HSP en anticonceptie
Gezondheid HSP

HSP: welk anticonceptiemiddel past bij mij?

Als HSP’er is het soms al lastig genoeg om overeind te blijven in een wereld die overweldigend kan aanvoelen. De wereld is nou eenmaal chaotisch, en zonder filters en beschermlagen is het helemaal niet gek dat je daar als hoogsensitief persoon nu en dan flink veel last van kan hebben. Niet getreurd, alle artikelen onder het kopje HSP zijn gemaakt om jou te helpen om met je hoogsensitiviteit om te gaan. Want je kan jezelf écht (leren) beschermen, zodat je meer profijt ondervindt van je prachtige eigenschap. 

Vandaag ga ik in op het thema anticonceptie. Anticonceptie ligt steeds meer onder vuur en dat is niet voor niets. Anticonceptie geeft namelijk vrijwel altijd bijwerkingen – de één wat meer dan de ander. Als HSP’er reageer je hierop intenser, omdat dit een extra externe prikkel is voor lichaam en geest. Wat is dan de beste keuze voor jou als HSP’er?

Kleine disclaimer: ik benoem niet de basis-anticonceptie zoals Mirena en de gangbare pil, wel de iets minder gangbare baby-uitstellers. En vergeet niet: anticonceptie heeft op iedereen een andere uitwerking. Dus wat voor mij werkt hoeft niet voor jou zo te zijn 8-). ‘t Is soms even zoeken, en gun jezelf dat geduld ook om echt te vinden wat bij jou past.

Bij dezen mijn suggesties waar je aan kan denken als gevoelig typje.

De minipil

Waarschijnlijk heb je ongetwijfeld wel eens de pil geslikt of dit anticonceptiemiddel als advies gekregen van je huisarts/moeder/partner/buurvrouw. Deze vorm van anticonceptie is dan ook nog steeds het meest gebruikte anticonceptiemiddel in Nederland.

De pil bevrijdde ooit de vrouw. Anno nu willen steeds minder vrouwen deze nog slikken door de bijwerkingen. Meest voorkomende klachten van de pil zijn: emotionele afvlakking, neerslachtigheid, angst en een laag/verstoord libido. Dus ik raad jou de pil aan! Nee, geintje.

Ik raad de mini-pil aan. Dit is een pil met een soort hormoon (desogestrel), in plaats van twee of meer. Het is de enige pil die er een heeft en is bekend onder het merk Cerazette.

Omdat deze pil zo licht is, werkt hij alleen maar als je deze iedere dag stipt op dezelfde tijd slikt. Daarnaast slik je ‘m door en heb je dus nooit een stopweek. Je kan wel tussendoor wat bloeden, maar volgens de bijsluiter komt dit niet vaak voor.

Mijn ervaring

Ik vond het superfijn dat ik een eindelijk een anticonceptiepil had waar ik GEEN bijwerkingen van kreeg. Ik heb namelijk zo’n ongeveer tien (!) pillen van verschillende merken geslikt in mijn leven, en kreeg daarvan ook alle bijwerkingen die je maar kan bedenken. Van een totaal andere smaak qua eten, tot aan tien kilo erbij en zelfs donshaar op mijn gezicht (verdween ook weer toen ik met pil stopte).

Omdat ik 0.0 bijwerkingen ervoer, leek de mini-pil dan ook een uitkomst. MAAR: ik werd steeds ongesteld. Hij voelde daarom voor mij niet meer veilig. En toen ik keer een enorm rare bloeding kreeg wat me sterk deed denken aan een miskraam, heb ik de mini-pil meteen in de prullenbak gekieperd.

Het blijft uitproberen, en er zijn genoeg vrouwen die deze pil fijn vinden (en geen rare bloedstopsels krijgen, las ik op internet). Maar hij is superlicht, dus pas ermee op. De pil was voor mij te licht, ondanks dat ik deze iedere dag op dezelfde tijdstip slikte.

Gebruiksaanwijzing

De mini-pil bevat één soort hormoon. Iedere dag op hetzelfde tijdstip (zolang je geen baby wil, je slikt ‘m dus eindeloos door).

Koperspiraal

De koperspiraal is een vorm van anticonceptie zonder hormonen, maar met koper. Voor HSP’ers is hormoonvrij fijn, zodat hun hormoonhuishouding niet (nog meer) wordt ontregeld.

