Persoonlijk

Genomineerd voor de Liebsteraward!

“The liebster award is in het leven geroepen om kleinere blogs wat meer onder de aandacht te brengen. Deze award is van origine Duits, Liebster betekend namelijk iets in de trant van: liefste, aardigste, leukste, mooi, vriendelijk, aangenaam, gewaardeerd, schattig, vertederend. De nominatie is bedoeld om waardering voor jouw blog te uiten! Door deze Award wordt er zodoende meer aandacht op je blog bevestigd.”

Ik ben door Nayana van Gurp genomineerd voor de Liebster award. Deze award is voor bloggers en ik vind dit mega leuk!!! Door deze award worden bloggers meer in het daglicht gezet, en kan jij er zodoende meerdere leren kennen. Ik voel me heel vereerd!

De award is praktisch gezien een vragentag die doorgegeven wordt. Hieronder kun je dus zien welke antwoorden ik geef op de vragen die Nayana aan mij heeft gesteld. 

Waarom ben je begonnen met bloggen?

In mijn leven heb ik veel ups en downs gekend. Uiteraard maakt iedereen pieken en dalen mee, want het leven bestáát uit ups en downs.

Anyway, als HSP’er vond ik het erg moeilijk om met sommige situaties te dealen. Als hoogsensitief persoon beleef ik alles heel intens. De mooie kanten en ook zeker de minder mooie kanten. Hierdoor voelde ik me vaak op een eenzame hoogte reiken, onbegrepen en maakte ik me kleiner dan ik was (naar mijzelf toe vooral). Niet dat je dit per se aan me zag, want als Madelief heb ik altijd een grote mond gehad en ben ik altijd wel vrolijk. Het is vooral als ik alleen was.

Ik merkte dat ik niet gelukkig was met hoe ik mijn leven ingericht had. Had het idee dat ik een aantal mensen in mijn leven had die mij niet wilde begrijpen (zichzelf amper wilde begrijpen) en ik voelde me beperkt en gevangen. Ook had ik geen goede band met mijn ouders en heb ik het gevoel gehad dat ik me altijd moest vrijvechten om wie ik was en ben in het leven. Ik ben anders, maar waarom kan ik anderen wel begrijpen en mij zij niet?, was mijn gedachte vaak.

Ik leerde dat niet iedereen mij hóéft te begrijpen, want het is mijn levenspad. Maar ik was het zat dan wel beoordeeld te worden op de keuzes die ik maak of waarom ik soms anders reageer. Bekijk eerst eens waarom ik wat doe in plaats van je oordeel klaar te hebben, dacht ik. Nu suggereer ik niet dat je met HSP een vrijbrief hebt om maar te doen wat je wil, zéker niet. Ik heb ook zeker geleerd van al die spiegels. Maar ik leerde ooit dat ik vanaf nu mijzelf moest laten zien, echt voor mijzelf op mag komen en mijn mening er net zo goed toe doet. Ik had het gevoel dat ik maar meer moest uitleggen hoe en wat. En dat ik afstand moest nemen van mensen die niet meer in mijn leven pasten. Ik besloot naar ‘buiten te treden’.

Ik kwam dus eigenlijk uit de kast.

Vol met daadkracht, lichtelijke frustratie en heel veel inspiratie schreef ik voor het NRC-platform mindshakes mijn allereerste blog over mijn persoonlijke verhaal als HSP’er. Ik had het gevoel niks te verliezen omdat ik mijzelf toch altijd al kwetsbaar opstelde, en ach wat maakte het ook uit. Ik had iets te vertellen, dus dat ging ik doen.

Suze Dijkstra
© Guido Graas

Toch nog niet helemaal overtuigd besloot ik drie opzetjes te sturen, en diegene van Mindshakes zelf te laten beslissen, want misschien zat hij wel helemaal niet te wachten op een persoonlijk verhaal of überhaupt iets over HSP. Dit is namelijk al twee jaar geleden en toen was het onderwerp veel minder bekend en zichtbaar.

Ik had dus drie opzetjes gemaakt en eigenlijk verwacht dat mijn opdrachtgever een ander onderwerp zou kiezen. Maar hij koos mijn persoonlijke verhaal. Ik had het onderbouwd met dat andere mensen er baat bij konden hebben omdat ik zeker niet de enige ben die hoogsensitief is. En hij was het daarmee eens.

Mijn verhaal floepte zo uit mijn hoofd. Zo, mijn verhaal was er uit. Verder dacht ik er niet veel over na.

Toen het online kwam, kreeg ik zo rond de 800 likes op de Facebookpagina van Mindshakes. Daarnaast kreeg ik ook super veel privé berichten, van mensen die eindelijk zichzelf snapten, dat ik ze over het randje had geduwd, of ik koffie wilde drinken etcetera. Ik had dit nóóit verwacht! Voor mij was dit een seintje dat het nog maar het begin was van iets groters. Ik had nog veel meer te vertellen! En niet alleen om mijn ei kwijt te kunnen, nee ik zag dat anderen ook dit pad bewandelen en er mee worstelen. Dit gaf een enorm inspirerend en gelukkig gevoel. Ik was niet alleen en ik wilde iedereen meetrekken die ook maar een beetje meer van zichzelf wilde laten zien.

