Gezondheid HSP

HSP: welke supplementen kan ik het beste nemen?

“Je zou zeggen dat de eeuwenoude vitamine C, die je altijd kreeg vroeger als er een snottebel aan je neus hing, niet een enorm effect heeft als je niet verkouden of ziekig bent.”

Moet ik supplementen slikken? Ja! Zeker als je veel last ervaart door jouw hoogsensitiviteit, is het naar mijn mening belangrijk om supplementen te nemen. Als HSP’er heb je namelijk een gevoelig zenuwstelsel en je energieveld is vaak te open, te groot en te alert. Zo vang je gemakkelijk van alles op. Hierdoor komt er veel van anderen binnen (en dus ook vervuilde energie). Veel HSP’ers hebben daarom ook het gevoel dat zij leeglopen qua energie en dat wil je zo veel mogelijk beperken, toch? Supplementen kunnen hierbij helpen. Deze kunnen ervoor zorgen dat je van jezelf al wat relaxter bent en zo dus ook omgaat met al die prikkels, gedachten en emoties. 

De volgende supplementen raad ik aan bij hoogsensitviteit/hooggevoeligheid:

1. Magnesium!

Hier heb ik al eerder een stuk over uitgeweid en ik gaf dit mineraal eerder ter advies bij angst en depressies. Maar ook al heb je geen (hevige) angst of depressies: magnesium is je beste vriend. Magnesium is namelijk een mineraal waar we als Nederlanders bijna allemaal een tekort aan hebben. En dat is zonde. Want het zorgt voor een beschermlaag in je zenuwstelsel. Daarnaast ontspant het de spieren en werkt het ontspannend.

Zonder magnesium voel ik me echt super zweverig en komt alles heel hard binnen. Voor mijn gevoel heb ik steevast een tekort. Als ik geen magnesium slik, heb ik ook erg veel behoefte aan bijvoorbeeld cacao en bananen, herkenbaar?

Ervaar jij veel stress? En kan je daar niet goed mee om gaan? Heb je vaak een hoge hartslag? Dan heb je een grote kans op een tekort aan dit mineraal. Ook rusteloze benen, aangespannen (nek)spieren en slecht slapen wordt in verband gebracht met een tekort.

Ik slik vloeibare magnesium van NANO, die ik ook altijd aanraad aan mensen. De beste magnesium vind ik :).

2. Vitamine D

Hier schreef ik ook al vaak over. Lang verhaal kort: Veel Nederlanders hebben een tekort aan vitamine (eigenlijk is het een hormoon) D. Zelfs in de zomer, omdat we ons massaal insmeren met zonnebrandcrème. Vitamine D is enorm belangrijk om te slikken als je hoogsensitief bent, omdat je als HSP’er energie kunt lekken als je energieveld groot is. Hierbij gaat D verloren. Een tekort merk je aan (extreme) vermoeidheid, neerslachtigheid, onrust, angst en/of wazig zien.

Huisartsen zijn tegenwoordig (door berichten in de media) op de hoogte dat een tekort aan deze vitamine tot veel klachten leidt. Om die reden vraag je het beste vitamine D van je huisarts, dit zal je zeker in de winter meekrijgen als je erom vraagt. Dan heb je in ieder geval goede :). Als je liever een supplement koop, raad ik die van Bonusan aan.

3. Vitamine C

Je zou zeggen dat de eeuwenoude vitamine C, die je altijd kreeg vroeger als er een snottebel aan je neus hing, niet een enorm effect heeft als je niet verkouden of ziekig bent. Nou dus wel! Het werkt heel stabiliserend op je suikerspiegel bijvoorbeeld, en heeft daardoor ook een positief effect op je humeur. Verder is het ontstekingsremmend, boost het je immuunsysteem én ondersteunt het je lever bij het afvoeren van afvalstoffen. Nou, dat voel je wel hoor :).

Ik voel me echt veel beter als ik iedere dag hooggedoseerde vitamine C heb geslikt. Stress ontneemt veel van deze vitamine en wie ervaart er anno nu nou geen stress? Teveel vitamine C kan je bijna niet hebben, want je plast een overschot uit (al is teveel wel belastend voor je nieren). Gewoon 1 hooggedoseerd pilleke nemen dus.

Ik heb dit supplement van het merk Solgar. Dit is vitamine c in een meest natuurlijke vorm, zodat het goed opgenomen wordt.

