Bali Persoonlijk

De voor- én nadelen van het wonen op Bali

Als je mij al een tijd volgt op Instagram (leuk, doen!) en op mijn blog her en der, dan weet je dat ik nu drie maanden op Bali vertoef (ik ben hier sinds juli, 2018). Het is een droom die ik aan het leven ben, en waarschijnlijk ook een droom van velen om ‘ooit eens in het buitenland te wonen’ (leuk, doen!). Maar net als ieder ander leven op aarde bestaat ook het leven op Bali uit donkere en lichte kanten, en daar brengt geen palmboom verandering in. Ik beken graag kleur, dus bij dezen voor én nadelen van het wonen op Bali.

Sinds juli ben ik op Bali. Ik heb twee weken in Ubud gewoond en ik woon nu ongeveer 1,5 maand in Canggu. Verder ben ik in Nusa Penida, Nusa Lembongan, Uluwatu, Sanur, Padang Bai, Sidemen, Nusa Lembognan en Jimbaran geweest.

Het leven op Bali bevalt mij erg goed. Iedere dag ik geniet ik van mijn leven zonder strakke planning, de cultuur, het lekkere eten, de mensen en van de leuke uitstapjes die net even een tikkeltje anders zijn dan een weekendje Texel (ook leuk!).

Als je hier bent, wordt al je houvast zonder pardon overboord gekieperd. Zodoende wordt – of je wil of niet – alles losgelaten. Als je wil vasthouden aan het leven in Nederland en je comfortzone, zal het lastig zijn om hier te wonen. Op Bali neemt men het leven zoals het is. Hierbij improviseren is een must. Er is altijd wel iets wat niet lekker loopt, of gewoon niet loopt. Wie Bali wil veranderen naar de westerse normen en waarden, kan volgens mij het beste Bali mijden. Dat gezegd hebbende, maakt dat het leven op Bali juist een tíkkeltje anders dan leven in Nederland, wat ik juist fantastisch vind. Dat geïmproviseerde ‘we leven in het nu’ leven heeft namelijk gigantische voordelen. Al dat gehaast en gestress glijdt hier namelijk na een paar weken als een zware jas van je af.

Bali is een toegankelijk eiland, mits je je daaraan overgeeft. Als plan a niet werkt, heb je nog 25 letters in het alfabet, dus het houdt je creatief ;). Niet dat alles ‘mis’ gaat, maar het is een gestructureerde chaos soms. En soms heb je wel overzicht :). Maar dit zorgt er echt voor dat je met de dag leeft en zeg nou zelf; lukt jou dit echt in Nederland?

Ik heb veel mensen ontmoet die hier ook voor een langere periode verblijven, en gevraagd naar hun ervaring over het wonen op dit eiland. Ook heb ik veel Youtube-filmpjes gekeken (ja dit kan best educatief zijn) over dit onderwerp. Mijn ervaring daarbij opgeteld, kom ik uit op de volgende conclusies over het wonen op Bali:

Voordelen

Cultuur

Iets wat Bali uniek maakt is natuurlijk de cultuur van dit eiland. In tegenstelling tot de rest van de inwoners van Indonesië, die grotendeels moslim zijn, zijn de meeste bewoners van Bali Hindoeïstisch (ongeveer 93 procent). In de 15de eeuw rukte de Islam op naar Java, en werd Bali namelijk een toevluchtsoord voor de Hindoeistische-Boeddhistische bovenlaag van de bevolking.

Dat het Hindoeïsme een centrale rol speelt in het leven van de Balinees, is duidelijk te merken aan de vele offers (canan sang). De offers worden dagelijks bij tempels, op straat, de markt, het vliegveld of bij thuis neergelegd. Ook zie je het geloof terug in de duizenden tempels die het eiland rijk is. Letterlijk overal is de religie terug te vinden. Kunst en cultuur maken namelijk een groot deel uit van het dagelijkse leven van Balinezen, en dat is te gek om dagelijks mee te maken.

ceremonie Bali
Een ceremonie op Bali. © Artem Bali

Verder wordt Bali vaak het eiland der Goden genoemd. De Balinese bevolking uit zijn dankbaarheid namelijk aan de goden door twee maal per dag hen te aanbidden, ze offeren hierbij zelfs hun voeding. Ook eren ze de volle en nieuwe maan, en yin en yang (het ‘kwaad’ en het ‘goede’). Dit gebeurt allemaal door middel van ceremonies, die ze ook houden bij verjaardagen, begrafenissen en bruiloften.

Balinezen verwelkomen altijd nieuwsgierige buitenlanders die meer te weten willen komen over hun cultuur. Als je op Bali bent, zul je zeker een ceremonie tegenkomen, hele straten worden er namelijk voor afgezet. Voor een ceremonie maakt men versieringen en offers van palmbladeren en bloemen, is er veel eten en zijn zowel de mannen als de vrouwen mooi aangekleed. De vrouwen dragen op hun hoofd hoog opgestapelde torens van fruit, en brengen zoete eetwaren naar tempels.

Cultuur Bali
Ceremonie. © Hakan Nural

Ook staat, net als in veel andere Aziatische landen, het respect voor de mens hoog in het vaandel, en dat is overal voelbaar! Mensen zijn hier in het algemeen ontzettend vriendelijk en lief, en staan voor veel open.

Hier op Bali hangt een enorme fijne (yin)energie, en het kan niet anders dat je hart opent als je hier bent. Het draait hier niet niet om kleding, prestaties en geld, maar om cultuur en respect voor de ander. Ook is er weinig tot geen frustratie, stress of haast. Kun je je voorstellen hoe dat in Nederland zou zijn? Een dag zonder gezeur, frustratie, geroddel of geklaag? Dacht het ook niet, haha (al is af en toe lekker zeiken gewoon heerlijk en menselijk denk ik).

Eten

Hoe kan het ook anders? Het eten op Bali is iets wat zeker in dit lijstje hoort te staan. Het eten is hier vers, gevarieerd en vaak super lekker.

