Blog spiritualiteit hsp en meer
Collectief HSP Mind Persoonlijk

‘Hoe stop ik malen en piekeren?’

Laatst kreeg ik van een lezeres de volgende vraag: Hoe stop ik toch met dat piekeren en die eindeloze stem in mijn hoofd? Ik vind het een goede vraag en wil graag delen welke tools ik gebruik om met gepieker om te gaan. Direct stoppen lukt niet altijd (soms wel), maar je kan deze stem zeker verkleinen of de duur ervan verkorten. Hoop dat je er iets aan hebt!

1 Maak onderscheid tussen voelen en actie

Als je het idee hebt het idee van je paard gegooid te zijn, is zo snel mogelijk op dat paard klimmen het eerste dat waarschijnlijk in je opkomt. Dit terwijl je cap misschien achterstevoren op je hoofd zit, het paard of jij kreupel loopt, en het zadel ondersteboven hangt.

Als de situatie met jou en je paard dus even niet best is, is alles aftuigen van je paard, hem/zij even op de heide zetten en zelf ook even in de zon gaan liggen, soms het beste wat je kan doen. Misschien beetje een kinderlijk metafoor, maar ik houd van beelden. Dan snap je goed wat ik bedoel (hoop ik).

Om het wat praktischer te duiden: als we alleen maar in de actie stand gaan, kan er een moment komen dat je vuur te veel (op)brandt. Als er dan onverwachtse dingen gebeuren kan dit overweldigend zijn, enorm veel stress geven en leiden tot overmatig piekeren. Dan is het belangrijk om wat stappen terug te doen, en emoties die omhoog komen te voelen. Vaak willen we zo snel mogelijk van vervelende (oude) gevoelens af, en gaan we in actie om niet te voelen. Op zich niks mis mee, want niet iedere emotie hoeft eindeloos gevoeld te worden, maar dit kan je niet non-stop blijven doen. En sommige emoties die onder de stress liggen vergen vaak wat ruimte en tijd.

Kortom: de boog kan niet altijd gespannen blijven. Pieker of maal je dus over een stresssituatie, neem dan afstand, en ga in de kalme yinstand, in plaats van de vurige yangstand. Voel je emoties, want zo maak je ze kleiner. En besef dat de kern toch overblijft. Simpel toch? Het vergt wat discipline, want het zit niet echt in onze natuur om juist even niks te doen in situatie waarin je wil doorpakken, maar voelen hoeft niet eindeloos te duren. Soms is een paar uur of een dagje al genoeg. Ik beloof je: je kan snel weer doorwandelen op je paard :).

2 Identificeer je stem

Die stem, ja die kennen we allemaal. Die krijsende Wilma die hetzelfde richeltje eindeloos herhaalt: hóé krijg je haar weg?

Niet. Wilma is jouw ego, en Wilma heeft het beste met je voort. Ze wil je beschermen, en zolang jij niet 1,2,3 een oplossing hebt, zal ze met haar sigaret in haar hand en krulspelden in, herhalen wat je fout doet. Waarom? Omdat ze denkt dat je haar niet hoort.

Wilma heeft een groot hart, maar niet geleerd om goed en aardig te communiceren. Waarom zou ze ook. Recht voor d’r raap en lekker in een vlug tempo, want hoe sneller een oplossing hoe sneller jij je beter voelt! Hoe jij je er bij voelt voordat er überhaupt een oplossing is, dat zal haar een worst wezen. Dachten ze tijdens de oorloog ook niet an.

Wilma zet jou in een hamstermolen zodat je in beweging blijft tot je een oplossing hebt gevonden. Het gevolg? Je bent doodmoe, en hebt nog geen oplossing want je zit in dat in dat verdomde hamstermolentje.

Dus stap meteen uit die molen, bekijk het verhaal, haal de kern eruit en bedenk dan: ok, dit is de uitkomst van dit verhaal, en hoe vaak ik het rondje afga, de uitkomst blijft hetzelfde. Snap de boodschap en loop door. Wilma zat achterblijven in de deuropening, tot ze je de volgende keer weer elders aanhoudt ;).

Stuur haar keer een bloemetje, vindt ze leuk.

3 Zorg voor structuur/ritme

Ik ben iemand die lekker van veel ‘vrijheid houdt’ en daardoor wel bepaal wat ik per dag doe. Ik heb een brutale kant, en heb geen structuur nodig.

Dacht ik. Want dat werkt dus niet als je gevoelig bent. Ben jij ook zo iemand die denkt geen structuur en ritme nodig te hebben? Omdat je zelf wel bepaalt wat je doet? Think again.

Je hoeft écht niet een heel schema te maken van dag tot dag, van hoe laat je opstaat tot ‘s avonds in detail, maar je kan er wel een mooie middenweg in vinden.

Structuur (ongeveer)

 • Een grof maandoverzicht, waarin ik alles neerzet wat ik wil doen qua werk en privé.
 • Drie belangrijke dingen per dag inplannen uit dat maandoverzicht.
 • Twee of drie privé dingen inplannen (kan van alles zijn).
 • Email-uren inplannen.
 • Instagram-ap overdag van telefoon gooien (en soms download ik het na een uur weer).