4. Vitamine B12

B12 blijft terugkomen hè? Althans in mijn aanbevelingen. Ik injecteer al vele jaren B12, en raad deze vitamine altijd iedereen aan die veel ‘vage’ lichamelijke klachten heeft.

B12 wordt in verband gebracht met het eerder genoemde ‘beschermlaagje’. Als je geen beschermlaag hebt dan snap je waarschijnlijk wat ik bedoel (je filter werkt slecht als er veel prikkels zijn). Denk maar aan hoe je je voelt na een dag alcohol; wanneer alles hard binnen komt en je je niet beschermd voelt. Dat bedoel ik met die beschermlaag.

Je wazig voelen, niet goed op je woorden kunnen komen, niet geaard zijn, extreem gespannen spieren hebben, vreselijke vermoeid ervaren, neerslachtigheid, spanning, continue een stressgevoel en/of een wollig hoofd? Herken je er een paar? Slik dan als de wiedeweerga vitamine B12, of vraag injecties bij de huisarts als je denkt een ernstig tekort te hebben.

De beste B12-supplementen bestel je hier. Ik slik deze al jaren en raad ze iedereen aan, ook van hen hoor ik vaak dat deze nog altijd slikken.

Voor rationele en wetenschappelijke informatie over deze vitamine, lees je dit interview. 

5. Schildkliersupplement

Sinds een paar jaar verdiep ik mij in ‘chakra’s’. Is dit te zweverig voor je, skip dan deze alinea.

Het komt erop neer dat hoogsensitieve vaak een te snel- of langzaamwerkende keelchakra hebben. Dit komt omdat HSP’ers vaak niet hun stem laten horen, doordat ze vroeger bijvoorbeeld vaak gedempt zijn of zich teveel moesten aanpassen. Hierdoor zeggen (of weten) ze niet echt wat ze zelf vinden en zijn ze weinig mondig. Ook het uiterste hiervan is belastend voor je keelgebied. Dan gaat het over juist te veel praten en te veel willen overtuigen/jezelf bewijzen. Wat natuurlijk ook wel een HSP-dingetje is, altijd maar (het gevoel te hebben) je te moeten verantwoorden. Al deze eigenschappen hebben een nadelig effect op je keel(chakra). En dit heeft weer een nadelig effect op je schildklierorgaan. En je schildklier is een zeer belangrijk orgaantje, dat zeker ondersteuning kan gebruiken.

Ben je snel moe, down, houd je veel vocht vast, ben je een jojo qua gewicht, is je keel best opgezwollen? Is je stem schoor en voel je je snel angstig? Heb je een extreem vastzittende nek? Heb je een snelle hartslag? Dan zou een schildkliersupplement iets voor je kunnen betekenen. Hier zit onder andere jodium en selenium in, wat heilzaam is voor je schildklier.

Mijn supplement is van AOV-schildkliernorm. Door dit supplement voel ik mij rustiger en chiller!

6. Probiotica

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de relatie tussen je hersens en je darmen. Wat blijkt? Niet alleen je hersens geven een seintje naar de darmen, ook andersom geldt dat. Ofwel, als je geen optimale darmflora hebt, dan wordt deze boodschap naar je hersens gestuurd. Dit kan een zeer nadelig effect hebben op je doen en laten. Ook depressiviteit en angst wordt om bovenstaande reden in verband gebracht met ongezonde darmen. En dat wil je niet.

Bij depressie, neerslachtigheid en angst raad ik een goede probioticum aan. Probiotica zijn simpelweg miljarden goede bacteriën die je darmflora optimaliseren. Deze worden ingezet om je darmen gezond te krijgen en te houden, wat dus helpt bij deze klachten. Ik merk echt effect als ik een kuur heb genomen.

Ik neem altijd een kuur van een aantal weken van het merk Orthiflor. Het is een verpakking met zakjes. Een basiskuur begint bij 10 dagen. Bestel deze probiotca hier.

7. B3

Veel HSP’ers hebben een disbalans in hun serotonine en dopamine-gehalte in hun hersens. B3 helpt om je serotonine op een natuurlijke manier weer op peil te krijgen. Google zelf maar eens op deze vitamine, want er is echt heel veel wetenschappelijk onderzoek over te vinden.