Net als de hormoonspiraal (Mirena) zit er een apparaat in je baarmoeder. Naast dat je (uitzonderingen toegelaten) niet zwanger kunt raken omdat er iets in je baarmoeder zit, zal er door de koper ook geen bevruchting kunnen plaatsvinden. Enorm veilig, maar je wordt nog wel ongesteld (vaak wat zwaarder ook).

Mijn ervaring

Ik vond de koperspiraal eerlijk gezegd vreselijk (goed advies hè). Hij bleek veel te groot voor mijn baarmoeder, en je hebt maar één formaat. Ik kreeg nachtelijke weeën en moest bijna overgeven ervan. Voorovergebogen leunen was dan de enige mogelijkheid om mijn misselijkheid een beetje te bedaren. Na drie helse weken heb ik de koperspiraal laten verwijderen. Ik ben verder nooit misselijk (door de pillen ook niet), dus dat was wel echt een serieus opvallend iets.

Wanneer je een spiraal draagt, denkt je lichaam dat je zwanger bent, doordat er iets in je baarmoeder zit en zo voelde ik mij dan ook. Handig als je geen baby wil. Niet zo chill om zo door het leven te gaan als niet-zwanger persoon.

Door de haakjes van dit koperkrengetje kreeg ik enorme buikpijn en misselijkheid. Ik raad deze spiraal wel aan omdat ik geen last had van andere (hormonale) klachten en jouw baarmoeder ‘m misschien wel verdraagt!

Maarehm, ik ken ook mensen die ‘m heel fijn vinden. Vandaar de tip! En dat je geen hormonen hoeft te nemen is natuurlijk top. Mijn ongesteldheid werd wel iets zwaarder, maar dat vond ik niet heel hinderlijk.

Ik voelde de spiraal gewoon zitten, dat ding was gewoon echt te groot. Niet fijn dus, maar wellicht voor jou wel!

Gebruiksaanwijzing

De koperspiraal wordt door een gynaecoloog in de baarmoeder geplaatst. Je bent dan 5 – 10 jaar beschermd tegen zwangerschap.

Gynefix

GyneFix is ook een spiraal dat enkel koper bevat. Echter heeft deze niet van die haakjes (die de koper- en hormoonspiraal wel hebben). Hierdoor is dit spiraal ook voor kleinere baarmoeders geschikt.GyneFix

Het plaatsen gebeurt ook op een andere manier dan bij de basis-spiralen. De GyneFix wordt met een touwtje de baarmoeder in geduwd (daar voel je echt weinig van bij de plaatsing). De gangbare koper-en hormoonspiraal ‘zweven’ in je baarmoeder (blijven op hun plek door die haakjes).

Mijn ervaring

Deze vorm van anticonceptie vond ik de fijnste. Ik heb er twee gehad. De laatste heb ik echter verwijderd omdat ik niets meer in mijn baarmoeder wilde hebben. Ik had geen emotionele of lichamelijke bijwerkingen (voor zover ik weet), mijn menstruatie werd niet zwaarder en ik ben niet zwanger geraakt. Toch wilde ik ‘m twee jaar terug verwijderen, omdat ik voor de wortelchakra (gaaaat ze weer ;)) het geen prettig idee om er zoiets onnatuurlijks in te hebben zitten.

Gebruiksaanwijzing

GyneFix wordt door een getrainde gynaecoloog in de baarmoeder geplaatst. Iemand die dus bekend is met de GyneFix (niet iedere gynaecoloog is dat). De spiraal is vijf jaar werkzaam.

Kalendermethode

Toen ik nog in een relatie zat en écht klaar was met anticonceptie, ging ik voor heel natuurlijke manier van ‘anticonceptie’: de kalendermethode. Ik was heel regelmatig ongesteld en hield nauwkeurig mijn cyclus bij. Op de dagen dat ik het niet/het minst vruchtbaar was had ik onbeschermde seks, en de dagen dat ik vruchtbaar was en ruim een week ervoor en erna met een condoom (of geen seks).

