Levenslessen HSP
HSP

Elf lessen die ik tien jaar geleden had willen weten over HSP

Vanaf mijn 21ste begon ik mijn gevoelswereld serieus te nemen én ermee te werken. Als gevolg van verliep mijn leven ineens razendsnel, en tegelijkertijd op sommige vlakken juist tergend langzaam. Deze rit kende dan ook enorme pieken en dalen, waarin ik mijzelf meer dan eens tegen kwam. Ik groeide snel, maar zat in dat proces vaak ook muurvast. Soms bevond ik mij in rustiger vaarwater, daarna ging ik de achtbaan weer in.

Tijdens het bewandelen, sjokken én rennen van deze weg, vond ik al vrij snel het HSP-puzzelstukje. Door dit puzzelstukje ben ik ik heel veel te weten gekomen over HSP en heb ik zodoende mijn eigen gebruiksaanwijzing in elkaar geflanst, door simpelweg het HSP pad te bewandelen én (externe) kennis te koppelen aan mijzelf. Door alle onderzoek en persoonlijke ervaring, kan ik nu wel met een gerust hart stellen dat ik een specialist ben op het gebied van HSP.

Ik ben niet zo van kennis voor je houden, dus reik ik jou bij dezen (wat mij betreft) elf onmisbare lessen aan over HSP. Het had mij namelijk veel pijn en leed gescheeld, als ik deze lessen eerder wist (vooral rond mijn 24 tot en met 27) -, maar tegelijkertijd geldt ook: als ik deze pijn niet had gevoeld, had ik deze donkere plekken ook niet kunnen transformeren naar het licht. En hoe kan ik mensen leiden naar het licht, als ik er zelf niet in sta? Dus misschien is de pré-les wel: je hebt pijn nodig om te transformeren. Maar misschien heb je veel punten allang op een eigen pijnlijke manier meegemaakt, en is het nu dus tijd om die pijn daadwerkelijk te transformeren ;).

Bij dezen.

• Neem niets te persoonlijk

Alles om jou heen spiegelt jou. Ja dit hoor je mij vaak zeggen, maar grote kans dat je dit ook vaak vergeet. Als je dit doorhebt (doe het please), dan wordt je leven een stuk gemakkelijk en leuker kan ik je vertellen omdat je snapt dat je zelf de regie in handen hebt (en de buitenwereld verandert als je je script aanpast).

Als iemand jou intens raakt, is dat omdat diegene een deel in jou raakt dat daardoor pijnlijk wakker wordt geschud uit een diepe winterslaap. En tja, dat knorrende-middeleeuwse-gedeelte in jou, vindt het niet zo fijn om met een dreun wakker te worden; but, don’t shoot the messenger ;).

Zwelg ook niet in medelijden/wrok/boosheid or whatsoever, maar snap dat dit over een intern deel in jou gaat waar je iets mee mag gaan doen. Take it, or leave it.

• Het leven is en/en, niet of/of

Vind je dat goed of fout? Vind je dit leuk of stom? Ben je een introvert of extravert? Ben je homoseksueel of hetero?

Ik ben ongrijpbaar als de pest (en nee, dit is geen stylo/aanhang/geloof/uit de hand gelopen visie/tegelwijsheid/overcompensatie en/of midlifecrisis). Je wordt ongrijpbaar als jij je simpelweg niet aanpast aan de meute), en ik pas in geen hokje. En daar ben ik eigenlijk best trots op.

Eigenlijk ben ik dus gewoon mijzelf (maar geloof mij; ik heb ook delen weggelaten, ben ook een regelrechte pleaser geweest, en leefde ook jaren niet mijn waarheid). Jezelf zijn lijkt in Nederland al gauw iets bijzonders, maar zie je de ironie? Mensen die zichzelf zijn, lijken ‘bijzonder’ (waaronder HSP’ers). De rest die zich teveel aanpast, anderen op een voetstuk plaatst, hun eigenwaarde laat afhangen van buurvrouw Babette, zich in allerlei bochten wringt om donkere kanten weg te stoppen, er alles aandoet om alle ballen hoog te houden en al deze ellende wegdrinkt met liters wijn in het weekend, leeft volgens de norm en is dus ‘normaal’. Juist…ik vind het eerder andersom (don’t shoot me). Daarom zeg ik altijd dat we mogen afleren en niks bijleren. Maar of af te leren, moet je eerst wel bijleren om weer af te leren. Goed..