Zodoende heb ik mijn website voor mijn journalistieke werk omgezet in een blog. Heb wat ander werk erop gezet en ben gewoon gaan bloggen, in de mom van: als er maar vier lezers zijn heb ik in ieder geval die mensen kunnen informeren en/of helpen. Toen ben ik later er met een marketingcoach naar gaan kijken en heb ik nu 8000 pageviews per maand en groei ik met de dag. Zodoende heb ik er mijn blog van gemaakt waarmee ik heel lang door wil :).

Ook freelance ik trouwens nog als journalist en ben ik vorig jaar mensen gaan coachen, iets wat ook loopt als een trein nu. Ik ben mega mega mega dankbaar!! Deze drie vakken zie ik mij de rest van dit leven doen.

Het is trouwens dit artikel. dat verscheen op Mindshakes. Dit platform is er helaas mee gestopt en overgenomen door Bedrock.

Waar kun jij echt van genieten?

Pfoe van zóveel! Muziek, liefde, knuffelen, schrijven, lezen, dieren, eten, drinken, vakantie, strand, mijn bed, kinderen, een leuk berichtje van mijn vrienden en lezers, de zon, de herfst….eh heb heel veel geluksmomentjes op een dag :).

Ook kan ik net zo goed genieten van een goed feestje, samenzijn met fijne vrienden en andere lieve mensen en ben dol op goede gesprekken! Ook houd ik enorm van andere culturen, hoe andere mensen leven en wat hun drijfveren zijn. Tot slot word ik van mensen helpen ook enorm gelukkig! Altijd al gehad overigens :).

Wat staat er op jouw bucketlist?

Wonen in het buitenland! Maar dat doe ik nu. Verder ga ik een boek schrijven, over hoe je naar het licht gaat. Dat is ook altijd een van mijn dromen geweest en nu ga ik dat varkentje eens even wassen.

Wat is de belangrijkste levensles die jij tot nu hebt geleerd?

Dat niemand er wat aan heeft als jij je kleiner maakt ten opzichte van anderen. Dit doe je bijvoorbeeld zodat de ander zich bijvoorbeeld minder ongemakkelijk zou voelen. Als ze jou daarom omlaag willen halen, moet je deze mensen ontwijken. Mensen zijn niet bang voor het donker, maar juist voor het licht.

En verder dat we alles projecteren op de ander. Daarom heb je te allen tijde recht om iets aan te nemen van een ander, want een mening zegt iets over diegene die de boodschap brengt. Als het resoneert met jou kan je het aannemen. Er is geen goed of fout!

Als mensen jou diep raken, zegt dat iets over jou dat zelf wat in je zit. Dan wordt je op een blokkade gewezen en is het misschien tijd om daar licht te brengen.

Heel fijn, want door te weten dat we allemaal spiegels zijn voor elkaar maak ik me nooit meer zorgen wat mensen van mijn karakter vinden. Ik blijf gewoon even veel in waarde zoals iedereen. Zodoende kan ik juist beter tegen opbouwende kritiek want het gaat om mijn gedrag en/of werk, en niet over wie ik ben en of ik’ goed genoeg ben’. En sinds ik me totaal geen zorgen maak wat mensen van mij vinden, heb ik de leukste mensen om mij heen en voel ik me gerespecteerd en begrepen. Ik sta weer in de bloei van mijn leven. Zelfs de band met mijn ouders is nu goed (na 28 jaar).

Gek hoe paradoxaal het leven toch is. Het begint echt bij jezelf. Kom voor jezelf op en mensen gaan anders op je reageren, in plaats van andersom! Verder heb ik er nog wel meer, eigenlijk alles waar ik over schrijf zijn levenslessen van mijzelf of anderen.

Welke waarden vind jij belangrijk in het leven?

Dat je iedereen gelijk behandelt. Een kind, een hond, iemand met handicap, iemand met een labeltje, een HSP’er, een demente bejaarde, iemand met geld, iemand zonder geld, een donker iemand, een blank iemand, een zwerver, een koning: iedereen is gelijk en zo behandel ik mensen ook altijd. Dat voelen mensen ook wel aan denk ik, en daarom kan ik met elk soort type mens opschieten (dat betekent niet dat ik iedereen leuk vindt of zij mij).

We zijn allemaal dezelfde zielen, met een ander leven hier op aarde.

Wat is het mooiste boek dat je gelezen hebt?

Niet per se een mooi boek, maar verslaafd aan liefde van Jan Geurtz sloeg bij mij spijkers met koppen. Ik dronk zijn verhaal op in één teug. Die man spreekt de waarheid, voor mij althans.

