Mind Persoonlijk

Hoe om te gaan met tegenslagen als HSP’er

Iedereen heeft emoties. We voelen verdriet, boosheid, frustraties, schaamte, you name it. Daar is niks nieuws aan. Een hoogsensitief persoon voelt dit ook, alleen soms wat dieper dan een niet-hoogsensitief persoon. Overprikkeling, een opmerking van iemand die we lief hebben, een gesprek dat niet ging zoals we wilden of zelfs (voor anderen) het kleinste dingetje: we kunnen er behoorlijk overstuur van raken. Omdat je als HSP’er nou eenmaal extra gevoelig bent, is dit niet zo gek. Maar het leven loopt niet eenmaal niet altijd zoals je het gepland hebt. En hoe ga je dan om met tegenslagen als je al behoorlijk gevoelig bent?

Hypersensitviteit is geen handicap. Emoties horen nu eenmaal bij het leven. Dat een HSP’er sneller pijn voelt, komt omdat ze alles intens meemaken. Ze zijn zich van alles enorm bewust, en dit kan zowel een kracht als een zwakte zijn. Ze zijn nu eenmaal kwetsbaar (de één wat meer dan de ander) en hebben geen goede filter, als ze nog niet bij zichzelf kunnen blijven. Als dit bij jou het geval is, kan een tegenslag je enorm van je apropos brengen. Het is echter oké om je rot te voelen. Het negeren van emoties is als HSP’er namelijk bijna niet te doen, spreek ik uit ervaring. Je kunt ze negeren, maar ze blijven je op afstand als een kat aankijken. Nu betekent dit niet dat je vanuit je emoties moet handelen, maar wel dat je emoties moet onderhouden. Laat ze maar even toe, dan gaan ze ook sneller weer weg.

Emoties zijn er om gevoeld te worden, niet om uitgekiemd te worden en keer op keer geanalyseerd te worden vanuit een pijnlichaam (ego). Ze zijn er om je wat te leren. Voel je dus niet rotter dan nodig is bij een tegenslag. Het is al druk genoeg in dat koppie van ons.

“Emoties kunnen overtuigend zijn, maar zijn niet altijd de waarheid.”

Bij dezen tips die mij enorm helpen bij een tegenslag.

1. Reageer niet meteen

HSP’ers willen dat alles zo snel weer goed voelt, en hebben daarom de neiging meteen te reageren en dingen op te lossen. Dingen uit de weg te ruimen, zoals je een kamer opruimt. Doe dit niet. Vervelende situaties hebben niet altijd een kruisje rechts bovenin.

Om niet direct te reageren, is het verstandig jezelf uit de situatie te halen. Dit kan letterlijk door stappen naar achter te doen, de ruimte te verlaten waarin je je bevindt of als dit niet kan bijvoorbeeld een koptelefoon op te doen. Dit kan ook figuurlijk. Door je tegenslag te visualiseren en even op een wolk te zetten en een naam te geven. Denk even niks, maar voel alleen. Dit kan je bereiken als je veel oefent. Bedenk dat veel dingen buiten je macht liggen, dat je waarschijnlijk al heel hard je best hebt gedaan en niet meer kunt doen dan dat. Je piekergedachten hebben geen nut. Doe dus even niets.

2. Relativeer je gedachten en emoties

En dan het liefst zo rationeel mogelijk! Gevoelige mensen hebben baat bij een paar korrels rationaliteit. Balans is the key en met je ratio kan je ervoor zorgen dat je niet zo in je emotionele molentje zit.

Je kan relativeren door hardop te praten, te schrijven of de natuur in te gaan en je gedachten te ordenen. Ik schrijf altijd het hele verhaal en alle feiten op. Hierdoor zorg ik dat mijn brein rust heeft, omdat ik de gedachten orden.

Mijn tip hier voor: schrijf op hoe je (pieker) situatie letterlijk ging. Dus wat zijn de feiten in het verhaal. Dus niet: wat denkt Kees over jou, maar wat zei hij werkelijk? Wat gebeurde er letterlijk. Schrijf het op. Schrijf dan je eigen gedachten over de situatie op. Wat voel je? Hoe ging het volgens jou? Gaat dit samen met de feiten?

Emoties kunnen erg overtuigend zijn, maar zijn niet altijd de waarheid. Ze ontstaan vanuit verschillende oorzaken, en liggen vaak ten grondslag aan het verleden. Je kan dan oude pijn projecteren op nieuwe situaties. Als je je vroeger onzichtbaar voelde en iemand in het nu zegt dat je veel praat, betekent dit niet dat je nu niet gewenst bent. Je praat gewoon te veel op dat moment. Dus relativeren is enorm belangrijk. Is het echt waar wat je voelt? Of voel je oud verdriet?

3. Blijf bij jezelf

Bedenk goed of je juist hebt gehandeld vanuit je hart. Als dit zo is, blijf dan kalm en omarm het en doe even niets. Als je je rot voelt omdat jouw waarheid botst met die van iemand anders, is dat vervelend. Voelt jouw waarheid rechtvaardig voor jou, blijf dan bij jouw waarheid. Dit wil niet zeggen dat nuances niet gewenst zijn, vaak is een middenweg gewenst. Maar niet in iedere situatie lukt het om een middenweg te vinden. Blijf dan bij je waarheid. Gaat degene weg omdat het niet samen werkt, dan is dat maar zo. Dat is ook het leven. Soms lossen dingen zichzelf op of hebben ze even tijd nodig voor nuances.

Ga niet pleasen om het rotgevoel weg te krijgen, want zo zeg je nee tegen jezelf. Als jij onverwachts even niet in de pas loopt met iemand, dan is dat maar zo. Accepteer het en blijf bij jezelf.

