Collectief Mind Spiritueel

Hoe leef je vanuit je intu├»tie? ­čîł

Je Hogere Zelf, je intuïtie, zelfliefde, in je eigen kracht staan, jouw waarheid leven: het zijn allemaal termen die je niet alleen hier zal vinden; authentiek en bewust lijkt hedendaags  een trend te zijn in alle media. De boodschap? We hoeven niet te streven. We mogen weer vertrouwen.

Het is natuurlijk hartstikke goed dat openheid omarmd wordt, en eerder verstopte menselijke kanten beetje bij beetje worden omarmd. Ik kan het dan ook alleen maar toejuichen dat steeds meer mensen hun ware aard laten zien, en net als kinderen meer vanuit hun intuïtie durven te leven. En het begrip intuïtie is meteen waarop ik vandaag wil inhaken. Want wat is intuïtie nou eigenlijk? En hoe kun je je hierdoor laten leiden?

Intuïtie is een Latijns woord, en wordt letterlijk vertaald als innerlijk zien.

Even kortgezegd: intuïtie is een vorm van innerlijk zien en/of weten, zonder dat daar voor wordt gedacht. Dit weten komt uit je onderbewustzijn, waar alle kennis zit die voor jou belangrijk is. Deze kennis komt niet uit het brein, deze kennis sla je op via verschillende (oude) wegen.

Intuïtie vertaalt dat onderbewustzijn naar je bewustzijn, en aan jou of je hierop durft te vertrouwen. Het is dus een gevoel, dat je vervolgens kan opvolgen op verschillende manieren (liefde/angst/ratio/gevoel).

In de filosofie wordt intuïtie gedefinieerd als de directe perceptie van waarheid, zonder dat daarvoor redenatie aan te pas komt. En als kennis die niet uit eerder vergaarde kennis afgeleid kan worden. Kennis dat uit een gevoel ontstaat dus, en niet uit het hoofd.

Hoe kom je bij je intuïtie?

Leuk en aardig, maar hoe kom je dan bij je intu├»tie? En bij jouw waarheid? Klinkt allemaal moeilijk, en dat is het precies n├ş├ęt.

Je moet er wel wat voor doen, klopt. En dit gaat niet over een nacht ijs, klopt ook. Je mag namelijk jezelf ontmoeten, en opnieuw leren kennen. Terug naar de basis. En met de volgende drie tips kom je al een heel eind.

1 Ont-moet jezelf

Je moet veel. Maar van wie eigenlijk? Van je baas, je partner, je buurman, of ben je het stiekem heel erg zelf?

Het is belangrijk om je te ontdoen van al het moeten. Want dat moeten, dat zit in je koppie. En je intuïtie? Die zit daar niet. Je intuïtie zit namelijk in je hart en in je lijf (bekken).

En geloof mij: moeten was mijn favoriete woord. En ja, ik ben nu echt een stuk liever voor mijzelf – door dat ik niks meer moet, maar wil. En als je niks meer moet, ontmoet je jezelf. Echt waar.

Hoe je dit praktisch gezien doet? Het woordje moet veranderen in willen is al een goede eerste stap. Bovenaan je te-doen-lijst, staat er vanaf nu: wil ik volbrengen. En de verplichte taken die je niet per se lijkt te willen, t├│ch zien als taken die jou hogerop brengen of geven wat je dan ook wil. Als je baas je een extra dienst laat draaien, dan is dat nu misschien een vervelende verplichting, maar jij wil graag een baan en werken (om daarna misschien hogerop te komen of voor jezelf te beginnen). Dus maak het plaatje wat groter. Niks is onnuttig!

Ook helpt het om iedere dag drie ├á vier dingen te doen die je echt af wil hebben, en daar niet van af te wijken. Dan wordt het standaard dat je verantwoordelijkheid neemt, en voelt het niet zo verplicht of veel iedere keer. Als je iets vast zet en er een routine van maakt, geeft dit juist verlichting en vrijheid en voelt het als een vrije wil. Want jij maakt je eigen script (met wat op dat moment mogelijk is): hoe je ‘t ook went of keert. Als je toch afwijkt, is dit ook geen ramp. Je doet je best, tot je een beetje meer je best kan doen :). Hup, weer op je paard. Omdat je het wil ;).

Dus: kruip terug in je gevoel, door het woordje moeten te schrappen. Volbrengen en willen zijn goede vervangers. Wie ont-moet, ontmoet zichzelf Emoji Yes GIF - Emoji Yes Nod GIFs.