In de periode dat ik dat boek las (ik denk in 2013 ongeveer) wilde ik veel bevestiging en voelde ik me snel verlaten en niet gezien. Toen kwam ik erachter dat IK dat was en IK dat kon veranderen heb ik dat zodanig weten te verbeteren, dat ik me amper meer eenzaam, minderwaardig, klein of stom voel. Ik doorzie alle ego patroontjes bij mijzelf nu (en zodoende ook bij anderen, waardoor ik ze erop kan wijzen en ze dat eventueel kunnen veranderen als ze dat willen).

Welk advies zou jij je tien jaar jongere ik willen meegeven?

Dat waar ik altijd naar opzoek was en heimwee naar had in mij zit.

Maar ik hoef geen advies van mijn oudere zelf, want als ik dat toen had geweten, had ik nooit dat kronkelige, soms moeilijke pad en mooie pad bewandelt. En door dat pad bewandelt te hebben, weet ik wat ik nu weet, heb ik het ervaren en kan ik een boodschap meegeven aan anderen. Ik ben gelukkiger dan ooit en niet meer afhankelijk van externe dingen, en dat had ik niet gehad als ik geen donkere plekken heb gezien.

Wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Al mijn tijd is vrij! Haha. Ik deel alles zelf in. Maar als je bedoelt tijd zonder dat je werkt en deadlines hebt, neem ik graag veel rust. Lezen, chillen, muziek luisteren, dieren aaien etcetera. Ik zoek dan heel erg mijn yin-energie op mijn batterij op te laden! Ik ben echt een ultieme chiller hihi. Niet altijd zo geweest hoor en lukt ook niet altijd, soms ‘ontspan’ ik terwijl ik met mijn hoofd met 80 anderen dingen bezig ben. Maar heb dat steeds meer losgelaten en sinds ik een huis heb gevonden op Bali, voel ik me zoveel rustiger dat ik weer heerlijk ontspan in ‘mijn vrije tijd’.

Welke dag uit je leven zou je willen herbeleven?

Hm lastig. Een specifieke dag kan ik me niet echt tevoorschijn toveren. Heb zoveel mooie dagen gehad, er is er niet één die uitspringt.

Sowieso een avond met veel fijne vrienden dat we naar een mooi feestje of festival gingen. Ik ben een enorme muziekfanaat en heb hele mooie muzikale avonden meegemaakt, hihi. Nu ga ik bijna niet vaak meer uit en daar geniet ik ook van. Ik leef veel meer in ‘het echte leven’ en maak alles zo bewust mee. I love ouder worden! (Oh dit is geen vraag haha).

Ik denk trouwens ook dat ik een dag uit mijn jeugd zou willen ervaren, maar dan met mijn 29-jarige hoofd. Die momenten dat ik op mijn moeders schoot lag met mijn duim in mijn mond bijvoorbeeld ♥. Ook zou ik mijn oma wel weer eens willen zien. Of een dagje op de manege. Ik heb zeven jaar paardgereden en erg genoten van die tijd.

Waar haal je je inspiratie vandaan voor je blogs?

Dat floept op. Al mijn inspiratie komt (cliche) echt uit mijzelf. heb zoveel ideeën en maak zoveel mee, het moet eruit en ik wil mensen helpen! Ja ben gezegend dat ik dat in mij heb zitten. Ik zoek nooit (bewust) inspiratie op voor werk.

Ik haal wel zeker inspiratie in het leven uit andere mensen, altijd.  JUIST kijken hoe anderen het doen in het leven, vind ik zo interessant. Niemand heeft het wiel uitgevonden dus kijk eens hoe doet iemand het wat jij ook wil doen en maak het eigen.

We zijn allemaal leraren en leerlingen ♥.  Dus voor onderwerpen niet echt, ik heb genoeg te zeggen ;). Maar ik onderbouw wel mijn onderwerpen met werk van andere schrijvers, psychologen etc die over hetzelfde onderwerp schrijven. Dat inspireert mij erg en wil ik dan doorgeven.

Dank Nayana! Heb altijd al een interview met mijzelf gewild haha!

Mijn nominaties

Ik nomineer de volgende blogs en bloggers voor het invullen van de onderstaande vragen.

De 10 vragen die ik voor andere bloggers heb:

  • Waarom ben je begonnen met bloggen?
  • Wat is jouw levenstaak op aarde?
  • Waar haal jij je geluk uit?
  • Wat is de belangrijkste levensles die jij tot nu hebt geleerd?
  • Welke waarden vind jij belangrijk in het leven?
  • Is er een boek dat jouw leven heeft veranderd Zoja, welke?
  • Welke boodschap zou jij mee willen geven aan je kinderen?
  • Wat zou jij anders doen qua opvoeding dan hoe jij bent opgevoed?
  • Welke dag uit je leven zou je willen herbeleven?
  • Wanneer inspireert een andere blog jou?

Succes jullie! Jullie mogen diegene taggen die jullie heeft uitgekozen, bovenstaande vragen beantwoorden, 5-10 andere bloggers nomineren, 10 vragen voor hen in je artikel zetten én hen taggen op Instagram. Jaja, het is even veel werk maar het is leuk! 🙂 Succes!

X.

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

Leave a Reply

You have to agree to the comment policy.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.