HSP BLOG
Betoog Collectief De nieuwe tijd Filosofie

Deze vraag moet iedereen zichzelf minstens één keer stellen

Ik kwam de volgende vraag tegen op een platform, en vond het interessant om deze vanuit mijzelf te beantwoorden: Welke vraag moet iedereen zich minstens één keer hebben afgevraagd in dit leven?

Ik vind het een interessante vraag omdat veel mensen individueel doordenderen door het leven, zonder te denken of te kijken wat er op aarde aan de gang is, zelfreflectie en zonder te bedenken hoe ze iets kunnen betekenen voor de medemens. Dat is iets wat ik niet helemaal begrijp, en daarom hoop ik dat iedereen zichzelf minstens één keer de volgende vraag stelt:

‘Hoe kan ik iets betekenen voor de wereld?’

Deze vraag is groot, maar kan je behapbaar maken. Om iets te betekenen voor onze wereld, betekent namelijk niet direct dat je vandaag nog een politieke partij opricht, of op straat demonstreert in je blote borsten als feminist pur sang. Mag natuurlijk wel, maar het hoeft niet.

Maar: dat je de wereld niet in je eentje hoeft en kúnt redden, betekent niet automatisch dat je níéts hoeft te doen. Als wij onszelf namelijk allemaal afvragen welk steentje we vandaag nog kunnen bijdragen aan de Aarde, dan komt deze samenwerking onze planeet ook ten goede op collectief niveau. We zijn er immers voor gemaakt om samen te werken op aarde, we hoeven het dus niet alleen te doen. Sterker nog: we kúnnen het niet alleen. Want het lijkt misschien aardig om alles zelf op te lossen, en ieder op zijn eigen eilandje te laten leven, maar het tegendeel is waar. Als iedereen individualistisch blijft doorleven, broeden we namelijk massaal op collectieve, donkere problemen die simpelweg niet op te lossen zijn door één persoon. En die grote zwarte problemen worden een grote zwarte olievlek die zich steeds sneller verspreidt en de overhand krijgt. En dat is precies wat de toekomst voor ons in petto heeft als we zo door gaan. Door samen te werken kunnen we dus niet alleen een lichtpuntje zijn voor ander, maar ook meer licht naar de aarde brengen waardoor we deze apocalyps voorkomen.

Ik pleit dus voor een kleinschalige samenwerking, op een grootschalig niveau. Dat is niet alleen toegankelijk en vol te houden, maar ook zeer nodig om het grote plaatje te bereiken. Dus stel jouzelf eens de volgende vragen: Wat kan jij doen voor de medemens? Wat heb jij te brengen waar anderen iets aan kunnen hebben? En, hoe kan jij vandaag nog steun geven aan iets of iemand?

Wellicht klinkt bovenstaande verdomd zweverig, maar misschien is dat precies wat we nodig hebben.

 

 

 

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.