Kracht HSP
HSP Mind Persoonlijk

HSP: 8 tips om nú in jouw kracht te staan

“Alles is een les in dit leven.”

Ik kan mij nog goed een periode uit mijn leven herinneren, waarin ik me zowel fysiek als mentaal compleet uitgeput voelde. Ik was totaal niet geaard, voelde veel angst en had paniekaanvallen. Het leven voelde als een aaneenschakeling van uitputtende gebeurtenissen, waar ik nauwelijks controle over had. In plaats van het leven aan te gaan, zonderde ik me liever af en verdronk ik vaak in mijn emoties. Ik probeerde wel stil te staan bij wat er gebeurde en hiervan te leren. Maar ik had simpelweg de kracht er niet voor om écht de confrontatie aan te gaan. Ik voelde me verscheurd, verloren en bleef liggen. Deze tijd had ik nodig om weer sterk te worden, bleek achteraf. Ik krabbelde beetje bij beetje uit deze periode, rechtte mijn rug en liep door.

Het leven blijft een proces, waarin we nooit zijn uitgeleerd. Maar ik voel me iedere dag sterker. Angst regeert mijn leven niet meer, en ik voel me in essentie compleet. En dat gun ik jou ook. Daarom geef ik je mijn gouden tips om nú in je kracht te gaan staan.

Ieder persoon heeft zijn unieke levenspad en uitdagingen. Als HSP’er kan het extra moeilijk zijn om met deze uitdagingen om te gaan. Vaak durven ze namelijk niet hun eigen normen en waarden te bepalen, omdat deze veel kunnen afwijken van de maatschappelijke regels. Maar zij moeten in hun licht blijven om écht gelukkig te zijn. In de praktijk lukt dit echter vaak niet. Ze dempen zichzelf, omdat ze anders reageren dan anderen om hen heen. Daarom leren ze zich vaak al op vroege leeftijd aan te passen, dit leidt namelijk tot minder scheve gezichten in hun omgeving. Zo knellen ze dus hun eigen gevoel af, waardoor de HSP’er in kwestie niet meer weet wat van de ander is of van hen. Tot het besef komt dat ze alleen gelukkig zijn als ze echt hun authentieke zelf zijn, kunnen er zo al jaren verstreken zijn.

Maar wees niet getreurd als HSP’er, je kan al heel veel doen in het nu. Wat zeg ik? Die stappen heb je júíst nodig om weer te ontdekken wie je bent en daar volledig naar te leven. Daarom 8 tips om als hoogsensitief persoon in jouw kracht te gaan staan.

1 Tackel oude gewoonten

Kom erachter wat jouw patronen en beperkende overtuigingen zijn. Hoe jij altijd reageert op dingen, vindt vaak zijn oorsprong in het verleden. Voel je bijvoorbeeld enorme boosheid/frustratie/woede opkomen als iemand iets doet waar jij toch zo een hekel aan hebt? Sta dan eens stil bij die emotie die opborrelt. Denk: hey, dit is een gewoonte. Ik kan mensen niet controleren, maar wel hoe ik ermee omga.

Bedenk dan dat je de kracht hebt om dingen te vergroten, maar ook zeker om ze te verkleinen. Merk je emotie op, en laat het er dan zijn. Of voel het even en laat het dan zo. En kijk in vervelende situaties, waar het lijkt of de oplossing ver te zoeken is, eens naar hoe jíj reageert hierop. Bedenk: ik ben gewend om zo te reageren, maar misschien is deze gewoonte niet per se de beste voor mij.

Beetje bij beetje leer je om niet overal iets van te vinden, je alleen controle kunt uitoefenen op hoe jij handelt, dat oude gewoontes vaak gewoon oud zijn en je met veel oefenen je hersens prima kunt herprogrammeren. 

Meditatie op de oude wond die hier de bron voor is, is ook zeker aan te raden. Want vaak reageert niet de jij van nu, maar je innerlijk kind. En deze blijft zo reageren, tot jij dit heelt.

2 Bedenk wie je wil zijn

Als het niet goed gaat in het leven, hebben we er een handje van om te denken wat er allemaal mis gaat en wat er veranderd moet worden voordat we ooit weer gelukkig gaan zijn. Voelt zwaar, nietwaar? Ik ontdek hier nauwelijks een lichtje aan de horizon. Bedenk liever wie je wil worden, in plaats van wie je niet wil zijn/of wie je nu bent.

Wie wil je zijn? Visualiseer de beste versie van jezelf, en bedenk hoe die met situaties omgaat. 

3 Haal je aandacht een paar keer per dag naar het nu

Het enige moment waar je dingen kunt veranderen, is in het nu. Het is daarom beter om altijd in het nu te leven, maar dat kunnen alleen monniken die 40 jaar oefenen geloof ik. Dus haal een paar keer per dag bewust je aandacht naar het hier en het nu. Je bewustzijn is daar altijd al, dus eigenlijk ga je gewoon daarheen. Zoek de natuur op, kijk naar de lucht en de bomen. Laat je gedachten even voor wat het is, door je oordeel los te laten. Kijk gewoon, en observeer zonder woorden. Lukt dit maar 1 minuut? Prima, de volgende keer pak je er 2 ;).

