werktips zzp'er tips thuis werken
Collectief Doe-het-zelf HSP Mind

9 tips om vanuit huis te werken/studeren

Nu iedereen in Nederland thuis is, en voor velen het werk en studeren doorgaat wil ik jullie tips geven over thuiswerken (voor diegenen die op het moment geen baan hebben als gevolg van deze tijd; mijn gedachten zijn bij jullie, en keep safe. Hopelijk komen er snel betere tijden :).

1 Structuur

Het is belangrijk om een soort regelmaat en ritme voor jezelf te maken je thuis werkt/studeert. Ga bijvoorbeeld iedere avond op dezelfde tijd naar bed (ik doe dit nooit 𝓁𝑜𝓁, ik ga slapen wanneer ik moe ben 🐣. Maar misschien een vast tijdstip goed voor jou), en sta iedere ochtend ongeveer dezelfde tijd op (dit doe ik wel. Ik word uit mijzelf ook vaak rond 8 wakker). Maak hierbij ook eventueel werktijden voor jezelf, en als je het fijn vindt kan je ook pauzes inlassen.

Het idee van structuur gaat er vooral om dat je een soort houvast hebt, en dat je weet wat je moet doen op een dag. Zo voorkom je dat je achter je laptop aan het staren bent en geen idee hebt wat je die dag gaat doen en daarom niks doet of van alles door mekaar zonder duiding. Je moet toch je eigen baas zijn en werknemer, dus daarom is het verstandig beide taken ook zo serieus mogelijk uit te voeren, voor jezelf ;).

Een ochtendroutine kan ook fijn zijn. Voor mij betekent dat ik iedere ochtend mediteer, knuffel met mijn bff Billy, ontbijt, koffiedrink, douch en mij aankleed. Dan start ik mijn werkdag achter mijn bureau, met rustig mijn mail lezen met muziek op en that’s it. Simple does it for me. Maar ik ga dus nooit direct werken als ik net uit bed kom, dat is voor mijzelf geen fijn begin van de dag. En een goed begin is belangrijk, omdat deze energie de toon van die dag zet.

2 Werkkleren

Het is verstandig om niet in je badjas of joggingoutfit te werken, wil je die dag productief zijn. Het klinkt wellicht wel uitnodigend om in een chillpak te werken, maar je bent echt veel productiever als je je gewone kloffie aandoet. Het liefst trek je ook schoenen aan, want zo in je werkoutfit zal je je veel productiever voelen. Probeer beide kanten maar eens uit! ‘t Maakt echt verschil.

Zelfs je haar vast of los maakt een verschil (en make up opdoen ook bijvoorbeeld, al draag ik dat bijna nooit want ik word dan snel een clown/dragqueen (niks mis mee, maar dat is niet wie ik ben. Maar misschien werkt het wel voor jou). Dus mijn tip over deze tip: draag hetzelfde als wanneer je naar kantoor zou gaan :).

Afbeeldingsresultaat voor draw girl dress gif

3 Werkomgeving

Het liefst creëer je een kantoorplekje in je huis, zonder al te veel afleiding. Houd je tafel/bureau dus opgeruimd, en het liefst kijk je ook niet uit op een keuken waarin bijvoorbeeld de afwas is opgestapeld.

Het beste is dat je werkomgeving zich onderscheidt van je slaapgedeelte, zodat je niet in slaap sukkelt. Dan heeft iedere kamer een eigen functie ㋡, en dat werkt door in je onderbewustzijn. Dus als je in je werkruimte bent, weet je lichaam/hoofd dat het tijd is om te werken. Als je in je bed bent, weet je lichaam/hoofd dat het tijd is voor slapen/series te kijken/seks en wat je daar nog meer allemaal doet.

Ik werk nu achter een vrij simpel bureautje in mijn nieuwe huis in de open keuken, met uitzicht op mijn tuin en op de achtergrond af en toe een gillende kip. Zuurstof en een fijn uitzicht vind ik belangrijk, dus zo half buiten werken vind ik top. Als ik binnenshuis zou werken, wat jullie nu in Nederland voornamelijk zullen doen gezien het weer, zou ik al mijn ramen open doen en mijn bureau zo zetten dat ik een uitzicht heb op buiten, of in ieder geval op een rustige omgeving.

