Spiegelen
Betoog Collectief

We zijn allemaal elkaars leraren en leerlingen

‘I truly believe that everything that we do and everyone that we meet is put in our path for a purpose. There are no accidents; we’re all teachers – if we’re willing to pay attention to the lessons we learn, trust our positive instincts and not be afraid to take risks or wait for some miracle to come knocking at our door.’ – Marla Gibbs

Wist je dat alles in het leven één grote spiegel is voor wat er in jou gaande is? Al je frustraties, verdriet, woede..het zit allemaal al in jou en een ander raakt dat aan. En waarom dan? Zodat je telkens weer bij jezelf keert, steeds meer je eigen waarheid gaat zien en vanuit daar gaat leven. Hoe ontdek je dit sabotagemechanisme?

We zijn te allen tijde allemaal leraren – met alles wat we doen, met alles wat we niet doen, met alles wat we zeggen, met alles wat we niet zeggen en met onze overtuigingen, met onze attitudes – allemaal, wij allemaal.

Mensen die je op je pad ontmoet kan je als een spiegel zien om bewust te worden. Als je hier steeds bewuster wordt, kun je op die manier meer innerlijke vrede ervaren en ervaren wie je werkelijk bent. Door je spiegels te (h)erkennen die je dagelijks confronteren met je eigen zijn, kun je bekijken wat dit over jouw diepst verscholen ‘IK’ zegt. Wie of wat spiegelt jou? En wat zegt dit over jou?

Als jij in de ontkenning leeft, is datgene wat je in de eerste instantie triggert alleen maar een uitwijkmanoeuvre van je ego om niet te hoeven voelen, en zo alles bij het oude te laten en niet te hoeven veranderen. Het ego houdt namelijk absoluut niet van verandering en houdt je daarom graag in je comfortzone. Je ego wil je namelijk beschermen voor verandering, en de pijn die daar mee gepaard gaat. Als je dat kunt zien, dat je angsten ‘slechts’ een reactie zijn vanuit gewoonte, dan ben je op de goede weg.

Denk maar eens aan die persoon aan wie jij je flink aan ergert. Misschien voel je je wel geïntimideerd en is diegene in jouw ogen bijvoorbeeld te veel aanwezig en trekt diegene zich niets aan van anderen. Jouw reflectie over deze persoon kan wel eens een heel andere ergernis kunnen zijn dan wat jij in eerste instantie bedenkt.

Probeer eens te voelen. Waarom zou diegene zo doen? Uit (on)zekerheid? Aandacht nodig om erkenning? Wil deze persoon laten zien dat hij/zij heel erg betrokken is? Of zou deze persoon zichzelf overschreeuwen om zijn/haar eigen pijn niet te willen voelen? Het antwoord maakt eigenlijk niet uit. Het gaat namelijk niet over die ander, het gaat over jou.

De spiegel is datgene wat jij voelt en niet wat je ziet! Als jij je gefrustreerd voelt over een ander, zit er onmacht, frustratie of onrecht in jou. Die irritante persoon is zelf verantwoordelijk over zijn of haar leven. Daar kan jij niets mee.

Ga op onderzoek uit waar of waardoor dat gevoel is ontstaan. Het is alleen maar de pijn die in deze situatie wordt aangeraakt. En dan komt wellicht een oplossing. Is het wellicht de hoogste tijd dat je jezelf een schop onder je kont geeft? Is dat misschien je frustratie, om ook te willen leven zonder goedkeuring van anderen?

Je kan een talent, een kracht of een emotie alleen voelen als jij het ook in je hebt. Het heeft dezelfde frequentie met jou. Het zegt niet dat jij óók zulk gedrag hebt, en ook niet per definitie dat je hetzelfde gedrag wil, het zegt wel dat er een oude pijn wordt aangeraakt..dus het is al wel aanwezig in jou. Aan jou om te ontleden hoe en wat. Als je geen blokkade hebt, dan kan je je ook niet groen en geel ergeren aan het gedrag van één persoon, diegene stopt die vervelende emoties die het bij jou triggert niet in jou namelijk. Zonder wond geen pijn, dus aan welke wond wordt jij herinnerd?

Als je hier steeds meer mee oefent, dan zal je ervaren dat we geen gedachten, emoties, patronen, zintuiglijke waarnemingen, of een lichaam zijn. Je ervaart dan steeds meer dat we LIEFDE zijn, en liefde is vormloos. Dit kan echter niet door ons verstand begrepen worden. We kunnen het alleen maar ervaren, door te voelen en er bewust mee te oefenen dus.

‘Als jij veranderd bent, verandert je hele wereld, omdat de wereld slechts een afspiegeling is. Als je in de spiegel kijkt en je waardeert niet wat je daarin ziet, zou je wel gek zijn als je het beeld in de spiegel aanviel. Maar dat is precies wat je doet in een toestand van niet-aanvaarden (= verzet). En als je het spiegelbeeld aanvalt, valt het op zijn beurt natuurlijk jou aan. Als je het spiegelbeeld aanvaardt, hoe het er ook uitziet, als je er vriendelijk tegen wordt, kan het onmogelijk niet vriendelijk tegen jou doen. Zo verander je de wereld.” -Eckhart Tolle – De Kracht van het NU

En hoe de één jou spiegelt, zo geldt het ook andersom en ben jij weer een spiegel voor een ander. Zo zijn we allemaal elkaars leraren en leerlingen.

Wil je hiermee oefenen? Dan is het zeker de moeite waard om dit werkboek eens in te vullen voor jezelf:

Werkboek

 Geïnspireerd op een artikel van Esther Buijs.

 

 

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.