Beha slecht
Betoog

Waarom ik geen beha meer draag

In groep acht hebben de meeste meisjes twee zaden op hun borstkas, die later transformeren naar iets groters. Ik vond het machtig mooi. Ik kon er iedere dag naar kijken, want wat was het fascinerend. Zodra de zaden ontkiemd waren tot heuse erwten, rende je gauw naar de Hema en dan kocht je, net als de andere meisjes uit je klas, een ‘topje’. Want die twee erwtjes moesten wel goed op hun plek blijven natuurlijk. Al gauw volgden de Snoopy beha’s maatje cup AA en nu was je een echte vrouw.

Stoer met je Snoopy beha én bijpassende string ging je door het leven. Vanaf toen konden de 2 meiden alleen nog maar groeien en jouw taak was om ze goed en stevig in te pakken. Trots dat je was, niemand die dit nog van je afpakte.

Nu zo’n 16 jaar later hang ik de beha aan de wilgen: de meiden zijn bevrijd. Nu wil ik geen statement maken zoals de vrouwen in de jaren 60 deden, want ik verban niet geheel de originele borstenhouder uit mijn leven. De top waarmee het leven van de borsten begon, hangt namelijk weer in mijn kast. Wél zo’n drie maten groter maar het is ongeveer hetzelfde idee. Ik zal je uitleggen waarom ik dus de traditionele beha uit mijn leven heb gebonjourd.

Jarenlang werden we wijs gemaakt dat een beha ervoor zorgt dat je borsten steviger blijven en minder snel zullen hangen. Niets is minder waar. Uit onderzoek van het Franse Centre Hospitalier Universitaire blijkt namelijk dat borsten júíst slapper worden als je een beha draagt. Dit zou komen doordat deze niet voldoende getraind worden als ze verstopt zitten in een beha. Aha, hoe zit dat dan?

Borsten bevatten onderhuids bindweefsel, dat van nature ondersteuning biedt. Door dit weefsel houden borsten namelijk hun vorm. Als je borstpartij gaat hangen, wordt dit volgens het onderzoek uiteindelijk veroorzaakt omdat deze bindweefselbanden (ja is echt een woord) hun werk niet meer goed kunnen doen door beha‘s

Wat er eigenlijk staat, is dus dat je borsten gaan HANGEN in plaats van dat ze mooie stevige appels blijven. Dus voor stevige tetten hoef je echt geen te strakzittende beha te dragen, je kan deze gewoon lekker de prullenbak in kieperen.

Lymefklieren

Voor stevige borstjes hoef je het dus niet te doen. En nu stuiten we op het volgende punt waarom de beha uit mijn leven is: beha’s zijn niet zo gezond om te dragen.

Ik denk dat het mooiste moment van de dag voor de vrouw wel is als ze thuis komt en haar beha in de hoek van de kamer slingert. Alle vrouwen doen dat. Dus waarom zou je overdag je beknellen met dit kreng? Beha’s zitten vaak niet lekker, en dat komt doordat veel vrouwen een verkeerde maat dragen. Volgens onderzoek ligt dit percentage zelfs op 70 procent van de vrouwen. Gevolg van een te strakke beha: De borsten puilen uit, de bandjes kerven in je huid en dat hele ding zit eigenlijk gewoon ruk. Maargoed, je hebt dan wel mooie priemende borstjes.

Nog even waarom een beha niet gezond is om te dragen. Door de juist geschetste situatie, zal het je vast niet verbazen dat een beha letterlijk je lichaam afknelt, en wel je lymfeklieren welteverstaan. Dit komt omdat je iedere dag een beha draagt op dezelfde plek. Ook als je bustehouder de goede maat heeft, zit deze strak om je lichaam heen.

