Wat is een ego
Mind Spiritueel

Wat is een ego en wat is zijn functie?

‘Als je niet bewust bent van je gedachten en emoties, zal het ego al gauw de baas zijn.’

Toen ik ooit tegen een vriendin zei dat ze reageerde vanuit haar ‘ego’ beantwoordde ze dat met: ‘Ìk? Ik heb geen ego.’ Toen vroeg ik: ‘Ben je ooit gekwetst? Voel je pijn?’ En toen ze antwoordde met: ‘Ja’, wees ik haar op dit pijnlichaam dat onlosmakelijk verbonden is met ons als mens. 

Volgens spiritueel schrijver Eckhart Tolle dragen we als mens allemaal een erfelijk blauwdruk in onze zielen. Hij wijst daarvoor het ego aan. Echter, hebben de meeste mensen zichzelf volledig geïdentificeerd met deze blauwdruk, waardoor we een onophoudelijke stroom van onvrijwillige en dwangmatige gedachten en bijbehorende emoties hebben. Zolang je je daar niet helemaal bewust van bent, gebruik je die denker om te zijn wie je denkt te zijn, wat Tolle de egoïstische geest noemt.

Het ego is volgens Tolle inherent aan gedachtevormen. Veel mensen proberen daarom ook het ego kwijt te raken of het te negeren. Dit kan alleen niet. Het ego heeft namelijk een levensfunctie. Net als dat oordelen over een ander onszelf spiegelt, spiegelt het ego ook onze blokkades en kan het zo voor (spirituele) groei zorgen. Wel kun je leren niet vanuit het ego te handelen en te leven, wel vanuit hart en gevoel.

‘Diep van binnen zijn alle ego’s allemaal identiek.’

Pijnlichaam

Negatieve emoties die je niet totaal onder ogen ziet op het moment dat ze bij je opkomen, lossen niet helemaal op. Ze laten namelijk een rest van pijn achter: oud zeer. Op den duur vormen ze een energieveld dat in de cellen van jouw lichaam leeft. Tolle noemt dit in zijn boek De nieuwe aarde het pijnlichaam. Vervolgens legt hij verder uit hoe dit pijnlichaam wordt bepaald door onze ervaringen uit het verleden, uit het gezinsleven en opvoeding en de omgeving waarin je bent opgegroeid. Het ego bevat ook persoonlijke identificaties. Ook meningen, langdurige boosheid of wrok, ideeën over jezelf, of je wel of niet succesvol bent, zijn allemaal overtuigingen vanuit het pijnlichaam.

Het pijnlichaam voedt zich met overtuigende gedachten en is verbonden met het ego. Ze zijn wederzijds afhankelijk en zijn erop gericht te groeien óf zichzelf minimaal in stand te houden. Inhoudelijk varieert het ego van persoon tot persoon, maar ze werken wel allemaal op dezelfde manier. Diep van binnen zijn alle ego’s dus identiek, aldus Tolle.

Ego-gedachten redeneren vanuit gebrek, onzekerheid, angst en twijfel. Het representeert het deel van jou dat verbonden is met jouw pijnlichaam en niet met wie je werkelijk bent: een krachtig en waardevol iemand. Daarom willen veel mensen van hun ego ‘af’, maar dat kan niet. Dan zou je namelijk van een deel van jezelf af willen. Als je de baas wil zijn over je ego, zul je het moeten herkennen en doorleven om zo je pijnen te genezen.

Functie

Het ego heeft een functie. Als een deel van jou geblokkeerd is door situaties en oude pijnen, dan helpt het ego namelijk om te ontwaken zodat je oude wonden mag genezen. Het ego werkt dus als een spiegel, want door jou te overtuigen met beperkende gedachten, bijvoorbeeld: ‘je bent het niet waard’ zegt het eigenlijk dat jij jijzelf niets waard vindt. Als je dan op zoek gaat naar de bron van deze overtuiging, kun op die manier allerlei blokkades genezen. Dit klinkt simpel, maar dit vergt vaak jarenlange oefening omdat blokkades heel erg verborgen kunnen liggen.

Je ego kan je zien als een familielid dat heel irritant is, maar zonder diegene zou je niet zo veel groeien. Door je ego ben je dus in staat om jezelf tot autonoom individu te ontwikkelen.