In ieder geval: het leven is niet of/of. En om je authentieke zelf te zijn, moet je dat begrijpen. Dat je niet of of bent, maar misschien wel van alles door elkaar. En als je die kanten omarmt, daar in geworteld blijft, ben je heel en dus jezelf. Ik pas namelijk wel in ieder hokje, en tegelijkertijd in geen één (en ja dat vind ik grappig).

Zo vind ik mijzelf onder andere introvert én extravert, wijs en nuchter, speels en serieus, leuk en irritant, scherp en dromerig en nog wel veel meer, ben ik graag alleen én onder de mensen, houd ik niet van prikkels en houd ik van prikkels, ben ik alles in één en tegelijkertijd niets van dat, val ik op mannen en vrouwen, heb ik een drukke en tegelijkertijd een superrustige en chille kant (en zit ik eigenlijk vaak ‘gewoon’ in standje 5/middenweg. Het klinkt intenser dan het is).

Ontken geen delen wie je bent, leerde een gezegde mij. Een gezonde ziel is namelijk een hele ziel.

Deze quote dus. En daar ben ik het dus meer dan mee eens. Ik denk namelijk wanneer je al jouw delen (her)kent, accepteert en zelf bepaalt waar je pet naar staat (maar wel open staat voor het onbekende en meegaat met de flow), je toch een aardige controle hebt op wie je wil zijn (en het nog vanuit je hart doen ook). Dat vind ik bere-krachtig.

Stiekem denk ik dat iedereen zoveel kleuren heeft, maar dat veel mensen de meest gewenste delen meer ontwikkelen, en de andere wegstoppen (nogmaals, been there done that). Ook denk ik dat veel mensen denken in zwart-wit, terwijl je een heel kleurenpalet in je draagt! Zonde.

Herkenbaar? Het is oefenen om al je kleuren te vinden en te omhelzen, en echt te gaan staan voor wie je bent, maar het is het zo waard. We zijn hier namelijk niet om perfect te zijn, maar om te leren! En, het is zelfs leuk om met je draken en demonen te dansen, en zo slecht zijn ze niet. Heus ;).

Stop met zoeken naar antwoorden en ga door

Dit klinkt tegendraads (maar dat is het leven), want ik HOUD van antwoorden vinden. Ik bedoel met deze les: je gaat niet altijd een antwoord krijgen op het moment dat jij dat wil (NU, NU, NU). Soms wel, en soms even niet. Dan mag je lekker voelen, en het niet weten. En zeg nou zelf, antwoorden komen alsnog altijd achteraf, toch? En maakt dat niet weten het leven niet magisch?

Natúúrlijk is het leuk om antwoorden te vinden (rasechte detective hier) en je zal zéker meer vinden als je duikt, maar soms is het niet het moment of jouw tijd om achter iets te komen. Door die onzekerheid te omarmen, komt er ruimte en vrijheid in jezelf.

Soms komen antwoorden ook niet in de vorm die jij wil/verwacht, dus let goed op in deze speurtocht. En soms komen antwoorden wanneer je het totaal niet verwacht, zo als een vlindertje op je schoot.

Dus wat ik wil zeggen: als je duikt en je vindt niks, duik weer omhoog en geniet van zon aan de oppervlakte. Ga spelen in het zand, en voor je het weet zie je je antwoord in de zonsondergang en niet op de bodem van de zee (cheesy, I know). Enjoy the ride..(geen idee waarom ik telkens Engels er doorheen knal, but hey today I like it very well).

