HSP Mind Persoonlijk Spiritueel

Het verband tussen HSP en trauma’s

Hooggevoelige mensen nemen veel waar. Ze zijn diegenen die alle details feilloos oppikken, sfeer nauw aanvoelen en dwars door je ziel heen kijken. Omdat zij enorm gevoelig zijn voor pijn van anderen, zijn zij vaak de meest belaste personen uit gezinnen. Er woekeren daardoor vaak ongemerkt trauma’s bij hen. Chronische traumatisering ligt om die reden vaak ten grondslag aan overbelaste HSP’ers.

Een hoogsensitief persoon vangt gemakkelijk storing op, omdat hun energieveld te groot en te open is. Ook hebben ze een extreem gevoelig zenuwstelsel. Ze zijn grenzeloos en hun antennes zijn als klein kind vaak gericht op het leed van de ouders. Dit kan bij zo’n persoon chronische traumatisering in de hand werken, omdat deze al vanaf kleins af aan (over)belast is.

Als jij een chronisch overprikkelde HSP’er bent, is het belangrijk om te achterhalen of je veel onveiligheid ervaart door je hooggevoeligheid, in het verleden leeft en de gebeurtenissen van vroeger nog een negatief effect hebben op hoe je nu in het leven staat.

Opvoeding

De opvoeding speelt een grote rol bij HSP’ers, omdat deze de voorbereiding is op de wereld. Als deze opvoeding als onveilig wordt ervaren, kan het hooggevoelige kind (te) alert worden. Niet veilig voelen kan diverse oorzaken hebben, denk daarbij niet alleen aan letterlijk onveilige situaties; zoals mishandeling, misbruik of een ouder met alcoholisme. Te weinig liefde voelen of het er-niet-bij-horen gevoel voelt ook onveilig, omdat je als kind afhankelijk bent van de bescherming van thuis.

Krijg je als kind voor je gevoel niet voldoende aandacht of bescherming, dan ervaar je al jong veel spanning of stress en angst. HSP’ers die in min of meer onveilige gezinssituaties hebben verkeerd, zullen later onbekende impulsen dan ook snel als bedreigend ervaren. Je hele leven zal je dan blijven aftasten in je omgeving om te kijken of deze wel veilig voelt.

Door een onbeschermd gevoel kunnen HSP’ers moeilijk bij zichzelf blijven. Ze vinden het daardoor bijvoorbeeld lastig grenzen te stellen, en raken hierdoor sneller overprikkeld. Ze hebben zich eigenlijk getraind om overgevoelig te worden, om zo onveiligheid van veraf aan te zien komen. Daarom staat ze altijd op scherp en willen ze alles en iedereen continue in de gaten houden. De persoon in kwestie is dan gericht op onveiligheid, om zo een fictief veilige omgeving voor henzelf te creëren. Eigenlijk is dat dus een paradox. Juist door steeds onveiligheid op te sporen trek je onveiligheid aan, en leef je in angst voor eventuele angst en voel je je dus onveilig. Niet voor niets kampen hoogsensitieve personen dan ook met een angst- en/of paniekstoornis of ander destructief gedrag.

Begaafde kind

In het boek Het drama van het begaafde kind van Alice Miller heeft de schrijfster het over een ander belast kind uit families, namelijk: het begaafde kind. In haar boek legt ze uit dat veel volwassenen nog steeds leven als een kwetsbaar en afhankelijk kind. Ze leven – zonder het in de gaten te hebben-, voor een groot deel in het verleden.

In haar boek vertelt Miller dat het een fantasie is om de wereld als kind te willen redden, of ouder te spelen voor je ouders. Begaafde kinderen kunnen soms, omdat ze gemakkelijk sferen aanvoelen die niet van hen zijn, gericht zijn op het volbrengen van taken en verantwoordelijkheid te nemen voor de ander. Dit kan zelfs door onstuimig gedrag te vertonen, om zo de ouders af te leiden van hun eigen trauma’s. Zo raken ze het ware contact met zichzelf kwijt, piekeren meer dan goed is en raken volledig uit balans met alle gevolgen van dien. Dat is het drama van het begaafde kind; het kind dat altijd leeft in angst.

