Gezondheid Samenwerkingen

Kruiden die onmisbaar zijn bij hooggevoeligheid

© Pixabay

Hooggevoeligheid kent absoluut zijn voordelen, maar altijd openstaan voor prikkels en amper filters hebben kent ook echt zijn keerzijde. De zintuigen en geest van een HSP’er slaan namelijk vaak overuren. Je hebt immers geen aan- of uitknop voor je sensitiviteit. Het is dan ook niet zo gek bedacht dat lang niet alle indrukken dagelijks verwerkt en verteerd worden. Dit kan dan weer leiden tot allerlei fysieke en geesten klachten. Je raakt overprikkeld, je voelt je bijvoorbeeld niet geaard of extreem angstig en onrustig. Als hooggevoelig persoon weet je misschien wel dat meditatie, yoga, edelstenen en de natuur opzoeken echt een must zijn bij deze grote onrust. Maar wat je misschien nog niet weet is dat HSP’ers veel baat kunnen hebben bij geneeskrachtige kruiden. Ik onderzocht welke 5 onmisbare kruiden iedere HSP’er in huis moet hebben.

Als je hooggevoelig bent herken je vast dat prikkels je enorm uit je balans kunnen halen. Je zintuigen staan vaak op scherp en geen detail gaat aan je verloren. Je hebt nou eenmaal een supergevoelig zenuwstelsel en nauwelijks een filter. Een hooggevoelig persoon pikt daardoor veel interne en externe prikkels op. Prikkels zoals bijvoorbeeld geluiden, geuren, gesprekken, drukke straten en sferen zijn slechts een kleine greep uit de vele prikkels die een HSP’er uit balans kan halen.

HSP’ers ervaren prikkels zeker dieper dan dan niet HSP’ers. Zo is het reukvermogen van een hooggevoelig iemand dusdanig gevoelig, dat dit te vergelijken valt met het reukvermogen van een zwangere vrouw. Bovendien staan alle andere zintuigen vaak ook ook erg op scherp. Niet voor niets worden HSP’ers dan ook wel vergeleken met kanaries in de kolenmijn. Dit omdat de kanaries zouden sterven van de gassen die uit kolen ontsnapten, nog voordat de mijnwerkers dit merkten. Zo konden mijnwerkers sneller ontsnappen en gingen er minder dood. HSP’ers worden hiermee vergeleken omdat zij met hun overgevoelige antennes gevaar signaleren die eventueel bedreigend zijn. Alleen een filter hierbij was wel handig geweest. Niet alles is bedreigend, maar kan wel worden opgepikt en zo zorgen voor overprikkeling.

Invloed van geur

Afijn, terug naar het verhaal. Aan de ene kant is het natuurlijk enorm vervelend om snel (over)prikkeld te worden, maar aan de andere kant werkt het zeker ook de goede kant uit! Zo kan je als HSP’er erg genieten van een voor hen goede aanvoelende sfeer, muziek, geur, kleur et cetera. En zien ze ieder detail, waardoor ze vaak heel creatief en ruimdenkend zijn. Kortom: prikkels kunnen ook zeker aangenaam zijn.

Daarnaast kunnen prikkels ook zeker ook een grote rol spelen bij het ontspannen en kalm te voelen. Geur bijvoorbeeld kan een enorme invloed hebben op ons gevoel. In geringe concentraties hebben geuren zelfs al een effect op de hersens en daarmee ons gedrag. Laat staan als je dus al enorm openstaat.

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid deed psychologisch onderzoek naar het effect van geuren op gedrag. Wat blijkt? Prettige geuren beïnvloeden het gedrag onbewust. Zo werkt citroen werkt stimulerend, lavendel rustgevend, kaneel en pepermunt maken alert. Bij alle deelnemers van het onderzoek droeg geur bij aan een verhoogde attentie, een verbeterd geheugen en meer ontspannenheid. In de Parijse metro wordt om die reden sinds 1999 een geur van citroen, sinaasappel en lavendel verspreid om mensen te stimuleren, grappig he?

Geur bepaalt dus veel, ook als mensen die niet bewust ruiken. Geuren roepen emoties en herinneringen op, kunnen ons koop- en rijgedrag beïnvloeden, spelen een rol bij de aantrekkingskracht tussen vrouwen en mannen. Kortom geur bepaalt veel van ons doen en laten! Als je dan ook nog eens een zwangerschapsneus hebt als HSP’er, is het niet gek gedacht dat je geuren ook juist voor positieve doeleindes kunt gebruiken.

