tips voor angst en gepieker
Gezondheid HSP Mind

Dit helpt om nú angst en gepieker te stoppen

We hebben de hele dag door gedachten. En vaak zijn deze onsamenhangend, veelal negatief en ook nog eens onafgebroken. Het probleem hierbij is niet dat we niet mogen denken, want daar is immers je brein voor gemaakt, maar het gaat om de inhoud van die gedachten. De gedachten zijn bij veel mensen vaak destructief en terugkerend en lopen vaak over in gepieker en angst. Dit gaat ten koste van je positieve energie. 

Net als veel andere (hooggevoelige) mensen ken ik ook diepe angstgevoelens en destructieve gedachten. Ook had ik paniekaanvallen en heb ik hele angstige tijden gekend. Ik had er genoeg van en wilde weten wat ik eraan kon doen. Zo werd ik via zelfontwikkeling bewust van mijn interne waarneming, ofwel mijn subjectieve beleving. Hierdoor ondervond ik dat we vaak redenen gaan zoeken uit het verleden om ons rot te voelen. Negatieve herinneringen projecteren we zo op nog (niet gebeurde) gebeurtenissen. En dat is misschien logisch, maar niet de bedoeling als je een ander pad in wil slaan. Alles gebeurt nu, en het verleden hoeft daar geen invloed op te hebben.

Angsten heb je niet, die voel je. Je creëert ze zelf 100% vanuit diepgewortelde overtuigen. Daar gaan we dan tegen vechten en zo worden we angstig en onrustig.

We zullen nog vaak genoeg verstrikt raken in een spinnenweb van negatieve gedachten. Daarvoor zijn we mens. Maar oefenen zal je echt helpen om steeds meer controle uit te oefenen op je gedachten. Op die manier geef je angst en gepieker geen ruimte meer. Ik kan je helpen om in 3 stappen dit destructieve patroon direct te doorbreken. 

Hierbij 3 tips om je destructieve gedachten te tackelen, hoe bar slecht je je ook voelt.

1. Maak de denkbeelden klein

Laten we eens beginnen met te kijken naar je subjectieve waarneming en beleving. Wat voor gedachten heb je? Waar denk je aan en wat stel je daarbij voor?

Als je veel angst en bange gedachten hebt, is het vaak zo dat je hele enge plaatjes in je hoofd maakt. Door die plaatjes voelen we ons naar en bang. Herken je dit bij jezelf? Je hebt grote, levendige, enge en dramatische beelden in je hoofd over iets wat zal gaan gebeuren. Met die plaatjes is een slechte horrorfilm niets bij. Maar jij bent overtuigd dat dit de waarheid is. Je hebt namelijk vaak genoeg enge situaties meegemaakt, dus haal je de doos vol herinneringen maar weer erbij om de nieuwe situatie te gaan inschatten. Hulde voor je inzet, maar laten we dit dus even anders gaan aanpakken. Want je zo ellendig voelen, terwijl de toekomst nog te bepalen is, is echt niet nodig!

Wat je dan kunt doen is het volgende: Visualiseer deze nare beelden eens op een kleine televisie, en dan zonder kleur. Zet de televisie op een afstand van ongeveer 20 meter. Zo kijk je op een afstand naar de beelden. Zijn ze nog steeds eng? Zet de televisie dan eens 50 meter van je af. Deze truc helpt om de situatie letterlijk van een afstand te bekijken, maakt je situatie zo kleiner en zorgt ervoor dat de beelden niet meer eng zijn.

2. Schud je lichaam los

Als jij je als een bang vogeltje voelt, loop je met een rechte rug en heb je een sterke en ontspannen houding. Niet echt hè? Dit komt doordat als we ons niet fijn voelen, we ons lichaam hierop aanpassen. Zo schiet je lichaam in verkramping bij stress en angst. Denk maar aan die vastzittende schouders en nek in stressvolle tijden. 

Dit gaan we belachelijk maken. Dit kan bijvoorbeeld door een heel raar dansje te doen. Coach, spreker en schrijver Tony Robbins is ervan overtuigd dat dansen namelijk helpt om je lichaam en brein weer te verbinden op een goede manier. Stress ontlaadt en je daalt weer in je lichaam. Dans, stamp en beweeg dus dat stoffige lichaam van je! Hierdoor aardt je veel meer. Dus doe raar en schud je lichaam maar lekker los!

Hoe dat eruit ziet is aan jou, als het maar een (gek) dansje is. Ik krijg opeens polonaise-beelden in mijn hoofd. Is dat waarom iedereen zo vrolijk is met carnaval?

3. Maak nieuwe paden aan

Wanneer je een bepaalde angst voelt, komt dit vaak doordat je een pad pakt dat je al kent. Dit is een gewoonte, veroorzaakt door oude overtuigingen. Je hebt bijvoorbeeld een overtuiging in je onderbewustzijn dat je niet genoeg bent. En daardoor denk je dat die vriendin jou niet leuk genoeg vindt, of je nooit een baan gaat vinden die bij je past. Hierbij helpt het om eens een grote afslag te nemen.

Ofwel: je gaat nieuwe paden aanmaken in je brein. Als je dus enge plaatjes hebt kleingemaakt, vervang ze daarna eens door nieuwe, fijne plaatjes. 