Het hoogbegaafde kind is te vergelijken met het hoogsensitieve kind, schrijft expert hooggevoeligheid Marian den Beuken in Nieuwetijdskind Magazine. ‘Juist omdat HSP’ers enorm gevoelig zijn voor het leed van anderen, zijn zij automatisch ook de meest belaste personen van heel het familiesysteem, vindt Den Beuken. Als er langdurig spanningen thuis zijn over wat dan ook, heeft een hoogsensitief kind daarom al gauw de neiging de ouders te gaan helpen. Dit kan door te spiegelen en daardoor opstandig gedrag te vertonen, of de ouders willen helpen en troosten. Wat het kind ook doet; het krijgt het zwaar omdat het kind veel verantwoordelijkheid op zich neemt en niet voluit kind kan zijn.’

Nog lastiger wordt het als een gezinslid verbonden is met een onverwerkt trauma van een ander gezinslid. Dit kunnen trauma’s zijn die generatie op generatie worden doorgegeven. Trauma’s worden in de familie geërfd en het gevoelige kind draagt dit jaren later nog met zich mee. Later zal het zich afvragen wat het toch fout doet, en/of destructief gedrag gaan vertonen, omdat veel hoogsensitieve personen pas in de loop van hun volwassen tijd inzicht krijgen in hoe zij in elkaar steken, en dan inzien dat hun jeugd de bron is voor de problemen die ze in hun dagelijks leven hebben. Als ze tot dit besef komen, zijn ze vaak al enorm overbelast.

Overgevoelig

Veel HSP’ers die in een voor hen onveilige thuissituaties hebben verkeerd, staan als volwassene op scherp en hun filters werken nauwelijks meer. Ieder beetje stress of tegenslag is te veel voor ze en ze ervaren weinig levensenergie of lust. En dat is knap lastig leven zo.

Deze balast geeft aan dat men dan overgevoelig is geworden. Om die reden kan een HSP’er zich enorm onbegrepen voelen, terwijl diegene niet weet dat er veel blokkades in hen aanwezig zijn. Je bent dan hoogsensitief en overgevoelig. Daarom ervaar je je hoogsensitviteit als last, en niet als gave. Als je overgevoeligheid verdwijnt, kom je in je kracht te staan en ben je enkel nog hoogsensitief, wat juist in je voordeel kan werken.

Als jij veel last ervaart van je hoge mate van gevoeligheid, dan is er een moment geweest waarop jij besloot dat je omgeving gevaarlijk was en niet veilig. Je hebt dan besloten dat je alles in de gaten moet houden om controle uit te oefenen. Die beslissing, met welke oorzaak dan ook, is de oorzaak van jouw overgevoeligheid.

Acceptatie

Als je erachter komt dat je veel in het verleden leeft en HSP-gerelateerde trauma’s hebt, is dat vaak erg pijnlijk en lastig. Het is soms moeilijk te verteren dat als je misschien in een ander gezin zonder bagage geboren was, waarin HSP werd erkend, je misschien minder vanuit huis uit overbelast was geraakt. Maar bedenk ook dat je ouders (meestal) het beste met je voor hebben, en zelf niet altijd alles kunnen begrijpen. Zij zijn hier ook om te leren. Daardoor moet je zelf goed jouw grenzen leren aangeven, en ruimte innemen als je dat nodig hebt.

Je moet in ieder geval niet anderen die getraumatiseerd waren aanwijzen voor jouw leed van vroeger en nu. Zij hebben zelf ook niet om die trauma’s gevraagd.

Veel gezinnen kennen leed en trauma’s. Ik ken er genoeg. De HSP’er heeft alleen zowel het na- als het voordeel dit leed op te pikken en te laten zien aan de getraumatiseerden. Eigenlijk is dat heel mooi, maar het is aan de omgeving of ze er iets mee willen doen. Vaak kunnen ze of willen ze dit niet, en ja dat doet pijn en dit voelt als een grote afwijzing voor de HSP’er.