Heb je geen fijn bureau of werkruimte in je huis? Dan kan je natuurlijk altijd (wanneer we weer naar buiten mogen, haha dit klinkt zo vreemd. Wat een tijd) een (koffie)tentje of in de openbare bibliotheek werken. Toen ik ooit in 1400 aan mijn scriptie werkte, vond ik onder andere De Openbare Bibliotheek Amsterdam een hele fijne plek om te werken (linksvooraan ;)).

Mocht je toch in bed willen/moeten werken, dan kan het helpen om je kussens tegen de muur te leggen en de muur als leuning te gebruiken. Dit kan echt verschil maken in productiviteit :).

4 Weinig afleiding

Clippy. Deel jouw trauma-ervaring m.b.t. Clipper, in de comments onder dit artikel. Enige voordeel is dat ik nu nooit meer notificaties aan heb, en hier weinig moeite voor had om mijzelf dit aan te leren.

Afgezien van een opgeruimd bureau of tafel, is het fijn om andere afleiding zo veel mogelijk vermijden. Praktisch gezien betekent dat je telefoon het liefst uit het zicht legt, of in ieder geval op zijn kop legt. Het liefst op stil- en/of vliegtuigstand.

Mijn telefoon is de hele dag op vliegtuigstand, en ik heb hier geen problemen mee. Het voorkomen van Facebook- en Instagramscrollen, gaat me dan weer wat minder goed af. Er zijn programma’s op Google te vinden, mocht je ook veel scrollen door social media, die zorgen dat je tijdelijk de websites van social media kunt uitschakelen.

Het liefst zet je ook al je notificaties uit. Ik heb deze sowieso allemaal uit, want sinds Clippy in onze windows 95 words leefde, krijg ik een trauma-trigger door welke notificatie dan ook.

5 Agenda

Wat voor agenda werkt voor jou is heel persoonlijk. Je kan er een online hebben en een fysieke, of allebei. Ik had altijd een grote leren agenda van Moleskine, die grootte werkt enorm fijn vind ik (en ziet er sjiek uit). Maar een online versie werkt voor mij ook prima.

Hoe je je agenda bijhoudt, is natuurlijk ook voor iedereen anders. De één planned het hele jaar in, de ander één maand, en de ander zet één of geen taak in zijn agenda.

Ik maak maand-week-en dagplanningen. De dagplanningen maak ik een dag van tevoren uit mijn weekplanning. Dat was het wel. Zo’n planner ben ik ook weer niet. Ik hou van e v e n w i c h t, want zo blijf ik flexibel voor als er bijvoorbeeld een mail tussendoor komt die ik gelijk wil beantwoorden/uitvoeren.

Ik wil gewoon weten wat ik de volgende ga ik doen qua werk, en mocht ik dat die dag niet afmaken, dan schuif ik de taken op. Pluk de dag!

6 To do list

Om overzicht te houden en stapsgewijs te werken, kan een to do/to will list goed helpen.

Van een dagplanning, die ik dus een avond van tevoren heb gemaakt uit mijn weekplanning, maak ik ‘s ochtends kleinere taken/stappen van grote taken. Zo kan ik overzichtelijk werken.

Een dagplanning kan er voor in eerste instantie eerst zo uitzien: mail, artikel bedrijf maken + opsturen, onderwerp bedenken nieuw artikel, campagne afmaken, pitchen, 2 hoofdstukken e-book af, mail, aan site werken, Instagrampost, tussendoortjes (alle werkdingen tussendoor zoals iemand tussendoor berichten/mailen, even iets veranderen aan site et cetera).

Vervolgens pak ik een taak uit deze planning, bijvoorbeeld: artikel maken. Deze taak maak ik dus op in stappen. En dit kan er dan als volgt uitzien: interviews uitschrijven (al eerder uitgevoerd), meer onderzoek doen onderwerp a en b, klad schrijven, titel bedenken, quote’s maken, beeld opzoeken, SEO, nakijken, mailen naar mijzelf en dag laten liggen.

