Blog HSP
HSP Spiritueel

Tips om trauma’s te genezen

Eerder schreef ik een artikel over het verband tussen HSP en trauma’s. Dit artikel, waarin ik deel wat trauma’s zijn en waarom HSP’ers vaak trauma’s ‘hebben’, staat bovenaan in Google. Dat betekent dat veel mensen hiernaar zoeken en door veel berichten weet ik dat velen van jullie zich ook hierin herkennen. In dat artikel geef ik de tip om EMDR-therapie in te zetten bij trauma’s, en vandaag deel ik meer concrete voorbeelden die je in kan zetten bij trauma-bestrijding.

Alles om je heen is een spiegel voor jou. ALLES. Daarom is het belangrijk om te kijken wat anderen in jou spiegelen, zodat je de boodschappen eruit kan halen en daarmee aan de slag gaat. 

Iedere dag stappen zetten is wenselijk. Kleine of grote stappen, ze zijn beiden onmisbaar en broodnodig. Als het voor jou een stap is om vandaag een nieuwe fietsroute te pakken, is dat een stap. Als je vijf minuten mediteert, is dat een stap. Dit artikel lezen is een stap. Vertrouw erop dat je zolang je maar stappen zet, je op de goede weg bent. Aardse stappen (yang) zijn dus allemaal prima en zelf te bedenken. Doe wat goed voelt, blijf bewegen en vertrouw op je proces.

Om trauma bij de kern direct aan te pakken in de gevoelswereld (yin), kun je denken aan de volgende stappen:

EMDR-therapie

In het kort: onverwerkte situaties uit jouw leven, die veel impact hebben op je nu (denk aan je niet kunnen binden in relaties/angst voor verlating/onbereikbare mensen aantrekken), stammen uit je jeugd en worden opgeslagen in je energetisch systeem als trauma. Als je deze trauma’s en/of thema’s herkent, kan je ermee aan de slag gaan. Met EMDR-therapie zorg je ervoor dat die vastlopende plaat in je hersens weer doorspeelt.

Coachsessie

Een coachsessie helpt altijd om een stukje met je mee te wandelen en je te wijzen op (nog onbekende) paden. Coachwerk vind je in alle verschillende vormen en maten. Een goede (HSP)coach kan met jou terug naar je jeugd gaan en kijken welke situaties zich van vroeger herhalen. Heb je bijvoorbeeld geen emotionele band met je vader? Grote kans dat je zulke types weer aantrekt. Je moet hiervan leren, zodat deze situatie zich niet herhaalt. Daarvoor is het nodig om naar de kern te gaan, en als dit niet lukt kan een coach dit met jou doen. Je kan bij mij een sessie boeken, maar ook bij iemand anders uiteraard. Doe wat goed voelt, en kies iemand die jou aanvoelt. 

Verslaafd aan liefde

..is een boek van Jan Geurtz. Hét boek dat onmisbaar is voor ieder (hoogsensitief) mens. Dit boek leert je alles over (zelf)afwijzing en waarom veel mensen hun waardering buiten hen zelf zoekt.

Dit boek is namelijk toegankelijk en duidelijk. Ik ben zelf niet zo van de zelfhulpboeken, want die gaan vaak over hetzelfde, maar deze vond ik zelf echt super!

Geurtz zegt in een interview over dit boek: ‘Als je doorkrijgt dat je eigen geest de essentie is van al je problemen, kun je zelf de verantwoordelijkheid nemen. Ik vind het fijn om dit door te geven aan anderen, zodat we er zelf mee aan de slag kunnen gaan. Dat ik dit in gewonemensentaal doe, is wat het behapbaar maakt.’ (dit interview kun je vinden op mijn website, typ daarvoor Jan Geurtz in de zoekmachine).

Schrijf (een brief)

Schrijf een brief aan je jongere zelf. Laat hem of haar weten waar je nu staat, dat je zijn of haar situatie van toen begrijpt, en leg uit wat je nu hebt geleerd ten opzichte van vroeger. Stel je kleine ik gerust en laat diegene weten dat je vanaf nu klaar bent om vanuit liefde te leven. Voor je jongere ik, en je oudere ik. Laat je gevoel de vrije loop en kijk wat er naar boven komt.

Supertip vind ik zelf, wat schrijven is echt ontzettend helend. Je kan een brief schrijven naar jezelf, naar mensen met wie je moeite hebt, naar je innerlijk kind: you name it. Je kan van een afstand naar je situatie kijken en het zo meer verwerken. Brieven hoef je ook niet per se versturen, dus dat is het fijne. Je doet het echt voor jezelf.

