yin energie
Mind Spiritueel

Hoe versterk je jouw yin-energie?

‘Yin draagt vrouwelijke aspecten en yang mannelijke, samen vormen ze de weg van universele levenskracht voor ieder persoon.’

Als mensen bij mij aankloppen voor een coachtraject, willen ze uiteraard graag dingen veranderen in hun leven. Echter willen ze vaak een andere situatie creëren door dezelfde tools in te zetten die ze al jaren gebruiken. Dit valt mij erg op bij coachees die heel erg in hun zogenaamde mannelijke energie zitten. Ze zijn strebers, perfectionisten en houden van het gevoel van controle en houvast. Hun werk gaat vaak goed, maar ze willen meer stabiliteit in hun emoties en/of beter bij hun gevoel komen. Ze willen dan graag doelen maken daarvoor. Ik laat ze dan zien dat ze op dezelfde manier een andere situatie willen creëren (ze willen met hun hoofd naar hun hart, maar je kan alleen in je hart met je hart), en dat dat niet werkt. Ik wijs ze dan op yin en yang energie, die samen de kringloop van het leven vormen. 

Veel mensen in de westerse wereld creëren in deze gehaaste maatschappij te veel vanuit één van deze energieën, en dan met name vanuit hun yang. Het is daarom fijn om bewust te zijn van mannelijke en vrouwelijke energie, zodat je een balans kunt creëren tussen beiden.

In dit artikel leg ik uit wat yin en yang precies inhoudt én geef ik tips hoe je meer met jouw yin energie kan gaan werken en wanneer dat precies nodig is.

Yin en Yang

Als je geboren bent als vrouw is yin jouw startpunt. Deze energie is dan meer in jou aanwezig en dit is de kern waar alles samenkomt. En als je een man bent is je start energie yang. Yin is dus basis voor de vrouw, yang voor de man. Automatisch zal je dus meer vanuit yin leven als vrouw en vanuit yang als man.

Yin staat voor: zachtheid, ontspanning, emoties, schaduw, donkere plekken, flexibiliteit, koud, zwart, ontvankelijkheid, diep, somber, innerlijke beleving/wereld en intuïtie.

Yang staat voor: licht, agressie, inspanning, resultaat, ratio, volheid, gedrevenheid, warmte, zon.

Ying en yang vormen altijd een geheel. Dus eigenlijk is het yinyang in plaats van yin en yang. Er is geen licht zonder donker, geen goed zonder kwaad, en geen yin zonder yang en geen yang zonder yin. De voortdurende uitwisseling tussen deze twee geeft leven aan álles. Niets is alles en volledig, het is altijd yin of yang en samen vormen ze de perfecte balans.

Deze kringloop van het leven zit dus ook in ons, daarom maakt het eigenlijk niet wat er vrouwelijk of mannelijk is. We bestaan namelijk allemaal uit yin en yang energie en hebben dus beiden nodig om mens te zijn. Yin is namelijk niet vrouwelijk, maar vrouwelijk ten opzichte van het mannelijke yang. Het gaat om de tegenstelling. Yin draagt vrouwelijke aspecten en yang mannelijke en samen vormen ze de weg van universele levenskracht voor ieder persoon.

Als je van het licht (yang) naar je donkere plekken wil om emoties te voelen, dan zul je dus meer yin moeten toepassen. Wil je juist van het donkere (yin) naar het licht (yang), dan zul je meer yang activiteiten moeten invoegen.

Het beste is om een evenwicht te vinden tussen deze twee altijd veranderlijke krachten, die ons leven tot in de kleinste details bepalen. Want te veel van de één, kan zorgen voor een onstabiel leven en een groot risico vormen voor je gezondheid. Teveel yin maakt namelijk ziek, verdrietig, depressief, moe, angstig en passief. Teveel yang gaat weer gepaard met een hoge bloeddruk, agressie, woede, cynisme frustratie en boosheid.

