Angst HSP
HSP

Hoe kom ik van mijn angsten af?

HSP en angst gaan goed samen. Over angst heb ik verschillende blogs geschreven, maar er is nog van alles over te schrijven (zoek je andere artikelen over dit onderwerp, typ dan angst in de zoekbalk rechtsboven). Maar eigenlijk wil je vooral graag weten: hoe kom ik van die angst(en) AF?!

Antwoord: daar kom je niet vanaf.

Angst en vertrouwen – licht en donker – zullen namelijk altijd naast elkaar bestaan. Sterker nog: ze hebben elkaar nodig om te kunnen bestaan.

Licht en donker vormen altijd een geheel, omdat er geen licht bestaat zonder donker, geen goed zonder kwaad en geen yin zonder yang en geen yang zonder yin. De voortdurende uitwisseling tussen deze twee geeft leven aan álles. Niets is alles en volledig, het is altijd yin of yang, en samen vormen ze de perfecte balans. Daarom zal je nooit van je angst afkomen. Klinkt lullig he? Maar dit is precies wat je moet weten om te leren vertrouwen.

Niemand is dus angstloos, ik ook niet. Dat kan ook niet. Het is dus een natuurlijk onderdeel van het feit dat je mens bent, en je kunt het dus niet voorkomen. Er zullen altijd nieuwe angsten de kop opsteken. Iedere keer dat jij iets nieuws en onbekends doet, komen daar angsten kijken. En dit is dus helemaal niet verkeerd! Want het betekent simpelweg dat je nieuwe wegen bewandelt, en wil leren. Dus eigenlijk is angst heel logisch en prima! Alleen kan je kiezen om vanuit vertrouwen te leven of vanuit angst. En daar gaat er bij veel HSP’ers dus mis.

Acceptatie

Door jaren van mijn angst af te willen komen, bleef ik vechten tegen kanten van mij die simpelweg gehoord wilden worden! Ik vocht zo hard dat ik angst kreeg voor de angst. Zie je eigenlijk hoe gek dit klinkt? Je rent namelijk weg van jouw EIGEN schaduwkanten. Die hebben niks te maken met de buitenwereld, dus je bent bang voor jouw eigen donkere plekken. Door er van weg te rennen zorg je er alleen voor dat je onrust en nog meer angst ervaart. Ook vervang je je vertrouwen en juist kalmte, rust, en vertrouwen heb je nodig om je niet te laten regeren door angst. Angst an sich ontneemt het vertrouwen niet, maar onze houding ten opzichte van.

Als je angstgevoelens leert accepteren, blijft de kern over. Als je daarmee aan de slag gaat, kan het kleiner worden. Acceptatie betekent simpelweg tolerantie. Je accepteert de situatie – zonder het er per se mee eens mee te zijn – zodat je weet dat angst jou los kan laten (en jij hier kracht uit kan halen). Je accepteert hierbij hoe de situatie NU is, en niet hoe deze zal zijn voor de rest van je leven.

