Filosofie Mind

Verander eens je omgeving!

Wist je dat goudvissen groeien naar grootte van hun verblijf? Jee, wat een degelijke zin, maar je snapt me. Guppie in een rond kommetje (dat je vroeger had, en veel te zielig was) blijft een Guppie. In een vissenkom worden ze niet groter dan ongeveer 5 cm. Stop je Guppie in een vijver, dan kunnen ze wel zo’n 20 cm groeien! Grappig he? Dit was mijn spreekbeurt over vissen.

Nee , even zonder gein. Wat heb jij hieraan, denk je?

Verandering

Weet je het al? Ik zie het symbolisch: als je je eigen omgeving en alles wat daarbij hoort nooit verandert, dan blijf jij ook werken met oude tools. En zoals ik al vaker schrijf: je krijgt geen nieuwe situatie met oude tools. Misschien wil jij ook wel helemaal geen nieuwe situatie, en niet groeien. Dan is dit artikel niet voor jou.

Misschien wil je wel groeien, omdat je begrijpt dat groeien onlosmakelijk met het leven verbonden is. Dan is het handig om eens een schoonmaak te houden in je externe omgeving. Alles buiten jou reflecteert namelijk je innerlijke wereld. Als je jouw buitenwereld dus verandert, doet dat ook iets intern (en ook andersom, maar daar gaat dit artikel niet over).

Afbeeldingsresultaat voor fish with a hat
Bewijs dat Guppie uit dat veels te kleine kommetje wil, die je moeder kocht toen je tien was. Kom nou.

Dus laat Guppie uit dat kommetje. Natuurlijk kan je het zo groot of klein maken als je zelf wil. We beginnen klein.

Huis

Verander bijvoorbeeld zo nu en dan eens je interieur. Schilder wat muren, koop wat planten, zet de bank eens ergens anders. Geef je badkamer een make-over en ruim je balkon eens op. Niet alleen schoonmaken verandert de energie van je huis, maar een nieuw interieur en/of stijl zorgt ook voor een opknapbeurt van binnen.

Vrienden

Huis opgeknapt? Prachtig die groene muur!

Ok, we gaan een stapje verder. Kijk eens naar je vrienden. Heb je nog steeds dat zelfde groepje van 30 jaar geleden? Niks mis mee. Je hoeft niet meteen radicaal de groep te verlaten, en je bij een totaal nieuwe vriendengroep te voegen (mag wel).

Wat wel handig en makkelijk is, is om je open te stellen voor andere mensen. Want er zijn namelijk wel meer mensen dan Kaat, Kees, Liesbeth en Sophie. Ik bedoel dit niet lullig. Ik bedoel te zeggen:  de wereld is groot. Jij en ik zijn maar een stipje in het universum. Er zijn zoveel leuke mensen op de wereld en zoveel andere culturen. Probeer je horizon eens te verbreden. Dit kan ook klein. Misschien kan je een nieuwe hobby nemen, en maak je daar nieuwe vrienden. Of spreek eens af met iemand van Instagram, en zo kan het balletje al rollen.

Nieuwe vrienden maken betekent ook nieuwe deuren openen, en wie weet welke mooie paden je daardoor mag bewandelen!

Werk

We gaan weer een stapje verder; werk.

Hoi. Heb je het idee dat je vastloopt op je werk? Dan is dit waarschijnlijk ook zo. Als je om je heen kijkt, en je krijgt geen inspiratie, dan heb je een kooi voor jezelf gemaakt. Dit kan niet de bedoeling zijn. Ik snap dat als je langere tijd ergens werkt waarbij je ook goed verdient, een carrière-switch geen eerste levensbehoefte lijkt. Toch is het wel belangrijk, zeker als je dus vastloopt op je werk, geen inspiratie voelt en jouw komende 40 jaar zo niet voor je ziet. Denk maar aan het ronde kommetje.

Ik ben absoluut niet gemaakt om bij een bedrijf te werken, dus dit heb ik dan ook nooit gedaan (afgezien van toffe stages), maar ik kan je advies geven van mensen uit mijn omgeving. Ik ken namelijk veel mensen die voor zichzelf zijn begonnen, of partime freelancen en partime in loondienst, en blij zijn met hun keuze. Natuurlijk heb je veel meer risico (inkomen, verzekering et cetera), maar risico nemen hoort bij het leven. Tegelijkertijd krijg je er ook meer vrijheid voor terug, en precies die vrijheid zorgt ervoor dat jij kan groeien. Je kan ook in loondienst blijven werken uiteraard, maar kijk ook hier eens of er iets anders voor je is.

Soms moet je gewoon springen in het leven..Je gaat je stoffige baas echt niet veranderen namelijk, of die oordelende collega’s. Als jouw werkomgeving jou niet inspireert of laat groeien, dan ben je dus net Guppie in dat veel te zielige kommetje..dus wat let je?

Wij hebben wel eens een vis gehad die uit zijn kom sprong. Als Guppie dit kan, kan jij het ook. Zijn sprong is wel beloond met de dood, maar toch. Je snapt de boodschap.

Stad

Kon je vroeger nog prima mee surfen op de prikkels van Amsterdam, maar word je nu al lijkbleek als je één stap buiten zet? Of woon je nog in dat dorp waar je bent opgegroeid, en ben  je niet helemaal tevreden met je leven? Denk dat eens aan een die vijver? Guppie wordt alleen Gappie als hij zich in een andere leefomgeving verkeerd. Dus, zet je cappie op en verhuis eens. Koppie op.

Als je verhuist naar een andere stad, sla je namelijk een paar vliegen in een klap. Zo moet je (vaak) nieuw werk nemen, krijg je nieuwe gezichten om je heen die eventueel je vrienden willen worden, heb je een nieuw huis en een hele nieuwe weg naar de Albert Heijn! Nou, als je dat niet laat groeien, weet ik het ook niet meer.

Land

Als je voelt dat er meer is, dan is het misschien tijd dat Gappie zijn rugtasje pakt en zich openstelt voor nieuwe culturen. Er is wel meer dan Nederland. Je zal het misschien niet zeggen, maar het is echt zo.

Overweeg dus eens om naar een ander land te gaan. Dit kan verhuizen betekenen, maar een (lange) vakantie zal je ook doen groeien! Nieuwe culturen, eens wat anders dan aardappels/vlees/groenten of zelfmislukte wraps met groenten (jokie, moet kunnen toch), een zonnetje op je bol, alles opnieuw uitvogelen, geen Albert Heijn: het zal je een totaal nieuw persoon maken! Gappie takes over the world!

Conclusie

Conlusie: laat je innerlijke guppie eruit. Laat hem ook eens vliegen in plaats van rondjes zwemmen, want daar wordt niemand blij van. Verander je omgeving, en je zult zien dat je zo zal groeien en bloeien!

Afbeeldingsresultaat voor fish on a holiday
Groetjes

 

 

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.