Probleem

Als je je ego te groot laat worden of je identificeert je ermee, dan wordt het een lastig verhaal. Dan doe je jezelf echt tekort, omdat je dan niet vrij bent van overtuigingen en hieruit gaat leven.

Iemand met een groot ego loopt het risico dat hij geïsoleerd raakt of juist het tegenovergestelde: consequenties voor anderen maakt voor zijn handelen. Zo van “omdat ik belangrijker ben, hoef ik geen rekening met jou te houden”. Dit komt dus voort uit een overtuiging: ik ben niet goed genoeg, en diegene probeert zichzelf groter te voelen door anderen te kleineren. Doordat diegene zijn overtuiging gelooft dat hij (ooit) minder waard was, bonjourt-ie (om pijn te verdoven) andere mensen weg. Soms zijn mensen zo geblokkeerd dat ze nooit weten dat ze vanuit een overtuiging werken. Ze denken dus écht dat ze beter of juist minder waard zijn dan anderen. Het is dus echt belangrijk dat jij je door ego jou niet kleiner of groter laat voelen dan wie je in essentie bent. Nogmaals, we zijn altijd gelijk als mens. En die waarde hangt nooit af van externe dingen.

‘Het ego an sich blokkeert niet, alleen wij die niet altijd het ego kunnen waarnemen en waarderen voor wat het is.’

Als je je volledig laat leiden door je ego, krijg je hier hoe dan ook last van. Als je je identificeert met het pijnlichaam, wordt het verleden en de toekomst namelijk belangrijker dan open te staan voor wat er zich nu voordoet. Op die manier houd je je vast aan oude structuren en beperkende manieren van denken en handelen.

Samenwerken

Ons ego is slim. Hij heeft een overheersende stem. Als je niet bewust bent van je gedachten en emoties, zal het ego al gauw de baas zijn. Als het ego de regie in handen heeft, leven we niet vanuit ons eigen ik en hebben we dus nauwelijks invloed op ons eigen gedrag. Dan reageren we vanuit de ego, en dat is beperkend en doet pijn. Want je denkt steeds dat je niet goed genoeg bent of niet waardevol, en je vindt dit misschien ook van anderen.

Het ego is beperkend omdat het wil (over)beschermen. Kwetsbaar zijn, hulp durven vragen, kritiek krijgen: daar houdt het ego niet zo van. We voelen ons dan snel oncomfortabel en dat willen we vaak voorkomen, dus blijven we al gauw goed luisteren naar dat vernauwende stemmetje. Daarom klagen talloze mensen ook zó regelmatig, omdat ze zich ongemakkelijk voelen en hiermee niet om kunnen/willen gaan. Dit geklaag komt vanuit hun ego en ze hebben hier vaak totaal geen erg in. Zelfobservatie en bewustwording hiervan is dus broodnodig om geklaag en wrok te verminderen/te stoppen, zodat deze cirkel zich niet maar eindeloos blijft herhalen.

Echter, het ego is zeker niet de boeman. Het ligt er maar aan waarvoor je het gebruikt. Als je door blijft klagen, laat je jouw pijnlichaam alleen maar groeien en zo overmeesteren. Maar wanneer je jouw ego als een database gebruikt om te kijken wat er nog op te lossen valt, en je hier iets mee gaat doen, is het eigenlijk een mooie herinnering.

Wanneer je jouw hart laat samenwerken met je ego, ontstaat er ruimte. Het ego an sich blokkeert niet, alleen wij die niet altijd het ego kunnen waarnemen en waarderen voor wat het is. Als je beseft dat alles in je zit, alle liefde kracht en vertrouwen, zul je dan ook steeds minder een spiegel nodig hebben. Of je zal je spiegel eerder herkennen waardoor je makkelijker door blokkades heen komt.

Observeren

De beste samenwerking met je ego bereik je volgens Tolle als volgt: door een stap terug om jezelf goed te observeren en alles wat er bij je binnenkomt. En daarna een stap vooruit te doen door alles te accepteren wat er nu is, zonder identificatie met je ego.

