HSP modegril en trend
Betoog HSP Opinie

HSP: een modegril?

Dezer dagen berichten verschillende kranten over het nieuwe hippe fenomeen HSP. De vraag komt op of HSP wel bestaat, of het niet een trend zou zijn. Spoiler: het begrip is al in 1996 geïntroduceerd, het is bewezen met hersenscans daHSP wel degelijk bestaat (en ergens op slaat) én iedere nieuwe golfbeweging wordt opgepikt als modegril. 

Het Parool en de NRC stellen anno nu de vraag of HSP dé nieuwe modegril zou zijn. Hoogsensitieve mensen schieten namelijk als paddestoelen uit de grond. Dat is ook niet gek in de tijd waarin gevoel, intuïtie en zelfbewustzijn steeds meer centraal komen te staan. Dit als tegenbeweging op een vorig tijdperk waarin mensen veelal hun aandacht richtten op ratio, informatie, analyses en rendementsdenken, waar de huidige prestatiemaatschappij een mooi gevolg van is.

Steeds meer mensen bezwijken onder de hedendaagse mentale druk van deze prestatiemaatschappij. Wanneer iets niet lukt, wordt het al gauw als persoonlijk falen gezien. De ene burn-out na de ander wordt geconstateerd en de Prozac is niet aan te slepen. Mede door deze druk worden de gevoelige sprietjes steeds meer zichtbaar. Deze vallen namelijk al gauw bij bosjes om. Hoogsensitiviteit wordt zo steeds meer (h)erkent en dit is daarom mijns inziens eigenlijk een logische ontwikkeling. De vraag of HSP een trend is, ís ook een logische reactie. Bij een nieuwe situatie die veel aandacht krijgt zijn we als volk namelijk al gauw huiverig, en nieuwe situaties zoals deze worden dan al gauw bestempeld als modegril. Echter, lijken nuances in deze situatie ver te zoeken. 

Persoonlijkheidsprobleem 

In het NRC-artikel bestempelt Psycholoog Bram Bakker het verschijnsel hoogsensitiviteit als  ‘echt behóórlijke flauwekul’. Daar is hoofddocent klinische psychologe Liesbeth Eurelings-Bontekoe het behoorlijk mee eens, zegt zij in hetzelfde artikel. Volgens haar zijn er vanuit een klinisch perspectief andere woorden voor de kenmerkende eigenschappen van HSP. Introversie bijvoorbeeld, neuroticisme of instabiliteit. Maar ja, dat klinkt natuurlijk lang niet zo mooi als hoogsensitiviteit, vindt Eurelings-Bontekoe. Wanneer je extreem hoog scoort op bepaalde karakterkenmerken moet je je volgens haar niet gaan verschuilen achter de term hoogsensitiviteit. Want dan zou er sprake zijn van serieuze persoonlijkheidsproblemen en ‘daarmee ontneem je jezelf de kans om aan daaraan te werken’.

Maar mevrouw Eurelings – Bontekoe, het is precíes andersom. Onderzoek toont aan dat HSP bestaat en er an sich geen stoornis in de hersens aanwezig is, dus verschuilen achter een persoonlijkheidsprobleem is niet altijd aan de orde. In de praktijk gaan een stoornis en HSP wel samen, maar het zijn dus twee opzichzelfstaande zaken. Volgens klinisch psycholoog Elke van Hoof is het daarom ook zéér van belang om hoogsensitiviteit (h)erkennen omdat veel HSP’ers een verkeerde diagnose krijgen, met alle gevolgen van dien. Zij specialiseert zich dan ook al jaren in het begrip en bewees met hersenscans dat HSP bestaat. Dus Bontekoe, je ontneemt jezelf júíst de kans om aan jezelf te werken, als je een onontdekte HSP’er bent.

Diagnoses

Als HSP namelijk niet goed wordt herkend bij een persoon, dan gaat dat volgens Van Hoof vaak samen met frustratie, afwijzing, depressies, burn-out, angstproblemen, drang naar erkenning en zichzelf niet kunnen plaatsen in een referentiekader. Dit alles gaat vaak gepaard met een enorme kwetsbaarheid. Volgens haar is het dan ook uitermate gevaarlijk om iemand met HSP verkeerd te diagnosticeren, bijvoorbeeld als AD(H)D’er, omdat diegene er een totaal ander aanpak voor nodig heeft. Zo krijg je met de diagnose AD(H)D al gauw een medicijn voorgeschreven en als je HSP bent is een medicijn niet van toepassing gezien het een karaktereigenschap is. Je neemt ook geen medicijn om extraverter te worden, als je introvert bent.

Ik spreek hier uit ervaring, omdat ik ooit door de medische molen ben gehaald door drie mensen zoals meneer Bakker. Toen is er ADHD geconstateerd.  Psychische behandelmethoden, gesprekken en medicatie zouden mij moeten helpen, echter liet deze behandeling mijn ziel in het afvoerputje glijden. Deze verdoving bracht mij meer depersonalisatie dan ooit. Dit komt omdat ik hoogsensitief ben, en geen ADHD heb. Ik behoef dus een andere weg dan de behandeling die ik toegewezen kreeg. 