En zo werk ik alle grote taken, en dat werkt goed voor mij. Ik behoud (meer) overzicht + focus wanneer ik alles in stapjes opschrijf en uitvoer. Als het binnen enkele minuten kan doe ik het wel meteen. Heb ik bijvoorbeeld iemand in mijn hoofd voor een interview? Dan email ik diegene ook meteen, ongeacht hoe lang het duurt voordat ik diegene zijn/haar email gevonden heb. Daar maak ik dus geen stappen van.

7 Lijstjes

Ik ben ook erg van lijstjes bijhouden. Dit is dus wat anders dan mijn agenda, planning en werktaken. Het zijn voornamelijk (nog) abstracte ideeën en praktische dagtaken, die later wel concreet (in de agenda) gezet kunnen worden.

Iedere gedachte, idee, quote, mooie zin/inzicht die met (innerlijk) werk te maken hebben, komen op een (online) notitieblok, Dat vind ik superhandig, anders loopt mijn hoofd overvol. Als je ook snel een vol hoofd en veel ideeën hebt, schrijf het op! Zo hoef je er niet meer aan te denken, en later pak je het er weer bij wanneer je het concreet wil maken.

Ook de app Wunderlist is fijn voor je hersenspinsels. Ik doe het liever snel op mijn laptop, omdat ik overdag vrij weinig op mijn telefoon zit.

Mijn lijstje tot nu toe van vandaag (deze wordt de hele dag bijgewerkt en afgestreept).

8 Fijne muziek

Zelf vind ik het superfijn om muziek te luisteren tijdens werk, maar misschien werk/studeer jij liever zonder muziek.

Ik hou van muziek wat niet teveel afleidt, zoals ambient of een lekker dromerig/zomers setje.

9 Pauzes

Het helpt goed om (korte)pauzes in te lassen. Voorheen werkte ik uren achter mekaar, en dan hield ik na 7 of 8 uur een grote pauze, om bijvoorbeeld te avondeten. Daarna ging ik weer door en sliep ik slecht. Dit werkt dus niet zo lekker (al gebeurt het nog wel eens als ik een deadline heb bijvoorbeeld).

Ik plan nooit mijn pauzes in, maar als ik bijvoorbeeld een paar taken af heb dan zorg ik nu bewust voor een pauze. Dan ga ik even van mijn bureau af en totaal wat anders doen.

Het gaat er vooral dat ik mijn hoofd even leegmaak, zodat ik weer met een frisse blik kan kijken op het werk wat ik aan het maken was. Dit kan van alles zijn. Het liefst doe ik wel iets productiefs, zodat ik niet helemaal wegzak in mijn telefoon of een serie, en daarna weer actief aan de slag kan. Dus liever kook/eet ik wat, of ga ik even wandelen en ergens een koffie drinken met mijn hond Billy. Maar soms app/scroll ik natuurlijk ook door social media.

Tot slot

Als je een werkdag thuis hebt, is het fijn om ook echt veel werkuren achter elkaar vrij te maken. In deze ruimte heb je dan alle focus en tijd. Maak het liefst dus niet om de paar uur een andere afspraak, want dan is er een grote kans dat je veel oppervlakkiger aan de slag gaat en minder in het moment bent, en dus minder focus en concentratie hebt. Nu is dat niet zo moeilijk tijdens deze C-tijd, omdat je letterlijk de deur niet uit mag. Toch kan je natuurlijk ook calls hebben, boodschappen willen doen of wat dan ook; het liefst plan je deze activiteiten aan het einde van je werkdag of in je pauze-uren, want alles door elkaar heen geeft vaak chaos, afleiding en onrust (is mijn ervaring).

Je kan ook dagen taakdagen inplannen, bijvoorbeeld schrijf (of andere creatie)-, edit-, call-, vergader-, vanallesdoorelkaardagen, als dit werkt voor jou. Dan heb je bijvoorbeeld echt veel ruimte om achter elkaar te schrijven, zonder dat je steeds op de klok moet kijken voor die call, die misschien ook makkelijk een andere dag kan (of jouw schrijfdag naar een andere dag).

Werk/studeer jij nu thuis? En hoe ervaar je dat? Voor diegenen die al thuis werkten; merken jullie veel verschil qua werken nu? En wat is jouw ultieme tip voor anderen? I would like to hear!

Liefs Suze

 

 

 

 

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

Leave a Reply

You have to agree to the comment policy.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.