Wat is kratom
Bali Gezondheid

Kratom: wonderspul?

Mijn broer Fedde adviseerde me een paar maanden terug om eens Kratom te nemen, omdat het op Bali makkelijk te krijgen is. Hij kent deze plant dan ook door zijn reizen in Azië, en neemt sinds een jaar zo af en toe wat van het spul. ‘Het fijne effect van koffie, zonder de bijeffecten ervan’, is zijn mening erover. Ik onthield zijn mening.

Dus wanneer ik in een biologisch winkeltje sta en mijn oog op een zakje met het etiket Kratom erop valt, besluit ik het te kopen. ‘Kratom is nice, right?, vraag ik aan de winkeleigenaar. Yes, glimlacht hij. ‘But not too much!’. ‘Nee nee’, grinnik ik terug. Gezien dit ook meteen de gehele Engelse woordenschat van de man is, besluit ik het te kopen en er thuis meer research naar te doen.

Dus zo geschiedde. Ik deed onderzoek. Daarop volgend nam ik Kratom en ik vond het lekker! En inderdaad, het deed me denken aan koffie. Stiekem ook aan MDMA, maar dan héél lichtjes (ik weet dit van een vriendin). En inderdaad zonder al te veel bijeffecten (alleen de eerste keer was ik een beetje draaierig omdat mijn bloeddruk van nature al laag is, en Kratom verlaagt het nog eens wat).

Ondertussen heb ik veel meer research gedaan – want er zijn nogal wat (tegen)geluiden over dit plantje -, en ben ik tot de conclusie gekomen dat het echt heel fijn spul is. Echter zijn er wel wat Maar’s over te zeggen, voordat je besluit het zomaar te nemen.

Wat Kratom nou eigenlijk is, waarom ik het fijn spul vind en de Maar’s erover, deel ik graag met je. Ontspan je schouders en leun lekker naar achter, dan werp ik mijn bevindingen, research, ervaring en mening zo op je schoot. Doe ermee wat je wil 8-).

Wat is kratom?

Kratom is een plant die zijn oorsprong vindt in de regenwouden van Zuidoost Azië, voornamelijk in Maleisië en Thailand.

Kratom wordt onder andere gebruikt voor medicinale doeleinden, en ook als recreatieve drug. Er wordt op de bladeren gekauwd. Ook wordt het er thee van getrokken, en je kan het ook roken. De meest gebruikte manier Kratom in poedervorm. Dit kan zowel los als in capsules ingenomen worden.

Er zijn verschillende soorten en kleuren Kratom. Zo heb je rode, groene en witte. ‘Ze’ zeggen ook wel: white is to fly, red is for bed and green is for between. Zelf heb ik de groene, en ik vind deze soort inderdaad een fijne mix tussen het stimulerende- en het mellowgevoel. Al kan ik het niet vergelijken met de rode en witte soort, omdat ik deze twee niet heb gebruikt.

De werkzame stoffen worden toegeschreven aan het aantal alkaloïden die erin zitten. Deze stoffen komen ook in morfine voor. Ook bevat Kratom reserpine, dat je bloeddruk verlaagt. Reserpine staat bekend om veel bijwerkingen en wordt daarom in veel landen niet meer wordt gebruikt. Kratom is dan ook in veel landen verboden.

Naast de verschillende kleuren Kratom, zegt de afkomst van de plant ook iets over de uitwerking. Zo is de Thaise Kratom stimulerend, en werken Balinese en Maleisische Kratom vooral ontspannend. Echter is Kratom in Maleisië illegaal, net als in Australië, Birma, Vietnam, Denemarken, Polen, Litouwen, Myanmar, Zweden en Finland. Verderop in dit artikel leg ik je uit waarom dat zo is.

Goed nieuws: in Bali en Nederland is het legaal ;-)!

Wat doet Kratom?

De effecten van Kratom komen binnen een half uur opzetten en houden twee tot vier uur aan. Deze effecten worden wel vergeleken met een sterke koffie, of een flinke dosis opium. In lage dosissen (1 à 2 gram) geeft Kratom een licht stimulerend effect, dat inderdaad lijkt op het zelfde oppeppende effect dat koffie kan hebben. Verder word je er licht euforisch van, net als bij koffie, maar blijft het gehaaste en onrustige gevoel dat koffie ook met zich mee kan brengen achterwege. Bij hoge dosissen (4 à 6 gram) kan het een verdovende werking hebben, wat morfine bijvoorbeeld ook als werking heeft. Alles boven de 6 gram wordt afgeraden, omdat je dan de tegeneffecten merkt (hoofdpijn, misselijk overgeven).

Ik heb beide doseringen gebruikt (en tussenin) en merk inderdaad dat één of twee theelepeltjes een stimulerend effect heeft, en in een wat hogere dosis geeft het een heel chill, licht euforisch en zweverig gevoel. Bij een lage dosis ben ik scherp, gefocust en heb ik niet eens mijn bril nodig. Ik merk echt een verhoging in mijn dopamine en serotonine-levels.

