Review Pisnicht Nicolaas Veul
Collectief Mind Opinie

Pisnijdig

‘Wonden zijn collectief, en wij mogen deze als collectief verzorgen en helen.’

Tegenwoordig is Nederland al snel mieterig als het om grappen gaat. Althans, dat lijkt de mening te zijn van het gros der mensen dat reageert in de comments onder media-artikelen. Ze lijken pisnijdig te zijn, dat mensen pisnijdig zijn dat er (nog) kwetsende grappen over hen gemaakt worden. Want mensen zouden zich tegenwoordig té snel gekwetst voelen. En mensen die kritiek leveren op humor, zouden onze hele Nederlandse cultuur tenietdoen.

Over iedereen valt wel te grappen. Neem homo’s. Het woordje homo als scheldwoord lijkt in Nederland goed ingeburgerd te zijn, en dat moet kunnen. Youp van het Hek vindt in ieder geval van wel. Hij gebruikt eind 2017 dan ook het woordje pisnicht in een column in een kwaliteitskrant. De homo’s die daar wat van vinden, bevestigen meteen hoe mieterig ze wel niet zijn. Daar moet je maar tegen kunnen als homo, of in Van het Hek zijn woorden: daar moet je niet zo zeikwijferig over doen. Niks mis mee, toch?

Moet je inderdaad als homozijnde grappen accepteren over homo’s? Of eigenlijk: moeten wij als samenleving grappen accepteren over homo’s? In zijn documentaire Pisnicht onderzoekt Nicolaas Veul als tegenreactie op de column deze vraag, en waar het eigenlijk vandaan komt dat het woord homo zo te pas en te onpas wordt gebruikt. En waarom altijd in negatieve zin, want: ‘Je hoort nooit, hey je doet het supergoed, homo!’. Wel als iemand mieterig doet, of zich aanstelt. Dan ben je pas écht een nicht. Terecht stelt Veul – zelf homoseksueel – zich deze vraag af. En deze vraag maakt hij breder: is iets nog een grap, als mensen zich gediscrimineerd voelen? Als een complete (bevolkings)groep weggezet wordt voor andermans dollen?

Beginnend bij het begin: Één grapje. ‘Homo!’ Natuurlijk mag dat, vindt Veul. Een of twee grapjes, is niet zo’n probleem, meent hij. Maar daar blijft het niet bij. Want het lijkt tegenwoordig onderdeel geworden van een cultuur. ‘Het hoort er gewoon bij’, stelt hij in Pisnicht.

Foto: IMDB

Hij doet een vragenronde in een voetbalteam, om zijn stelling te bevestigen. Hoort het woord homo er inderdaad bij? In dit geval, op het veld? Aan de teamleden – in de kleedkamer waar ze samen komen na een wedstrijd- , vraagt Veul of ze vaak het woord gebruiken. Zijn vermoedens worden bevestigd. Het blijkt inderdaad vaak rond te gaan, maar waarom dat weten de mannen in kwestie niet zo goed. ‘Ja, als iemand mieterig speelt, dan wordt wel eens het woord homo gebruikt ja. Daar bedoelen we niks mee’. En als de coach doorvraagt waarom ze dan specifiek dat woord gebruiken, dan komt het er toch op neer dat wanneer iemand op het veld zwak speelt, het wordt gebruikt. Het maakt iemand uit het team dan ook niet uit dat ze homo als aanduiding gebruiken, want ‘diegene die er vooral last van heeft, díé persoon bevestigt dan meteen wat het woord betekent: mieterig, zwak.’ Je moet er vooral dus niks van vinden, lijkt hun boodschap.

Moeten homo’s zich er inderdaad niks van aantrekken? Is de oplossing de verantwoordelijk leggen bij diegenen waarover wordt gegrapt? Is dat niet de rollen omdraaien? Of is dat ook humor? En als het woord niet meer als grap wordt gebruikt, ontneem je dan de Nederlandse cultuur iets? En wát dan precies?

Niet alleen over homoseksuelen wordt gegrapt, dat wordt natuurlijk al eeuwen gedaan over allerlei groepen mensen. Chinezen lijkt ook vaak het doelwit voor humor te zijn. Neem het Coronavirus: dat is tegenwoordig ook hi-la-risch! Mensen die bedreigd worden met de dood. Een groep mensen met Aziatische kenmerken uitlokken en beroven? Is dat grappig? En mensen die Zwarte Piet discriminatie vinden, is dat iets om grappig te vinden? Mensen die een geschiedenis hebben meegemaakt, en waarvan de beerput keer op keer open wordt getrokken? Hoe moeten zij hun wonden helen, als er keer op keer zout op wordt gestrooid?