4. Doe iets lichamelijks

Dans, spring, teken, schrijf, schreeuw, ren, seks, yoga, mediteer, ga de natuur in. Echt, het helpt enorm om je koppie even rustig te krijgen als je je houterige lichaam in beweging brengt. Ga bijvoorbeeld een paar uur wandelen met harde muziek op. Je krijgt vanzelf wel inzichten als je wandelt, de natuur kan namelijk enorm spiegelend werken.

Of spring even als een malloot op jaren ’90 muziek (hihi), haal weg die energie. En douchen helpt ook goed. Je spoelt letterlijk oude energie weg en je maakt zo plaats voor nieuwe energie.

5. Stap uit die negatieve spiraal

HSP’ers zijn (lichtelijk) neurotisch en kunnen daarom veel piekeren en blijven hangen in gedachten. HSP’ers kunnen gerust malen over een opmerking die Marlies vijf jaar geleden maakte. Perfectionistisch: ja. Controledrang: ja. Slim: nee. Dus: kap ermee!

Als je aan het piekeren bent, krijg je een tunnelvisie. Alles is dan een stuk zwarter, en nuanceren kan je brein op dat moment niet. Je probleem wordt zo alleen maar groter.

Blijf je maar malen? Zeg dan tegen jezelf: ik blijf hangen. Zie je situatie als een vastlopende plaat op een platenspeler. Zeg het hardop. Doordat je hardop spreekt komt het zo beter binnen. ‘Je naam, je blijft hangen.’ Crazy, maar werkt wel.

6. Zet het in de koelkast

Ja, dit doe ik echt vaak. Bijvoorbeeld als ik in bed lig. Blijf ik malen en piekeren? Dan visualiseer ik de gedachte. Gaat het bijvoorbeeld over een persoon? Dan zie ik die persoon voor me en zet ik die in de koelkast (cru eigenlijk). Pak ik ‘m de dag erna weer uit, zeg ik dan tegen mezelf. De dag erna ben ik het vaak weer vergeten. Dit werkt ook met wolkjes die je boven je hoofd zet, zie tip 1.

7. Neem tijd voor jezelf

Me time is erg belangrijk als je hooggevoelig bent. Bij iedere tegenslag, is het belangrijk om kalm te blijven en niet te reageren vanuit je emotie. Pak dus bij tegenslag even een moment voor jezelf. Dit kan een paar minuten zijn of meerdere dagen.

Als je blijft piekeren waarom deze situatie jou nou weer moet overkomen, krijg je een vernauwde blik op de situatie en is alles extra negatief en zo maak je jezelf klein. Zo ga je zweven en dit werkt echt totaal averechts. Dus zorg dat je geaard blijft, door te wandelen bijvoorbeeld of te yoga’en of even goed te ademen. Me time helpt goed om weer een open vizier te krijgen.

8. Accepteer het

Huil de hele zee bij elkaar. Voel je even behoorlijk klote als het moet. En ga niet vechten tegen je gevoel of wat dan ook. Die strijd is eindeloos. Je vecht zo alleen maar tegen jezelf en je wint er niets mee. Top.

Bedenk dat op het moment dat je het niet wil voelen, de emotie al gevoeld hebt. Zeg tegen jezelf: ik heb het al gevoeld. Zo ligt het al weer meer achter je. Visualiseer alsof je op je levenspad staat en dat de situatie achter op je pad ligt. Kijk weer naar voren en loop op jouw tempo door. Of blijven liggen zolang jij wil. Mag allemaal. Dat vind ik vaak sterker dan maar door te gaan en je emoties te negeren. Maar voel je niet rotter dan nodig is, soms moet je gewoon dingen accepteren. Fuck it.

Geef dingen tijd. Alles is een proces. Je kan niet bij stap acht komen als je de eerste stapjes niet bewust bewandelt. Dus zet jezelf even in een minder snellere versnelling en accepteer je plek. Je. komt. er. heus.

9. Leer ervan

Tot slot: alles is een leerles. Leer dus van je situatie, maar laat de emoties in het verleden. Je voelt je kut, je hebt pijn en je hebt er even helemaal geen zin in: dit mag. Wees dankbaar dat je iets kan voelen, dat overtuigt namelijk van leven. Je bent in ieder geval niet stoïcijns en je lichaam werkt naar behoren ;).

Bedenk ook dat alles wat je meemaakt nodig is om te groeien. Je bent nu wie je bent, omdat je was wie je was. Die vervelende situaties van vroeger waar je van leerde, waardoor je nu zo wijs bent en bij jezelf kunt blijven? Deze tegenslag van nu zorgt ervoor dat jij weer groeit, net als toen.

Het leven is een oneindige treinrit en heeft volgens mij geen eindstation. Dat klinkt misschien wat treurig, maar is het niet. Alles gaat gewoon door, en later zul je inzien waarom bepaalde lessen nodig waren voor je. En onthoud: it’s either a blessing or a lesson.

 

 

 

 

 

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

5 Comments

 1. Sanne says:

  Wauw wat een mooi artikel. Deze ga ik opslaan, hier heb ik zeker wat aan!

  1. Suze says:

   Thankyoe :)! Fijn dat je het mooi vindt, lief!

 2. Emile says:

  Als er één artikel is waar ik veel aan heb is dit het wel , heel veel herkenning , ik weet sinds kort over mijn hsp -zijn . Alles valt op zijn plek , Bedankt !!

  1. Heel erg graag gedaan Emile :)))!

  2. Je kan me ook altijd mailen he, als je meer erover wil hebben :)! Omdat je zegt net je hoogsensitiviteit te hebben ontdekt. Ik bied graag een luisterend oor, en wissel graag ervaringen uit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.