Bij een wat hogere dosis kan ik vlijmscherp als bijwerking niet noemen, maar je bent er wel bij, in tegenstelling als je echt MDMA of whatever euforisch spulletje tot je neemt (dit weet ik van een vriendin). Toch zou ik dit overdag niet nemen, maar wel als ‘s avonds als je niks belangrijks hoeft te doen. De dag erna heb je er trouwens geen kater van, dus dit is ook anders dan wanneer je drugs gebruikt.

Ok, waar haal ik dit spul!?

Ho ho, nog even wat informatie waarom je het kan nemen, en of het wel iets voor jou is.

Mensen gebruiken Kratom dus als vervanger van koffie, maar ook als vervanger van medicatie voor angst-en verslavingsstoornissen. Zo wordt het ingezet als middel om van rook- en medicatieverslavingen af te komen, en wordt het vergeleken met Benzodiazepinen (benzo’s) (kalmering-en slaapmiddelen).

Het is dus zeker niet zomaar iets, want net als Benzodiazepinen kan het verslavend zijn (ligt aan de persoon). Het is een snelwerkend angstverminderend medicijn, dat ook nog eens natuurlijk is (al zegt dit niet alles natuurlijk, wiet is ook natuurlijk), waardoor het makkelijk en toegankelijk is om te nemen. Hier kan gevaar op de loer liggen, want net als dat mensen verslaafd kunnen raken aan medicijnen en wiet, raken mensen ook verslaafd aan Kratom, en dat is natuurlijk niet aan te raden.

Vooral geestelijke verslaving komt voor bij het gebruik van Kratom. Daarom is het niet voor niets in veel landen verboden, dus het is zeker belangrijk om goede research naar te doen voordat je het neemt. Nu snap ik dat je daar niet per se zin in hebt, dus dat heb ik voor je gedaan :).

Voordelen

Bij dezen de voordelen van Kratom:

Kratom is rustgevend

Kratom onderdrukt vermoeidheid.

Kratom onderdrukt pijnbeleving (het haalt de bron dus niet weg). Mensen met chronische pijn kunnen dus baat hebben bij deze plant.

Bij lage dosering (twee tot drie gram) krijg je dus een opwekkend effect, dat zorgt voor focus, een hoge concentratie en een licht euforische stemming.

Kratom is een stemmingsverbeteraar. Zo’n vier tot vijf gram geeft je een energieboost en euforische gevoelens.

Bij hoge dosering (vijf tot zes gram) wekt het vooral de dromerige en verdovende kant aan. Dit voelt mellowachtig en ontspannend.

Kratom verlaagt het hormoon cortisol, dus fijn voor mensen die snel angst voelen. Alleen zal ik het nooit gebruiken als medicijn bij een serieuze angststoornis, want dan raak je er waarschijnlijk afhankelijk van.

Ook worden er claims gedaan op het internet van mensen die zweren bij de helende effecten van het spul. Zo zou een vrouw van haar suikerziekte afgekomen zijn, door iedere dag Kratom te nemen en veel water er bij te nemen. Niemand weet of het waar is, want er is geen stevig bewijs voor. Maar, als ik op mijn gevoel afga voelt dit spul inderdaad helend (en ik ben geen wegvliegende ziel op twee sandaaltjes met daarbij een naïef karakter, had wel gekund).

Kratom kan een afrodiserend effect hebben, wat er dus voor zorgt dat de zin in seks toeneemt. Dit kan een voordeel zijn als je een laag libido hebt, of gewoon zin hebt om je libido te verhogen.

Nadelen

Zoals ik zei is Kratom géén onschuldige smartdrugs. Daarom bij dezen de nadelen van de plant die bekend zijn:

Kratom kán verslavend werken, en dan vooral geestelijke verslaving (maar alcohol dat als ‘normaal’ wordt gezien in onze maatschappij is ook verslavend, dus blijf alle kleuren zien in dit verhaal). De hoedanigheid is echter verschillend per persoon en dosering. Houd je dus altijd aan de aanbevolen dosering en gebruik geen Kratom als je verslavings- en of psychosegevoelig bent. Ik ben gelukkig beiden niet.

• Lichamelijke afhankelijkheid komt ook voor bij Kratom. Als je vaak Kratom gebruikt heb je namelijk steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken.

Sommige mensen beweren bijvoorbeeld ook ontwenningsverschijnselen te krijgen als ze even stoppen met Kratom. Diarree, zenuwtrekjes, een onrustig en leeg gevoel worden hierbij genoemd. Maar veel mensen zeggen weer prima zonder te kunnen (op forums). Ook mijn broer heeft nergens last van, en toen ik drie dagen het niet nam had ik ook nergens last van. Maar: ik ben een gedisciplineerd persoon. Zo rookte ik vroeger vast en ben ik daar abrupt mee gestopt en rookte ik toen alleen nog op feestjes. Nu ben ik helemaal gestopt en heb ik dat goed onder controle. En heb ik jaren gretig gebruik gemaakt van alcohol en ook best wel gebruikt om me rustig te voelen (wel op feestjes), en kan ik daarbij ook prima zonder. Sterker nog: ik drink (bijna) nooit meer. Goed ik dwaal af.. In ieder geval de les: als je echt verslavingsgevoelig bent: neem géén Kratom.