Ga ook dingen doen waar je blij van wordt. Als je je dansje hebt gedaan, til het daarna naar een hoger level. Ga bijvoorbeeld een nieuwe sport beoefenen of yoga’en. Gebruik je lichaam om te ontladen. Die nieuwe dingen leiden tot nieuwe kansen en mogelijkheden. Zo beginnen je paden vaak met iets wat je niet wil, maar eindigen ze met dingen die je juist wél wil. Zo lopen oude destructieve paden over in constructieve paden, en dat voelt goed toch? Dat is dus een hele goede manier om juiste gedachten te krijgen en zo betere situaties te creëren voor jezelf.

Ik hoop dat bovenstaande tips jou net zo goed helpen als bij mij! Wanneer je dit artikel leest, loop je duidelijk op een pad waardoor je je beter zult gaat voelen. Gun jezelf die tijd ook om te leren. Blijf op het voor jou juiste pad en blijf nieuwe dingen leren. Ontwikkel jezelf. Ik ben hier ook jaren mee bezig en ik ben elke dag nog aan het leren. Ik heb meer controle gecreëerd over wat ik wil denken en zo verandert mijn gevoel mee. Dit gun ik jou ook. Dus leer je brein kennen, je lichaam, je emoties, je onderbewustzijn en wordt zo de beste versie van jezelf.

Hoe staat het met jouw angstgevoelens? Ken je bovenstaande tips? En heb je nog aanvullende tips? Laat dan een reactie achter hieronder!

Namasté.

Foto: Unsplash
© Fre Sonneveld

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

8 Comments

 1. Hé Suze, Ik las dit artikel een aantal weken geleden. Ik zou mezelf niet als hoogsensitief bestempelen, maar herken me wel in veel aspecten daarvan. Zo ook de angsten. Die komen regelmatig voorbij. Die eerste twee tips – beelden klein maken en het belachelijk maken – helpen echt!! Dankjewel voor het delen 🙂

  1. Suze says:

   Hi Fleur! Dankje voor je bericht! Wat fijn dat de tips werken, bij mij werken ze ook enorm! Dit zijn van oorsprong NLP technieken; neurolinguïstisch programmeren (NLP). Dat is een methodiek voor training, coaching en communicatieverbetering! :). Blijf oefenen, en de angst wordt vanzelf kleiner. Je moet ermee leren omgaan, niet het wegduwen wat we vaak als mens doen.

   Fijne dag!

 2. Ik herken mezelf belachelijk erg in deze situaties. Ik zit op het moment zo diep in mijn angststoornis dat ik, naast dat ik de deur niet uit durf, niet eens meer rustig maar de Wc kan. Ik ga dit proberen, en ik laat het je weten wanneer en of het helpt! Met voorbaat dank! Lieve groet, Anne

  1. Hi Anne!

   Dankje voor je bericht. Vervelend om te horen! Als ik je kan helpen hoor ik dat graag, ik zoek graag met je naar de oplossing. Liefs Suze

 3. Dag Suze,

  Ik zit zelf met een burnout thuis, ik heb erg veel last van overprikkeling, waar volgens mij angst uit voort komt en somberheid vanwege de langdurigheid vd klachten. Daarnaast lijkt het wel alsof mijn gedachten alles angstig doen lijken buiten. Ik ben erg veel bezig met hoe andere mensen zich voelen en hoe stil en saai het is buiten op straat, dit alles heeft mij een gespannen angstig gevoel. Daarbij de overprikkeling. Herken je dit ook als angsten? Of is het gewoon een vorm van pleinvrees? Soms heb ik er ook totaal geen last van. Volgens mij zijn dit allemaal angstdenkbeelden. Té veel gericht op anderen, hoe doen dié dat allemaal, voelen zij dus geen angst enz….Of is het ‘gewoon’ de burnout waarvan ik moet herstellen? Ik ga overigens gewoon naar de winkel enz. Ben daar niet bang voor, raak wel overprikkeld soms dan.Maar voel me weinig ontspannen! Slapen gaat ok!

  1. Suze says:

   Hi Mieke,

   Hier heb ik laatst een artikel over geschreven. ik zal m vandaag posten hier op mijn blog, hopelijk heb je er wat aan!! succes! En hou vol, X

  2. Suze says:

   Maar houdt t niet vast 😉 X

 4. Stella says:

  Wat een fijne compacte manier om 4 technieken te oefenen om in de zetel van je bewustzijn te zitten en daarmee doordravende hersenen, een stormbaan van angst en andere gevoelens en een verkrampt en pijnlijk lijf minder de baas te laten spelen over onze ware kern en ervaringen in het dagelijks leven. Ik ga ermee aan de slag, voorsl die televisietip en het ombuigen van de negatieve hersenpaden naar nieuwe constructieve hobbies. Niet meteen een yogaklas maar gewoon van pijn in rug naar 5 minuten gek dansje naar een paar poses die ik nog weet. En dan elke dag iets meer. Een reis vsn 1000 km wordt ook stap voor stap genomen. En soms sta je even stil onderweg, als je maar gewoon elke dag weer begint …
  Dank je wel en graag meer van deze artikelen die mijn ‘toolbox’ en geheugen weer opfrissen.
  Van een Hsper in de tunnel, uit de put naar het licht.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.