Werk met je innerlijk kind

Over dat kind gesproken: werk met je innerlijk kind. Als je met je ukkepuk leert werken (die nooit weg is gegaan maar misschien zwaar is verstopt), zal dit kind jou namelijk vanzelf laten zien wat er nog onopgelost is. Zo kan je kind verdrietig, boos en/of zich verlaten voelen. Dit komt door vroeger, maar het mooie is: het enige van wie het kind deze gevoelens wil ontvangen, ben jij. Ik heb een podcast opgenomen (dit was mijn eerst opgenomen podcast, vind ‘m erg kinderlijk en niet top, maar het gaat om de oefening 😋) om te oefenen met je innerlijk kind.

Doe iets voor jezelf!

Klinkt simpel, maar zelfliefde is ZO BELANGRIJK. En iets voor jezelf doen, schaart onder zelfliefde. Dus Doe iets voor jezelf!

Door alle beslommeringen en afleidingen van alledaagse dag, is het soms lastig om jezelf te verstaan. En je moet jezelf echt verstaan wil je je antwoorden krijgen. Door echt even uit je situatie te gaan (bijvoorbeeld door alleen te wandelen/uitstapjes te maken/alleen te reizen) zal er vanzelf omhoog komen wat er omhoog moet komen. Schrijf het op en maak niet meteen oplossingen of analyses. Gewoon de kern opschrijven en doorlopen :).

Kambo

Al een paar keer heb ik over Kambo verteld (in artikelen en Instagramposts), maar het werkt gewoon echt goed ;). Al heb ik geen adres in Nederland, want die mensen uit Amsterdam waar ik Kambo van kreeg zijn gestopt. Ik doe nu ongeveer één keer per jaar een Kambo-sessie (heb er 40 gehad ongeveer). Ik zweer bij dit medicijn. Ben verder niet zo avontuurlijk hoor, geen ayahuasca gedaan o.i.d. (wil ik wel ooit).

Regressie-therapie

Als je in vorige levens gelooft, is regressie therapie echt een dikke aanrader. Je hebt ook veel regressie-meditatie op Youtube. Wijst zich vanzelf, want is begeleidend.

Je gaat simpelgezegd terug naar vorige levens om het een en het ander te ontdekken, te zien en eventueel te herstellen. IK heb veel vorige levens gezien, en dat heeft me ongeveer 75 procent van mijn grote angst weggehaald. Zeker omdat ik weet waar het vandaan kwam en ik er in het nu meteen van bewust werd van hey dit is van toen (triljard jaar geleden). Zo was ik een heks, indiaan, feminist, cowboy en nog duizend andere dingen haha. Als je hier meer info over wil, kan je me een privé-bericht sturen. Ik herken ook veel mensen uit vorige levens en weet ook waarvan. Is funny maar ben er verder niet dagelijks mee bezig. Vooral een tijd om te genezen en nu weet ik gewoon meer over mijzelf en waar iets vandaan komt, en dat geeft rust, heling en kracht!! En kan zeker helpen bij trauma’s, want die kunnen echt hun oorsprong al ver ver ver voor dit leven vinden.

Tot slot

Bovenstaande tips werken als je weet wat je precies wil loslaten. Het is dus handig om te weten welke trauma’s je hebt. Zo kan je specifiek en stapsgewijs van die trauma’s genezen. En als je bijvoorbeeld dat boek van Jan Geurtz leest, zal je er ook meer achter komen. Alles kan een tool zijn en het is vaak niet één ding. Het is niet lastig, als jij altijd een relatie aantrekt van mannen die jou verlaten (en je bent bang om verlaten te worden), kijk dan eens naar de relatie met je ouders….vaak zit je dan al goed ;). Maar je moet wel leren om patronen te doorzien. Leren graven. Bewust worden. En door blijven gaan met naar binnen keren en dan weer doorpakken et cetera.

Als je nog niet goed weet wat de kernpunten zijn of hoe je hiermee kan werken, kan je dat het beste bekijken met een coach. Nogmaals, dit hoef ik niet te zijn! Je komt vanzelf bij wie je past. Even goed zoeken en voelen :).

Alle antwoorden zitten in jou, en alles is er al. Het is dus even kijken hoe je er het beste bijkomt en het dan aanpakken. Maar je hoeft dus nergens heen, alleen naar binnen. Fijn hè?

Succes!!!!
xxxxx

 

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.