Bali Reportages Samenwerkingen

Een Balinese droom

Een wandeltocht met een gids in Sidemen, Bali

Wie wel eens op Bali is geweest, herinnert zich vast wel de vele lokale mensen die zich aan je opdringen met een persoonlijk aanbod. Sommigen bieden zich aan als chauffeurs, anderen vragen of je een hostel zoekt of iets bij anders bij hen wil kopen. Dit kan uiteraard heel irritant zijn, maar het hoort er nou eenmaal een beetje bij in een gebied waar men leeft van toerisme.

Als je de minder toeristische trekpleisters bezoekt, bijvoorbeeld in het noorden van Bali, dan zul je er minder mee te maken krijgen. Toch is er ook verborgen reclame op Bali, bijvoorbeeld als je een trip boekt bij jouw hostel of resort. Zo kreeg ik bij mijn resort in Sidemen de keuze om een hike te boeken of een vulkaantripje te maken. Echter besloot ik op Facebook zelf naar een gids te zoeken omdat ik een lokaal iemand wilde ondersteunen.

Op Facebook kwam ik in aanraking met Priscilla. Zij prees Wayan aan onder iemands verzoek voor een gids in Sidemen, en vertelde mij hetgeen wat ik al dacht: als je een gids boekt krijgt diegene van dat geld vríj weinig van te zien. Om die reden heeft zij een project opgestart om in ieder geval één iemand met dit werk op Bali te helpen. Omdat ik toch al een privé-gids wilde was ik meteen enthousiast, en kwam zo via Priscilla in aanraking met Wayan.

Wayan

Wayan Budiarta © By_Ewold

Wayan Budiarta is 25 jaar. Hij is geboren en getogen in Sidemen (Noord-Bali), waar hij met zijn hele gezin in een huis woont. Vader, moeder en zijn vrouw, waar hij een half jaar geleden mee getrouwd is. Nu hij getrouwd is, wil hij meer verdienen zodat hij iedereen kan onderhouden. Zo gaat dat hier. Ik boekte bij hem een wandeltocht door zijn dorp.

Hike

Sidemen is bij uitstek dé plek om een hike te doen. Het bestaat uit een mooie groene jungle die veel zuurstof ademt. Ik ging hiken met een Nederlandse jongen die ik al eerder had ontmoet op Bali. Hij is fotograaf en wilde graag mee om mooie kiekjes te maken.

We vertrokken met zijn drieën ‘s ochtends vroeg en Wayan liet ons de mooiste plekjes van Sidemen zien. We liepen door rijstvelden, maar dan hele authentieke. Er was geen kip te bekennen, wél een koe, een slang, een blaffende hond en een meisje met een paraplu. Het regende zachtjes en toen we goed om ons heen keken, besloten we dat Sidemen een Jurrasic Park-landschap was. Het ademende écht Jurrasic Park, het enige wat miste waren de dinosaurussen (op zich niet een heel onbelangrijk detail ;)).

Meisje met paraplu © By_Ewold

Vervolgens nam de gids ons mee naar zijn huis, waar we de hele familie ontmoette. Ik weet niet of dit echt bij het gebeuren hoorde, maar het was wel leuk. Zijn vrouw en zus zaten op de grond iets schoon te maken, vader zonder tanden begroette ons met een grote glimlach en verder zaten er wat vogels in kooien (dit heb je vaak op Bali). Hij liet ons de keuken zien, niet groter dan een A4-tje, en vertelde trots dat hij een grotere keuken ging maken terwijl hij wees naar de plek waar zijn vrouw en zus zaten. Echter moest hij wachten op meer toeristen voor meer inkomen.

Daarna vertrokken we helemaal de bergen in naar het enige hotel van Sidemen. We gingen daarheen zodat we een goed uitzicht hadden over het dorp. Het weer in Sidemen is vochtig en het is vaak bewolkt, maar dit gaf de trekking juist een heel tof effect. Het zag er ultra spectaculair uit. Prach-tig! Dit was meteen een paar kiekjes waard natuurlijk. Oordeel zelf!