Ik denk dat er veel mensen zijn zoals jij en in zo’n gezinssituatie zijn opgegroeid. Denk alleen maar al aan diegene van wie je zijn of haar trauma’s met je meedraagt. Diegene heeft dat ook zo ervaren, alleen heeft nooit achterhaald waar zijn pijn vandaan kwam. Waarschijnlijk heeft diegene zich afgesloten voor de pijn en leeft altijd nog in diepe angst.

Als jij je ook in een trauma-situatie bevindt, is het tijd om de gebeurtenissen leren te accepteren. Het voelt misschien heel onrechtvaardig dat jou dit is overkomen. Dat je door leed van anderen zelf elke dag meer in angst leeft. Toch doe je dat nu zelf. Je mag energetische koorden gaan doorknippen en breken met je verleden. Dit kan onder andere door visualisatie.

Genezen

Het verleden kan niet veranderd worden. En sommige mensen kan je niet ontwijken, maar wel de energie die je aan hen geeft of zij aan jou. Aan jou de taak die wonden te likken en te helen door liefdevol met jezelf om te gaan.

Je kan wel mensen vergeven door te denken dat niemand met opzet is geboren om jou pijn te doen. Vaak hebben ze zelf nog veel meer pijn en last. Denk dat ze onkundig handelen en visualiseer dat je in liefde je omdraait van hen. Je kan dan alsnog wel met ze omgaan in het echte leven, alleen zij zitten op die manier niet meer in jouw energieveld.

Je kan waarschijnlijk niet zomaar een knop omzetten en iedereen vergeven. Logisch, want dat voelt ook niet goed. Dat voelt wellicht alsof je nee zegt tegen jezelf en alsnog diegene die jou zo gekwetst hebben, gelijk geeft. Dus blijf je misschien boos en verdrietig, omdat je in je gelijk wil blijven staan. Logisch, maar niet de beste oplossing. Want als je de ander loslaat, laat je jezelf ook los.

De trauma’s kan je transformeren naar het licht door ze in een ander daglicht te zien. Herzie je gedachten en oude emoties kunnen zo worden opgelost. Dit mag stapje voor stapje.

Vergeven is een diep proces, en gaat velen maler dieper dan zomaar een knop omzetten. EMDR-therapie helpt goed bij traumaverwerking, of/en een paragnost/coach. Zelf heb ik ook veel baat bij plant-medicijnen, zoals de kambo-kikker. Maar ik moet wel weten wat ik precies wil loslaten, welke gedachtegang ik moet volgen. Je gedachtegang leren te herzien, kan een bevrijdend en genezend effect hebben. Zo kan je eindelijk jezelf zijn, zonder goedkeuring van anderen.

Bronnen

Indra T. Preiss, HSP’ ers en Familieopstellingen, in De Cocon, nieuwsbrief van de vereniging voor hooggevoelige Personen, jaarg. 2 nr. 11 okt 2006

Jackelien Cerrone, Het verleden veranderen, inspiratiemail Leven in Licht praktijk.

Marian van den Beuken, hooggevoeligheid en trauma, uit het Nieuwetijdskind Magazine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

17 Comments

 1. Tineke says:

  Hallo Suze,

  Eigenlijk kan ik met woorden niet eens goed omschrijven wat er in mij omgaat, tranen rollen over mijn wangen, dit kind was/ben ik. Aan alle jonge mensen die dit lezen en herkennen zou ik uit willen schreeuwen, doe er wat mee, zoek hulp en wacht er geen dag langer mee. Ik ben bijna 60, heb er het geld en de energie niet meer voor, maar jullie hebben nog een heel leven voor je, laat zich dat niet afspelen tussen 4 muren omdat je altijd in angst leeft. Creëer de veiligheid, die je als kind niet heb kunnen/mogen ervaren en leef voluit. Hoe verdrietig het ook eigenlijk is, ik heb genoten van jouw blog Suze, nu, na 60 jaar, weet ik wat ik gemist heb en waarom ik altijd in angst leef. Geweldig dat jij hier andere mensen mee kan helpen,mensen als jij kleuren het leven wat mooier. ❤️

  1. Lieve Tineke,

   Dankjewel voor je rake woorden. Ik heb je een privébericht gestuurd!