Balinezen eten drie keer per dag (rode/gele/witte) rijst met groentes tempé/ei/vlees. Verder kan je hier elk soort eten vinden dat je wenst. Zo eet ik de gekste dingen. Wat te denken van een Maleisische vissoep met noodles, gekookt ei en garnalen? Of liever een authentieke nasi met wat vis en groenten? Of toch liever een smoothie-bowl en avocado toast? Het lekkerste fruit en de lekkerste warme gerechten: het is hier allemaal en het is allemaal zoooo goed! De keren dat ik niet lekker heb gegeten, zijn echt op één hand te tellen. Bovendien eet ik hier minstens twee keer per dag warm, iets wat ik in Nederland echt mis.

Geld

Aangezien Balinezen een gemiddeld maandloon van 150 euro verdienen en het leven hier aanzienlijk goedkoper is, is het niet gek te bedenken dat het voor ons Hollanders hier een walhalla is op financieel gebied. Het is echt een stuk goedkoper dan in Nederland, en je kunt het hier zo duur maken als je zelf wil. Zo ben ik wel eens voor vijf euro smakelijk de dag doorgekomen, en soms geef ik wat meer uit.

Het ligt er echt aan wat je wil, zo zijn westerse tentjes wel wat duurder uiteraard (Nederlandse prijzen), maar in het algemeen kan je hier echt heel goedkoop leven.

In een (echte) Warung kun je voor 1.50 een heerlijke maaltijd krijgen. En als je keer wil bestellen (doe eens gek) betaal je ongeveer 60 cent aan bezorgkosten..Fooi geven was nog nooit zo makkelijk, en Balinezen zijn blij met ieder extraatje :).

Als je hier wil wonen moet je bij huurprijzen gemiddeld denken aan 300/350 euro (exclusief elektriciteit) per maand voor een huis, ligt er natuurlijk aan waar en hoe. Mijn huurprijs is 250 euro, maar heb ook goedkopere huizen en duurdere gezien.

Van die prijzen klapperen je oren toch? Daar heb je tegenwoordig nog geen stoeptegel voor in Nederland.

Digital Nomad cultuur

Digital nomad
Als digital nomad kan je overal werken op Bali.

Er zijn veel expats en freelancers die voor langere tijd wonen en werken op Bali. Vooral in Canggu en Ubud heb je veel digital Nomads, die je overal kan ontmoeten (verschil weten tussen werken in Canggu of Ubud? Check dit filmpje).

Het inspireert en creëert een goede werkvibe wanneer je andere mensen ziet werken. Daardoor vergeet je niet dat je hier woont en werkt, en niet op vakantie bent. Ik heb hier dan ook echt geen vakantiegevoel, alleen op de Nusa-eilanden heb ik dat (eilanden op een paar uur varen vanaf Bali). En dat is top, want zo behoud ik mijn focus en weet ik wat ik hier doe. De expats die ik hier heb ontmoet, hebben vaak ook deze insteek. Ze zijn vaak hardwerkende, creatieve en flexibele ondernemers. Doordeweeks werken, en in het weekend bijvoorbeeld surfen/uit(stapjes)/of reizen.

Ook heb je hier veel coworking spaces, waar je goede wifi, werkplekken hebt, en andere mensen ontmoet die hetzelfde doen als jij. Met regelmaat worden er uitstapjes (sporten, eten, yoga) gefixt, dus voor ieder wat wils!

Ik werk niet in een coworking space. Ze zijn best prijzig en ik hoef geen uitstapjes met hele groepen. Ik werk vaak in een cafeetje – met goede airco en lekker eten -, of thuis. En ook ik leer genoeg mensen kennen (via/via, in het echt, en (social)media), en dat vind ik leuker dan zo’n bij elkaar geraapt groepie.

De digitale cultuur hier is dus overal te vinden, maar de meeste mensen zitten in Ubud (eat/pray/love) of Canggu (surf/chill).

Natuur

Wie naar Bali gaat, gaat natuurlijk ook hierheen voor de natuur. Het is hier PRACHTIG en ik kijk iedere dag mijn ogen uit. Het eiland biedt voor ieder wat wils op dit gebied. Dichtbegroeide jungles, groene rijstvelden en prachtige (zwarte) stranden met de hoogste golven; je kan het allemaal vinden op Bali.

Bali heeft waanzinnige natuur. Soms denk ik dat ik de hemel heb gevonden. Het is mooi, en dan nóg mooier. Ubud (jungle), Sidemen (jungle), Jimbaran (vissersdorpje), Nusa Penida (te mooi eiland), Uluwatu (mooie stranden) en Lembognan (te mooi eiland met meest prachtige natuur), waren de plekken die er wat mij betreft uitspringen qua natuur.

Je kijkt op Bali altijd je ogen uit, en je leeft non-stop in de natuur. Zo ben je zo op het strand, kan je zo een rijstveld in, kan je in Ubud lekker in de jungle leven of maak je een te gekke scooterrit naar het noorden of oosten van het eiland, waar je aapjes onderweg tegenkomt.

Aapje. © Christoffer Zack
Nusa Penida KelingKing Beach. © Iswanto Arif
Ubud © Justin kauffman

Massages

Allerlei soorten massages worden hier overal aangeboden, en zijn vaak erg goed. Voor ongeveer 9 euro heb je bijvoorbeeld een deep tissue massage, waarbij de masseur onder andere over je rug loopt. Dit is een erg harde massage en I love it. Ongeveer twee à drie keer per week neem ik een massage. Ontzettend heilzaam, en de dag erna voel ik mij vaak herboren. Do I need to say more?

Nadelen (en/of uitdagingen)

Visum

Wie op Bali wil verblijven voor een langere tijd, heeft een visum nodig. Een visum aanvragen kan veel gedoe zijn, maar een agent kan het ook regelen voor jou.

Ik heb mijn visum een paar maanden voor vertrek aangevraagd bij de ambassade in Den Haag (veel gedoe en geld) en heb uiteindelijk deze moeten omzetten naar een ander visum..Niet per se aan te raden dus.

