Bali emigreren
Bali Stories

Mijn antwoorden op de meest gestelde vragen over Bali

Hallo,

Ik krijg veel vragen over Bali, dus ik dacht laat ik de meest voorkomende even beantwoorden en bundelen. Hoop dat je er iets aan hebt! Gegroet!

• Woon je op Bali?

Ja! Sinds juli 2018 ben ik op Bali, en sinds september heb ik me gevestigd in Canggu.

• Waar woon je?

In Canggu dus! In Berawa, om precies te zijn.

• Hoe is het om op Bali te wonen?

Heel tof :). Hoe langer ik er woon, hoe meer diep respect en waardering ik voor deze plek heb. Ik laat me graag onderdompelen door het eiland en haar bewoners. Ook kent deze plek natuurlijk donkere plekken, waarover ik in dit artikel dieper op in ging.

• Wat voor werk doe je daar?

In 2016 ben ik afgestudeerd als journalist (Amsterdam), en sinds 2017 ben ik freelance-journalist. Verder begeleid ik HSP’ers, en ben ik de oprichter van deze website. Deze website heb ik zelf gemaakt (trots haha) en houd ik dus dagelijks (als het lukt) bij.

Als journalist schrijf ik voor verschillende opdrachtgevers, waaronder Bedrock en Brainwash. Daarnaast doe ik ook copywriting voor verschillende opdrachtgevers.

Dit platform vat alles eigenlijk samen van mijn werkzaamheden. Een blog over HSP, praktische spiritualiteit en filosofie (en meer). Daarbij deel ik ook enkele journalistieke publicaties, en kun je mij via deze website ook boeken als coach.

Al mijn werk is dus online, en daarom kan ik overal ter wereld wonen (in dit geval dus Bali).

• Mis je Nederland?

Nee, wel zin om familie en Nederlandse vrienden te zien! Daarom ben ik er deze winter op vakantie :).

• Hoe werkt het met een visum voor langer termijn?

Daarover schreef ik in het artikel De voor-en nadelen van het wonen op Bali.

• Waarom ben je naar Bali gegaan?

Ik hou van Azië, en het was meer een intuïtieve keuze. Ik voelde sterk dat ik er heen wilde, en na wat geplan en georganiseer ging ik erheen. Zo moeilijk is het niet voor mij om keuzes te maken, het uitvoeren ervan vind ik wel weer stressvol (maar je wordt zo beloond!). In het artikel Waarom ik naar Bali ga verhuizen schreef ik er uitgebreider over.

Het zit trouwens wel een beetje in de familie. Zo woonde mijn broer een jaar in Thailand en hij is net weer terug van een halfjaar wereldreis. Hiervoor reisde hij ook zowat de hele wereld rond. De plekken Nieuw-Zeeland, Japan en Ijsland die hij bezocht, zijn zeker de plekken waar ik ook supergraag heen wil. Ook heb ik een oom die de hele wereld overgaat, en woont mijn Nederlandse tante en haar familie op Barbados.

Mijn ouders zijn erg honkvast, dus daar heb ik het niet van ;). Overigens ben ik ook geen reisfreak, maar zit ik een beetje tussen het reizen en ergens op een vaste plek wonen in, denk ik.

• Hoe lang blijf je daar?

Geen idee! Sowieso heel 2019.

• Wil je ooit weer in Nederland wonen? (Deze vraag krijg ik echt vaaaak)

Weet ik niet. Wellicht 50/50 Bali/Nederland? Of reizen? Er is wel meer dan Nederland en Bali..haha. Voorlopig nog geen plan ervoor!

• Is Bali iets voor mij/ moet ik ook naar Bali?

Deze vraag krijg ik ook regelmatig! Ik ben geen God ;)). Maareh, als het gevoel om naar Bali te gaan blijft terugkomen; wat let je? Stap het vliegtuig in, en is het niks ben je zo weer terug toch? :))).

Ik heb nooit het gevoel dat ik ‘alles achter liet’, want niets is in mijn bezit en niets is voor altijd. Ik had wel een makkelijke positie wellicht, want ik had op het moment dat ik de keuze maakte geen vaste baan, en mijn relatie ging uit een paar maanden voor vertrek. Daarbij heb ik geen kinderen, en woonde ik toen samen met mijn ex dus moest ik een nieuwe plek vinden. Dus een perfectere timing was er niet ;).

Daarbij denk ik: je kan toch altijd terug of weer iets opbouwen in Nederland? Je verliest toch niets? Je kan naar mijn mening enkel wat winnen, of weer terugkomen bij waar je was. En je weet alleen maar of het iets voor je is, als je het hebt gedaan. Dus hup, spring!

• Is het lastig om als HSP’er rond te reizen/een digital nomad te zijn?

Ja, wel in combinatie met werk vind ik. Daarom reis ik niet vaak, zeker niet nu ik 2 honden heb. Volgende maand moet ik even het land uit voor een visa run, en dan wil ik wel een weekje weg of iets dergelijks. Maar dat zie ik dan echt als een vakantietje/tripje.

Toen ik de eerste 3 maanden rondreisde, vond ik dat in combi met werk supervermoeiend! Want er gaat zoveel tijd inzitten om steeds iets te zoeken, en rond te trekken. Natuurlijk ook avontuurlijk en lekker veel gezien van het eiland, maar een vaste fijne plek (erbij) is voor mij echt een must!

• Pas je nog op huizen? En via welke instantie?

