bali vakantie blog
Bali

Ga niet naar Bali wanneer..

Sinds 1,5 jaar woon ik op Bali. Ik heb hierover meerdere artikelen geschreven, waarin ik achtergrond en beeld geef over het wonen op dit eiland. Dit is allemaal uiteraard geschreven vanuit mijn referentiekader (en soms ook van anderen), want Bali is natuurlijk niet voor iedereen hetzelfde. Zo vind ik Bali in het algemeen fijn, maar het is niet voor iedereen weggelegd. Sterker nog: ik ken genoeg mensen die niks van Bali willen weten, en dat begrijp ik ook heel goed.

Ik vind het heerlijk hier, maar zeker niet giga fantastisch, en ik zou hier ook nooit willen wonen (met kids) voor de rest van mijn leven. Er zijn zéker mooiere, schonere plekken op aarde die een (vakantie)bezoek waard zijn. Toch vind ik het fijn om hier (tijdelijk) te wonen. Vooral omdat het zo’n toegankelijk eiland is, ik hier heerlijk kan eten, en Bali een energie heeft die heel erg bij mij past op dit moment in mijn leven. Ik ben hier om mij onder te dompelen in de natuur, te leren van andere culturen van over de hele wereld, om te aarden, voor volledige focus op mijzelf en mijn werk en voor meer mooie connecties met verschillende gelijkgestemden. Ik begrijp dat niet iedereen daar naar op zoek is, of dat vindt op Bali.

Ik kan wel een beetje aanvoelen wanneer iemand Bali niet tof gaat vinden, want zoals ik al eerder zei het is hier erg zwartwit. Het ligt er dus erg dik bovenop. Dus bij dezen mijn tips voor diegenen: ga vooral NIET naar dit eiland wanneer..

1 Je absoluut niet tegen hitte kan

Als jij veel last hebt van die drie veel te hete zomerse dagen in Nederland, dan zal je hier ook hoogstwaarschijnlijk niet wennen aan het weer. Het is net zo ongemakkelijk als in Nederland, en dan nog een tikkie erger.

De luchtvochtigheid hier is aanzienlijk hoog, en het is iedere dag rond de 30 graden. Als je in het verkeer vaststaat, omringd met tuffende scooters en auto’s (die in Nederland al zo’n 50 jaar niet door de APK-keuring zouden komen), die hun uitlaatgassen vol in jouw gezicht uitblazen, en ondertussen de brandende zon je zonder pardon laat creperen als een mol die daglicht ziet, waarbij één briesje wind teveel gevraagd is: dan moet je daar tegen kunnen. Of in ieder geval: dat moet je tolereren.

Paniek zaaien in zulke brandende situaties is echt niet gewenst. Dus als je bij het lezen hiervan al geen adem kreeg, dan is Bali misschien niet ècht het eiland voor je (of in ieder geval; niet de drukbezette gebieden op Bali. Het Oosten of Noorden is dan wellicht wat chiller voor je).

2 Je (in het verkeer) agressief en ongeduldig bent

In het verkeer is één regel: er zijn geen regels. De wegen zijn op zich goed van kwaliteit en mensen kunnen ook goed rijden, alleen het is wel een tikkie chaotisch (lees: er zijn echt ziek veel scooters). Je dient je vooral te mengen met de groep reizigers op de weg.

Gerelateerde afbeelding

Wat wel chill is, is dat niemand gestrest is of ongeduldig (in het algemeen). Ben jij dit dus wel, dan zal niemand daar een boodschap aan hebben (dan word je eerder uitgelachen), en daar heb je dan vooral jezelf mee. Hoe flexibeler jij je opstelt, hoe beter je jouw weg zal vinden in het Balinese verkeer.

3 Als je sowieso geen geduld hebt (🙋)

Geduld in het verkeer is een DING. Maar ook alledaagse dingen kosten..tijd.

Op Bali kan je gerust 15 minuten wachten in een restaurant, tot iemand je bestelling op komt nemen. Beter vraag je zelf even het menu en bestel je meteen. Idem dito met je tafel opruimen en de bon geven, beter even naar de kassa lopen en betalen.

Ja Balinees personeel kan hier ontzettend sloom zijn – terwijl er veel meer personeel werkt dan bijvoorbeeld in Nederlandse keukens – maar niet altijd. In lokale warungs is het meestal wel supersnel (en vers) dus vergeet vooral niet daar te eten.

Anyway, heb je echt nul geduld dan kunnen verschillende  toeristen  dingen op Bali op zijn zachts gezegd nogal op je zenuwen werken. Je kan dan beter naar een ander (ei)land gaan, of geduld ontwikkelen. Indonesische mensen gaan zich echt niet aanpassen aan jou. Jij behoort je aan te passen aan de cultuur, wat voor mij voor ieder land geldt als je daar op bezoek bent.