Het Jellinek meldt dat wanneer je stopt na een lange tijd dagelijks veel Kratom te hebben gebruikt je serieuze ontwenningsverschijnselen kunt krijgen. Denk aan spierpijn, onrust, angst, zweten, spierstuipen en diarree. Deze ontwenningsverschijnselen kunnen wel twee weken duren, komen ook voor bij het gebruik van opiaten en zijn dus serieus. Dat wil je niet. Gebruik dus nooit Kratom lang achter elkaar en/of veel! En zorg alsjeblieft voor goede kwaliteit Kratom 🙂 Ik gebruik dus echt maar een paar dagen in de week dit spul. Maar Jellinek vermeldt niets over de achtergrond van de persoon, of deze er andere middelen bij heeft gebruikt en over de kwaliteit van de kruid. Dus wederom: blijf alle kleuren zien in dit verhaal ;).

Waar kopen?

Als je Kratom wil kopen; zorg er dan dus absoluut voor dat je goede hebt, want er is veel troep in omloop. Ik heb mijne kunnen herleiden aan de hand van het etiket en deze is veilige Kratom uit Bali. Ik heb dan ook geen side effects gemerkt, en het voelt goed aan dus ik ga er vanuit dat deze veilig is.

Mijn broer bestelt het op de website van Kratomgardens (geen samenwerking). Na veel research te hebben gedaan kwam hij tot de conclusie dat dit goede kwaliteit is, maar mocht je dit zeker willen weten moet je toch zelf nog even wat onderzoek doen!

Verder kan je het bij een smartshop halen, en kun je daar ook goede informatie over de plant krijgen.

Conclusie

Mijn advies: gebruik het als je wil, maar met mate!!

Wonderspul zal ik het niet noemen, want niets is perfect! Het ondersteunt maar is geen vervanging van bijvoorbeeld weglopen van verantwoordelijkheid. Zie het als een soort wandelstok en niet als de nieuwe liefde van je leven ;). Maar het is echt fijn om af en toe te gebruiken wanneer je nét even wat meer focus en euforie wil.

Maak er gebruik van als je gezond bent, lekker in je vel zit, geen medicatie gebruikt en niet gevoelig bent voor verslavingen. Maar maak er absoluut geen misbruik van, en gebruik het nooit met andere middelen (ik gebruik het niet eens met koffie erbij). Er zijn namelijk een paar doden vermeldt (zie onderzoek onderaan), maar dit was IN ALLE GEVALLEN in combinatie met een andere drug (alcohol, benzodiazepines en cocaïne of andere drugs). Tja, dat moet je NIET doen! Verder is het relatief veilig, kijk nog maar eens de documentaire van Vice over Kratom voor meer achtergrond over het spul, de kwaliteit en achtergrond ervan (terug te vinden in mijn bronnen).

PS: Misschien denk je wat een vaag spul en dat het drugs is, maar alcohol is ook een drug en daar sterven veel ook mensen aan (en dat wordt ook sociaal geaccepteerd). Ook is koffie een drug en sigaretten dus ja, it’s all perspective ;). Daarbij is Kratom niet bewerkt en er zijn geen doden bekend door alleen het gebruik van Kratom (bron: Kratom The Forbidden Leaf).

Voor nu: enjoy als je het gebruikt! Heb jij ervaring met Kratom? Ken je het? Of niet? Laat het weten in de comments, vind ik interessant! Ik had er tot een paar maanden terug nog nooit van gehoord namelijk!

Bronnen

Websites:

https://www.livescience.com/64818-kratom-calls-poison-control.html

https://www.dutch-headshop.nl/blog/kratom-wat-is-kratom-en-wat-zijn-de-effecten

https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/wat-is-kratom

Documentaire:

VICELAND – Kratom The Forbidden Leaf preview – HAMILTON MORRIS

Forums:

Quora, en nog wat Engelse forums die ik niet meer kan achterhalen, zoek en gij zult vinden!

 

Aansprakelijkheid
Gebruik van Kratom is op geheel eigen risico. Suze Dijkstra stelt zich niet aansprakelijk voor enige schade bij gebruik van Kratom, hoe ook genoemd, die de lezer mocht lijden als gevolg van gebruik. Deze uitsluiting van aansprakelijkheid geldt ook voor ernstige schadesoorten zoals alle mogelijke schadesoorten ten gevolge van letsel of overlijden. 

 

 

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

2 Comments

  1. Leuke blog Suze! Hoop dat het meer bekendheid krijgt en mensen beter geïnformeerd worden over kratom.

    1. Suze says:

      thanks Jasper!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.