Dus: een beha knelt in feite iedere dag je lymfestroom af op dezelfde plek. En dit is niet goed voor je. Een geblokkeerde lymfestroom zorgt er namelijk voor dat afvalstoffen langer in je lichaam blijven dan de bedoeling is. Als je lymfesysteem niet naar behoren werkt kan dit tot allerlei problemen lijden doordat afvalstoffen niet goed afgevoerd worden. Als je je beha weglaat stroomt je lymfestroom wél weer, en dat is fijn!

Samenvatting: Naast dat het dus vervelend zit, is het dragen van een beha slecht voor je lymfesysteem. Nog een goede reden dus om dat ding dus uit te laten!

Grote memmen

Nu kan je denken leuk en aardig, maar mijn cup D vindt dit geen goed idee! (ha). Dat begrijp ik wel, als je gezegend met een imposante voorgevel en ze vliegen alle kanten op, is dit allesbehalve fijn. Daarnaast kunnen hangende borsten of stijve, harde tepels voor vrouwen ook redenen zijn om hun buste te bedekken. Dus als je wel je borsten wil ondersteunen…

…Wat draag je dan?

Nu ga ik ook zoals gezegd ook niet iedere dag zonder borstenhouder de deur uit (soms wel, maar moet ik maar zin in hebben want mijn tepels staan vaak het hele jaar door op standje winter). Geen beha dragen betekent namelijk niet meteen dat je niets draagt, je kan de traditionele beha ook vervangen voor iets beters. Dat topje uit groep acht was namelijk niet eens zo’n slecht idee, want die zijn eigenlijk weer terug in mijn leven: ik heb mijn oude beha vervangen voor de volwassen versie van de baby-topjes.

Softe beha

De volwassen versie van deze topjes zijn de zogenaamde softe beha’s/tops. Ik heb ze van Hunkemöller en de H&M (biologisch katoen), deze zijn echt fantastisch!

Een softe beha lijkt een beetje op een sportbeha. Ze zijn vaak van (duurzaam) katoen, maar ik heb ze ook van polyamide. Ze zitten echt heerlijk en ondersteunen alsnog goed. Nooit meer gedoe met afknellende bandjes en te strakzittende beugels!

Ook als je een flinke bos hout voor de deur hebt, ondersteunt zo’n top echt heel goed. Ik heb zelf ook een volle cup C, en deze zitten prima. Ze zitten niet te strak en zijn genoeg ondersteunend. Ook hebben je borsten genoeg bewegingsruimte.

Kortom, ik draag dus geen traditionele, maar wel softe beha’s of helemaal niets. Deze vervangen de originele beha TOP! (haha).

Vrijheid

Tot slot nog wel even een berichtje uit 1960: geen beha dragen voelt stiekem wel echt vrijer, voor mij althans. Zo laat ik de meiden lekker los. Ik denk dat veel vrouwen tijdens het moment dat ze hun beha uitdoen namelijk ook wel een diepe vrijheid ervaren, en waarom zou je dit niet altijd willen?

Dus: trek uit je beha, koop een softe beha of draag niets! En kijk eens hoe dat voor jou voelt :-).

Draag jij originele beha’s? Ben je ook overgestapt op een top en/of laat je ze af en toe lekker bungelen? Laat het achter in de comments!

 

 

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

14 Comments

 1. Pien says:

  Hahaha heerlijk geschreven suuus!!! You go! Ik wissel lekker af! Hoe mn meiden die dag door het leven willen!

  1. Suze says:

   Hahaha thank you 🙂 Heel goed, lekker hun eigen gang laten gaan! It’s their time now!

 2. Sophie says:

  heel mijn leven al geen een gehad ;).

  1. ( . ) ( . )

 3. Hey Suze, wat een super leuk artikel zeg! Nu het zomer is, draag ik vaker ook geen BH, of alleen een bralette waar geen beugels inzitten, maar wel pads (ik wil liever niet dat mensen mijn tepels kunnen zien…). Een soft BH is natuurlijk een hele goede oplossing.