En als je ego-gedachten krijgt als: ik kan het niet, ik ben niet goed genoeg, iedereen vindt mij stom; begrijp dan dat dit stemmetje een overtuiging is en nooit de waarheid. Zie deze oordelen enkel als gedachten en observeer deze goed. Bekijk de kern van je gedachte en schrijf dit op. Bijvoorbeeld: ik ben niet goed genoeg. Zonder je ego te beoordelen (zo van: wat dóm dat ik dit denk) kijk je neutraal hiernaar. Hoe kom je bij deze gedachte? Is er iemand die dit ooit tegen jou heeft gezegd? Welke situaties heb je meegemaakt waardoor je zo zeker bent van deze waarneming? Schrijf op wat er binnen komt.

Schrijf het allemaal op, hoe negatief en kleinerend het ook is. Als je dat hebt gedaan en je leest het nog eens, kan het al zijn kracht en invloed verliezen. Vraag jezelf nogmaals af waar deze gedachten en patronen vandaan komen en wat ze je te vertellen hebben. Is het tijd om deze blokkade te helen? Om los te laten en verder te gaan? Bedank je gedachten (klinkt suf, maar ze zijn hier om jou te spiegelen en niet om je bang te maken). Laat het even hierbij.

Zo heb je je ego ruimte gegeven, er niet over geoordeeld en het bedankt voor zijn werk. Laat het rusten en kijk wat dit voor jou doet. Niets hierin is goed of fout, het gaat erom dat jij je niet laat leiden door deze gedachten.

Als je hele overheersende ego-gedachten hebt die luidruchtig zijn, is dat heel vervelend. Dit is ook menselijk. Soms nemen ze je volledig over en lukt het niet om enkel te observeren. Als jij je in roerige wateren bevindt, laat dit er dan ook zijn en weet dat alles een proces is. Als je je ego leert herkennen, kan je er nog niet meteen mee werken. Babysteps.

Verder kan je jezelf beschermen tegen andere mensen die wel erg vanuit hun ego (af)reageren op jou. Dit kan door ze niet als vijanden te beschouwen. Iemand wordt pas vijand als je het onderbewustzijn – het ego – personaliseert. Tolle zegt dat je deze mensen kunt vergeven voor jezelf. Vergeving is door de vingers zien, of beter: doorzien. Je kijkt dan dwars door het ego naar de geestelijke gezondheid, de werkelijke essentie in ieder mens. In die essentie is iedereen namelijk goed, dus kan iemand nooit je vijand zijn. Je kan iemand wel als vijand zien.

Conclusie

Een ego is dus niets meer dan je (onderbewuste) pijnlichaam. Alles wat jou ooit heeft geraakt (op een fijne of minder fijne manier) is opgeslagen in je lichaam, geest en ziel. En als iemand jou weer raakt op die plek, schiet er een la open en komen al die mapjes weer tevoorschijn. Vaak hebben we hier helemaal geen zin in en smijten we de la keihard weer dicht waardoor deze net zo hard weer terug knalt. Auw. Voor je het weet zit je verstrikt in je eigen pijn en voer je oorlogje met jezelf (leuk metafoor hè). Je blauwdruk leren kennen is dus heel belangrijk. Door deze kennis kunnen we namelijk luisteren naar wat onze ego écht te zeggen heeft en zo terugkeren naar onze kern. Op die manier leren begrijpen dat dit wezentje bij ons hoort, maar we het in wezen niet zijn. 

Observeer en word je bewust van het ego, zijn doel en je eigen Ik. Dit alles begrijpen en ontleden kan heel lastig zijn, maar is wel de sleutel tot veranderingen in ons bestaan als mens.

Zoals de vogel feniks herrijst uit de as, zo brengt het ego noodzakelijke pijnlijke voorwaarden voor bevrijding, omdat het weet dat er een veel krachtigere versie van de persoon zal oprijzen uit deze pijn. Oude structuren, overtuigingen en ideeën kun je op die manier vervangen door frisse, nieuwe wegen.

Geïnspireerd op: Een nieuwe aarde, Eckhart Tolle

 

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

16 Comments

 1. Dank je voor deze mooie blog.
  Het lijkt wel of het ego een gevolg is om te kunnen overleven. En ik vroeg me af of er in een cel ook al iets te bekennen is wat het ego is.

  1. Hoi Paul,

   Dankje voor je reactie. Idd, en ook om te groeien. Het helpt ons dus ook, om te beschermen en te groeien. Samenwerken is the key ;)! Gr Suze

 2. Dian says:

  Wat een mooi en duidelijk artikel heb je geschreven. Het helpt mij! Dank je wel ❤️

  1. Suze says:

   Graag gedaan, jij bedankt voor je reactie!