Prestatiemaatschappij

In het Westen van de wereld leven we in een yang-georiënteerde wereld, waarin activiteit, bezig zijn, deadlines halen en presteren erg belangrijk zijn. Rust, kalmte, geduld, zachtheid, vrouwelijkheid, intuïtie zijn een ondergeschoven kindje. En dat is eigenlijk heel onlogisch want yin en yang is in alles aanwezig. Echter kan de yang-energie kan alleen in balans worden gebracht door de yin-energie te versterken en vice versa. Het is de kringloop van het leven en als je hier van bewust wordt, krijg je meer balans en evenwicht in je leven. En zo’n gebruiksaanwijzing is zeker handig in deze prestatiemaatschappij, waarbij mensen nog net niet bij bosjes neervallen. Vóóral mensen met veel depressies en/of angst (yin) of juist burn-outs en teveel onrust (yang) doen er erg goed aan om zich af te vragen vanuit welke energie zij het meeste leven.

Yang

In dit artikel gaat het dus specifiek over hoe je yin energie aanvult, als je teveel in je yang energie zit. Alleen hoe weet je nou of je te veel vanuit je yang werkt?

Ben jij een controlefreak, houd je van overzicht, span je je veel in maar is ontspannen lastig voor je, focus je je op ratio, analyses, cijfers en minder of niet op je emoties en dingen waar geen resultaat te vinden is? Heb je een individualistische instelling? Dan zit jij hoogstwaarschijnlijk (teveel) in je mannelijke energie yang.

Wil jij meer voelen, beter bij je intuïtie kunnen, betere keuzes maken, ruimte voor ontspanning maken zonder direct resultaat te zien, meer verbondenheid met jezelf hebben en de mensen om je heen? Wil je je minder richten op resultaat en de toekomst maar meer op het ‘nu’ en wat je echt wil in plaats van wat je goed kan? Dan is het verstandig om te beseffen dat je om een soort houvast en controledrang te verkrijgen, je wellicht je hele leven je mannelijke energie hebt gebruikt en het tijd wordt om meer yin-energie aan te vullen.

Hoe?

Ik schreef al eerder dat Nederlandse kranten berichtten dat we meer moeten lummelen. Dat we in de Westerse wereld een een balans mogen vinden tussen ontspanning en inspanning, want mensen ondervinden meer onrust, angstgevoelens, depressies en burn-outs dan óóít tevoren.

Maar hoe vinden we die unieke balans tussen ontspanning en inspanning?? Ja, als je jaren lang hebt ‘ontspannen’ met sport, werk, koffie, gamen en andere activiteiten waar direct resultaat en een dopamine gevoel aan gekoppeld zijn, gaat dit een héle nieuwe weg voor je zijn.

Allereerst is het belangrijk te beseffen dat ontspanning (je yin opzoeken) nodig is om in te spannen (yang). Je hebt er dus echt baat bij om yin-activiteiten te gaan inplannen, die niet per se meteen resultaat opleveren. Je zal dan zelfs beter presteren en gerichter te werken kunnen gaan, omdat je vertrekpunt dan echt vanuit een volledige invulling zal zijn in plaats van een leegte. Als je lang geen yin-energie toepast, zit je echt op je accu te leven en zal je uiteindelijk volledig uitblussen. Dus het is geen gunst aan jezelf, maar een noodzaak dat je de balans gaat terugvinden tussen beide energieën.

Wat juiste yin-activiteiten zijn, is voor iedereen natuurlijk anders. Doe waar jij je goed bij voelt. Dit zijn in ieder geval goede voorbeelden van yin-activiteiten.

 • Wandelen.
 • Unpluggen.
 • (Rustige) Muziek luisteren.
 • Mediteren.
 • Tekenen (niet meteen een mooi resultaat willen, lekker tekenen vanuit vanuit je gevoel :)).
 • Schoffelen (dit is een grapje maar kan natuurlijk wel. Doe je ding ;)).
 • (Yin) Yoga.
 • Tuinieren.
 • Lezen (en geen wetenschappelijke artikelen die je iets leren, maar wellicht een lekker ‘wegleesboek’.
 • Voor je uit staren.
 • Iets observeren zonder er een oordeel aan te geven. Echt te kijken. Wat zie je? Wat voel je erbij?
 • Reflecteren zonder oordeel. Hoe gaat het eigenlijk met je? Wat voel je? Hoe is het met je?
 • Schrijven. Gedichtjes, rijmpjes, dagboek bijhouden, wat frutsels, mooie verhalen. Wat bij jou past.

