Bali Collectief Een beter milieu Samenwerkingen

Winactie: 3 x 1 voor het boek Ontplastic

Op 12 februari verscheen het boek Ontplastic. Dit is een makkelijk en praktisch boekje dat je helpt om plastic op elk gebied uit je leven te bannen. Handig! Want ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik vind het verrekt lastig om (bijna) geen plastic in mijn leven te gebruiken. Zeker sinds ik op Bali woon, heb ik grote moeite om dit te omzeilen. Al doe ik hier eigenlijk ook helemaal niet genoeg mijn best voor, omdat ik over deze plastic-kwestie eigenlijk meer vragen heb dan antwoorden. En laat Ontplastic nou net antwoord geven op deze vragen, die iedereen wel heeft.

Dat plastic een wereldwijd probleem is, weten we denk ik allemaal wel. Maar ben jij bewust over je plasticverbruik en hoe hoe je dit kan minderen?

Hier op Bali bestel ik bijvoorbeeld veel vaker eten dan nodig is, dan dat ik ergens wat ga eten of zelf kook. Eten bestellen is hier dankzij import over het algemeen namelijk goedkoper dan zelf boodschappen doen en eten maken, tenzij je iedere dag groenten en kip van de markt koopt, wat omringd wordt door vliegen. En als je eten afhaalt bij lokale warungs, maken ze vaak nog gretig gebruik van plastic. Dit is dus niet goed, en daar ben ik mij zéker van bewust.

Wat doet Bali?

Delen van Bali met westerse invloeden, dragen in het algemeen een steentje bij aan een duurzamer milieu. Veel supermarkten verstrekken bijvoorbeeld überhaupt geen plastic tasjes meer. Hierdoor ben je verplicht een stoffen tasje te kopen, of je eigen tas mee te nemen. Ook zijn groenten en fruit in de supermarkt niet verpakt in plastic. Daar kan Appie Heijn nog wat van leren, me dunkt!

Als je bij de wat duurdere Westerse tentjes bestelt/of afhaalt, is de bestelling vaak verpakt in papieren tassen, het eten in gerecycled vezelachtig karton en koffie en soepen in glazen inwisselbare potten. Ook kan je vaak je flesje water vullen bij restaurants, wat goedkoper is dan een nieuw flesje kopen.

Daarnaast zie je steeds vaker dat je een gratis koffie bij een tentje kan krijgen, als je eerst een bucket met ingezameld plastic/troep van het strand inlevert. Verder zijn er genoeg groepen mensen die ‘s ochtends plastic van het strand opruimen.

Er zit hier dus zeker beweging in het verbannen en opruimen van plastic, en misschien wel zelfs meer dan in Nederland. Maar het is hier ook een groter probleem, omdat veel Balinezen op dit gebied onkundig zijn. Ook zijn mensen hier met minder geld aangewezen op het goedkope plastic, gerecyclede spullen zijn voor hen te duur.

Wat doe ik?

Ik kan niet voor andere mensen instaan, wel voor mijzelf. Net als jij. En ik voel me te vaak schuldig als ik weer eens plastic verpakkingen krijg, als ik iets besteld heb. Want deze relatief kleine inspanningen in mijn leven hebben met relatief kleine inspanningen van anderen een groot impact op de wereld, en daar ben ik mij van bewust.

Een beter milieu begint echt bij jezelf (flauw, maar waar), dus wil ik maatregelen treffen. Nu bestel ik ook al minder eten, en als ik dat doe is het bij de Westerse tentjes die geen gebruik maken van plastic. Ik probeer nu ook echt iedere keer mijn rugtas mee te nemen naar welke supermarkt dan ook. Maareh, wat kan ik nog meer doen?