 3. Dorus says:

  Hoi Suze,
  Mooi om te lezen wat je te vertellen hebt. Ook ik ben HSP’er vlgs. de omschrijvingen. Je bent, net als ik, een groot fan van Eckhart Tolle. Toch heb ik moeite met zijn visie over het verleden. Hij zegt: Als het verleden je weerhoudt om in het nu te zijn, wat voor macht heeft het dan. Onlangs heb ik een verwarde geestessituatie gehad die veel angst met zich mee bracht. Per toeval raakte ik in gesprek over voorvallen in mijn jeugd, en de spanning loste als het ware op; dus praten over het verleden (mijn jeugd) was hier de sleutel. Daar was ik heel blij mee, maar staat vlgs. mij haaks op wat Tolle schrijft. Ik ben benieuwd hoe jij dat ziet.
  Lieve groet, Dorus.

  1. Suze says:

   Hi Dorus! Dankje voor je reactie. Ik snap je vraag niet helemaal. Hij zegt als het verleden je weerhoudt om in het nu te zijn, wat voor macht heeft het dan? In welke context zegt hij dat? (link?). Als hij hiermee bedoelt dat het verleden veel invloed heeft hoe je nu in het leven staat, ben ik het daar mee eens. Veel mensen leven namelijk in het verleden, en kunnen daardoor slecht aarden. Veel angst stamt ook af uit het verleden. Dit klopt dan toch met jouw situatie? Dat jouw spanning van het nu door situaties uit je verleden kwam, en toen je er emotioneel heen ging om het alsnog te helen, dit een positieve invloed heeft op je nu? Of begrijp ik het verkeerd? Liefs!

 4. Dorus says:

  Hoi Suze,
  Tolle’s uitspraak kun je vinden in zijn boek ‘Een nieuwe aarde’ subhfdst 5 ‘Het verleden met je meedragen’ de laatste zin. Inmiddels heb ik een lichte terugval gehad en ik heb dat onbehaaglijk (beklemmend) gevoel opgelost door dat gevoel in mijn bewustzijn te brengen (een tip van Tolle); dat werkte vrijwel onmiddellijk; echt geweldig (zie ‘De kracht van het NU’ subhfdst. 6 ‘Vergeef voordat je het lichaam binnengaat’). Ik ben het dus ook wel met Tolle eens dat je echt niet tot Sint juttemis in je verleden moet gaan graven. ‘Aandacht is de sleutel tot transformatie’ zoals Tolle het zegt en hij maakt het allemaal ook begrijpelijk. Op zich fijn dat zelfonderzoek naar bewustzijn me al ver heeft gebracht, maar het is soms wel een eenzame tocht.
  lieve groet, Dorus

  1. Suze says:

   helemaal mee eens. Doubt less, do more. Maar soms moet je je gevoelswereld (en verleden) in om in volledig in het nu te blijven. Maar dan moet je er ook uit en iets met je lessen DOEN. Daarom houd ik zo van praktische spiritualiteit, iets war je wat aan hebt. Dankjewel voor je bericht heel waardevol 🙂

   PS kan je me even laten weten of je een email kreeg, of je zelf bent teruggekeerd naar mn website? Zit nog steeds te priegelen met een bepaalde plugin haha!

   Fijne dag voor jou
   Liefs S

 5. Dorus says:

  Spiritualiteit heeft bij veel mensen het label zweverig te zijn; maar het is super nuchter. Het zijn degenen die in de waan van alledag leven, die zweverig zijn; alleen het EGO kan dat niet begrijpen.

  1. Suze says:

   true !

   1. Rogier says:

    Wat een sterke tekst. Het helpt mij nu al om beter te kijken naar mijn reactie op anderen.

    1. Thank you :). Waarmee hielp het zoal? Leuk om te horen en succes met jouw pad. Liefs

 6. maaike says:

  Mooi geschreven, bedankt.

  1. Dankjewel !!!

 7. Spiritualiteit heeft bij veel mensen het label zweverig te zijn; maar het is super nuchter. Het zijn degenen die in de waan van alledag leven, die zweverig zijn; alleen het EGO kan dat niet begrijpen……Wat een mooie tekst !

  1. Dankje!! En idd het is zeer gegrond

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.