spirituele pad
Collectief Spiritueel

Raak hier niet verslaafd aan

‘Echter, kunnen we daarin kunnen we ook doorschieten als mens. Want wie eenmaal van het licht proeft, kan het donker nog meer als vijand zien.’

Als je eenmaal op het spirituele pad bent gekomen, kan het een enorme bevrijding zijn als je leert om met je geest naar je gedachten en buitenwereld te kijken. Dit voelt verlicht en vrij. Dat is het in zekere zin ook, omdat jij bepaalt hoe je reageert op omstandigheden zonder  afhankelijk te zijn van externe goedkeuring. Als je in die complete staat van zijn bent, dus eigenlijk het lege omarmt (er is eigenlijk niets zonder oordeel) voelt dat als thuiskomen.

Echter, kunnen we hierin ook doorschieten. Want wie eenmaal van het licht proeft, kan het donker nog meer als vijand zien. Terwijl deze donkere plekken juist nodig zijn om aan jezelf te werken.

Wie het donker wil omzeilen heeft een gevecht met zichzelf, zal bij elk stukje licht smeken om meer, en boos kijken naar de donkere plekken ‘die er nog zijn’. Diegene kan dus goed vastlopen op het spirituele pad. De ironie is dat iemand dan juist blijft hangen..in het donker.

Licht kan dus verblinden. Zonde, want het donker is ook nodig. Alleen het licht is namelijk niet voldoende om de mannelijke, aardse energie in werking te zetten. En wie het donker omarmt, zal juist weer meer licht ervaren.

Ego

Donker en licht zijn allebei dus nodig op aarde. Als aardse wezens hebben we nou eenmaal een ego, en deze is niet kwaad. Een ego is donker, maar geen vijand. Toch zien veel mensen het donker wel als iets slechts, terwijl ons ego in wezen juist beschermt.

Wij zijn spirituele wezens met een aards bestaan, en mogen daarom herinneren dat we hier ook zijn om te gronden, aarden, fouten te maken, te groeien, boos/gefrustreerd/verdrietig te zijn, en dat allemaal om te gebruiken als ons eigen leermeester, geld te verdienen, en soms ook even helemaal niet ‘spiritueel’ te reageren. Wij zijn niet voor niets op aarde, want als we alleen maar verlicht willen zijn zouden we hier nooit zijn. We blijven in de kern lichtwezens, maar hier op aarde zijn we echt om het licht en het donker (vrouwelijke yin en mannelijke yang) in onszelf, en zo om ons heen te verenigen en te balanceren. Eenvoud en rust, actie en onrust. Het is er allemaal, en allemaal nodig voor balans in onszelf.

Verslaafd aan het licht

Mijn advies is: rol dus niet van de ene verslaving de andere in, en raak niet verslaafd aan spiritueel zoeken. Altijd zoeken naar meer licht, en zo het donker vermijden, maakt je namelijk niet gevulder. Het weerhoudt je alleen maar om écht spiritueel te Leven (met alles erop en eraan).

Een verslaving aan spiritualiteit is net als ieder soort verslaving een uitwijkmanoeuvre van het ego, en laat je juist leven in een waan en een (yin) droomwereld. Ja, manifesteren en dromen is fijn en broodnodig, erin blijven hangen niet. Om het in werking te zetten heb je echt actie, gronding en een gezonde relatie met je ego dus 🙂 (yang). Daarna kan je weer voelen wat je wil (yin).

Spiritualiteit

Spiritualiteit betekent voor mij dus dat voelen en zijn, altijd met actie gepaard gaat. De kunst is om na het zoeken steeds terug te keren naar de kern, en idem dito. De kern is diegene die naar al jouw ikken kijkt. Ja jij dus.

Daarbij kan de buitenwereld zéker dienen als inspiratiebron om terug te keren bij jezelf, om juist erachter te komen wat er in jou resoneert en eruit wil. Dan gebruik je het als tool (liefde) om een deur in jou te openen, en niet als iets om je daaraan vast te klampen (angst).

Lees ook

Wat is spiritualiteit?
Wat is yin?
Wat is yang?

 

 

 

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.