Andere optie die ik wel aanraad, is om op het vliegveld op Bali een visum on arrival te kopen (alleen te betalen met 35 USD dollar). Dit is een toeristen visum voor 30 dagen. Als je deze hebt gekocht, kan je 60 dagen verblijven in Indonesië (deze kun je één keer hier verlengen). Als je langer wilt blijven, zul je deze deze keer op keer moeten kopen, of voor een ander duurder visum (social cultural) gaan die je vijf keer kunt verlengen.

Dit kan allemaal dus via een agent. De kosten van agents verschillen enorm, kunt mij contacten voor een goede. Reken ongeveer op 60 euro voor een social visum, en voor maandelijks verlengen 45 euro. Ook moet je foto’s maken en vingerafdrukken, maar voor de rest regelt de agent alles. Het kan ook goedkoper, maar dan moet je wel drie keer per maand zelf naar één van de immigratiekantoren op Bali. Dit kost veel tijd en moeite, maar je bespaart wel wat geld.

De overheid hier is erg streng, dus zorg dat je op tijd bent met je visum. Zo ongeveer twee weken voor verloop moet je deze op Bali weer verlengen.

Het visum is een nadeel voor mij omdat je toch iedere maand wat geld kwijt bent, het sowieso veel geregel is en een visum voor langere tijd bijna niet aan te komen is (dus je bent er iedere maand mee bezig).

Tja, je moet er wat voor over hebben! En het is wel slim bedacht, anders zou het echt totaal overgenomen worden door toeristen en expats denk ik. En money, money, money hè. Dus ik zeg: slim!

Hygiëne

Bali Belly, wie kent het niet? Het houdt een overstuurde buik of diarree in. Ook ik heb er een aantal keer van mogen proeven (haha), en iedereen die ik heb leren kennen hier ook. Balinezen nemen het niet zo nauw met hygiene. Het is niet super vies hier, maar Balinezen wassen wel hun keukengerei af met koud water, en wassen vaak hun groenten met kraanwater (dat je niet kan drinken). Zij zijn dat gewend, wij niet. Dus schijten zal je.

Reken sowieso maar op diarree en krampen de eerste weken dat je hier bent. Daarna zijn je darmen gewend aan de bacteriën, en zul je weer een normale stoelgang hebben (is in ieder geval mijn ervaring).

Ook het kledingwassen is niet altijd heel hygiënisch. Balinezen wassen vaak met koud water, en daarom heb je niet altijd frisse kleren als je ze hebt laten wassen. Maar niet altijd hoor, soms ruikt het ook heerlijk.

De mensen hier zijn wel fris. Zo wassen ze zich minstens twee keer per dag, en ik ben nog geen stinkende Balinees tegengekomen.

Verder ruikt het op Bali vaak lekker naar wierrook, die ze gebruiken voor de offers :).

Ongedierte

Wie naar Bali gaat, moet dealen met veel (on)gedierte. Naast de hoeveel muggen die je altijd steken – zo irritant! – zul je zonder twijfel kakkerlakken, slangen, mieren, ratten en/of hagedissen tegenkomen. Ook zijn er overal gekko’s, maar deze zijn super lief haha.

Als ik thuis een paar seconde iets laat liggen van voedsel, zelfs een korreltje brood, schieten er duizenden mieren er naar toe. Waar ze vandaan komen, is mij een raadsel. Alsof ze de hele tijd glurend van een afstand wachten op het moment van dé broodkruimel. Vervolgens gaan ze met zijn allen op dat stukje kruimel af, best hilarisch. Wil je dit niet, bewaar dan alles in de koelkast en ruim alles meteen op.

Kroeskop

Doordat het water op Bali veel kalk en veel bacteriën bevat, is het onvermijdelijk dat je een groot vogelnest op je hoofd zult creëren. Het beestje (haha) heeft zelfs een naam: Bali hair.

Mijn haar is nogal froezelig, droog en kapot. Gelukkig heb je veel kappers (zelfs een Rob Peetoom, hilarisch en hier heel goedkoop), die haarmaskers en behandelingen aanbieden, zodat dat stro-haar twee dagen glanzend is.

Je kan je er beter bij neerleggen. Op Bali heb je gewoon een kroeskop, niet veel aan te doen. Of noem het gewoon hip surfhaar ;).

[note: ik heb inmiddels flink veel kokosolie in mijn haar gedaan en sindsdien is het weer een stuk gezonder; Tip ;)]

Elektriciteit

Elektriciteit koop je hier in de supermarkt (als je in een lokaal huis woont zoals ik), haha. Ja, je gaat hier echt terug in de tijd. Je koopt prepaid tegoed, en als dit op is koop je een nieuwe.

Voor mij was dit redelijk wennen, waardoor ik een week geleden ineens zonder stroom zat. Ik let nu wel nog meer op het gebruik van elektriciteit, dus het is zeker een goed systeem. Als het op is is het op. Wat nou milieu-onvriendelijk? ;).

Mensen komen en gaan

Ik ben alleen gekomen op Bali en heb al heel veel leuke mensen ontmoet. Het onoverkoombare is dat veel mensen die je ontmoet weg gaan (of jij zelf, als je veel reist).

Ik vind het geen probleem om elkaar een korte tijd te kennen. Het heeft ook wel wat als je elkaar een korte tijd meemaakt, zo sla je wat fases in een vriendschap over en heb je meteen een hechte band. En hallo je bent op Bali, dus je kan de meest toffe activiteiten doen.

Ik vind het dan ook niet heel erg. Je ontmoet hier zoveel mensen, ze komen en gaan (of jij) maar dat heeft echt zijn charme dus, vind ik. En sommige mensen zijn hier wel langer dan een paar dagen, bijvoorbeeld mensen die stages volgen of een langere tijd reizen. Die mensen ken ik hier ook!

[Note, sinds ik hier langer woon, heb ik een groep vrienden gevonden die hier al jaren woont. Ook heb ik twee Indonesische vrieden die hier wonen. Dus hoe langer je hier bent, hoe meer je dat soort mensen ook zal ontmoeten is mijn ervaring!].