B3 zorgt voor meer energie, een betere huid en een beschermlaagje in je energieveld (net als magnesium) Bij een constant onrustig en/of zenuwachtig gevoel is B3 een dikke aanrader.

Ik heb B3 (niacinamide) van het merk Vitals (500mg).

Note: Bovenstaande zijn geen losse oplossingen, maar beschermjasjes :). Het is áltijd goed om naar de kern te gaan van je tekorten, trauma’s aan te pakken, te yoga’n/mediteren en te kijken waarom je een bepaald tekort hebt. Er ligt namelijk altijd wat onder! En vaak is het een wisselwerking met andere  tekorten, (emotionele) oorzaken et cetera. 

HSP an sich is niet inherent aan vitaminen-en mineralentekorten. In de praktijk blijkt wel dat veel HSP’ers tekorten hebben, maar je situatie holistisch genezen is wat mij betreft altijd het antwoord omdat de oorzaken vanuit verschillende hoeken kunnen komen. Denk dus altijd zelf na, en bekijk jezelf en jouw situatie vanuit meerdere perspectieven.

Ik raad ook aan om tekorten te testen (niet bij de huisarts want die gebruiken het gemiddelde van de vitamine-waarden van Nederlanders als richtlijn. Daar heb je niks aan, omdat iedereen verschilt en lang niet iedereen last/baat heeft bij bepaalde waarden). Testen kan bijvoorbeeld d.m.v bioresonantie. Dan kan je zeer gericht tekorten en de onderliggende problemen daarvan meten en zien, en zodoende gericht supplementen slikken! 

 

 

Heb je veel paniekaanvallen, angstaanvallen en/of depressies? Dan is dit artikel misschien (ook) iets voor jou. Hierin raad ik supplementen aan bij deze klachten, en geef ik andere tips 

 

 

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

40 Comments

 1. Een aantal gebruik ik idd! Ik heb al eens b12 tekort gehad en daar injecties voor gehad, maar nu aan de pillen. Ook magnesium en Vit C gebruik ik regelmatig! Een aantal ken ik nog niet, ga ik later eens meer over lezen! Thnxx voor het delen!

  1. Suze says:

   Thanks voor het delen van jouw ervaring Vienna!
   Grappig dat B12 vaak weer terugkomt. B12-, D & magnesium -tekort en HSP worden ook in verband gebracht, wel beetje weird he? Alsof we niks opnemen haha. Maar ook wel logisch met zo’n bewustzijn, weinig filters en vaak openstaande energieveld. Dan heb je ook meer brandstof nodig.

   Persoonlijk zou ik eerlijk gezegd nooit stoppen met injecties. Als je een tekort hebt, houd je dat voor de rest van je leven (vaak opname-stoornis in de darmen). Check anders de site van stichtingB12 eens.

   Ik prik zelf sinds 2012 (weet ik nog, want ik nam die zomer mijn naalden en ampullen mee naar Thailand en Indonesië, vond ik redelijk eng) haha. Ik prik zelf dus (bovenbeen) en nog steeds 2 keer per week. Als ik dat niet doe word ik depri, en supermoe! En die pillen werken minder goed. Maar dat is mijn ervaring & advies! Zal er nog wel eens een artikel over uitweiden. Bye!

   1. Janneke says:

    Niet zo heel vreemd, Suze, veel hsp’ers hebben een verloren tweelinghelft. Redelijk wat zwangerschappen beginnen als tweeling; waarbij bij een deel de een sterft. Als een poging om die wederhelft te redden, kan je problemen ontwikkelen, zoals anorexia. Ook een verminderde opname van voedingsstoffen. Immers, je wil het eigenlijk aan de ander geven. Ben nu bij een therapeut die onder andere werkt met de verloren tweelinghelft. Nu komen de puzzelstukjes op z’n plek. Ook dat klachten in mijn lichaam vooral rechts zitten.
    Zelf trouwens veel baat bij zuigtabletten B12. Wel methylcobalamine met adenosylcobalamine en folaat.

