Bali Gezondheid

Jamu: hét traditionele kurkuma-drankje van Bali

Jamu is een Indonesische kruidendrank, waarvan gezegd wordt dat deze de innerlijke en uiterlijke gezondheid en schoonheid bevordert. Balinese vrouwen drinken dit dagelijks, en je kan het hier op iedere menu-kaart vinden. Ben jij nou net niet in de buurt van Bali, wees dan niet getreurd. Het recept is hartstikke simpel en dus makkelijk thuis te maken! Daarom bij dezen het recept voor een heerlijke Jamu.

Jamu (ook wel Jamu Jamu of Jamu Tonic genoemd), wordt van generatie op generatie doorgegeven en is echt een ding hier op Bali. Deze drank wordt hier zelfs beschouwd als wondermiddel. En aan de ingrediënten gezien, geloof ik dit graag.

Het is een simpel recept, dat kurkuma en gemberwortel als hoofdbestanddeel bevat. En dat is precies wat het goedje zo gezond maakt. Kurkuma werkt namelijk uitstekend om ontstekingen te verminderen, de spijsvertering te verbeteren, de weerstand te verhogen en de lever te ondersteunen. Samen met zwarte peper neemt je lichaam kurkuma het beste op. Gember werkt daarbij weer tegen een opgeblazen gevoel, misselijkheid, vermoeide spieren en om de bloedsuikerspiegel op peil te houden.

Daarnaast bevat dit kurkuma-drankje ook citroen, wat rijk is aan vitamine C en mineralen. Kortom, Jamu is een uitstekend gezond drankje om iedere dag te nemen. Het smaakt ook nog eens lekker fris, als je niet teveel kurkuma gebruikt dan ;).

Recept

Ingrediënten Jamu

•  ½ gewassen kurkuma wortel, grof gehakt

2,5 centimeter gemberwortel, grof gehakt

1000 ml water

• 2 eetlepels rauwe honing

• sap van 1 limoen

sap van een grote citroen

Zo maak je het

Meng in een blender of juicer de kurkuma, gember en 500 ml water. Pureer op hoge snelheid tot het mengsel een smeersel wordt. Giet de puree in een pan, en voeg resterend water en honing toe. Breng aan de kook. Zet vervolgens het vuur lager om gedurende twintig minuten zachtjes te laten sudderen. Zet dan het vuur uit en voeg citroen toe. Giet het in een glas of kan en je kan het zo direct drinken, als je het warm wil. Voor koude Jamu, bewaar het in de koelkast. Serveren met ijs en schijfje citroen. Genieten maar!

 

 

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

2 Comments

  1. Lekker! Is het niet mega pittig met de gember?

    1. Hallo! Nee is het niet, wel beetje erg kurkuma achtig maar de citroen maakt het weer wat frisser 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.