Thuisfront

Ik heb nul last van heimwee (tot nu toe). Ik heb hele goede vriendschappen in Nederland, en ik spreek mijn vrienden ook veel. Dus voor mij blijft de band hetzelfde. Ik ben al eerder verhuisd naar een andere stad (van Amsterdam naar Rotterdam) en zodoende zag ik mijn goede vrienden ook een stuk minder, maar dit maakte echt nul verschil uit. En als ik ze zag, was het altijd reuze gezellig :). Nu ben ik mij er van bewust dat Bali íéts verder ligt dan Rotterdam, maar ook dit heeft wel wat. Alles wordt juist dieper, je krijgt een goed beeld van je leven in Nederland en ik ben nog nooit zo helder geweest. Alles krijgt meer betekenis ofzo (of misschien voor mij alleen, haha).

Met mijn ouders is de band alleen maar versterkt, en ik mis eigenlijk niemand. Natuurlijk had ik graag mijn verjaardag gevierd met mijn beste vrienden en ouders, en de kerstdagen zullen ook wel anders zijn (al had ik daar stiekem echt een hekel aan in Nederland). Dus nah, voor mij geen issue.

Ook Oud en nieuw kan me eigenlijk gestolen worden, dus ik mis (oke na drie luttele maanden) niets aan Nederland. Ja, wel het knullige op een bank liggen met een dekentje, pepernoten en een wijntje en GOEDE muziekboxen of een goed feestje. Maar dat trekt me nét niet terug naar Nederland, zeg maar ;).

Maar ik kan me voorstellen dat heimwee naar het thuisfront een dingetje kan zijn, wanneer je een langere tijd in het buitenland woont. Maar een goed excuus om je vrienden en familie over te laten komen en een goed feestje op Bali te vieren of zelf een retourtje te boeken.

Als je verhuist naar Bali moet je goed op jezelf kunnen zijn, anders wordt het wel lastig denk ik. Ik heb erg veel ruimte nodig een ik vind alleen reizen/wonen echt heer-lijk. Ik kom alleen tot rust, en laad me zelf zodoende op, ook werk ik zo het beste. Als ik iemand wil zien, zijn er altijd vrienden waarmee ik kan afspreken. Ik ben hier vaker onder de mensen dan in Nederland, terwijl ik meer innerlijke rust heb dan in Nederland. Daar cocoon ik toch meer (zeker tijdens een relatie en in de herfst/winter).

[Note: ik had echt de leukste kerst en oud en nieuw die ik mij kon wensen, dus nee nog steeds geen heimwee! Haha.]

Gebrek aan seizoenen

Over de herfst gesproken, dit mis ik wel erg! Geen seizoenen vind ik niet leuk. Ik houd erg van de seizoenen en alleen maar hetzelfde weer vind ik vreselijk oppervlakkig. Bovendien is het soms zo warm en benauwd, dat is gewoon niet lekker meer. En wie wil er nou een zomerse kerst? Nee, aan mij is dit niet besteed, maar je zult me niet horen zeuren. De herfst en winter maak ik vast wel weer een keer mee 🙂 (geniet van de herfst jij!).

Verkeer

Ja, deze kan echt niet ontbreken. Aangezien je geen treinen, metro’s of tram hebt op Bali en bijna niemand fietst (want te warm), rijdt IEDEREEN op een scooter. Kinderen van drie, opa’s oma’s iedereen lijkt scooter te rijden en met zijn vieren op scooter is ook echt geen probleem. Hierdoor is er altijd traffic jam, en een hele hoop uitlaatgassen in de lucht. Denk niet dat mijn longen echt vooruit gaan op Bali haha.

Als je volgens google maps één uur onderweg bent naar een andere stad, tel er dan gerust een uur of twee bij op. Er is altijd veel file, en teveel scooters en auto’s. Best kut, mja wat doe je eraan? Zodra ze een metro zouden bouwen bijvoorbeeld, zou dit eiland in het water vallen denk ik.

Het is echt een must als je hier langere tijd verblijft om een scooter te hebben, of je nou wil of niet. Ze hebben wel bussen, maar daar wil je niet in geloof me ;). Steeds een taxi pakken tikt ook aardig aan, maar dat leer je allemaal wel als je hier bent.

Ik heb de eerste twee maanden niet gereden (achterop bij vrienden, veel wandelen en (scooter)taxi’s) en nu rijd ik zelfverzekerd en goed (5 km p/u).

Natuur Bali
© Eirik Skarstein

Dierenleed

Dat de tijd hier stil lijkt te staan, is zeker te merken op het gebied hoe er met dieren wordt omgegaan. Natuurlijk zijn Balinezen lief en hebben ze respect, maar ze hebben ook een gebrek aan kennis op dit gebied.

Dieren worden gebruikt voor toerisme, en volgens World Animal Protectionis is dit een ware hel voor ze . Volgens deze organisatie is het op Bali verschrikkelijk voor olifanten, tijgers en dolfijnen. Ga hier daarom nooit naar een show of een dierenpark. De dieren die hier ‘werken’, worden vreselijk mishandeld en vaak gedrogeerd. Zie het als onkunde, Balinezen hebben niet geleerd dat het ‘fout’ is.

Ook zijn er ontiegelijk veel zwerfdieren (voornamelijk honden en katten), waar niemand op straat naar omkijkt. Deze zijn er vaak heel slecht aan toe. Gelukkig zijn er veel vrijwilligersorganisaties die zich bekommeren om deze dieren.

Plastic

Ja, deze kennen we nou wel. Er is ontiegelijk veel plastic op Bali en natúúrlijk is dit echt een enorm probleem over de hele wereld. MAAR. Er wordt al het een en het ander aan gedaan om Bali plastic-vrij te krijgen. Zo krijg je in ieder hip tentje hier in Canggu tasjes gemaakt van gerecycled spul, zijn rietjes vaak van bamboe en wordt er altijd gevraagd of je plastic wil. Mensen zijn hier steeds meer op de hoogte van het milieuprobleem.