• Je bent niet je verleden

Dus tijd om die jutezak eens erbij te pakken en die kilo’s zooi eruit te halen. Wat dient jou nog en wat niet? Je bent die jutezak niet, dus wees er niet bang voor. Als je accepteert dat je verleden is geweest om te zijn waar je nu staat, kan je met een veerkracht zo die tas omkieperen. Scheelt een hoop gesjouw én dat voelt een stuk lichter kan ik je zeggen.

Moeite met het (los)laten van je verleden? Bedenk dan: je bent wie je bent, omdat je was wie je was. Ofwel zonder die domme kronkelingen, had je nu niet zo’n drijfveer en kracht om echt te worden wie je bent. Je had al je lessen nodig – en tja dat is soms lastig verkroppen -, maar jouw ziel had deze nodig voor zijn/haar ontwikkeling. Omarm dat, dan omarm je automatisch donkere plekken.

• Besef dat iedereen een eigen pad heeft

En dat jij je mag focussen op jouw pad en anderen op hun pad. Jij hoeft niet aan dode paarden te trekken, en bevestiging te halen van mensen die jouw pad niet bewandelen (bij niemand eigenlijk). Ook al heeft iemand een oordeel, bedenk dan ook: die persoon kent mijn pad niet. Ik hoef dus geen goedkeuring/begrip, want die persoon kan letterlijk niet weten waar ik vandaan kom/sta. Trek het je dus niet persoonlijk aan (zei punt 1).

• Niemand hóéft jou te begrijpen

Als je een HSP/nieuwetijdskind/lichtwerker of alles in één bent (klinkt intens, is nie), dan ben je hier om te leiden. Het voelt misschien niet zo, maar als je hoogsensitief bent ben je hier echt om de wereld anders te maken. Daarom pas je niet in de oude wereld, je bent namelijk op aarde om een nieuwe tijd te creëren (waar jij OOK allang in leeft, vandaar die tweestrijd).

Dus: focus je niet op de verkeerde tijd/trilling/mensen, neem mee wat je mee moet nemen en blijf focussen op jouw pad. Jij bent hier namelijk voor jezelf (en door simpelweg jezelf te zijn, leer je dat anderen zichzelf mogen zijn). En ja, je bent misschien het zwarte schaap, maar dat zijn eigenlijk de witte schapen.

Anyway, je bent hier NIET om je trilling aan te passen. Mensen passen zich maar aan jouw trilling aan (als ze dat willen). Gelijkgestemden, zul je op die manier vanzelf aantrekken, en zo kan je jouw zielsmissie eindelijk gaan leven (namelijk leiden/helpen in welke vorm dan ook et cetera).

Jij vertelt anderen wie je bent, en niet andersom. Onthoud dat! En laat anderen ook in hun waarde, anders is het een beetje hypocriet.

• Je kan je emoties verkleinen

Vroeger liet ik mij leiden door emoties. Sinds een jaar of twee heb ik mijn emoties heel goed onder controle (ook door uit destructieve situaties te stappen, maar dat is een ander verhaal). Ik heb echt mijn standen ontdekt, en kan mijzelf heel goed in stand 5 krijgen. Standje 1 en standje 10 dienen mij niet meer zo (soms wel, maar ik bepaal nu zelf of ik daar in ga).

Het vergt veel oefening, maar als HSP’er kan je emoties vergroten, en dus ook weer verkleinen. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.

• Ga door!

Als iets je niet dient, is het zo sterk om dat te weten en door te lopen. Soms vibe je gewoon niet met iets of iemand. Doe jezelf een plezier en loop door. Het universum heeft namelijk drie antwoorden: Ja, Ik heb iets beters voor je, Niet nu.

Simple as that (komt ie weer ;)).

• Je kan VEEL meer dan je denkt

Ik kan zoveel meer aan nu dan vroeger, omdat ik heb gezien hoe sterk ik ben in de meest nare situaties. Ik ben zo trots op wie ik ben en de missie die ik uitdraag, en ik laat die kracht mij door niemand afpakken (dit kan ook niet maar, dat terzijde).