Oplossingen

Heb jij net als ik meer vragen dan oplossingen? En wil je iets doen, zonder je hele leven 180 graden te moeten omgooien? Dan is dit kleine boekje iets voor jou. In dit kleine, geïllustreerde boekje vind je namelijk 101 simpele manieren om jouw plasticverbruik terug te dringen zonder dat het een grote impact op je leven heeft, maar uiteindelijk wel op het milieu. En daar zou iedereen eigenlijk mee bezig moeten zijn, als je het mij vraagt.

Ontplastic beantwoordt vragen zoals: ‘Hoe organiseer ik een plasticvrij feestje?’, ‘Wat is een goede vervanger voor huishoudfolie?’ en ‘Waar vind ik plasticvrije make-up?’. Wil jij dit boek winnen? Laat hieronder dan een reactie achter, waarin je aangeeft waarom het jou op dit moment in je leven nog niet lukt om plastic te verminderen. Op Instagram kan je ook meedoen met deze winactie, laat daarvoor een reactie achter onder de foto van deze actie. Ik kies 3 winnaars uit op woensdag 20 februari 2019.

Suze

Ik ben Suze, geboren om 08.08 op 31.08.1989, te Breda.
Ik ben een HSP'er, een nieuwetijdsmens, een lichtwerker, een Brabander, een zacht meisje met pit, beeldend en praktisch tegelijk, iemand met een sterke boodschap, maar bovendien: een mens met allerlei imperfecties en perfecties: net als jij.

Ik verwonder mij voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Ik analyseer er wat op los, en schrijf om de boel te structureren en anderen te inspireren.
Altijd op zoek naar eenheid en verbinding, met authenticiteit en aanwezigheid in het hier en nu. Zodat ik niet ga zweven, maar geworteld blijf. Met het hoofd in de wolken, en de voeten in de aarde.

Hier laat ik al mijn kaarten zien, verenig ik alle elementen van het leven en nodig ik jou uit om hetzelfde te doen.

Spread the light

💙

You may also like...

70 Comments

 1. Landje Bleeker says:

  Ik ben al bezig om plastic af te weren , zoals ik koop geen komkommer in plastic of paprika in verpakking , dan ga liever even naar de markt , ik doe ook losse broden in een papierenzak (supermarkt) , zeep met papieren wikkels , geen douchegel gebruiken maar zeep , maar ik wil meer leren en weten .
  Met dit boekje kom ik vast te weten wat ik nog meer kan doen . Ik erger namelijk kapot aan zoveel plastic en de kabinet doet er te lang over met verbod , in 2021 mag geen plastic rietjes , borden , bestekken meer , kom op zeg doe eerder en meer verbod op plastic tassen , want de markt geeft nog steeds uit .grrrrr

  1. Dankje voor je bericht! Woensdag kies ik een winnaar. Klinkt goed wat je allemaal al doet, kan ik nog van leren :).

 2. Ik vind het lastig,meestal druk en haastig boodschappen doen en te weinig besef hoe het anders kan
  benieuwd naar het boekje

  1. Dankje voor je bericht, Anna! Ik kies woensdag 3 winnaars uit.

 3. Lijkt me zo’n fijn boek! Ik probeer al enorm op te letten in gebruik met plastic, alleen bijvoorbeeld vind ik het nog lastig met bv groenten uit de supermarkt en andere producten waar zo vaak plastic omheen zit! Lijkt me een heel handig boek!

  1. Dankje voor je bericht, Joyce! Ik kies woensdag 3 winnaars uit.

 4. wilmsen anita says:

  Ik wil het boekje graag lezen en plastic-vrij leven

  1. Dankje voor je bericht, Anita! Ik kies woensdag 3 winnaars uit.

 5. Ditty Dirks says:

  I bring my own paperbagto the greengrocerto put in my vegetables. I also collect plastic when I walk around. Nut I need more ideas.