Hihi, deze vraag kreeg ik laatst weer. In mijn artikel waarom ik naar Bali verhuis, schreef ik namelijk dat ik op huizen ging passen. Dit is uiteindelijk niet doorgegaan, omdat ik het totaal niet kon vinden met de Franse vrouw die mij ontving voor het huis (de eigenaren die ik van tevoren gesproken had, waren niet op Bali). Met haar moest ik verplicht drie keer per weer naar het strand en de hond en ons contact via de ap verliep ook al stroef. Lang verhaal kort: ik was net op Bali, en ze vond mijn ‘georganiseer’ vreemd (ik was twintig minuten te laat, omdat ik nog geen weet had van de traffic jam hier). En toen ik de hond ging uitlaten met haar en haar kinderen, ben ik ze kwijtgeraakt. In een hele donkere buurt vol blaffende, agressieve honden moest ik het huis terugvinden. Toen ik zachtjes met een glimlach zei dat ik hen kwijtgeraakt was en alleen terug moest lopen keken ze niet op of onder. Waren hele aparte lugubere mensen in mijn ogen, en toen ik moest huilen en in een kamer alleen werd achtergelaten (I know, drama) en dit gezin gezellig aan het praten en lachen waren aan tafel en mij geen blik waardig schonken, heb ik de eigenares gebeld. Samen besloten we dat het beter was dat ze iemand anders zocht.

Daar stond ik dan op de stoep met backpack en mijn draaiboek voor Bali. Dit bleek overigens geen probleem achteraf, want ik ben toen drie maanden door Bali gereisd en vanuit hieruit weer gegroeid. Ook blijkt een vaste plek en mijn eigen dieren veel meer mijn ding, en zou ik absoluut niet meer op huizen willen passen.

En vergis je niet, van huis naar huis hoppen kost erg veel tijd en je moet steeds aan de regels houden van de eigenaren. Daarbij blijkt het huizen passen in de praktijk overigens een stuk minder hoopvoller dan hoe je het voor je zou zien. Zo lees ik op Facebook veel ‘rampverhalen’ over mensen die dit hebben gedaan (vanuit zowel eigenaren als de huizenpassers), dus vanuit mijn perspectief raad ik het niet aan.

Dat gezegd hebbende is elke situatie anders, en kan het natuurlijk ook supertof zijn als je echt voor langere tijd ergens gratis vertoeft, en dit wél leuke en vriendelijke mensen blijken te zijn. Ik kan je daarvoor de website Trustedhousesitting.com aanraden, en geen familie die je random vindt via Facebook ;).

• Welk seizoen is het beter om naar Bali te gaan?

Ik vind het winterseizoen veeeel leuker. Het is hier dan wel heel warm (regen blijft hangen), maar de rijstvelden zijn vruchtbaar en dus supergroen (seizoen van oogsten is in het zomerseizoen). Er zijn in deze tijd hier minder toeristen, en ook veel regen en stortbuiten (love it). Af en toe gewoon lekker koel, en dat had ik echt nodig na een hele zomer alleen maar 36 graden. Vergis je trouwens niet, nu is het ook helderblauw en 34 graden hoor, maar die afwisseling is gewoon top. Vind ik dan hè.

Het is dus echt persoonlijk, misschien vind jij regen wel niets en wil je alleen maar zon. Dat begrijp ik, zeker als je op vakantie gaat. Dan is het zomerseizoen wellicht meer iets voor jou!

• Heb je vrienden daar?

Ja. Ik heb een vast groepje vrienden hier, dat bestaat uit mensen die hier al jaren wonen of ook voor langere tijd er zitten. Deze zijn voornamelijk Nederlands, maar heb ook een paar Indonesische vrienden.

Verder maak ik hier sinds dag één fijne losse vriendschappen. De meeste hiervan zijn op het moment ook allemaal weer in Nederland (of andere landen). Ik heb nog contact met hen en dat is superleuk!

In een ander land sla je een paar fases over in een vriendschap. Iedereen is zo open. Zo krijg, en stuur, ik met regelmaat een berichtje via Instagram (of via mijn blog) of ik wat wil drinken met iemand, en je maakt zo een vriendschap.

Veel mensen die ik hier kortstondig ontmoet, hebben dezelfde kijk op de wereld en doen vaak hetzelfde werk (vandaar dat we op social media elkaar ook in eerste instantie vinden). En als je weet dat je elkaar voor een relatief korte tijd meemaakt, is de vriendschap in mijn ervaring meteen diepgaander. En vaak blijkt dat de vriendschap doorgaat als ze weer in Nederland zijn.

Vriendschappen maken is door social media dus echt hartstikke makkelijk, maar ook in real-life is het easy hier. Zo had ik een keer op het strand een meisje ontmoet dat naast mij lag. Na wat gepraat heen en weer gingen we samen lunchen en vroeg ze of ik mee uitging (dat kwam er helaas niet van), maar zo snel kan het gaan. Ook in vliegtuigen heb ik vrienden gemaakt, en in Warungs overal. Het is echt easy peasy iedereen staat ZO open :).

Ik voel echt een diepe verbinding met diegenen om mij heen, omdat we allemaal op een of andere manier hebben besloten om op Bali te wonen, dat schept toch een band he ;). Door hen voel ik me hier echt thuis (en mijn honden). Mij thuis voelen heeft namelijk niet alleen te maken met waar ik ben, maar ook vooral met wie ik ben.

• Zullen we wat drinken als ik op Bali ben?

Ja! Leuk, ik sta altijd open voor mooie zielen! Stuur me een berichtje op Facebook Messenger, mail of Instagram en dan zie ik je wel verschijnen! ;).

Ik woon dus in Canggu, dus als je hier ook bent: contact me vooral!

Hopelijk heb je hier wat aan.

Fijne dag & Hadoekes!

Foto @ Campuhan Ridge Walk // Ubud

 

 

 

 

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.