Tips

 • Heel belangrijk: je hebt geen angsten, je voelt ze. Identificeer je dus niet met de angsten die je voelt. Zo doe je afstand van angst, en tegelijkertijd zoom je meteen uit op je situatie waardoor je een breder perspectief hebt op je situatie (en gemakkelijker een oplossing kan bedenken, of in kan zien dat het allemaal zo erg niet is).
 • De kernpunt van angst verdwijnt dus niet, hoe kan jouw onderbewustzijn anders met je communiceren als je niet luistert als het fluistert? Dus ze hebben wel degelijk een functie, maar je BENT niet die donkere plekken.
 • Blijf kalm als je bang wordt. Ook al voel je angst, er zijn nog genoeg andere emoties. Blijf kalm. Zeg dit tegen jezelf: blijf kalm (Suske/jouwnaam). Het helpt.
 • Vertrouw erop dat angsten afstammen uit het verleden. Merk het op als je angst voelt, (denk aan de vorige oefening) en wees je bewust van dat jij (ja jij!) de baas bent.
 • Alles verloopt precies zoals het moet zijn, want jij bent geboren om te doen wat je nu doet. Als dit resoneert met je, herhaal deze mantra dan dagelijks.
 • Er liggen enorme universele angsten onder jouw persoonlijke angsten. Uitzoomen op de situatie is daarom altijd wenselijk. Vertrouw erop dat jouw angsten dus menselijk zijn. We voelen ze allemaal, maar projecteren ze op onze persoonlijke situaties. Denk maar aan de angst niet goed genoeg te zijn/alleen zijn/schaamte/schuld. Het is eigenlijk een grote angst van ons allemaal, en die vormen dan een eigen verhaal en leven in ons hoofd. Stop dit niet weg, want het is geen onzin. Vertrouw erop dat het boodschappen zijn uit jouw onderbewustzijn waar je nog aan mag werken. Je bent dus niet vreemd of raar. Je bent zoals ieder anders mens, alleen dan wat gevoeliger en bewuster (Fijn juist). Zo, daar mag je op vertrouwen.
 • Er is geen goed of fout! Dat bestaat niet. We zijn hier om te leren en niet om af/perfect te zijn. Vertrouw daarop ;).
 • Angst kan je dus niet kwijtraken, maar wél overwinnen. Wees dus constructief/positief in angstige situaties, want ook mét zorgen kun je constructief zijn (ja echt). Sterker nog: een positieve instelling maakt je zorgen een stuk dragelijker.
 • Een goede, makkelijk te onthouden tip voor als je NU vertrouwen wil voelen, is om te mediteren. Klinkt simpel, maar het ís ook simpel. Jezelf rationeel aanpraten dat het allemaal wel/niet meevalt, is niet de oplossing. Je kan rationele gedachten, die angst vaak alleen maar aanwakkeren, moet je niet aanpakken met dezelfde ratio. Om weer in het licht te staan, zul je in je lichaam moeten dalen. Dit doe je door meditatie/yoga; you name it. Door dit iedere dag minstens 10 minuten te doen, zul je je gaandeweg kalmer voelen en meer vertrouwen ervaren omdat je minder in je hoofd zit.
 • Check dagelijks bij jezelf in. Stel jezelf hierbij de vragen: Wat wil ik? Wat voel ik? Angst? Waar zit dat? Zeker in stresssituaties is het welkom om juist even te voelen. In zulke situaties helpt het om echt naar binnen te keren en letterlijk de energie te voelen. Je kan ook een kleur geven aan je gevoel. Voelt de energie bijvoorbeeld rood? Maak er dan nu een andere kleur van die goed voelt. Ook kan je energie de grond insturen, bijvoorbeeld via je voeten de aarde in. Je kunt daarbij wortels visualiseren die zo de grond ingaan. Zeker in panieksituaties zal je zo sneller kalmer worden.
 • Bedenk dat iedereen maar wat doet. Niemand weet écht wat hier nou allemaal de bedoeling van is, en kijk nou even hoe raar het allemaal is? We zijn hier eigenlijk maar een korte tijd, sterven keer op keer, en nemen alles BLOEDSERIEUS. Dit hoeft niet. ZOOM dus wederom uit als je angst je volledig in de greep heeft. Bedenk ook dat er een einde aan dit leven komt, dit klinkt misschien treurig maar ik vind het behoorlijk relativerend (op een leuke manier). Op een dag (en je weet niet wanneer) ben je dit aardse persoontje niet meer. Er is dus licht aan het einde van de tunnel, maar ook op aarde! ECHT!
 • Vertrouw erop dat het beter wordt. Alles in dit universum is tijdelijk. Alles, dus óók jouw zorgen.
 • Blijf bij jezelf. Zeg nou zelf: vond jij die persoon die altijd 10en haalde in de klas tof? Of die persoon met al zijn imperfecties, die authentiek was en het niet zo nauw nam allemaal? Just saying.
 • Je bent goed zoals je bent. Want als rasechte HSP’er heb jij jouw het hart op de goede plek zitten. Dus haal rustig adem en bedenk dat jij iedere dag jezelf kan aankijken, want jij weet dat je een goed mens bent, in welke situatie dan ook. Daar mag je op vertrouwen.
 • Onthoud dat ieder mens zijn eigen pad bewandelt, en daarbij zijn eigen leerlessen moet meemaken (wat ons ego ziet als fouten).
 • Durf moedig te zijn. JUIST als je bang bent en je zorgen maakt. Vraag jezelf af: wat zou ik nu doen als ik écht van mijzelf houd?
 • Uitdagingen en tegenslagen maken jou KRACHTIGER. Je moet er nu even doorheen, maar voor een doel (waar je later wel achterkomt, als dat nu niet het geval is). Sometimes you win, sometimes you learn.
 • Alles komt goed. Echt :). Vertrouw daar maar op ;).
 • Zelfs als iets niet goed komt, is het toch goed (dan was het een leerles). Het universum is namelijk met jou, lief kind  ♥ ♥.

 

 

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.