  1. Thanks for your participation. The book is in Dutch though, did you know that? Wednesy I will choose 3 winners!

 6. Marijke says:

  Handig zo’n boekje! Kan ik goed gebruiken, doe mijn best maar ontkom niet aan plastic!
  In de supermarkt pak ik een plastic zakje voor de groenten en het fruit, gaat automatisch! Zie ook even niet hoe dat anders zou kunnen, ze moeten aan de kassa kunnen zien wat je koopt om de goede prijs te scannen..

  1. Dankje voor je bericht, Marijke! Ik kies woensdag 3 winnaars uit.

 7. Wauwwie super gaaf doe graag mee

  1. Dankje voor je bericht, Jacqueline! Ik kies woensdag 3 winnaars uit.

 8. Ik doe graag mee omdat overal zit plastic om als je iets koopt. Altijd meer en meer plastic. Dubbel plastic. Het is moeilijk om de afvalberg van plastic te verminderen als bij alles wat je koopt zoveel plastic zit. Zo ik doe graag mee😊👍

  1. Dankje voor je bericht, Iris! Ik kies woensdag 3 winnaars uit.

 9. Er wordt te veel aangeboden in de supermarkten met plastic verpakkingen. Ben me er wel bewust van dat we af moeten van al het plastic.

  1. Dankje voor je bericht, Nelly! Ik kies woensdag 3 winnaars uit.

 10. Omdat er in de winkel nog te veel verkocht wordt met plasticverpakkingsmateriaal..

  1. Dankje voor je bericht, Anna! Ik kies woensdag 3 winnaars uit :).

 11. joke van overbruggen says:

  Nuenen, 17 februari 2019
  Suze Dijkstra,

  Er zijn vele manieren om bewust met plastic om te gaan
  Ik koop zoveel mogelijk “naturel”
  Dat heb ik bovenaan mijn boodschappenlijstje staan
  Soms denk ik: nu weet ik het wel
  Maar het plastic komt je in iedere supermarkt tegemoet
  Ook de grote massa die het afval scheidt in speciale plastic zakken
  Denkt : “wat doen we het toch goed”
  Maar helaas loopt onze afvalstroom via erg veel verschillende takken
  Hoe krijgen we de bergen plastic in de zee en op het strand
  In hemelsnaam aan de kant?
  Natuurlijk helpt de terugkeer van het duurzame glas
  Maar ik heb een machine nodig voor het doen van de was
  Ook de droger verzet voor mij veel werk
  Want mijn waslijn is helaas niet zo sterk.

  met vriendelijke groet,

  Joke van Overbruggen
  Antoon Kerssemakersstraat 34
  5671 DR Nuenen c.a.

  1. Hoi Joke, dankje voor je bericht. Je bent er in ieder geval bewust mee bezig, en perfect wordt het nooit. Is het wel handig om je adres hier zo neer te zetten, of maakt je dat niet uit? Hoor het wel! Gr Suze

 12. Sylvia De Geest says:

  Door het apart inzamelen van plastic zijn we ons erg bewust geworden van de hoeveelheden overbodig plastic in ons leven. De volgende stap is het plastic verbannen. Hulp daarbij is zeker welkom.

  1. Dankje voor je bericht, Sylvia! Ik kies woensdag 3 winnaars uit.

 13. Carmen says:

  Hi Suze, wat een geweldig initiatief! Ik ben me ook steeds bewuster aan het gedragen m.b.t. dit enorme wereldwijde probleem. Het lukt me op sommige vlakken echter niet goed om het helemaal te verbannen. Ik heb een zoontje die vaak ongevraagd van ooms, tantes, opa’s en oma’s plastic speelgoed krijgt (uit een niet nader te noemen winkel 😉), wat binnen de kortste keren uit elkaar valt. Ook vind ik het lastig om als ik al een keer afhaalmaaltijden haal al het plastic te vermijden. Het zou veel makkelijker zijn als we zeker single use plastic gewoon wereldwijd verbannen, we zijn landelijk al goed bezig maar er zijn nog zulke grote stappen te maken. Ik ben zeer benieuwd naar dit mooie boekje! Ik kan wel wat handvaten gebruiken. Liefs Carmen