Kruiden

Ook is het bewezen dat kruiden een enorm goed hulpmiddel kunnen zijn bij overprikkeling en overspanning. Naast dat ze een heerlijke geur met zich meebrengen, zijn ze vaak ook eetbaar en bevatten meerdere gezonde stoffen. Om deze redenen heeft Zwitserland kruidengeneeskunde zelfs erkend als reguliere geneeskunde.

Kruiden prikkelen de hersens en hebben zo een geneeskrachtig effect. Kruiden kunnen een effect hebben op het serotonine- en dopamine-gehalte in de hersens en daarmee het verlagen van stresshormoon cortisol. Om die reden worden de gewassen vaak ingezet bij angsten en slapeloosheid. Aangezien HSP’ers vaak angst en depressieve gevoelens kunnen hebben, heb ik kruiden uitgezocht die onmisbaar zijn voor iedere HSP’er!

De volgende kruiden kunnen mensen goed gebruiken bij hun gevoeligheid:

• Citroenmelisse

Één van mijn favorieten. Citroenmelisse, ruikt zoals de naam al beweert, naar citroen. Citroengeur staat bekend om zijn zonnige effect. Het geeft je een energie-boost maar kalmeert tegelijk. Uit onderzoek blijkt dat betreffende deelnemers minder typefouten maakte tijdens hun werk als ze de geur roken. Citroengeur werkt namelijk ook verhelderend en om de concentratie te verhogen.

Citroenmelisse helpt lichamelijk voor de buik en hoofd. Geestelijk werkt het op de algemene gemoedstoestand en is het een zacht kruid dat mensen helpt die veel voor anderen zorgen en daarbij zichzelf vaak vergeten. Zet een lekker kopje citroenmelisse-thee (favoriet!) of koop het kruid en leg het onder je slaapkussen of naast je computer.

• Salie

Salie is onwijs kalmerend voor je verteringsstelsel en geeft algemene ontspanning. Het is echt een ideaal kruid voor sensitieve mensen omdat salie direct het zenuwstelsel kalmeert. En als HSP’er heb je nou eenmaal een heel gevoelig zenuwstelsel.

Indrukken zijn beter te verteren met salie. Wrijf bijvoorbeeld een blad tussen je handen bij onrust. Ook heerlijk in de thee. Kortom, de perfecte kruid als je rust zoekt.

• Lavendel

Een andere grote favoriet van mij is lavendel. Dit is een erg geneeskrachtig gewas dat al eeuwenlang gebruikt wordt. De geur van lavendel is vast bekend onder velen en ik vind het persoonlijk heerlijk. Het kalmeert en versterkt het centraal zenuwstelsel. Een aanrader bij spanningshoofdpijn, concentratieproblemen en onrust.

Is denken je valkuil? Pieker je veel en slaap je slecht? Is je zenuwstelsel snel overbelast (lees, snel gestrest en van je apropos)? Dan is lavendel perfect voor je. Dit kruid ondersteunt van alle kruiden het meest bij het wegnemen van spanningen, onmisbaar als HSP’er vind ik.

Je kunt lavendel eten maar meestal wordt het verwerkt in een etherische olie of aroma. Of gebruik eens lavendel in een kussen, dat is ook echt enorm ontspannend! Ik slaap zelf bijvoorbeeld met dit lavendelkussen en heb voor banksessies een nekkussen. Deze kussens heb ik getest om te kijken of ik beter sliep en het helpt écht. Zodra ik mijn neus in het kussen steek ben ik relaxt. Ik slaap dan ook echt een stuk beter met dit fijne kruidje en ga nooit naar bed zonder mijn lavendelkussentje.

• Rozemarijn

Rozemarijn werkt ontspannend en opwekkend. Alleen de geur al pept je direct op. Helpt goed bij neerslachtige gevoelens. Het grappige is dat rozemarijn vol tegenstellingen zit. De plant zelf is fors en fier, maar tegelijk is het ook een kwetsbaar plantje. Klinkt een beetje als een HSP’er niet waar? Gebruik rozemarijn om je zenuwstelsel tot rust te brengen en als je je krachtiger wil voelen. Heerlijk om te gebruiken in de keuken, maar ook om aan te snuffelen.

• Kamille

Kamille helpt goed bij een onrustige buik en slechte nachten. Heb je problemen door allerlei invloeden van je sensitiviteit, dan kan kamille enorm genezen. Kamille wordt gebruikt vanwege haar kalmerende werking op het centrale zenuwstelsel. Zowel kamillethee als kamille-preparaten werken goed.

Ik hoop dat je iets aan dit lijstje hebt! Ken jij nog een onmisbaar kruid dat hier tussen past? Laat het achter in de comments!

 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Spiru. In deze spirituele webshop vind je verschillende geurproducten die erg fijn zijn.

 

 

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.