Op Bali vallen Nederlanders trouwens geheid op, en vooral omdat ze NUL geduld hebben. Het is stiekem echt hilarisch. Ook op het vliegveld bijvoorbeeld. Zwetend en puffend met map en al onder de armen ergens veel te vroeg aankomen, om vervolgens veel te lang moeten wachten; nou verkramping en chagrijnigheid alom (en grinnikje en lichte herkenning bij mij, behalve die mappen dan). Ik ben ook absoluut geen meester in wachten, maar ik houd het wel altijd netjes (en bij me). Alleen diegene naast me krijgt een por.

[note: ik heb wel goede ervaringen met afspraken en op tijd komen. Bijna alle mensen met wie ik een afspraak maak, komen op tijd (schoonmaaksters, tuinmannen, agents, eigenaren van huizen, doktoren noem maar op). Alleen bij de immigratie moet ik altijd wel superlang wachten, ook op de diegene met wie ik een afspraak heb daar).

4 Als je strikt organisch wil eten

Ik ben al zo’n tien jaar van ‘het gezond en biologisch eten‘, maar op Bali heb ik dit maar een beetje overboord gekieperd. Ik heb eigenaren van organische tentjes aan de tand gevoeld, en zij beweren dat eten op Bali nooit 100% biologisch mag worden genoemd, omdat er niet echt wetten of instanties zijn die dit controleren.

Je moet nagaan dat de gemiddelde Indonesiër 150 euro per maand verdient, dus bij veel wat hier wordt verbouwd (zoals rijst), wordt gebruikt gemaakt van chemische, ouderwetse bestrijdingsmiddelen. Het is nou eenmaal allemaal niet zo modern hier.

Natuurlijk wordt er ook veel geïmporteerd, uit Australië bijvoorbeeld, maar als jij in een restaurant of warung ‘organic’ eet dan is er een grote kans dat de helft uit Bali en nabije omgeving komt, en dus goed bespoten is.

Dusja, als je dit echt niet wil dan zou ik niet naar Bali gaan, of altijd zelf boodschappen halen uit een westerse supermarkt, maar daar betaal je ook wel echt wel voor.

5 Als je niet door troep heen kan kijken

Ja het komt heel veel voor: op links tuur je naar groene, vruchtbare rijstvelden en op rechts zie je plastic zooi gedumpt in een rivier. In de verte zie je zwaaiende palmbomen geworteld in een mooi rijstveld, waarnaast net een lokaal persoon zijn vuilnis in de fik zet.

Bali is echt ongenuanceerd. Je moet begrijpen dat mooie dingen (o.a. natuur, cultuur, (westers) eten) en minder mooie dingen (dierenleed, plasticverbruik, zooi) hier naast elkaar leven en bestaan, en het een niet per se het ander ontneemt (maar voor sommigen wel, wat ik snap).

6 Als je geen ‘gedoe’ wil hebben met je visum

Dan kan je beter wegblijven uit Bali, want gedoetjes (met je visum) krijg je sowieso.

Als je langer blijft dan een maand, moet je na het kopen van een visum om de twee of zes maanden een visa-run doen. Hiervoor ga je dus het land uit en in om een nieuw visum te halen.

Ook moet je iedere maand welk visum dan ook verlengen bij een immigratiebureau, en hiervoor best veel onderweg zijn, wachten en geld betalen. Kortom: het is best een gedoetje om hier te blijven. Doe je niet aan gedoetjes en wil je toch hier blijven? Prima. Dan krijg je een fikse boete (tenzij je kita’s koopt, een werkvergunning van een instantie krijgt, met een indo trouwt, of met pensioen bent, maar dat is een ander verhaal).

Dus inderdaad, er zijn hier vrij weinig regels, maar wanneer het om lang verblijf/immigratie, werken en visums gaat niet. En daar dien je je aan te houden. Geen zin in? Dan kan je beter je vakantie boeken in Europa. Overal buiten Europa heb je natuurlijk gezeur met visa’s.

7 Als je niet tegen (onbeschofte) toeristen kan

Dan moet je niet naar Bali gaan, tenzij je dorpen van Ubud, het Noorden of het Oosten bezoekt.

Want vervelende, onbeschofte toeristen zijn hier in overvloed. Ontwijk ze vooral in Batu Balong, Kuta, Seminyak en Gili-t.

8 Als je niet kan onderhandelen (en niet onnodig veel geld veel uitgeven)

Regel: of een lokaal persoon nou een zonnebril of taxi aanbiedt: begrijp dat ze altijd als eerst het hoogste balletje opgooien. Aan jou wat je er mee doet.

Afdingen is geen ding, het is normaal. Het hoort erbij. Heb je hier geen zin in? Dan betaal je de hoogste prijs. Of je gaat er mee om – door te vertellen dat je hier langer bent dan vandaag, en direct een redelijke prijs geeft die je graag wil betalen voor je prul of dienst. Na een tijd hier te zijn, kom je er vanzelf achter wat een beetje een redelijke prijs is qua alles, of google het :).

9 Als je niet tegen corruptie kan

Als je langer dan slechts een paar dagen op Bali blijft – en van plan bent om hier een scooter of auto te besturen, is het bijna onvermijdelijk dat je af en toe door de politie wordt tegengehouden. Als je een helm draagt ​en je rijdt normaal, dan heeft dit meestal maar één reden: om geld van je af te persen.