   Liefs,

   Suze

 2. Ha Suze,

  Helaas zeer herkenbaar dit verhaal. Ik sta nog steeds op standje ‘overleven’ en ‘onveilig’ door vroeger. EMDR therapie en coaching heb ik beiden gedaan, dat haalde wel wat ‘zwaarte’ van de gebeurtenissen af. Maar ik zou het wel fijn vinden als ik overdag wat meer energie had en niet constant overweldigd word door alle prikkels van buitenaf. Heb je nog een tip over hoe ik mij beter kan leren afsluiten voor andermans emoties?

  Groetjes,

  Willy

  1. Hoi Willy!

   Dankje voor je bericht. Nee,niet 1 specifieke tip helaas. Was het maar zo’n feest! Houd mijn site goed in de gaten zal ik zeggen (abonneer hier: https://www.specificfeeds.com/suzedijkstra). Als je contact met me wil opnemen, kan dat via het contactformulier zodat we kunnen kijken of ik je ergens bij kan helpen.

   Hoor het wel 🙂

   Gr,

   Suze

 3. Denise says:

  Hoi Suze,

  Dankjewel voor jouw mooie blog. Zeer herkenbaar.
  Ik oefen dagelijks in het leren van vergeven. Ben momenteel bezig met een dagelijkse inventaris om mijn emoties, gevoelens en eigenschappen op een liefdevolle wijze te analyseren en kijken wat ik hiervan kan leren. De ene dag voel ik me meer in mijn kracht dan de andere dag, en verschilt zelfs van moment tot moment. Ik heb ook veel meegemaakt in mijn kinderjaren en onveiligheid gekend. In het heden ervaar ik bij veel omgevingen een enorme leegte en kilte. Ik probeer dit gevoel wel te omarmen, maar vind het tegelijkertijd ook beangstigend om het intense gevoel te ervaren. Dromen die ik in de nacht heb zijn ook heel levendig. Word vaak moe wakker. Ik durf niet te zeggen of ik hooggevoelig ben, maar zie wel veel raakvlakken. Ik was me een beetje aan het verdiepen in hypnose en regressie therapie. Weet jij misschien of dit een aanvulling kan zijn of helend zou kunnen werken?
  Lieve groet, Denise.

  1. Suze says:

   Hoi Denise! Kan je even laten weten of je dit bericht krijgt. Gr

 4. Marisa says:

  Dank je wel Suze voor je herkenbare en bemoedigende woorden. Ik moest er ook van huilen. Ben ook al lange tijd de ‘reis’aan het maken. Ik ben chronisch moe en overprikkeld. Ik doorzie en begrijp het, verzet me niet tegen angst en heb sinds kort ook eindelijk echt geleerd mijn rust te nemen. Ik ben al behoorlijk losgekomen van het verleden, en heb mij zonder bitterheid ‘weggedraaid’ van de onveilige mensen in mijn leven, een vader en broer die niets van mij begrepen en bij wie ik altijd op mijn tenen moest lopen. Mijn moeder is jong gestorven. Waar ik nogsteeds zoveel pijn van heb is de eenzaamheid. Ondanks dat ik prachtkinderen heb en een paar lieve vriendinnen. Ik voel me ongelooflijk alleen in het diepst van mijn ziel. Hoort dat er bij? Is dat omdat ik afgeleerd heb mezelf echt te durven laten zien?

  1. Hoi Marisa! Dankjewel voor je bericht. Ik stuur je even een persoonlijke email dezer dagen. Kan je mij even laten weten of je dit berichtje ontvangt, die functie was een tijdje weg. Let me know en je hoort van me 🙂 .