Ritme (ongeveer)

 • Iedere dag om acht uur opstaan.
 • Meteen hond uitlaten.
 • Daarna meditatie (half uurtje).
 • Drie keer per week yoga (dagen heb ik (nog) niet vaststaan, want dan voel ik me weer benauwd).
 • 1 keer per week sport (kan van alles zijn).

Structuur en ritme zorgt voor minder gepieker en gemaal, omdat je door routine minder hoeft na te denken en die energie, focus en aandacht overhoudt voor belangrijke dingen. Het zorgt er dus voor dat je het relevante van het niet-relevante scheidt, en dat kunnen we allemaal wel gebruiken heb ik zo het idee 😉 (vooral ondernemers omdat zij hun eigen structuur en ritme bepalen). Hihi.

Ik hecht ook veel waarde aan spontaniteit, flexibiliteit en anticipatie, dus ik timmer niet alles vol met structuur 8-).

4 Schrijf het van je af

Als iets je echt goed in de greep houdt: schrijf het van je af. Dit kan in klad en hoeft echt niet in perfect Nederlands. Desnoods kras of teken je er wat bij, het moet eruit.

Heb je een vervelende situatie waarbij je geen overzicht meer hebt? Schrijf dan alle feiten en gevoelens naast elkaar op. Kijk eens wat er op papier staat. Komen de emoties en feiten in overeen? Of komen er onderliggende oude emoties omhoog, die je projecteert op het nu?

5 Wil niet alles in een keer

Deze tip is zoooooo belangrijk (voor mijzelf haha). Veel (praktische) angstgevoelens komen voort uit dat we denken alles in één keer te moeten doen (en het gevoel dat niet te kunnen > niet goed genoeg te zijn).

Als je veel voor elkaar wil krijgen, begin dan gewoon bij het begin. Denk niet dat je achteraan loopt, want dit is niet zo! Begin gewoon opnieuw, neem je tijd en tijdens al je activiteiten neem je genoeg ontspanning (weer yin en yang). It’s just a ride and it can also be fun! (ja ik vind dit ook lastig vaak, want ik kan ook alles bloedserieus nemen. Blijven herinneren is the key). En haal je perfectionisme weg, want zo ben je sneller én chiller. Goed is goed!

Lijstjes maken kan hierbij helpen. Dit kan voor werk en ook voor privé dingen. Ik gebruik hier zelf de app Wunderlist voor.

Ontspan, het is een proces en geen wedstrijd!

6 Word fysiek

Beweging is zeker belangrijk. Want hoe meer jij in je hoofd zit, hoe meer je zal piekeren. In je lichaam dalen (kan onveilig voelen) is echt heel belangrijk als je veel piekert. Als je helemaal geen zin hebt om te sporten, maak het dan eens wat kleiner en gemakkelijker voor jezelf.

Hier wat tips in deze tip:

 • Maak blokjes om. Een rondje in het park met je favoriete muziek op, een lekkere boswandeling: wie kikkert er niet van op? Probeer het gewoon, en als je het niks vindt ben je zo weer thuis.
 • Yoga (thuis). Als je niet naar een yoga school wil om wat voor reden dan ook: yoga thuis! Ik heb mijzelf behoorlijk wat yoga thuis aangeleerd. Ik vond klasjes helemaal niet boeiend en lette meer op de anderen dan mijzelf dus leerde ik mijzelf alle tools. En ik ben er nu best goed in :). In dit artikel som ik mijn favo yoga op voor thuis. Geloof me: als je eenmaal yoga’t wil je niks anders meer. Want alle stress die je krijgt door het malen en gepieker moet ook weer als een spons worden uitgeknepen. Je kan echt niet met zo’n gestresst lichaam een chill leven hebben, dus doe wat yoga thuis en je voelt je veel beter!
 • Mediteer. Ook mediteren is in je lichaam treden. Je leert te gronden, te voelen waar je wat voelt en komt uit je hoofd. In dit artikel som ik de fijnste meditatiefilmpjes op, doe je gewoon thuis via joetoeb.

7 Pak trauma aan

Tot slot: kan jij nou echt nooit ontspannen (been there) en kan je echt niet uit die rollercoaster stappen? Dan heb je waarschijnlijk wat trauma’s waardoor je het verleden eindeloos blijft herhalen (en dit niet door hebt). Daarvoor kan je al mijn artikelen lezen over trauma. Typ daarvoor trauma in de zoekbalk op mijn website! Je kan me ook altijd berichten als je wil dat iemand met je meekijkt op dit gebied.

Dit waren ze! Vond jij het lijstje nou te kort, laat het me vooral weten ;).
Zonder gein: als je tips hebt zet ze a.u.b. hieronder want we raken nooit uitgeleerd, en ik vind advies krijgen OOK heel fijn!!!

Groetkes

Ook interessant voor jou:

Hoe pak je trauma’s aan?
Hier komt onrust vandaan
Jan Geurtz: wij zijn verslaafd aan liefde
Zo blijf je bij jezelf

 

 

 

 

 

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.