Ik let op het gebruik van plastic, en gooi nooit iets op de grond (duh) maar verder bemoei ik me hier niet echt mee. Ben helaas geen milieuactivist, maar goed dat hoef je ook niet te zijn om te zien dat er echt veel plastic ligt. Ook dit heeft met onkunde te maken. Balinezen wisten niet beter, maar ik merk echt dat daar langzaam verandering inkomt, althans onder de Balinezen die ik ontmoet dan. Ook supermarkten die geen plastic tasjes meer uitgeven et cetera. Gelukkig zijn er ook steeds meer organisaties die zich inzetten voor een plastic-vrij Bali.

Dit was het lijstje even voor nu. Er zijn er vast wel meer voor-en nadelen waar ik nu niet op kom, maar je zit zeker niet te wachten op nog meer tekst nu ;).

Ben jij wel eens op Bali geweest? En zou je daar kunnen en/of willen wonen? En wat lijkt jou leuk en minder leuk daaraan? Laat het weten hieronder in de comments. Dit wordt sowieso erg gewaardeerd, en je krijgt altijd een leuk berichtje terug :)!

Namasté!

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

59 Comments

 1. Wat leuk Suze om dit te lezen! Ik krijg zin om ook daar een paar maanden te wonen. Waar ik wel benieuwd naar ben: waar leef je van? Heb je gespaard voor deze reis of schrijf je als freelancer artikelen? Ik lees je blogs in ieder geval met heeeeeel veel plezier!!!

  1. Hi Pien!! Wat leuk om af en toe wat van je te horen! Ja jouw land he 🙂 Zou zo te gek zijn als je keer langs komt!!! Misschien met de kids of met Isha! Ik ben hier tot en met februari!

   Ik leef van freelance opdrachten idd (ook vaste opdrachtgevers), deze blog (samenwerkingen) en ik coach HSP’ers! Ik verdien genoeg voor hier, want het is hier stukken goedkoper dan in Nederland. En voor een ticket had ik gespaard! Oooo Pien als je komt laat me weten! Ik ga in februari trouwens drie maanden op het land werken in Australie om even flink wat te verdienen! Dan reizen daar of terug naar Bali:). Hoe is het met jullie? Heel veel liefs. X

  2. Er staat trouwens nous2.nl bij je website, denk virusje? want die site laadt niet..klinkt ook niet als een website van jou. Miss even checken! en je ip-adres kende mijn laptop niet, hij zag je als spam. Dacht meld het even! X!

  3. Sherryl says:

   Hi Suze, kan je ons een agent aanbevelen voor een social cultural visum aan te vragen voor Bali?

   1. Hello! Stuur jij mij even een email en dan stuur ik je de gegevens > suze.dijkstra@gmail.com

 2. Lisette says:

  Ahhh vet leuk stuk. Ik wil ook naar Bali met mijn vriend, welke plekken kan je aanraden daar?? Wij gaan sowieso in oktober er heen voor een vakantie, lijkt het je leuk dan koffie te doen? Contact je nog wel even via instagram ook. X Lisette

  1. Suze says:

   Hi Lisette, ja leuk laten we dat doen! x

 3. Leuk om je blog te lezen!
  Ik ben net 4 dagen terug uit Bali na een vakantie van 3 welen met vriend en zoontje.
  Ik heb nog nooit gehad wat ik nu heb, normaal wil ik na een week vakantie wel weet naar huis…. maar ik wilde niet weg uit Bali! Ik mis het eiland zo erg, de sfeer, het eten en gewoon alles! Kan wel huilen haha.
  Ik zit serieus te overwegen om er voor een tijdje heen te gaan…. maar daar komt natuurlijk heel veel bij kijken, zeker met een relatie en een zoontje van net 1.
  Maar wie weet!
  Liefs 🙂

  1. Hi Sifra! Thanks voor je comment! Ah het bekende Bali virus ;)! Ja het is fijn, maar heel Azië is te gek!!! Ben je al naar meer landen geweest in Azië? Ik vond Thailand ook zo fijn, misschien zelfs nog net iets leuker dan Bali. Japan en Sri Lanka staan ook hoog op mijn lijstje! En waar zijn jullie op Bali geweest? X

 4. Willy says:

  Hi Suze, wat heerlijk om jouw blog te lezen! Ik zit nu op Bali (2e keer) en herken echt alles wat je schrijft. Was aan het googelen naar informatie over hoe het kan dat ik me hier zoveel beter voel dan in NL. Toen kwam ik jouw stuk tegen! 🙂 Mijn huid wordt hier beter, mijn lijf fitter, mijn geest relaxter. Bij terugkomst ben ik altijd totaal herboren. Ik heb dit echt nergens anders! Gister zei iemand mij dat dit komt omdat we hier dichterbij de evenaar leven. Vond ik vreemd klinken! Misschien weet jij er meer over? Ik zit sws in Changgu nu, mocht je zin hebben in een drankje? 🙂

  1. Hey Willy! Wat een leuk berichtje dankjewel! Ik herken wat je schrijft, en wat fijn voor je! Hoelang blijf je deze keer?

   Ik voel me hier ook zo goed! Dat van de evenaar heb ik nooit gehoord, maar klinkt leuk om aan te nemen! Ik merk dat mijn innerlijk kind hier nog nooit zo blij is geweest en dat resulteert ook in een babyzacht huidje, een ontspannen lijf en gronding. Precies wat ik nodig had. Nu lekker yin en yang combineren hehe. Ik woon ook in Canggu, en drankje doen van de week lijkt me superleuk! Voeg me anders even toe op Instagram, kunnen we daar afspreken! (jou al gezocht, maar weet niet precies welke je was).

   Liefs!

  2. En kan je even laten weten of je een bericht krijgt van deze comment? Want heb t idee dat t niet meer goed lukt laatste paar keer. Dus of je een melding hebt ontvangen van mijn antwoord! Gr!

