Top 5 series
Favorieten Persoonlijk

Top 5 series om te kijken in je kerstvakantie πŸŽ„

Ello πŸ™‚

Velen van jullie hebben nu lekker kerstvakantie. En wat is er fijner dan je lekker op de bank te nestelen onder een dekentje met een goede film of serie? Daarom geef ik je mijn top 5 series in willekeurige volgorde, die bijna allemaal op Netflix te vinden zijn, voor wat inspiratie voor deze banksessies. Morgen deel ik mijn top 5 film. Enjoy!

1 Black Mirror

Deze absurdistische serie laat een dystopie zien, ofwel een wereld waarin niemand echt wil leven. Met dank aan de satiricus en scenarioschrijver Charlie Brooker zijn er dreigende β€˜Wat als?’-scenario’s voortgekomen uit de wisselwerkingen tussen technologie en maatschappij, die een nabije toekomst schildert. Wat kan de technologische ontwikkelingen de mensheid brengen (in goede en slechte zin)?

Die toekomst is net zozeer zwart komisch, als verontrustend en geloofwaardig. Iedere aflevering wordt afgesloten met een emotionele apocalyps die de menselijke zwakheid op een briljante intentie weerspiegelt. Het is een sarcastische versie van nu en later, dat vaak op een horrorachtige en grappige manier wordt weggezet.

Lees er meer over in dit artikel dat ik in 2016 schreef voor Bedrock. Inmiddels zijn er iets meer seizoenen bij.

Afbeeldingsresultaat voor black mirror"

2 Twin Peaks

De oude generatie die dit leest kent ongetwijfeld de film en serie Twin Peaks.

Twin Peaks werd voor het eerst uitgezonden in 1990 en werd een daverend succes. Na het tweede seizoen werd het van de buis gehaald, en in 2017, zo’n 26 jaar later, verscheen seizoen 3. Alhoewel ik enorm naar dit laatste seizoen uitkeek, vond ik dit seizoen toch niet zo’n succes. Waar het in seizoen 1 en 2 een soort kunstige detective serie is, is seizoen 3 alleen maar heel abstract en vaag. Moet je van houden. Echter kan ik seizoen 1 en 2 zeker wΓ©l aanraden.

In deze seizoenen onderzoekt FBI agent Cooper (Kyle MacLachlan) de moord op Laura Palmer. Dit gebeurt op een absurde, tragische, spannende, concrete, abstracte, humoristische, karakteristieke, kunstzinnige en serieuze manier (klinkt een beetje als mijn karakter). Heel cool gedaan. Deze serie is ontwikkeld en geschreven door makers David Lynch en Mark Frost, en als je Lynch kent (ik ben groot fan) weet je wel wat voor serie het ongeveer is ;).

Afbeeldingsresultaat voor twin peaks"

3 True Detective

True Detective kan zeker niet ontbreken in deze lijst.

True Detective is een detective waarin een zaak wordt belicht van een moord op een prostituee. Deze zaak is niets nieuws in de detectivegenre, echter is deze, net als Twin Peaks toch nΓ©t iets anders.

De serie begint met een shot waarin detectives Marty en Rust worden ondervraagd over de moord op de prostituee, 17 jaar nadat ze deze zaak oplosten in 1995. Naadloos springt het verhaal terug deze tijd in, en tussendoor weer naar het nu. Zo krijg je steeds meer te zien wat er gebeurd is tot je volledig bij het heden komt. Nergens wordt de serie verwarrend, saai of chaotisch.

De serie is superspannend, onder andere omdat ze niet altijd de waarheid vertellen, de beelden doen dat wel. Dit houdt de aandachtsboog gespannen, en de acteurs Woody Harrelsen and Matthew McConaughey hebben hier ook zeker hun aandeel in. Ga dat zien.

Afbeeldingsresultaat voor true detective review"

4 Fargo

Ook Fargo (vooral seizoen 1 en 2) is een superspannende en komische detectiveserie.

Lester (Martin Freeman) werkt als verzekeringsverkoper en heeft nooit veel weten te bereiken (vindt hij zelf) in vergelijking tot de mensen om hem heen. Zijn broer bijvoorbeeld heeft een prachtige vrouw, een goede baan en kinderen, en dat mag Lester weten ook.

Lesters leven wordt triest doch komisch geschetst. Wanneer de vrouw van Lester hem ook nog dreigt te verlaten, ontmoet hij een man die hem leert om voor zichzelf op te komen. Hierdoor neemt zijn leven een drastische tragisch-komische wending. Zeker origineel en ook erg humoristisch gedaan. Heerlijke serie, al vond ik de film totaal ruk :].

Afbeeldingsresultaat voor fargo"

5 Gilmore Girls

En tot slot een wat gezelligere serie, die absoluut niet in je kerstvakantie-series mag ontbreken: Gilmore Girls. Vast bekend bij velen, en zeker de moeite waard om deze weer eens onder het stof vandaan te halen.

Mocht je ‘m niet kennen: deze serie, die in 2000 op tv verscheen, speelt zich af in Stars Hollow. Stars Hallow is een klein, lieflijk stadje en de thuishaven van Rory (Alexis Bledel) en haar moeder Lorelai (Lauren Graham). Je krijgt hun innige relatie mee, en die ze met hun afstandelijke grootouders, vader van Rory, en vluchtige vriendjes hebben.

De serie heeft alles wat ik leuk vind: goeie, charmante acteurs (en figuranten), haarscherpe humor, een origineel verhaallijn, sympathie, warmte en tegelijkertijd diepgang. Het is echt een ontzettend boeiende serie die origineel is. Grappig, want vroeger keek ik ‘m wel eens met 1 oog op de tv gericht en vond ik het niet zo boeiend. Velen jaren later waardeer ik de onderliggende boodschappen en de humor des te meer.

Tip: kijk vooral 1 en 2 en niet het seizoen dat jaren later verscheen. Net als bij Twin Peaks (en Black Mirror ook een beetje) is dit seizoen een beetje een uitgemolken versie van eerder verschenen seizoenen. Liever wat open eindes dan voorgekauwde supersaaie ingevulde, of mega abstracte eindes, imo ;).

Afbeeldingsresultaat voor gilmore girls"

Veel kijkplezier! Welke serie ga jij absoluut kijken deze vakantie? Hele fijne dag alvast en drink er een op mij ;).

 

 

Komtie weer:


Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

πŸ’™

You may also like...

6 Comments

 1. gilmore girls is ook 1 van mijn favoriet en twin peaks ook πŸ™‚ verder houd ik ook echt van SATC, gg en dat soort vrouwenseries hihi. Fijne kerst en nye! nog leuke plannen?

  Soof

 2. Jaaaaa twin peaks <3 <3 <3

 3. Black Mirror is ook superrrr!
  San Junipero is mijn favoriet <3
  Van sommige afleveringen krijg je een hele creepy vibe, zoals the national anthem (met die varken).. Ik heb daar super slecht van geslapen zelfs. πŸ˜›
  En sommigen zetten je aan echt denken, zoals ' Nosedive' , die afl waar mensen elkaar 'raten'.

  1. hahaha san junipero is ook mijn favoriet <3 die muziek ook love it. En nosedive vond k ook erg goed!! geweldige serie he. lfs!!

 4. fijne kerst Suzieeee!!!!

  Leuke series btw, ik ben zelf fan van breaking bad en Orange is the new black! Kussen

  1. thnx u2!!! ook tof ja BB, vond OITNB (zo zeggen de hippies dat toch) wel vet! Niet afgekeken though. XXX

Leave a Reply

You have to agree to the comment policy.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.