid, mensenmassa.
  • Geestelijk gezien een sluipend gevoel van niet welbevinden, minder alert zijn, niet goed op woorden kunnen komen, met dubbele tong spreken (alsof je twee wijntjes op hebt), een verward geheugen. Niet goed in slaap kunnen vallen.

De B12-tekort symptomenlijst is werkelijk heel lang volgens Baden. Maar als je veel van bovenstaande klachten herkent, heb je vrijwel zeker een tekort meent hij. Ook hoogsensitieve mensen hebben vaak een tekort. Hoe dat komt leg ik later uit in een ander artikel.

 Bloedonderzoek

‘De officiële weg is een B12-bloedonderzoek. Doch zitten daar eigenlijk teveel haken en ogen aan’, stelt Baden. ‘Een bloedonderzoek is niet betrouwbaar omdat de huidige referentiewaarden niet kloppen. En je kunt genoeg B12 in je bloed hebben zitten, maar op weefsel en celniveau een tekort hebben. En dat is veel lastiger en duurder om te meten dan een simpele bloedtest’.

Een bloedtest kan je wel doen, maar als er al een tekort wordt aangetoond, doordat je waarde bijvoorbeeld drastisch laag is, word je verder geholpen met injecties: ‘En in de praktijk merken we dat die injecties ook niet goed worden opgenomen door het lichaam, doordat je zelf de B12 nog moet omzetten in je lichaam.’ Daarom kan je volgens Baden dus beter kijken naar de symptomenlijst. En als je meer dan zes symptomen hebt, kun je er vanuit gaan dat je in elk geval (mede) last hebt van een gebrek aan B12.

Overigens kunnen baby’s ook al een tekort hebben, want een moeder met een tekort geeft het door aan haar kind. Dit legt de expert als volgt uit: ‘Dit uit zich in een lage weerstand, een opvallend bleke gelaatskleur, moeilijk kunnen focussen, slecht kunnen onthouden, vertraagde groei, vaak moe zijn, dreinerig gedrag vanwege overgeprikkelheid. Ook spierslapte (ook in de tong, waardoor slissen), is een kenmerk.’

Oplossing

Over de oplossing zegt de deskundige het volgende: ‘Het antwoord ligt bij het gebruik van twee soorten actieve vormen van Vitamine B12: Methylcobalamine en Adenosylcobalamine, te gebruiken met foliumzuur. Met B12-zuigtabletten wordt de B12 rechtstreeks via het mondslijmvlies de bloedbaan binnen gejaagd en kan het vrijuit haar belangrijke werk gaan doen. In de praktijk zien we dat meeste mensen redelijk, goed tot en met zelfs spectaculair opknappen na ongeveer vier tot zes maanden B12 gebruik. Je raakt dus niet afhankelijk ervan.’

Gangbare vitaminepillen hebben daarentegen geen zin, omdat bij veel mensen het opnamevermogen van B12 in de maagdarmstreek verstoord is. En tabletten en capsules komen datzelfde opnameprobleem tegen in de maagdarmstreek.

Bo en zijn team werken al een aantal jaar met groot succes deze formule. Deze en deze (combi) zijn de beste B12-smettabletten. Ik slik deze al jaren (naast mijn injecties) en raad ze ook al jaren aan :).

 

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.