  1. Hahahha. Mac Donalds? En zo herkenbaar met afhaalmaaltijden! Ze doen het hier op Bali OF perfect OF verschrikkelijk. Op naar de gulden middenweg voor de hele wereld! 🙂

 14. Will Langenberg says:

  Ik wil het plastic graag verminderen in mijn leven, maar veel winkels maken het je onmogelijk.
  Alles wordt tegenwoordig in plastic verpakt, niet één , maar meer lagen, belachelijk. Is dat nou nodig.
  Om er zelf iets aan te doen, doe ik, als het er tenminste ligt, het groente en fruit in een papieren zak in de supermarkt. De J…. doet er al iets aan.
  Wat me opviel, is dat er nog winkels zijn, die vragen of ik het in een plastic zakje wil.
  Kinderspeelgoed wordt soms in drie lagen plastic verpakt. Dat is toch ook niet nodig.
  Als je in de winkels kijkt, dan glimt het plastic je tegemoet.
  Thuis zorg ik dat al het plastic verzameld wordt en in de oranje bak gaat.
  Meer kun je er op het moment niet aan doen.
  Ik doe mijn best.

  1. Ja bizar! Hier valt dat dus echt mee!!! Zie niks verpakt qua groenten en fruit, maarja hier kieperen lokale mensen plastic in water…of ze verbranden het. Wie heeft ooit plastic bedacht? Haha.
   Gr Suze

 15. Anneliese de Waal says:

  Ik doe graag mee.
  Op veel producten zit nog plastic, ik verzamel het wel netjes iedere week voor de plastic.

  1. Dankje voor je bericht, Anneliese! Ik kies woensdag 3 winnaars uit :).

 16. Ik waag graag mijn kansje op dit boek om zo zelf en anderen hun bijdrage te laten leveren aan een wereld met minder plastic.

  1. Dankje voor je bericht, Jan! Ik kies woensdag 3 winnaars uit :).

 17. Heel interessant ! Ik doe mee!

  1. Dankje voor je bericht, Sandra! Ik kies woensdag 3 winnaars uit :).

 18. Anita te Gussinklo says:

  Ik ben iedere keer weer verbaasd wat een plastic ik heb na flink wat boodschappen in huis te hebben gehaald. Bedrijven van voedingsmiddelen zouden hier echt wat aan moeten doen.
  Op zich zou ik best zo’n zak om groenten, fruit, noten, zaden en brood in te doen kunnen kopen maar waarom zijn deze zo duur?
  Als ik heel eerlijk ben is denk ik geld toch de reden waarom het mij op dit moment in mijn leven nog niet lukt om plastic te verminderen.

  1. Dankje voor je bericht, Anita! Ik kies woensdag 3 winnaars uit :).

 19. Danielle says:

  Ik ben mij steeds meer bewust dat overal plastic is maar ik weet nog niet wat ik er tegen kan doen.

  1. Dankjewel voor je bericht Danielle!! Ik kies woensdag 3 winnaars uit!

 20. sandra says:

  Ik weet dat in heel veel producten onzichtbaar plastic zit. Het lijkt soms zo makkelijk om het allemaal te scheiden maar ik denk dat ik heel veel manieren nog niet ken. Graag zou ik dit boek winnen om daar wat meer inzichten in te krijgen.

  1. Dankje voor je bericht, Sandra! Ik kies woensdag 3 winnaars uit :).

 21. Angela Streunding says:

  Na eerst de dieren en het milieu te helpen door eerst vegetarisch en daarna veganistisch te zijn gaan eten ,is nu mijn volgende stap om te proberen plastic te mijden.Alleen waar moet je beginnen?De plastic vliegt je om de oren!Dit boekje zou dus meer dan welkom zijn!