Jij hebt die kracht ook in je, en jij bent het waard om daarmee alles te ontvangen en krijgen wat jij wil. Ga staan voor jouw waarheid, en je gedurende de weg zal verbijsterd staan wat je voor elkaar kan krijgen! Ga ervoor, want daarvoor ben je hier!

Het kan overweldigend voelen wanneer het licht daadwerkelijk steeds meer gaat schijnen. ‘Kan ik dit wel aan? Wil ik dit wel? Ben ik het wel waard?’ Deze vragen die je misschien herkent, zijn maar illusies van het oude. Alles is er al, en dit alles wacht alleen tot jij klaar bent om te ontvangen.

• ..En dat lúkt je!

Nogmaals: je bent GEBOREN om dit te doen. Dus waarom wachten? Wáárom zou je je klein houden of schuifelen als een oma? Het is aan jou of je klaar bent om echt te ontvangen, en in je zuiverste licht te gaan staan. Ga er voor! Maar doe alles in je eigen tempo (maar niet slomer dan nodig) ;).

En ja, het is eng, maar (laatste les voor nu): als het eng is, dan zit je waarschijnlijk op het goede pad. Comfortzones zijn niet eng, maar daar gebeurt ook niet zoveel.. en je wil niet vastlopen toch? Je wil vooruit toch? En je verleden laten voor wat het is…toch? En je verleden laten voor wat er is. Vind je niet dat het tijd is?

• Je hebt een (bizar) moeilijk pad gekozen om anderen te helpen

Ik weet het. Je ouders hebben geen kaas gegeten van de emotionele wereld die jij zo helder ziet. Je voelt je onbegrepen, klein maar groot tegelijk, een zwart schaap en tegelijkertijd een leider. Je schrikt misschien van elke prikkel, en vraagt je af of je niet gewoon te gevoelig bent voor deze wereld. Dan heb ik het nog niet over het onbegrip van oude vrienden die je ooit vertrouwde, mensen die wellicht misbruik maakten van je kwetsbaarheid, de depressies, angst en/of eenzaamheid.. Been there..en d o n e t h a t (met een glimlach).

Bedenk: je bent een slachtoffer als je dat ook WIL zijn. Dus: wil jij een slachtoffer zijn? Of een strijder en krijger? Bedenk dan dat vervelende situaties nodig zijn voor jouw ziel om te groeien, sterk te worden en bij jezelf te blijven. Nogmaals: alles in jouw leven is er om een reden, en je kiest zelf jouw pad. Dus leer je je lessen? Of zwelg je in zelfmedelijden?

Heb je wel eens een bloemetje van onder een zware steen zien groeien? Wellicht is je startpunt wat zwaar, maar toch pop je op en geloof me je zal meer bloeien dan ooit. Nog even doorkrabbelen. Het voelt misschien nog niet zo, maar vertrouw me maar: je hebt zelf je pad gekozen en je zal bevrijd worden, en het wordt mooier dan ooit.

Lieve HSP’er. Als je hier bent en dit leest, dan heb je dus ongetwijfeld een lastig pad uitgekozen. En naast dat blokkades mag helen, is dit omdat je jouw eigen medicijn mag proeven zodat je dat door kan geven. Hoe kan je helpen om een nieuwe tijd te creëren met anderen, als je de pijn niet (her)kent van de oude tijd? Hoe kan je transformeren naar het licht, als je het donker niet kent? Hoe kan je sterk worden, als je geen pijn hebt gevoeld? Wat denk je dat kracht (vanuit hart)is? Kracht is niets meer dan getransformeerde pijn/verdriet/ellende.

Kortom: jij kan anderen gaan helpen, omdat je je zelf (uiteindelijk) hebt leren helpen. Dus aan jou hoe snel je er doorheen gaat 🙂 Zie je je lessen en kansen? Of blijf je hangen in situaties. Het kan allemaal, en is waarschijnlijk ook allemaal nodig voor jouw zielsmissie.

Welke levenslessen had jij tien jaar geleden willen weten? Laat het weten in de comments hieronder!

 

 

 

 

 

 

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.