2 Doe je innerlijk werk (en wees daarbij lief voor jezelf)

Om bij je intuïtie te komen is het belangrijk om in je gevoel te dalen, en je te laten leiden door je hart. Dat betekent niet met de kudde meegaan. Dus ook al zegt iedereen om jou heen nee, en jij voelt ja: dan is dat een ja voor jou. Die ja, kan je altijd nog veranderen in nee.

Om in je gevoel te dalen en je waarheid te (h)erkennen, doe je innerlijk werk. Alleen door jouw unieke werk te doen, doorzie je ego-lagen en kan je je helingsproces aangaan. Je kan namelijk niet je puur op je intuïtie vertrouwen, wanneer je steeds blijven kiezen voor angst, en niet weet wat angst je wil vertellen.

Het liefst praktiseer je iedere dag spiritualiteit, – om zo te leren dat je een spiritueel wezen bent en niet nastreeft -, en houd je het gegrond.

Dus: doe je innerlijk werk. Het is het zo waard, want onder al die lagen is waar je intuïtie is.

3 Durf kind te zijn

Het lijkt allemaal heel lastig, terwijl het zo simpel is. Wij volwassen mensen mogen dan ook afleren, in plaats van leren (en daarvoor mag je leren hoe je afleert).

Bij een kind werkt het precies andersom. Dat leert (nog) niet veel af, maar vooral veel bij. Aan de ene kant is het natuurlijk hartstikke goed om regeltjes en structuur te leren die bij een cultuur horen, zodat we met zijn allen samen kunnen werken op deze aarde. Hierbij vergeten we alleen dat we iets zeer belangrijks afleren: om namelijk vanuit ons gevoel te leven. Iets wat we als kinderen zo goed en als vanzelfsprekend deden!

Kinderen zijn spiegels, van ons eigen innerlijke kind.

Als vanzelfsprekend leven kinderen automatisch vanuit hun intuïtie omdat zij vanuit hun gevoel leven. Omdat kinderen nog puur zijn met hoe zij zich voelen, kunnen ze soms zo irritant zijn (en ook juist zo leuk, puur en grappig). Maar ze zijn wel eerlijk, werken als spiegels en leven vaak vanuit hun intuïtie en in het nu. Als iets een uur geleden vervelend was, is dat het uur erop vaak weer vergeten en vergeven.

Natuurlijk is het goed om onze volwassen hersens te gebruiken, anders konden we nooit onze trauma’s van vroeger erkennen en helen, want als kind heb je geen context. Dan hadden we ook geen structuur en was alles niet zo goed geregeld als het nu is. Toch vergeten we dat gevoel, eenheid en zijn, n├ęt zo belangrijk zijn als actie, regelen, structuur en context.

H├ęt medicijn waar we als volwassenen dan ook zo naarstig naar op zoek lijken te zijn, is dan ook om ons innerlijk kind te (h)erkennen, te genezen en te laten spelen. We mogen dus echt dat speelse terug halen in onze grote-mensen-levens. Want wie heeft besloten dat wij ├╝berhaupt eigenlijk geen kinderen meer zijn? Enkel omdat onze lichamen ouder worden, betekent het nog niet dat ons kindzijn weg is. Dat is namelijk totaal niet zo. Veel van ons lijden komt zelfs uit onze innerlijke, ongeheelde kids (niet te verwarren met pijn), omdat we op een bepaalde leeftijd dat kind in ons juist verwaarlozen, met welke aanleiding dan ook.

Dus: heel je innerlijk kind, luister en erken je kind, speel ermee, en je zal vanzelf meer vanuit je gevoel en dus jouw intuïtie leven :-).

Tot slot

Niet is wat het lijkt. En tegelijkertijd is dat abstracte en dromerige onze wereld.

Jup, ‘t is allemaal supersimpel, alleen zeker niet gemakkelijk ;). Wij volwassen mensen hebben Het Leven ernstig moeilijk gemaakt. En daar hebben veel mensen nu dus last van.

Dus: hup, met zijn allen mogen we weer terug naar onze basis. Want in onze en dus jouw basis, daar liggen de sleutels naar je Hogere Zelf, heelheidsbewustzijn,  hart, waarheid, onze/jouw bron: jouw intuïtie.

Leesvoer:

Stappenplan voor meer zelfliefde
Interview Dirk de Wachter: omarm verdriet
Leef je zielsmissie
Laten we vooral jong blijven
(H)erken je innerlijk kind
Een boodschap voor jou
Wat is yin
Wat is yang

 

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

­čĺÖ

You may also like...

1 Comment

  1. Again!, een leuk blogje weer, Suze! <3
    Trouwens, ik vind je nieuwe stijl van je foto's met die stickers (welke programma gebruik je?) heel erg leuk!
    xx

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.