    1. Suze says:

     Thanks voor je bericht! Ik geloof ook heilig dat veel HSP’ers een tweelinghelft missen. Ik ben ook door dat proces, heb mijn andere helft ook gevonden en wij zijn samen daar naar terug gegaan! Bizar was dat. hebben elkaar nu ook losgelaten en beiden idd zelfde opnameproblemen qua vitamines. Ook wilde ik vroeger zo graag een tweeling zijn en miste ik dat zusje. Heel mooi om haar weer te hebben ontmoet en beiden kwamen er we gauw achter dat zij bij mij in de buik zat en het haar tijd nog niet wad om mee te gaan met mij. Die tabletten ken ik ook± Verkoop ze ook via site. Ik prik zelf B12, omdat ik neurologische klachten had. Thanks voor al je aanvullende comments! Heel waardevol. PS: kan je misschien laten weten of je een e-mail hebt ontvangen van deze comment? Deze functie was een tijdje weg, en hopelijk doet-ie het nu weer dmv een nieuwe plugin 🙂 Hoor graag van je! Liefs Suze

     1. Janneke says:

      Mooi dat je er ook mee bezig bent. En dat tweeling willen zijn. Nu ik weet dat ze er in de energie is, is het makkelijker.

    2. nathalie says:

     Nog nooit van gehoord! Welke therapeut ga jij?

     1. Suze says:

      Krijgen jullie een mail dat er op je gereageerd is? Ben nog steeds aan t pingelen met die plugin! Haha. Liefs

     2. Janneke says:

      Ben bij iemand geweest in Eindhoven, nadat atlascorrectie met apparaat tot twee keer toe maar tijdelijk hielp. Blijkbaar dus vanwege die tweelinghelft. Kan je zo googlen. Lag eerst bijna op de rechter rand van mijn bed (tweelinghelft zat rechts); nu meer in het midden. En wat minder last van drukte om me heen.
      Overigens ook baat bij bepaalde kuurtjes van wijlen Alfons Ven.

     3. nathalie de wit says:

      Ja Suze ik krijg een mail van WordPress.

     4. Suze says:

      YES TOP

 2. Kan je ook een multivitamine slikken i.p.v. alles los ? Of is los beter. Ik ben erg gespannen , overprikkeld , last spieren en zere nek en hoofdpijn, maar kan er zelf niet goed de vinger opleggen waarom ..
  ik ben wel een gevoelig type ..
  ik heb het gevoel bepaalde vit te kort te komen en te hoog cortisol / stress gehalte te hebben .

  1. Ja, maar je kan beter gericht iets slikken. Een quick fix bestaat niet ;). Wellicht is bioresonantie iets voor je 🙂 Waar woon je? Heb wel een goed adres. Zou sowieso magnesium slikken en B12 als ik jouw klachten hoor. Heb je al eens gedacht aan yoga? Helpt ook erg goed voor de spieren en om je cortisol te verlagen!

   Als je meer advies wil kan je altijd een mini-reading of coachsessie aanvragen Floor! Zie de pagina (HSP)coaching.

  2. nathalie de wit says:

   Ik weet niet of dat bij mij ook het geval is maar ik vind dat erg bijzonder!
   Hoe kom je er eigenlijk achter of je een tweelinghelft mist?
   Alfons Ven ken ik daar heb ik toen ook iets van geslikt een hele tijd terug.
   Ik sta overal open voor om van alles te proberen als het me maar helpt!

   1. Suze says:

    Ik heb mijn tweelingzus die dus weg ging zelfs ontmoet (2 zelfs). Het is een lang traject het is niet 1 puzzelstukje. Als je begeleiding wil op jouw pad let me know :). Onder het kopje coaching vind je meer info. Ik coach ook niet-hsper’s btw. Stuur me anders een prive-bericht met jouw situatie en waar je heen wil gaan 🙂 Dan kijken we of we iets voor elkaar kunnen betekenen.

   2. Suze says:

    In de buik weg ging dus 🙂

 3. Johanna says:

  Graag zou ik advies van je willen welke mineralen ik nog meer kan nemen voor HSP. Spier nek klachten hoge ademhaling trillende stem zweethanden angstig zenuwachtig gevoel. Alvast bedankt voor je advies

  1. Hoi Johanna!

   Helaas heel erg herkenbaar, maar ik be er gelukkig van af. Ik kan je helpen dmv een minireading. Die kun je aanvragen onder het kopje coaching!!! 🙂

 4. Sigrid says:

  He Suze,

  Wat een fijn en duiderlijk artikel!
  Ik herken helaas alles..zit nu sinds sept thuis en ging even wat beter maar nu weer terug bij af. Naast alle symptomen die ik hier herken, ben ik ook vaak duizelig en slaap ik slecht. Alleen alles in 1x kopen word voor mij beetje te duur. Is om mee te beginnen magnesium en b12 een goeie? Of andere tips?