  1. Dankje voor je bericht, Angela! Ik kies woensdag 3 winnaars uit :).

 22. Leuke post! Ik ben ook recent begonnen met de stap naar minder afval. Graag wil er meer over leren en daarom zou ik het boek ontzettend graag winnen! Momenteel lukt het me helaas nog niet altijd om nee te zeggen tegen plastic. Vooral omdat heel veel producten toch echt voorverpakt in de supermarkt liggen en de markt alleen op woensdag ochtend plaatsvindt, wanneer ik dus werk. Maar beetje bij beetje komen we er wel 🙂

  1. Dankje voor je bericht, Dagmar. Herkenbaar ook. Ik kies woensdag 3 winnaars uit :).

 23. centine blaakman says:

  We nemen kleine stapjes: eigen tas mee naar de super, katoenen zakjes mee voor de groentes, fruit en broodjes, wat vaker groentes kopen op de markt. Maar het wordt ons niet makkelijk gemaakt om minder plastic te gebruiken want het ligt voor het oprapen….letterlijk en figuurlijk.

  1. Dankje voor je bericht, Centine! Ik kies woensdag 3 winnaars uit :).

  2. herkenbaar ook

 24. J. Troost says:

  zou dit boek graag willen lezen en zo te leren om minder plastic te gaan gebruiken

  1. Dankje voor je bericht, J! Ik kies woensdag 3 winnaars uit :).

 25. Nina Mol says:

  Volgens mij ben ik al op de goede weg maar meer info is altijd welkom!

  1. Dankje voor je bericht, Nina! Ik kies woensdag 3 winnaars uit :).

 26. Beter millieu ? Begin bij jezelf. Maar dat red ik zeker weten niet alleen!! Tuurlijk kun je beginnen met de tips die (al) genoemd worden.
  Alle kleine beetjes helpen. En wie het kleine niet eert , is een grote niet weert.
  Tegenwoordig neem ik bh waszakjes mee naar de markt voor klein los fruit. B v bl bessen.
  Ze kijken me raar aan maar op den duur doet iedereen het.
  Zou heel graag het boek “ Ontplastic” van Harper Collins , willen winnen om nogbwter m n best te doen , anderen er van te overtuigen. En er meer van te leren. , te weten over het plastic probleem.

  1. Dankje voor je bericht, Nanda! Herkenbaar wat je zegt. En dat van die BH zakjes vind ik erg grappig en goed van je! Ik kies woensdag 3 winnaars uit :).

 27. De boodschappen, daar ben ik mee begonnen: geen plastic verpakkingen meer kopen!
  Nou dat is tot nu toe maar gedeeltelijk gelukt.
  Vooral wat wij gebruiken in de badkamer daarvan zit nog veel in plastic verpakkingen.

  1. Dankje voor je bericht. Lush heeft heel veel lekkere douchespullen, veel zonder plastic! Woensdag kies ik de winnaars uit 🙂

 28. Kim Stolk says:

  Lijkt me leuk om nog meer tips en trucs te krijgen om mijn plasticgebruik te minderen.

  1. Dankjewel voor je bericht, Kim. Woensdag a.s. kies ik de winnaars uit!

 29. Saskia says:

  Hoi Suze,

  Wat een ontzettend interessant boek! Wat is Bali goed bezig zeg, daar kan Nederland (en de AH inderdaad) nog veel van leren! Ik zie soms door de bomen het bos niet en heb het idee in de supermarkt meer plastic dan voedsel te kopen… Daarom maak ik dolgraag een kansje!

  Wat gaaf om jouw verhaal te lezen, ik was ook zo’n dromer vroeger op school en ben ook hoog sensitief. EMDR heeft mij ook ontzettend vooruit geholpen. Super mooi om jouw journey te delen en anderen hiermee te helpen!