Het mistige Sidemen © By_Ewold
Het mistige Sidemen © By_Ewold

We schoten wat foto’s en toen begon het zachtjes te regenen. We liepen door naar beneden en kwamen nu langs een rivier. Wayan zei dat veel mensen hier hun lichamen, afwas en kleren wassen. De stromende rivier zag er ook heel mooi uit en de mensen erin maakten het totaalplaatje helemaal af (al zie je ze niet goed op de foto).

De rustige en kalme rivier in Sidemen. Mensen wassen zichzelf hier dagelijks. © By_Ewold

Daarna liepen we over een krakkemikkige brug, die zich blijkbaar nog prima leende voor wat verkeer. De brug ging helemaal en neer als je erover heen liep.

Wayan op de krakkemikkige brug © By_Ewold

We liepen verder over paden en zagen nog heel wat mooie dingen. Papaya-bomen, nog meer rijstvelden, veel lokale mensen. Wayan legde alles heel gedreven uit en voerde leuke gesprekken met ons. Zijn Engels was ook wonderbaarlijk goed voor iemand uit Sidemen!

Dit was ongeveer onze trekking in woorden. Voor de rest is het natuurlijk een hele ervaring en eentje die ik niet zou willen missen als ik Bali bezocht :).

Balinese droom

Op dit moment is Wayan gids in Sidemen, maakt hij wandeltochten met toeristen door rijstvelden en langs rivieren en gebergtes. Hij doet dit met plezier, echter verdient hij geen vetpot. Als hij geboekt wordt via hotels en hostels, ziet hij daar dus vrij weinig van terug. Boek je hem persoonlijk, dan verdient hij omgerekend tien euro.

Zijn ware droom is om een auto te kopen zodat hij iedereen zijn mooie eiland Bali kan laten zien, en niet alleen Sidemen. Echter is een auto kopen voor Balinezen extreem duur. Een maandsalaris van Wayan is gemiddeld € 73 euro en een tweedehands auto al gauw 3000-5000 euro. Om die reden besloot Priscilla met studenten Wayan te helpen met het opzetten van een eigen bedrijf. Een businessplan, bedenken van een marketingstrategie, een naam, een logo en het ontwerpen van een website zodat ze aan de slag kunnen gaan om de Balinees meer klanten te bieden.

Daarnaast wordt er geholpen om een auto voor Wayan te kunnen kopen, hoe mooi is dat? Voor ons is het een stuk gemakkelijker om dromen waar te maken, dan voor een Balinees die zijn hele gezin inclusief opa’s en oma’s moet onderhouden (met een inkomen van nog geen 100 euro). Dan blijven dromen gewoon dromen. Daarom vind ik het een superproject van Priscilla om zo iemand te steunen en wil ik graag helpen!

Wat kan jij doen?

Als je naar Bali gaat, ga absoluut naar Sidemen! En niet alleen voor Wayan, een hike of trekking, maar dit dorpje is een verademing als je alle drukke steden bezocht hebt en wel genoeg strand, Bintangs, scooters en hippe bedoeningen hebt gezien ;).

Sidemen lijkt qua natuur op het bekende Ubud, maar is véél minder druk. Er zijn weinig toeristen en voor de rest enkel flora en fauna. Je zit letterlijk midden in de jungle en het is echt prachtig :).

Wil jij verder iets doen voor Wayan, maar ga je niet naar Bali? Dan kan je via de website van Doneerdoel een vrijwillige bijdrage doen om de studenten en Wayan te helpen.

Heb jij wel eens het idyllische Sidemen bezocht? Sommige mensen beweren online zelfs dat dit het mooiste stukje Bali is. Laat het weten hieronder in de comments!

 

 

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

4 Comments

 1. helena krijnen says:

  Mooi verhaal !
  💋

  1. Suze says:

   Thanks! 😀

 2. Jeroen says:

  Aansprekend verhaal Suze. Hoe kunnen we vandaag in contact komen met Wayan Budiarta?

  1. Hallo dankje! Stuur me even een bericht op fb (blogvansuze) en dan stuur ik je zijn gegevens!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.