  1. Heerlijk ( . ) ( . ) !!

  2. Soft bh’s zijn echt heerlijk! En dan ziet men ook je tepels niet! Ook heel fancy tegenwoordig! 😉

 4. Simone says:

  Ik kan helaas door mijn gezondheid geen bh’s of zelfs topjes meer velen,.door maagproblemen knelt dat en wordt door erg misselijk van dus beste optie is niks maar heb flinke jongens dus vind het niet al te charmant en met warm weer gaan ze behoorlijk transpireren dus ben nog altijd op zoek naar een oplossing voor toch wel iets aan ondersteuning maar zonder straks zittende band,.zelfs de niet zo strakke topjes van de Hema/ action die al veel minder strak zitten dan de beter ondersteunende tops van de betere merken kan ik ook helaas nu niet meer hebben,.mocht iemand soort gelijk hinder ondervinden en daar wel een oplossing voor hebben dan hoor ik het graag.
  Grt
  Moon

 5. Nele Dirkx says:

  Heerlijk! Ik draad zo weinig mogelijk een bh. Wel tijdens het sporten en soms omdat ik het in bepaalde(lees:witte) kleding toch comfortabeler vind 😉.
  Ik wist niet dat het beter was er geen te dragen, dus heel fijn te lezen!
  En ja, het was aanvankelijk wat wennen omdat ik er soms opmerkingen over krijg…
  Super fijn geschreven, dankjewel!

  1. Suze says:

   hahahhaa ja ach, bij mij wordt er ook vaak gestaard i dont care!! Ik draag wel vaak topje hoor! maar liever niets. Thanks voor je comment Nele!! Lekker laten bungelen 😉 XXXX

 6. Ikzelf heb uiteindelijk de zwangerschap 75f overgehouden ( kleine is nu 3). In eerste instantie was het 80g geworden… En ik vond het verschrikkelijk! Nergens kun je een goede bh aanschaffen. Wat je aangesmeerd krijgt is duur en doet na 1 x wassen ( zelfs met de hand) al pijn. Veel rugklachten. .. vetschillende soorten therapie helpt niet. .24/7 pijn.

  Inmiddels heb ik geleidelijk aan de bh afgezworen. . Geen beugels meer voor mij. Nu zelfs alleen bralettes en de groep 8 topjes. Ik doe dat nu een maand of 2 denk ik.

  Het resultaat=
  *GEEN rugklachten meer
  *Mijn houding is ineens enorm verbeterd. Ik wilde al hieraan gaan werken, maar kennelijk maakt het dragen van een bh al verschil. ..
  * Mijn borsten zijn veel steviger en hebben een mooiere vorm -> ofwel ze hangen veel minder.

  Het grote verschil gingen we na ongeveer 1 maand zien. .

  Zelfs mijn man viel het ineens op dat mijn borsten veel steviger en mooier aan het worden zijn..

  Dus dat + dat het gewoon dure ondingen zijn. . En ik het belachelijk vind dat je elk half jaar en nieuwe bh zou moeten kopen ( heel goed voor het milieu zucht….) heb ik op basis van het lezen van onderzoeken, youtube filmpjes en mijn eigen ervaring besloten geen bh’staat met te dragen. Met hardlopen heb ik wel sportbh’s ( maar misschien veranderd dit in de toekomst ook nog).

  1. Oh wat vervelend! De groep 8 topjes hahaha! Heel fijn dat je rugklachten weg zijn, lijkt me supervervelend. Mijn borsten zijn ook heel stevig en draag nooit een BH! Fijn dat t jou ook helpt :)))

 7. De laatste tijd erger ik me steeds meer aan mijn BH, vooral het feit van de steeds afzakkende bandjes die je om de haverklap weer op zijn plaats moet brengen. Na even googlen kom ik hier terecht. Ik ga eens zo’n softe BH proberen en voor de rest zonder dat onding. Het is ook geldbesparend 🙂

  1. hahahhaa irritant he!! ja heel fijn, van die yoga behaatjes zijn ook fijn trouwens (katoen/stretch!) X

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.