 5. Willy says:

  Hi Suze! Ik heb je bericht ontvangen per mail! So it works! Ik zoek je op op Insta! 🙂

  1. Topsie!! Heb je nog niet gezien nie!

 6. Esther de Jong says:

  Hi Suze,

  Wat leuk om jouw blog te lezen, en thanks voor de goede tips! Ik ben ook aan het overwegen om voor onbepaalde tijd naar Bali te gaan. Twee jaar geleden ben ik ontzettend verliefd geworden op dit eiland en haar mensen en dan met name ook Canggu. Ik ga er 18 april weer naar toe (helaas voor maar twee weken) en ik zou het heel leuk om een koffietje (of Bintang) met je te doen om hierover nog een beetje verder te kletsen! Let me know of je dit ook wil…

  Liefs,
  Esther

  1. Suze says:

   Hi Esther! Dank voor je bericht. leuke plannen! En ja natuurlijk! Voeg me even toe op Instagram of Facebook anders :))))). x

 7. Stephan says:

  hi Suze,
  Wat een leuke en gebalanceerde visie op Bali. Ik was hier 20 jaar geleden, had enorm last van het Balivirus, maar werd opgezogen in de corporate wereld. Die corporate wereld bracht mij per toeval deze week voor week weer naar Bali…. ik heb inmiddels alles bij elkaar meer dan 15 jaar buiten Nederland gewoond, de kaatste 4 jaren in Costa Rica…. nu net weer terug in Ansterdam… naar ik kan daar niet meer aarden. En Bali is op vele vlakken 1000x beter dan Costa Rica…..
  Zou je graag eens live spreken over ondernemen op Bali. Het enige voordeel van de 20 jaar corporate dat ik me nu wel kan veroorloven wat risico te nemen.
  Groet!
  Stephan

  1. Suze says:

   Hi Stephan! Sorry late reactie, maar thanks voor je bericht. Je kan me altijd een prive bericht sturen via instagram of email :)! Hoor t wel. XX

 8. Jolanda says:

  Hallo Suze, ik geniet van je verhaal over Bali. Vorig jaar ben ik 2 maanden op Bali geweest en verliefd geworden op dit fantastische eiland. En ik kan niet wachten tot ik terug mag. Ik was alleen, heb genoten van de mensen en de natuur. Kun je bij aankomst op Bali een sociaal visum kopen? Groetjes Jolanda

  1. Hi Jolanda, sorry late reactie. Dat kan zeker!! een VOA :). Have fun

 9. Edith Debije says:

  Hè Suze, ik zit nu heerlijk bij PeekaBoo jouw blog te lezen. WoW wat herkenbaar. Vrijdag vlieg ik weer terug na vier weken Bali. Fijn om al mijn geliefden weer te kunnen omarmen maar oh wat zou het heerlijk zijn als ik zou kunnen blijven. Hier wonen lijkt mij het meest ultieme genot wat
  mij ten deel zou kunnen vallen. Hier een huis huren en heerlijk zijn.
  Maar goed er moet ook geld verdient worden en dat is een uitdaging.
  Ik heb inmiddels alweer de volgende trip naar Bali zo goed als geboekt dus iets om naar uit te kijken en in de tussentijd te bedenken hoe ik deze droom kan verwezenlijken.
  Nu eerst nog genieten van de sfeer, de mensen, de temperatuur en Mn Bintang. Proost!

  1. Hey!! Sorry late reactie hahaha. Jaaa tis hier heerlijk!!! Heb je inmiddels al een plan om hier te wonen? Liefs Suze

 10. Roché Piersma says:

  Hey suze .

  Leuk verhaal !
  Ik ben er 2.5 naar geleden ook geweest. En heb het sinds dien nooit meer uit me hoofd gekregen.
  Sterker nog ik ben aan het kijken voor banen in mijn branch.
  Echter Word er continu internationale ervaring gevraagd door de grote bedrijven waar ik naar zoek. ( chef-kok/food & beverage manager in restaurants/hotels.)

  En daarom zit ik nu al 1.5 jaar op Curaçao.
  Niet mijn eiland, maar je moet tenslotte ergens beginnen met die buitenlandse ervaring opbouwen.
  Deed dit werk in NL wel al 15 jaar.

  Heb jij enig idee wie of welk bedrijf me zou kunnen helpen aan werk visums etc ?
  Of hoe dat uberhaupt in zijn werk gaat.
  De drang is aanzienlijk daar een aantal jaar te vertoeven met me partner.
  Leuk verhaal en ik blijf nog even meelezen hoor.

  Groetjes Roché

  1. thanks voor je leuke reactie :)!!!

 11. Tanja says:

  Hoi Suze,
  Lees net jou verhaal omdat ik bij google zocht op wonen in Bali..supermooi beschreven en motiverend en bevestigend om ook mijn droom, hart te volgen❤️Voor een jaar naar Bali met mijn man en tweeling van 8 om naar de Green School te gaan en daar hun talenten en kracht te zoeken en vinden
  Groetjes Tanja

  1. Hi Tanja!

   Ah Dankje voor je mooie bericht. Heb hier nog helemaal niet op gereageerd. Wat tof de green school! Wanneer gaan jullie? :)))

 12. Hi Suze, leuk om te lezen! Al enige tijd is dit mijn idee: verhuizen naar Bali. Er kwam een kink in de kabel en daarom mijn vraag: hoe ‘zit het/doe je het’ met verzekeringen, m.n je zorg verzekering? Ik weet zeker dat ik nog voor enkele keren bij de specialist in Nederland op bezoek ga en zie dit graag gecovered. Ik ben niet op zoek naar een goede specialist elders – ongetwijfeld zijn er vele maar ik zit in ‘n circuit waar ik in wil blijven, voor nu. Vandaar m’n vraag: hoe doe jij dit met je zorgverzekering.

  1. Suze says:

   Hi Saskia!