De meest voorkomende tijden voor routine politiecontroles zijn maandagochtend, vrijdag, vroege middagen, of midweken rond 11.00 – 13.00 uur. Eerst worden je veel vragen gesteld als waar je vandaan komt, wat voor werk je doet en waar je verblijft. Dit is geen vriendelijk belang, maar heeft het enige doel om te bepalen hoeveel geld ze van je moeten vragen.

Hun meest gebruikelijke en succesvolle schema is om je om een internationale rijbewijs te vragen. Wanneer je dat niet kan tonen, maar alleen een nationaal hebt – vragen ze geld wat enorm kan variëren qua bedrag. Als alternatief wordt je ‘bedreigd’ om met hen mee te gaan naar het politiebureau, of serieuzer nog: om terecht te staan ​​in de hoofdstad Denpasar op Bali (beide gebeurt nooit, omdat dit meer werk voor hen zou betekenen, en veel tijdverlies voor afpersing geld van gemakkelijkere doelen). Het ingezamelde geld gaat sowieso rechtstreeks in de zakken van de betrokken politiemannen, er is dus geen bonnetje of kaartje dat je als souvenir mee naar huis kunt nemen.

Begrijp dit en ook hierin kan je onderhandelen. Blijf altijd kalm en aardig, en geef de politiemensen 20k – 150k, een grote glimlach en rijdt door.

Of beter nog: regel een internationaal rijbewijs ;).

10 Als je niet begrijpt dat je vooral een inkomst bent

Uiteraard zijn er veel uitzonderingen en veel aardige lokale mensen, echter ziet het merendeel je als een inkomst. Want simpelgezegd ben je dat ook. Balinezen zijn ook maar mensen, en hebben ook echt geen zin om altijd alles van jou te weten, dus vaak kan je dit soort smaltalk ook vermijden als je voelt dat een chauffeur of wie dan ook vooral een glad praatje met je houdt omdat hij denkt dat jij daar op zit te wachten (of omdat je dan meer fooi geeft, of vooral: uit gewoonte).

Vaak heb ik hier geen zin in, en ik begin dan zelf over een interessant onderwerp (over diegene bijvoorbeeld) in plaats van over waar ik vandaan kom/wat voor werk ik doe/of ik getrouwd ben. Of ik zeg simpelgezegd op een aardige manier dat ik geen zin heb om te praten (en/of muziek ga luisteren).

Dit verhaal is wederom ook erg ongenuanceerd, want natuurlijk kan je ook oprechte connecties maken met Indonesische mensen die hier wonen (en dit zal veel gebeuren!). Ik heb het vooral over taxi chauffeurs, mensen die op straat iets verkopen in westerse wijken et cetera (maar er zijn uiteraard ook oprechte taxi chauffeurs, maar veel zullen je als een Bule (blanke buitenlander) met geld zien.

Bij de buren moet je wezen

Mocht je toch graag naar Bali willen (ook dat begrijp ik uiteraard, in dit artikel lees je alle voordelen van Bali), maar je hebt wel een beetje last van al het bovenstaande, dan kan ik je aanraden om de plekken Lovina, Sidemen, Kintamani, Petulu (Ubud), Ahmed, Nusa-eilanden, en Candidasa te bezoeken. Dit is meer het authentieke Bali, en op deze plekken zul je minder gauw last hebben van toerisme, corruptie en chaosverkeer.

Als je Bali willen veranderen naar westerse normen en maatstaven, niet tegen hitte/verkeer/ongedierte/corruptie kan, kan je naar mijn mening dus echt beter bij de buren langsgaan. Dan zijn Java, Lombok en Sumatra wellicht beter geschikt voor je, als je toch graag Indonesië bezoekt. Ook de Komodo- eilanden schijnen prachtig en ongerept te zijn.

Het is chill hier, alleen je moet het er zelf uit halen. Echter, zou ik nooit voor een paar maanden op vakantie gaan naar Bali :]. Maar ik bedoel, in Nederland ga je (als buitenlander) ook niet maanden rondreizen (lijkt mij). Begrijp je? Ik vind wonen en op vakantie gaan echt totaal wat anders. Overigens heb ik natuurlijk ook last van een aantal punten – zo ben ik echt totaal niet geduldig ingesteld, maar ik heb dat juist als een uitdaging gezien en zodoende meer geduld geleerd. In het verkeer maak ik me echt niet druk, en als het vandaag niet komt komt het morgen wel :]. Dus je kan er ook iets van leren!

Ik hoop dat ik een beetje meer duidelijk kan schetsen over Bali, en dat (langer) verblijven op dit eiland op verschillende manieren beleefd kan worden.

Wat vind jij van Bali? I would like to hear 👇!

Lees ook

Is Bali de hype waard?
De voor-én nadelen va het wonen op Bali
Ubud
Een hike door Sidemen
Een heling van Pak Man Arya Dunung
Mijn antwoorden op de meestgestelde vragen over Bali
Hoe een dag op Bali eruitziet (met foto’s)

 

 

 

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.