   Liefs

 5. Sophie says:

  Wauw, wat herkenbaar! Jouw blog, maar ook de comments. Geeft een heel fijn gevoel. Ben sinds een jaar in therapie voor mijn angst, bij een reguliere therapeut. Vorige maand zijn we tot de ‘ontdekking’ gekomen dat mijn angst vooral vanuit het gevoel van onveiligheid komt. En angst is onveilig, waardoor je in een vicieuze cirkel blijft. Op angstige dagen twijfelde ik of het wel met onveiligheid te maken heeft (“wat als dat het toch niet is? Het komt nooit meer goed!”), maar deze blog stelt mij gerust. Erg interessant om te lezen dat dit met HSP samenhangt. Bedankt! Lieve groet.

  1. Suze says:

   Thanks Sophie voor je lieve comment!! Fijn dat je hulp zoekt! Het heeft vaak met onveilig gevoel te maken en dat kan weer met trauma’s te maken hebben. Heb je wel eens aan EMDR gedacht? XX

   Zou je kunnen laten weten of je dit bericht krijgt? Werkt niet helemaal goed.

   1. Sophie says:

    Ik heb inderdaad al eens EMDR gehad voor kleinere gebeurtenissen in het verleden, maar voor mijn gevoel zijn niet de ‘boosdoeners’. Kunnen dus nog niet echt duidelijke trauma’s ontdekken. Het gevoel van angst was er gewoon in eens, en is sindsdien niet meer weg gegaan. Maar wie weet krijg ik meer duidelijkheid in de toekomst, en ontdek ik onderliggende trauma’s waarmee ik aan de slag kan. Dank je wel!

    1. Suze says:

     Wellicht is regressie therapie dan iets voor je (als je gelooft in vorige levens). Een algemeen gevoel van onveiligheid (langdurig) wordt ook opgeslagen als trauma trouwens..misschien iemand zoeken die daar mee bekend is! En hey, kreeg je een mailtje van mijn bericht? TOP! Dan werkt het weer hahah. Groetjes en succes!! Als ik iets voor je kan betekenen weet je me te vinden! Mvg

     1. Sophie says:

      Ho, sorry! Ik kreeg geen mailtje helaas. Had zelf even gecheckt of er een reactie was ;-). Bedankt voor je reactie weer, ik zal me er eens in verdiepen. Groetjes!

     2. Suze says:

      hahaha grrr gaat lekker. Ik ga t oplossen 😉 Thanks voor t checken! Liefs Suze

 6. Annet says:

  Momenteel zit ik ook een overspannen situatie en ben overbelast door allerlei prikkels en het verwerken van het verlies van onze hond. Die we 3 weken geleden hebben moeten laten inslapen. Jarenlang ben ik steeds meer over mijn grenzen gegaan. En kreeg vroeger als klein kind niet de aandacht en liefde van mijn moeder die ik zou moeten hebben gehad. Ze was vaak boos en afstandelijk, en ik denk ook een stuk frustratie. Dat dat nog zo’n impact kan hebben nu ik van middelbare leeftijd ben.

  1. Suze says:

   Hi Annet, ik heb je even ge-emaild!

 7. Heidy says:

  Mooie blog en helaas voor een groot deel herkenbaar. Nu moet ik zeggen dat ik gelukkig al heel wat stappen heb gezet in het acceptatie proces, echter merk ik dat ik nog steeds heel erg overgevoelig ben. Dit heeft vooral heel erg zijn weerslag op mijn humeur thuis in mijn gezin. Mijn kinderen zijn ook hooggevoelig en prikkelzoekend net als ik, maar zijn dus ook erg druk soms. Dit is voor mij te overweldigend en dat trek ik dus vaak niet, met daarop een veel te heftige reactie. Graag zou ik iets doen om die overgevoeligheid kwijt te raken. Ik sta nog steeds altijd in standje aan, ben hyper alert, krijg alles mee en reageer ook overal op. Niet fijn voor mijn omgeving maar zeker ook niet voor mij. Heb jij tips of adviezen voor een goede therapie / therapeut die mij hierin zou kunnen begeleiden?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.