   Ik ben nog in Nederland verzekerd, maar ga me er wel uitschrijven. Dan neem ik een verzekering via de bank, of van Indonesie. Ga dat nog goed uitzoeken maar tot nu alle verzekeringen in Nederland gehad! 🙂 Hoor van veel expats dat ze gewoon verzekering uit Bali hebben of via de ABN bijv 🙂 Succes!

 13. Hey Suze, erg leuk stuk om te lezen, ik overweeg zelf ook om naar Bali te verhuizen, alleen de andere ‘wat rustigere’ kant van Bali, in de buurt van Candidasa. Is de toeristenvisum die je moet kopen bij aankomst inmiddels niet afgeschaft en ga je pas betalen na 60 dagen? Dacht zoiets gelezen te hebben. Ben al in het bezit van een huis op Bali en mijn geld verdien ik vanachter mijn laptop, dus daar verwacht ik weinig problemen. Wat er voor de rest op me afkomt gaan we allemaal wel zien!

  1. Hallo Jef,

   Wat supertof! Het toeristenvisum is niet afgeschaft. Maar je krijgt er een gratis en dat is 1 maand geldig. Als je een VOA koopt, is deze 2 maanden geldig.

   Veel plezier en als je tips wil shoot me a messenger!

 14. Hey suze, heb inderdaad nog redelijk wat vragen waarvan jij er misschien wel een aantal kunt invullen voor me 🙂
  Mag ik je via messenger een berichtje sturen ?

  1. uiteraard! je vindt me op Fb of Insta! (of mail: suze.dijkstra@gmail.com)

   Groetkes

   1. Rare vraag, ik had je gemaild, maar is deze aangekomen?
    Server deed wat vreemd… 😔

    1. Yes! En jij krijgt geen mailtjes van deze comment of wel? mn plugin werkt niet goed…ik mail je later vandaag!

    2. Suze says:

     Hey Jef, ik reageer vandaag! Sorry even geen ruimte voor gehad.

     Gr Suze

     1. ik wacht rustig af Suze, anders spreken we elkaar wel op Bali !

     2. Suze says:

      Haha ah. Sorry ben nu ook ziek. Komt er echt aan :)) Je kan me ook DM sturen op Insta trouwens! Maar heb je mail gelezen hoor. Zit hier met keelinfectie op Bali, te wachten op uitslag van dengue onderzoek. Leven gaat hier niet altijd over rozen haha. Spreek je. Lfs

 15. Ingeborg says:

  Hoi Suze,

  Wij komen net van Java en Bali en zouden absoluut een poos op Bali kunnen wonen. We denken er serieus over na, zijn alleen beide nog met een studie bezig, wellicht erna!
  Mijn vriend is Javaans (in NL geboren) en heeft een sterkte connectie met de mensen en de cultuur op zowel Bali als Java. Wat ik zo geweldig vond was dat de mensen zo gastvrij zijn en geïnteresseerd! Hebben echt een paar vrienden gemaakt daar!
  Leuk om over jouw avonturen te lezen en hoe je dagelijks leven eruit ziet.
  Stoer dat je bent gegaan!

  Groetjes Ingeborg.

  1. Suze says:

   Hi Ingeborg!

   Thanks voor je reactie. Waar ben je allemaal geweest? Ik snap helemaal dat jullie hier willen wonen, Bali is zo fijn. Succes met alles en laat me weten als jullie ooit gaan!

   PS: kan je laten weten of je een email krijgt van deze reactie? Dan weet ik of mijn plugin het doet.

   Mvg Suze

 16. Gijsbert says:

  Hoi suze ik kom er twee soms drie keer per jaar. Wil er straks ook langer blijven wonen als ik met pensioen ga waarschijnlijk over twee jaar. Nu nog goed alles kunnen is beter dan dat je wacht tot je mag. Dat duurt nog zes jaar ,maar het is een heerlijk eiland met hele mooie vriendelijke mensen top eiland

  1. Hi Gijsbert,

   Thanks voor je reactie. Heerlijk eiland he. Hoop dat je er kan wonen als je met pensioen bent! Het wachten loont 😉 Fijne dag, groetjes Suze

 17. Hoi Suze,
  Leuk om je bericht te lezen, dank je wel voor de info! Ik zou graag een half jaar willen wonen en werken in op Bali. Is er werk in lesgeven? ik ben namelijk docent gezondheidszorg en welzijn.
  Ik hoor graag van je,
  Groetjes
  Rene

  1. Hey rene! Thanks voor je bericht! Dat kan niet zomaar/ daarvoor heb je Kita’s nodig. Google even op Kita’s en dan vind je alle informatie!! Kost 10k e moet je ieder jaar vervangen, na aanvraag krijg je zon 8 maanden later je vergunning. Houd er rekening mee! Mensen zonder werkvergunning worden zonder pardon nml het land uitgezet. Misschien kan je wel vrijwilligerswerk doen, maar daar weet ik niet zoveel van!! Gr Suze

 18. Marieke Luiken-van Iersel says:

  Hoi Suze,
  Wat een ontzettend leuke blog is dit. Ik heb een vraagje. Ik ga naar Bali in jan/febr en ben op zoek naar een ayurverda/yoga retreatachtig iets. Ik begin een beetje te verdwalen op internet in het giga-mega aanbod en verbaas mij regelmatig over de prijzen die hiervoor worden gevraagd. Ik zit nu te denken om gewoon een ticket te kopen en ter plaatse te kijken naar het aanbod. Maar jij hebt misschien wel een goeie tip voor mij??
  In ieder geval alvast bedankt!!
  Groetjes,
  Marieke Luiken

  1. Dank Marieke!!!! Nou ‘toevallig’ ben ik een retreat aan het opzetten met een vriendin. In de tussentijd zou ik zeker gewoon naar Bali gaan, misschien wel met een enkel? ;). Ik weet nog niet wanneer ze worden gelanceerd, maar houd mijn blog in de gaten!! Kus

 19. Yvette Moeskops says:

  Hi! Wat een leuke blog!
  Wij hebben plannen om zomer 2021 te gaan vertoeven op Bali met onze kinderen.
  Ik werk als zzp-er (fotograaf) en zou mijn werk daar af en toe uit willen oefenen. Weet jij toevallig of dit legaal zou zijn? Of heb je dan toch specifiek een workvisa nodig? Mvg, Yvette

  1. hey! Wat leuk dat jullie naar Bali gaan! Dat mag niet, tenzij je in Nederland wordt betaald. Absoluut niet op een andere manier, en daar zijn ze heeel streng op. Op je pc werken wordt nog net door de vingers gezien! Maar je kan dus wel mij fotograferen en dat ik jou uitbetaal op je Nederlandse bank, met je Nederlandse kvk nummer. Hopelijk heb je er wat aan!!! Liefs

  2. En dank voor je compliment!

 20. Yvette says:

  Dank voor je uitleg. Inderdaad zullen alle gegevens via NL blijven gaan.