  Ik hoor t graag van je.

  Liefs, Sigrid

  1. Suze says:

   Sorry heb hier nog niet op gereageerd! Mgnesium en b12 kan je altijd slikken, en kijken of het iets voor je doet. Een overschot heb je niet zo snel bij dit mineraal en deze vitamine. Wel zorgt magnesium voor een lage(re) bloeddruk, iets om rekening mee te houden als je al een lage bloeddruk hebt. Hoop dat je je snel wat beter voelt :), Liefs

  2. Janneke says:

   Sommige supplementen kan je in poedervorm kopen, zoals magnesium. Scheelt enorm. Het beste lijkt me wel om uit te testen wat je nodig hebt maar kost helaas wel een paar duiten.
   Slecht slapen kan soms te maken hebben met electrosmog. Soms met bijnieruitputting. Soms tekorten aan voedingsstoffen. Belangrijk om te zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel, door geen losse koolhydraten te eten maar altijd wat eiwit, vet en vezels erbij.

   1. Suze says:

    Klopt! En merk dit ook heel erg. Gedij zoveel beter op eiwit en gluten eet ik ook niet meer. Vet ook heel goed idd. B3 en ijzer helpen ook als je slaapproblemen hebt 🙂 (een tekort werkt dus mee aan slaapproblemen). Bijniervermoeidheid heb ik ook. Daarover staat veel op het internet, interessant om te lezen! Ik ben er ook tijdje mee aan het werk en merk dat het veel beter gaat. Liefs

    1. Annabel says:

     Hoi Suze,
     Wat een behulpzaam artikel! Dankjewel! Ik ben zelf ook hsp en na het lezen hiervan heb ik meteen vitamine D3, B12 en Nano magnesium besteld. Slik alles nu ongeveer een week en voel me al een stuk fitter! Nu vroeg ik me alleen af of je ook een ander goed merk magnesium aan kan raden? Een die wat goedkoper is, haha… 🙂 Groetjes van Annabel

     1. Suze says:

      hi Annabel! Thanks voor je bericht. Jazeker, magnesium van Orthica vond k zelf erg fijn. Zou wel oppassen ermee, want zit calcium bij vaak (en dat remt ijzer!) daarom is nano zo goed, omdat er niks anders bij zit. Maar er zijn vast ook merken met alleen magnesium, die ook goed werken! Succes XX

  3. Carmen Ruijter says:

   Goedemorgen Suze,

   Bij het zoeken naar supplementen voor te veel prikkels stuit ik op je forum over hssp. Helaas loop ik ook vooral tegen de zelfde dingen aan. Ik ben al jaren bezig om het juiste te vinden wat bij mij past. Ook heb ik vele onderzoeken gehad in het zoekenhuis. Mijn klachten zijn duizelig( hoofd vol met prikkels ), niks meer kunnen filteren, zenuwachtig, hoge hartslag( soms crieer ik bij mezelf hyperventilatie ? Door er alleen prongelijk aan te denken ) maar vooral een wat in Mn hoofd en me vreselijk bewust zijn sochtends vroeg als ik Mn ogen open doe … dat we weer in die fase zitten. ( soms wanneer ik echt afleiding heb ) gaat het iets beter maar zodra ik er aan denk komt het weer terug. Ik heb nog multivitamine in Mn kast staan werkt dit ook? Graag win ik wat advies van je in.. ik hoop ook ooit gewoon normaal met het probleem te kunnen functioneren.

   Groetjes carmen

   1. Hi carmen! Heb je wel eens gedacht aan het onderliggend probleem? Misschien een trauma? Kunnen blokkades/trauma’s/onverwerkt verdriet en stress zijn! Ik kan je EMDR aanraden en kambo als je wat alternatieve hoek in wil. Jouw klachten zijn best serieus, en ik heb ze ook in die mate gehad. Vaak liggen trauma’s ten grondslag hieraan omdat er ergens uit moet en we er niet naar kunnen/willen luisteren omdat we geblokkeerd zijn. Hoe voel je je hierbij? Hoor graag! Je kan me ook een prive bericht sturen. Waar je lichaam mee kunt ondersteunen is sowieso magnesium (misschien vloeibare want minder belastend) en een pil voor je bijnieren. Die zullen wel wat vermoeid zijn denk ik (door verdriet/boosheid/stress vaak)
    Succes en als je meer info wil oid let me know!

