De stilte in bed
Recensies

Recensie: De Stilte in bed

In De stilte in bed vertelt Sofie Rozendaal over twee fases in haar leven met twee totaal verschillende mannen. De ene fase gaat over buurman Jasper, met wie ze dan getrouwd is. Ze is enorm verliefd, tegelijkertijd ontbreekt het in deze relatie aan lichamelijke passie. In de andere fase krijg je de verhouding met ‘De oudere man’ in geuren en kleuren mee, die in alles het uiterste blijkt van Jasper: dominant, charmant, seksueel, open en grenzeloos. 

In het boek wisselen de mannen elkaar af. In ‘Nu’ beschrijft Sofie de tijd met ‘De oudere man (OM)’, met wie ze een masochistische relatie krijgt. De oudere man ontmoet Sofie als ze voor een interviewreeks voor een online magazine kunstenaars zoekt. Hij past er perfect bij. Dat ze hem later nog zou zien, voor een reden die ze zelf niet had zien aankomen, vond ze zelf ‘moedig’, verklaart ze in haar boek tegen OM.

Het lijkt of OM de sleutel heeft van donkere uithoeken in haarzelf, waarvan ze zelf het bestaan niet af wist. De manier waarop OM haar kennis laat maken met deze plekken tast alle grenzen af, die de normaal zo beheerste Sofie nooit van tevoren had kunnen bedenken.

‘De essentie is het voelen van jouw kracht, aan den lijve ondervinden dat jij de baas bent en ik absoluut niet tegen je op kan. Waar mijn grenzen precies liggen weet ik trouwens niet.’

Na ieder hoofdstuk Nu maken we een tijdsprong naar de jaren waarin Sofie getrouwd is. Hierin vertelt ze chronologisch haar relatie met Jasper, zijn familie en zichzelf.

Naast passieloze seks, waarvoor ze in therapie gaat met haar man, heeft Sofie ook een onderhuids vete met de schoonfamilie. Zo lijkt de rust in de schoonfamilie – waarin de eeuwenoude tradities netjes in stand worden gehouden, woest verstoord door de komst van Sofie, al gedraagt de familie zich in haar gezicht nog een lange tijd keurig. Later verandert dat.

Ook voor Jasper lijkt ze uiterste haar best te doen om begrip te tonen voor zijn situatie, ook al betekent dit dat ze nauwelijks seks hebben. Misschien moet Jasper zijn puberteit en seksuele ontwikkeling nog ontwikkelen, vraagt ze zich licht bits in gedachten af bij de sekstherapeut, waar ze samen vaak heen gaan. Even lijkt de therapie te helpen en gaan ze een goede kant op. Om vervolgens een bocht te maken die wellicht onoverkomelijk lijkt, maar de manier waarop niemand zag aankomen.

De rode draad uit deze tijd is dat Sofie steeds meer af lijkt te zakken naar een persoon die ze niet is. Ze past zich aan iedereen aan, en weet ook hier niet goed waar haar grenzen liggen.

‘Ik heb Jasper natuurlijk nooit verteld hoe ik er daadwerkelijk over denk, die kerstmarteling bij zijn familie. Want ik wil het niet voor hem verpesten, of nog meer benadrukken hoe verschillend we zijn als het om dit soort sociale verplichtingen gaat. Het is allemaal al lastig genoeg, voor hem.’

Sofie vertelt hoe het zit: ze zoekt het uiterste van grenzen op – van totaal op slot gaan en je gaan schamen voor je seksualiteit, naar alle openheid en een sm-relatie met OM die haar grens opzoekt -, om daarna ergens in het midden uit te komen.

‘Waar is mijn drang om te overleven? Of is dat soms precies wat er nu gebeurt: is dit juist mijn manier om weer tot leven te komen?’

Wat vond ik ervan?

Ik volg Sofie al jaren op de voet, omdat ze een persoon is die mij enorm integreert. Niet alleen door onze vele raakvlakken – schrijven, creativiteit, humor, allrounder, jezelf in het uiterste ontdekken, openheid, vrijheid, HSP, maar ook onze kijk op het leven en de typische situaties die je krijgt als je niet mainstream bent en leeft.

Sofie maakt al enige tijd video’s die ze op Youtube upload. Deze filmpjes zijn rauw, origineel en echt. Wat de videos zo uniek maakt in mijn ogen, is dat Sofie oude beelden laat zien, omdat ze van kleins af aan haar leven filmt. Ze was dus eigenlijk een vlogger voordat de term bestond. Verder zie je overduidelijk dat ze veel tijd besteed aan haar video’s en door deze precisie zijn de video’s net mini-documentaires.

In deze video’s kondigde ze al maanden aan dat ze een nieuw boek heeft. En doordat je als kijker al jaren een kijkje in haar leven krijgt, weet je al een hoop voordat je het boek leest. Zo ken je haar oma, buurman, ouders, en heeft ze in haar video’s ook wel eens wat verteld over De oudere man. Het lijkt dan ook bijna als vanzelfsprekend dat je nieuwsgierig naar dit boek bent als je haar volgt.

Welnu, mijn mening.

Ik vind het boek fantastisch, een waar kunstwerk. Ze brengt beeld in tekst en vervolgens tekst weer in beeld, en deze combinatie is waarom ik het een kunstwerk vind. Daarnaast is alles zeer goed te volgen en leest het boek erg vlot, zo las ik het in twee dagen uit. Dit komt deels door hoe beeldend Sofie schrijft – waardoor alles zo goed te volgen en voelen is -, anderzijds doordat het gewoon ontzettend spannend, hilarisch en tegelijkertijd absurd is (en daarbij doel ik niet alleen op de seksscènes).

De stilte in bed is ook een bevrijdend boek te noemen, omdat het alle (seksuele) clichés onderuit haalt. Zoals dat mannen meer zin hebben in seks, of tradities zoals kerst en oud en nieuw voor iedereen leuk zijn (en beide meningen deel ik weer). In dat opzicht is het dus een vooruitstrevend boek – of misschien zelfs feministisch te noemen, zoals ze zelf zegt in een interview in de NRC.

‘Kijk, dit soort opmerkingen was ik dus totaal niet gewend, zegt hij. ‘Ik had dat nog nooit meegemaakt, een meisje dat…echt veel zin in seks heeft. En daar ook nog eens open over is.’

Tot slot kan iedere vrouw zich wel met een situatie in het boek identificeren. Is het niet in passieloze/beestachtige seks, dan wel in een schoonfamilie waarvoor je een bedreiging lijkt, of het uiterste in jezelf ontdekken om zo je eigen grenzen af te tasten. Toch is niets hiervan cliché omdat er niemand is zoals Sofie, en haar leven daardoor alles behalve mainstream is. En dat maakt haar leven juist zo interessant om over te lezen en naar te kijken.

De stilte in bed kwam in november 2019 uit, en is te bestellen via bol.com als E-book of papieren boek.
Cijfer: 9/10

Lees ook
De boodschap van Sofie Rozendaal

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.