Wat doe ik?

Wat ik hier op Bali aan yin-activiteiten doe is het volgende (al heeft Bali van zichzelf al enorm veel yin-energie).

 • Unpluggen (ok veel minder dan wellicht nodig is, maar af en toe mag Bae (mijn tel) uit ;).
 • Rustdagje inplannen. Ook innerlijk weten dat ik oplaad voor nieuwe energie, in plaats van denken aan werk en wat ik nog moet doen (na twee maanden hier te zijn lukte dat pas). Geen werk, just me (of met vriend(in) en muziek/strand/eten/genieten.
 • Soms een mega chill en fijn resort voor mijzelf geboekt, wat meer luxe maar had het dan echt nodig. Zwembad, eten, bad, lezen etcetera en af en toe werken. Heerlijk. Zo zat ik gratis een paar dagen in dit resort voor een artikel. Dit resort is niet voor iedereen betaalbaar, maar dit was dus een ruildienst :). Wauw wat was dat nodig en wat was ik opgeladen! Als je naar Nusa Penida gaat op Bali (doen!) en je rust, een schone kamer, een heerlijk bed en topeten wil: ga hier absoluut heen.
 • Veel de natuur in. Ik wandel veel en bezoek bijna iedere dag het strand.
 • Muziek…heel veel muziek luisteren!
 • Vlogs kijken (Sofie Rozendaal, Monica Geuze (jup love haar), Boncolor, De Huismuts. Maakt me rustig. Ik kijk ook inspannende vlogs met thema’s erin waar ik iets van leer, maar dat is geen yin energie.
 • (Yin)Yoga. I love yin yoga!
 • Meditatie.
 • Bewust lekker eten. Dan eet ik echt met aandacht, zonder telefoon of andere mensen.
 • Koken. Ik houd van koken en kook dan echt uitgebreid met alles erop en eraan. En dan lekker bewust opeten. HMMM!
 • Massages nemen (ik ben de tel kwijt). Hierbij kan ik ZO goed ontspannen. Neem jij wel eens een massage?

Conclusie: leer dus ontspannen en vanuit dáár te creëren. Hoe meer je in je yin zit, hoe beter je je yang kan gebruiken, zonder dat daarbij je energie opraakt. Door jouw yin-energie aan te vullen, zul je ontspannen en kan je zodoende weer inspannen. Hup er is werk aan de winkel! O nee ;). Succes en ontspan ze ;).

Wat denk jij, zit jij meer in je yin energie of je yang? Of heb je een goede balans tussen beiden? laat het weten hieronder in de comments. Dit wordt erg gewaardeerd en je krijgt altijd een berichtje terug! X

In het volgende artikel zal ik vertellen hoe je meer yang-energie toevoegt in je leven en wanneer dat nodig is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

6 Comments

 1. Dankje hier heb ik wat aan💛

 2. Jörg says:

  Ik zat heel lang vooral in mij yang energie. De laatste tijd zoek ik vooral mijn yin energie op door te voelen, rust te nemen, yin yoga te doen etc. Daardoor voel ik me veel completer en fijner. Dat artikel had ik nodig om het even op een rijtje te krijgen. Dank daarvoor.

  1. Suze says:

   fijn dat je daar bewust van bent! Dan lukt het ook steeds beter. Heel chill he? Balans blijft zo belangrijk, voor mij vaak ook een hele uitdaging! 🙂 XXXX

  2. Suze says:

   Fijn jorg, hoop dat je snel meer evenwicht hebt :)))!!

 3. Nienke says:

  Dank Suze voor je inspiratie, dit helpt in deze tijd, waar je onbewust altijd ‘aan’ moet staan met werk, omdat we thuis werken en ik daarna vaak erg moe ben van de scherm tijd!
  Je tips zijn waardevol om bewust in mijn Yin te stappen.
  Ik ga ze oefenen.

  1. Suze says:

   Dankje en graag gedaan!

Leave a Reply

You have to agree to the comment policy.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.