‘Een oordeel verwikkeld in een grap, is nog steeds een oordeel.’

Naar mijn mening gaat het niet om de grap an sich, zoals Veul al concludeerde. Het gaat om ál deze grappen bij elkaar. Hierbij wordt niet goed nagedacht over de kracht van media. Een paar grappen verder en alles staat op internet. Een influencer die iets roept, en hele groepen die het klakkeloos nadoen. Elke actie heeft een reactie. Net als nu met het Coronavirus. Er wordt een eenzijdig beeld gecreëerd door de media en wat begint bij één of twee grappen, breidt zich uit als een olievlek. Opeens worden mensen nog meer gediscrimineerd – dan dat er misschien al gebeurt – onder het mom van; het is toch maar een grapje?

Het is maar het topje van een ijsberg: ‘In de kast is al veel schade aangericht’, zoals Veul het benoemt in het Parool. En dat geldt volgens mij voor iedere groep die zich gediscrimineerd voelt. Voordat deze groepen zich überhaupt dúrven uit te spreken, is er al gigantisch veel schade aangericht. Dat grapje is dus vaak de druppel.

Een oordeel verwikkeld in een grap, is nog steeds een oordeel. Het is nog steeds een vinger wijzen, naar iemand dat de grappenmaker in kwestie een minderheid ten opzichte van zichzelf vindt. En o wee, als je er wat van vindt, dan ben JIJ diegene die triest is. En vrijheid van meningsuiting blijkt dan plots heel eenzijdig te zijn.

Ik zal mijn standpunt even helder maken: dat heet gewoon discriminatie. En ook als je het transgenders, homo’s, mensen met labels, mensen die tegen Zwarte Piet et cetera vraagt, zullen zij hetzelfde antwoorden. Zij lijken beetje bij beetje op te staan, wat helaas nog niet zonder slag of stoot gaat. Zij zijn de krachtige pioniers die het opnemen voor ‘hun groepen mensen’.

Pisnicht – © VPRO.

Ik vind dat het tijd is dat we allemáál opstaan, om deze gekwetste mensen – mensen zoals jij en ik – bij te staan. Juist om te laten zien dat niet iedereen humor gebruikt om hele bevolkingsgroepen weg te zetten, ook al gebeurt dat wel ons heen. Juist om te laten zien dat erover hebben nodig is, omdat niemand duidelijk weet wanneer iets wel of niet onder vrijheid van meningsuiting valt. Zonder daarbij meteen neergezet te worden als partypooper, heks, of zeikerd. Om weer in te zien dat we allemaal gelijk zijn, ondanks dat er zo veel verschillen zijn. Dat verschillen niet eng zijn, maar dat veelzijdigheid onze wereld juist kleurt en mooi maakt.

Ja, ik hoop dat we allemaal opstaan en meer verbinden met elkaar. Van die eilandjes af, en weer gaan samenwerken. Ook als je de privilegé hebt om wit, rijk en hetero te zijn in deze wereld en ‘geen onderdeel’ van het probleem bent, kun je alsnog bijdragen aan de oplossing (juist, want die zijn kwetsbaarder in het hele verhaal, snapt u). Want je bent wel onderdeel van (de mens).

Geschiedenis is er niet om vergeten te worden, omdat het ons allemaal tot op de dag van vandaag vormt. En dat is precies waarom één grapje wat mij betreft ook niet meegaat naar de nieuwe tijd. Geen zout meer strooien op ‘individuele’ wonden. Wel zorgen dat we deze collectief verzorgen en genezen. Samen. Het lijkt nu nog een verre weg, maar zeker een die wat mij betreft leidt naar een betere wereld.

 

Dat vind ik he. Wat vind jij? Laat je horen, met welke mening dan ook. Want door te luisteren naar elkaar, vogelen we uiteindelijk wel uit wat (niet meer) past :).

 

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

2 Comments

 1. Roy Smeets says:

  De een zegt: ‘Grow a pair!’
  De ander stelt: ‘Be nice to one another!’
  Daartussen zit veel waarheid.

  Laten we ons door de toekomst aantrekken,
  of door het verleden ons zicht op de toekomst ontnemen…

  ~RS~

  1. mooi, thanks!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.