Deze vorm van ‘anticonceptie’ is al eeuwenoud, en niet echt betrouwbaar als je geen regelmatige cyclus hebt of er niet zeer nauwkeurig mee omgaat (of gewoon ‘pech’ hebt). Daarbij kan zaad zo’n tien dagen (!) overleven. Meet de dagen dat je vruchtbaar bent dus echt heel ruim ;).

Mijn ervaring

Ik zal deze vorm van anticonceptie alleen aanraden als je in een relatie zit en een kindje eventueel welkom is.

Ik en mij ex hadden absoluut geen ruimte voor een kind, maar ik wilde écht geen anticonceptie meer. Dus ik nam het risico, en heb het het extreem veilig gedaan. Alleen week 1 en week 4 van mijn cyclus zonder condoom én iedere maand zwangerschaps-en ovulatietesten, zodat ik er al de kippen bij was als het dus ‘mis’ was gegaan. Niet echt relaxt dus. Toch mooi twee jaar anticonceptie ontlopen ;).

Het is altijd goed gegaan, maar je weet nooit of een ongesteldheid een miskraam is geweest. Soms is het verschil tussen die twee namelijk nauwelijks te merken. Ik heb dit twee jaar gedaan en ik vond het enorm fijn om even geen pil te slikken of een spiraal te dragen. Echt even mijn eigen hormoonhuishouding te hebben en niks in mijn lijf te hebben.

Gebruiksaanwijzing

Het werkt als volgt: als het goed is, heb je een cyclus van rond 25 – 35 dagen. Gemiddeld is deze 28 dagen lang. Met een ap, cycluscomputer ‘meet’ je dan of je vruchtbaar bent of in een risico zit of niet, en die dagen doe je het met een condoom.

Wat gebruik ik nu?

Die kalendermethode ga ik absoluut niet als single vrouw gebruiken. Ik wil absoluut geen kind van wie dan ooit op het moment. Daarom kies ik op het moment liever voor een condoom. En als ik nu een vaste relatie krijg, ga ik denk ik weer voor de GyneFix. Zelf vond ik stiekem de mini-pil het fijnst, maar die deed ook geen drol. Waarschijnlijk vond ik deze daarom wel zo chill haha. Volgens mij heb ik echt drie maanden lucht geslikt 8-).

Conclusie

Er zijn dus veel meer anticonceptiemiddelen dan Microgynon 30 en de Mirena-spiraal :). Lees je vooral in over de wat minder bekende anticonceptie- middelen, en kies iets dat echt bij je past is mijn advies!

HSP en anticonceptie hoeft echt geen probleem te zijn, maar goed zoeken is het wel. Zo heb ik in totaal dus ongeveer tien pillen gehad, drie spiralen (koper, mirena en GyneFix), veel stress door de kalendermethode en een soort van miskraam door de mini-pil. Ik heb zelf ondervonden dat de anticonceptie-middelen die koper bevatten niets deden aan mijn gemoedstoestand, en dat ik GyneFix het fijnst vind.

Succes met je keuze. Welke (goede/slechte) ervaringen heb jij als HSP’er met anticonceptiemiddelen? Laat het weten in de comments!

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

4 Comments

  1. Saskia says:

    Super fijn artikel Suze! Mijn natuurarts raadde mij nog de Zoely pil aan, die heb ik een tijdje gebruikt maar nu ook alles even overboord gegooid omdat heel mijn hormonen overhoop liggen! Eerst stabiliseren die hap 😉

    1. Hallo! Dank voor je bericht. Nooit van gehoord, is-tie fijn??? Lijkt mij wel wat misschien, maar ook weer niet. Die hormonen van mijzelf hoef ik ook niet verdubbeld, en dat doe je dan wel ook al is het natuurlijk hahaha. Hoe voelde jij je erbij?

  2. Tjitske Van der Maaten says:

    Ik zelf ben erg benieuwd naar je ervaringen met Mirena. Voor mijn gevoel wordt ik er echt veel bozer van dan normaal. Maar goed ben ook nog herstellende van een burn-out dus weet niet goed wat waar vanfaan komt.

  3. Thanks voor je comment Tjitske. Sorry late reactie! Ik kreeg er blaasontstekingen van en ook schimmelinfecties..verder geen bijwerkingen voor zo ver ik weet, maar hangt echt van de persoon af! Hoe gaat het nu?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.