   2. Carmen Ruijter says:

    Hoi Suze, bedankt voor je reactie opzich zou ik wel heel graag privé contact willen hoe gaan we dit doen?

    Groetjes Carmen

    1. Je kan mij mailen > suze.dijkstra@gmail.com 🙂

 5. Mariska says:

  Hallo, ik vroeg mij af of ik mijn HSP dochter ook kan helpen met extra supplementen zoals magnesium, B12…
  Zij is pas 7, maar heeft heel vaak op school stressgerelateerde klachten zoals buikpijn,moe, concentratieproblemen…
  Echte pilletjes slikken lukt haar trouwens ook nog niet.

  Groetjes

  1. Hallo Mariska!

   Dankje voor je bericht. Je kan een mini reading aanvragen, dan kan ik dieper op je antwoord ingaan en gerichter advies geven. Dit is te vinden onder het kopje coaching.

   Groetjes!

 6. Inge Franco says:

  Hallo, welke van deze supplementen mogen kinderen ook nemen ?

  1. Suze says:

   Hallo sorry late reactie! Ik denk dat C altijd veilig is, maar zou hiervoor advies vragen aan een (homeopatische) arts of een medewerker bij een natuurwinkeltje bijv!

 7. Janneke says:

  Heb zelf ook veel baat bij gebruik van lysine. Heb gemerkt dat als ik het gebruik ik minder open sta. Wat de schildklier en andere problemen ook goed kan zijn, is gebruik van bepaalde celzouten.

  1. Suze says:

   Hi janneke! Thanks voor je bericht! Heb lysine ook tijdje geslikt en g-lutamine is ook fijn trouwens, om de darmwand een beschermlaagje te geven. Ook celzouten tijdje geslikt, maar kan niet zo goed tegen de melksuiker (ook het geweekt, maar was heel gedoe), toch merkte ik idd veel verschil door het gebruik van celzouten 🙂 Misschien maar weer eens nemen.

   1. Janneke says:

    Dan reageer je wel erg gevoelig. Celzouten kan ook op vloeibare basis, met alcohol of in energetische vorm.

    1. Suze says:

     Klopt door de overgroei aan candida reageerde ik idd heel erg gevoelig op melksuiker (ook in de pil). Kreeg je een email van deze comment? 🙂

    2. Suze says:

     Nee he? Dat vraag ik omdat mijn plugin niet goed werkt nog. Als ik reageer zouden mensen een mail moeten ontvangen haha. Nouja als je het leest: thanks voor je info!

 8. Meilee says:

  Hallo, ok gebruik nu vit d3 en magnesium. Na dit te hebben gelezen ga ik een vit b complex gebruiken. Ik ben altijd angstig en denk veel en zit nooit lekker in mijn vel. Hoe lang mag ik deze vit en mineralen gebruiken?

  1. Hallo! Ik kan je bioresonantie aanraden als je de hoe en wat wil weten. Dan kan je precies meten welke tekorten je hebt en wanneer deze weg zijn :))) Op google vind je vast een goed adres, ik weet er alleen een in Adam:)

 9. De beste remedie hiertegen: “Als HSP’er heb je namelijk een gevoelig zenuwstelsel en je energieveld is vaak te open, te groot en te alert. Zo vang je gemakkelijk van alles op. Hierdoor komt er veel van anderen binnen (en dus ook vervuilde energie).”
  De beste remedie hiertegen is nog steeds: ga concrete dingen doen, doe je werk goed, besteed aandacht aan waar je mee bezig bent, en wees wat MINDER bezig met jezelf de hele dag afvragen: hoe voel ik me nu? Wat doet dit met mij?
  Liefde voor jezelf is uiteraard belangrijk, dat staat voorop, maar je innerlijke belevingswereld constant in de gaten houden maakt de gevoeligheid alleen maar erger.

  1. Idd, en dat is zoo lastig. Thanks voor je mooie comment :). Het is echt waar en blijft een uitdaging als je alles steeds opmerkt, maar het lukt me steeds beter!!!! ben ook voor yang en meer praktische dingen doen 🙂 balans yin yang is zo belangrijk. Liefs

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.