Een hoogsensitief persoon – met klachten -, krijgt dus een heel andere behandeling/begeleiding dan bijvoorbeeld iemand met een ADHD diagnose. Hoogsensitiviteit behoeft in essentie geen behandeling, alleen als de persoon last ondervindt van zijn eigenschap, dan is begeleiding vaak gewenst. Diegene leert dan zijn karaktereigenschap als kracht in te zetten. Dus als je jezelf hoogsensitief noemt, ontneem je jezelf níet automatisch de kans om aan je ‘probleem’ te werken, je leert juist met je eigenschap te werken. Als je hoogsensitief bent, sta je namelijk aan het begin van een nieuw pad en moet je daarmee leren omgaan, om van een last een kracht weten te maken. Doe je dit niet, dan wórdt het wel een persoonlijkheidsprobleem, waar Eurelings-Bontekoe zo bang voor is. 

Duwtje in de rug 

Wetende dat je hoogsensitief bent, kan dus een duwtje in de rug geven. Niet om in een slachtofferrol te kruipen, of om meer privileges te eisen (die heb je er ongetwijfeld tussen zitten, maar ook bij niet-HSP’ers), maar juist om zichzelf in een referentiekader te kunnen plaatsen. Dit kan aansporen om de persoonlijke situatie in een perspectief te plaatsen en vanuit daar verder te werken. Veel mensen zijn daar hedendaags naar op zoek, vandaar de toegenomen hoeveelheid informatie én de toegenomen hoeveelheid HSP’ers. Simpelweg door de hoeveel informatie die tegenwoordig aanwezig is, kunnen mensen zich namelijk gemakkelijker herkennen als een hoogsensitief persoon. 

Sinds ik mij in HSP ben gaan verdiepen kan ik de kracht in mijzelf zien en van daaruit leven. Nu ik weet dat ik hoogsensitief ben, begrijp ik mijzelf pas écht en ik merk dat de wereld met mij meebeweegt. Doordat ik de spelregels van HSP’ers heb ontdekt – en daarmee mijn eigen gebruiksaanwijzing begon door te krijgen – , sta ik nu op de plek waar ik hoor te zijn. En ik voel dat dit het juiste pad is voor mij. De erkenning en waardering die ik nu krijg, krijg ik omdat ik voor mezelf ben opgestaan. En dit was zéker geen gemakkelijke weg. Op deze plek ben ik gekomen door mijn stem te laten gelden, niet door mij te verschuilen achter een HSP-label. Een HSP-label kan dus enorm in in je voordeel werken, als je je kracht eruit weet te halen.

Echter vindt Eureling-Bontekoe dat HSP-diagnoses wel zorgvuldig moeten worden gesteld, en daar is een zelftest niet het meest betrouwbare middel voor, vindt zij. Gelukkig voor haar, zijn meerdere psychologen het met haar eens. HSP wordt tegenwoordig dan ook steeds meer erkent door psychologen, die een gecertificeerde HSP training hebben gevolgd. 

Trend

Dus het antwoord op de vraag of HSP een modetrend is: NEE! Volgens mij is het pas een échte trend in Nederland om alles als modegril en trend te bestempelen, zonder dat deze mensen zich enigszins verdiepen in de kern van de boodschap. Een oordeel vellen mag natuurlijk, maar nuanceer de boel dan eerst even, in plaats van het flauwekul te noemen. Júíst als psycholoog lijkt me, om jezelf geloofwaardig te maken. 

Het begrip is geen modetrend en zeker géén flauwekul. Hoogsensitiviteit is ook niet net ontstaan, het begrip is namelijk al geïntroduceerd in 1996. Dankzij de toegenomen informatie over het begrip, is er nu een golfbeweging zichtbaar. Dat gaat in een sneltreinvaart, maar zodra dit gaat liggen is er weer een ander begrip waar de media zich over kunnen buigen. Eerst was een burn-out een zogenaamd trend,  toen de quinoa-kut, daarna veganisme en nu hoogsensitiviteit. Whats next? 

Kleur

Ik vind het heel logisch dat veel mensen hoogsensitviteit niet begrijpen. Dit begrijp je misschien alleen als je zelf deze eigenschap hebt. Daarbij vind ik het jammer dat in Nederland onbekende termen op een goudschaaltje worden gewogen. Als een begrip net even wat meer afwijkt van de norm – die ook constant in beweging is – , wordt het afgedaan als modegril of trend. 

Met de toegenomen informatie over hoogsensitiviteit is het wellicht niet meer dan lógisch dat er ook een tegengeluid is. Echter, kent dit eendimensionale denkpatroon wel zijn consequenties. Een begrip dat in korte tijd namelijk veel aanzien krijgt, wordt zo namelijk al gauw in het verdomhoekje gezet. Complexe vraagstukken als HSP, worden op die manier zwart-wit neergezet in de media. Dit gaat ten koste van de essentie van het verhaal: namelijk mensen die geholpen kunnen worden om zichzelf beter te verstaan.

Kleur aanbrengen is iets waar we naar moeten streven als maatschappij, maar zorgvuldigheid en nuance lijken slecht te combineren met de prestatiedruk en profileringsdrang van tegenwoordig. Het is aan ons als mens om dit door te krijgen, en zo de zwart-witcultuur te bestrijden. 

 

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

2 Comments

  1. Joni Jill says:

    IJzersterk artikel! 👍🏻

    1. Dankjewel!!!! Fijn om te horen :)!! Liefs Suze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.