  1. ja dat mag wel hoor, gewoon niet teveel online zetten ;). En zeker niet een aanvraag doen, want immigratie zit op al die fb paginas (canggu community etc). Als t via nederland gaat mag t denk ik wel! Jammer dat je niet dit jaar al komt, want zoek een fotograaf voor mijn retraite! X

 21. Wat een gaaf artikel ! ik ben nu meerdere keren op bali geweest ( voor mijn verloofde) maar ik ben ook super geinspireerd geraakt door het aantal ondernemers wat je daar ziet, ik vraag me altijd af zo door dit artikel heen lezende, ik las in een van de comments dat je dan opdrachten krijgt, en blogt ook. Nu blog ik zelf ook maar is mijn blog in de begin stadium , ik vraag me eens af hoe zet je zoiets op dat het rolt en dat je ook inderdaad zo een leven kan leven dat je daar in bali blijft ? Heb je wat tips voor me ?

  Want echt niks liever dan emigreren naar bali natuurlijk

  1. Suze says:

   Thanks! Ja daarvoor kan ik je beter verwijzen naar blogs die gaan over bloggen an sich. Daar zit veel denkwerk achter en dat kun je allemaal segmenteren en daar specifiek op zoeken zodat je antwoorden vindt. En maak het vooral eigen! gewoon beginnen en je kan ook webinairs volgen over ondernemerschap etc.

   Succes!

 22. Jim Boelens says:

  Dag Suze,

  met groeiende belangstelling uw blog gelezen, gelezen en weer gelezen.
  Ik ben een 63 jarige man van Indische afkomst.
  Al jaren droom ik van een terugkeer naar mijn geboortegrond West-Java, nu mijn pensioen nadert neemt dat steeds vastere vormen aan.
  Ben wel een paar keer terug geweest naar mijn geboortestad BOGOR, ook een prettige tijd gehad op Bali.
  Ik wil mij geen illusies maken over een mogelijke terugkeer, de problematiek rondom een emigratie zit vol met valkuilen, regels en wetten…. niet te vergeten de bureaucratische en soms corrupte ambtenaren.
  Een huis zoeken in Indonesië hoeft geen beletsel te zijn denk ik, ligt er maar aan waar ik wil en kan wonen.
  In uw blog geeft u nuttige tips en antwoorden, zal er zeker gebruikt van maken.

  Mijn dank en respect aan u dat u het ons leken wat makkelijker maakt om de stap te nemen om te wonen in Indonesië.
  Zal uw blog zeker volgen.

  hartelijke groet van Jim Boelens

  1. Suze says:

   Hi Jim.

   Wat een mooi bericht. Dankje!!! Heel waardevol zo al die mooie mensen met ieder hun eigen pad.

   Waarom zou u niet terugkeren? Waar een wil is, is een weg. Na de corona tijd dan :). Misschien kunt u andere mensen vinden die met pensioen zijn en in Indonesie wonen? Nederlanders op Bali is een goede Facebookpagina ervoor. Er zijn er genoeg en volgens mij kan je een visum krijgen als je met pensioen bent. Wel oppassen met ambtenaren etc, ik zou een goede agent zoeken (ik ken er genoeg) en in contact komen met mensen die u voor gegaan zijn. Als ik daar bij kan helpen, hoor ik het graag. Een huis vinden is hier ook makkelijk, zeker in java. Hoor het graag! fijne dag liefs Suze

 23. Tarissa says:

  Hoi Suze,

  Wat een leuk stuk heb je geschreven.
  Toevallig kom ik ook uit Breda 🙂
  Ben al weleens in Bali geweest en is nog steeds mijn droom om er te gaan wonen.
  Ik en mijn vriend willen in januari gaan (mocht het kunnen door de covid) en dan zeker voor 3 maanden. We willen er gaan wonen maar moeten nog veel uitzoeken hoe en wat natuurlijk!
  Heb jij insta waar ik je op kan volgen en vragen kan stellen?

  Liefs,
  Tarissa

 24. Jerney says:

  Hoi Suze,
  Ik wil graag voor een tijdje naar Bali komen, waar kan ik mijn visa on arrival laten verlengen?
  Kan ik makkelijk huren daar of is logeren in hotel een betere optie?
  Het liefst zou ik er gaan wonen, alle informatie die je mij kan geven is welkom 🙂
  jerneymeurs@yahoo.com

  Alvast dank je voor jou leuke verhaal, kijk uit naar een reactie van jou!
  Liefs, Jerney

 25. Stefan says:

  Hi Suze, wat een super leuk verhaal ik wil een jaar op bali gaan wonen en werken en na het lezen hiervan stroom ik nog meer om dit te gaan verwezelijken! Je verhaal is puur en komt echt goed binnen!

  Over dat visum kan jij mij helpen met een contact?

  1. Stefan Rada says:

   Is een e-mail adres wel handig 😉

   stefanrada_86@outlook.com

 26. Paula Maassen says:

  Ik zou heel graag in Bali willen wonen. Maar weet niet te beginnen. Ik heb AOW en pensioen..
  Zou jij mij wegwijs kunnen maken..
  Ik hoor nog graag van jou..
  Lieve groetjes Paula Maassen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.