4 Sometimes you win, sometimes you learn

Zit je echt heel rot in je vel, of verkeer je je in een vervelende situatie: bedenk dan dat je veel groter bent dan dat omhulseltje wat je kunt zien. Alles is een les in het leven, dat geloof ik echt heilig.

Stel jezelf de vragen: waarom overkomt mij dit nu? Wat kan ik hier van leren? Zeker als iets je tig keer overkomt, wat is er dan in jou wat niet wakker wil worden? Is er een les uit te halen? Schrijf de gebeurtenis op, en bekijk het van een afstand. Alle mooie (helaas), maar ook minder mooie perioden in je leven gaan over. Maar moet je er wel van leren, anders slaat het als een boomerang in je gezicht ;).

5 Ademhalen

Zeker niet onbelangrijk, maar je hebt het vast al heel vaak gehoord. Dat komt omdat we onze ademhaling echt onderschatten. Paniekaanvallen komen ook door een verkeerde ademhaling. Negatieve gedachten en veel stress zorgen ervoor dat jouw ademhaling vernauwt, en je jouw lichaam op die manier minder zuurstof gunt. Zonde, want er is genoeg zuurstof voor iedereen.

Voor een meer bewuste ademhaling leg je je hand tijdens het ademhalen op je buik. Ga even op de grond liggen, of op een matje. Op de grond is de energie aardser, waardoor het natuurlijker is om goed adem te halen. Adem een paar keer goed in, houd vast en adem dan weer goed uit. Let tijdens het inademen op je buik die omhoog gaat en bij uitademing op het geluid. Dit werkt meditatief, en hierdoor kom je ook weer in het nu.

Wat ook heel goed werkt, zeker als je paniek voelt opkomen, is de yoga-ademhaling Nadi Shodhana. Hieronder zie je de uitleg.

6 Ontspan

Als HSP’er vind je het, net als ik, vaak wat lastig om te ontspannen. We staan altijd aan en niks gaat ongemerkt aan ons voorbij. Ook plannen we ons vaak suf, en worden we ook wel eens heel boos als die planning niet volgens plan gaat. Of doen we niks van die planning, omdat die veel te groot en onrealistisch is, waardoor we een enorme druk voelen. En daardoor worden we ook weer geërgerd naar onszelf toe. Echt ontspannen klinkt dat niet hè? (Ik moet zeggen dat ik dit veel beter onder de knie heb nu, door realistisch te plannen. Dus er is hoop voor je).

Herkenbaar? Houd dan eens een ontspanningsdag (klinkt zweverig hè? is het niet). Kies een dag waarop je geen verplichtingen hebt. Op die dag kan je leuke dingen doen, maar deze mag je niet van te voren bedenken. Dit kunnen kleine of grote dingen zijn. Je hoeft niet meteen naar de sauna. Een boekje lezen en fijne muziek luisteren is ook helemaal prima. Of stoïcijns voor je uit staren, het mag allemaal ;).

Dit wordt een dag waarin je de boel de boel laat, en nergens een oordeel over velt. Alles mag en alles kan. Laat alles er ook zijn (ook de minder leuke emoties, de dag hoeft niet perfect te zijn) en geniet. Dit kan ook perfect samen met iemand anders natuurlijk, zolang diegene de regels kent, dat er die dag geen regels zijn ;).

Hoe meer je leert te ontspannen, hoe sneller dit een goede gewoonte zal worden. Dus hoe eerder je ermee begint, hoe beter!

7 Geniet!

Misschien een open deur voor je, maar hoe vaak vergeten we wel niet om te genieten?

Door in het eerder benoemde nu te leven, zul je ook meer genieten omdat je bewust bezig bent. Loop met aandacht door het bos. Kijk naar een vrolijke hond of baby. Richt je aandacht naar de zon en adem de zonnestralen in. Kijk naar de vogels. Ga erop uit met vrienden. Ga dansen in je favoriete club. Eet je eten met aandacht. Wat proef ik? Wat zit er in? Geniet van iedere hap. Of luister je favoriete nummer 100 keer (schuldig).

Een positief gevoel is overal vandaan te halen en bedenk: een positief persoon is een krachtig persoon.

8 Wees dankbaar

Dankbaarheid is onmisbaar voor een gelukkig leven! Ontspan, geniet en waardeer. Wees dankbaar voor je maaltijd, dankbaar voor je huis en dankbaar dat je de mogelijkheid hebt iets van je leven te maken. Het leven is een bizarre rollercoaster. En je hebt de mogelijkheid om je nu helemaal één te voelen, en daar dankbaar voor te zijn.

Wees blij dat je emoties voelt, dat getuigt namelijk van leven. Ook negatieve emoties horen erbij. Je moet alleen weten hoe je met deze ettertjes omgaat en wat ze jou willen leren. Laat ze er zijn en bedank ze. Zonder hen heb je geen aandrang om te leren, en kom je niet op de allermooiste plekken. 

Heb je nog aanvullende tips of een andere visie? Of wil je gewoon even gedag zeggen? Laat dan een comment hieronder achter, vind ik altijd leuk!

Namasté!

S.

 

 

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.