  Mijn vriend en ik proberen ook bewuster en duurzamer te leven. Door b.v. Groene energie, pescotarisch/ paleo eten (meer zit er even niet in met een heel strikt dieet vanwege verzuring/ Candida), zuinig consumeren en proefdiervrije & natuurlijke cosmetica te gebruiken. Helaas zit ik 5,5 jaar ziek thuis door de chronische ziekte van Lyme, maar dit heeft toch ook veel positieve veranderingen teweeg gebracht en ik heb ervoor gekozen verschillende alternatieve wegen te bewandelen (zolang dat financieel lukt). Volgende stappen zijn me verdiepen in vegan (cosmetica) en natuurlijk plastic verminderen!

  Super bedankt voor deze gave kans & heel veel geluk met jouw mooie reis Suze!

  1. Wat een ontzettend leuk bericht Saskia! Dankjewel!!!! :)))

   Herkenbaar van Candida, heb dat ook jaaaaren gehad. Ga daar maar eens weer over schrijven. Hoe houd jij dat onder controle? Wist je dat candida ook in verband staat jet me eigenwaarde? Sinds die bij mij op peil is is candida bijna weg. zo bizar. Kon geen supplement tegenop, al moet je dat ook zeker lichamelijk behandelen. Oregano is trouwens ook erg goed daarvoor! En lyme heeft ook een spirituele betekenis, ‘toevallig’ heb ik nu Lyme, maar gelukkig geen chronische. Na 5 maanden zijn ze daar achter gekomen en de antibiotica slaat goed aan. Succes met je pad en dankje voor je lieve woorden.

   Ik kies morgen 3 winnaars uit, die persoonlijk een bericht ontvangen XX

  2. Oh en kan jij even laten weten of je een bericht terug krijgt? Soms werkt dit systeem niet, zou zonde zijn als ik al deze berichten voor niets heb beantwoord en deze toppers niks terug krijgen haha. XX

 30. lottie says:

  Lijkt mij een onwijs interessant boek!
  Het lukt mij (nog) niet om plastic te verminderen: groenten dat overbodig in plastic ligt, een pakketje dat je thuis bezorgd krijgt met maar lieft 4x een plastic verpakking eromheen, in het ziekenhuis (waar ik stage loop) liggen alle materialen in plastic verpakt.
  gelukkig ben ik wel goed geworden om plastic te scheiden!

  1. Hahahha ja zo herkenbaar, vooral dat bestellen….zo easy ook in Nederland man man man. Hier kan ik niks bestellen dat zo snel aankomt, dus doe ik dat amper meer. kan me nog vele bol.com dozen en idd overload aan plastic herinneren. Diegene die plastic heeft uitgevonden zal zich vandaag de dag zeker omdraaien in het graf hahahah.

   Morgen kies ik 3 winnaars uit!! En die krijgen een prive bericht. Dankje voor het meedoen. X

 31. Toffe winactie. In de supermarkt is het tegenwoordig nog steeds moeilijk om plastic te vermijden.

  1. Herkenbaar! Morgen kies ik 3 winnaars uit!! En die krijgen een privé-bericht. Dankje voor het meedoen, Liana X

 32. Wouter Vos says:

  Tjaaa…. vleeswaren en doucheproducten.. dat zit vaak verpakt in plastic. Best lastig om dan wat anders te vinden al lukt dat met beetje zoeken wel maarja… je favoriete worst of douchegel…? 😉

  1. Hi Wouter! Lush heeft superveel douchespullen die niet verpakt zijn in plastic! Soapbars heet dat, ruiken goddelijk en weinig troep! Elke stad kent wel een Lush winkel, anders online te bestellen. Nee geen samenwerking, gewoon mijn favoriet al JAREN.

   Dankje voor het meedoen, morgen kies ik 3 winnaars uit! X

 33. ienske van der burg says:

  Ik doe al erg mijn best om minder plastic te gebruiken, maar via de kinderen komt vaak veel plastic rommel in huis, zoals in plastic verpakte traktaties , plastic speelgoedjes zoals bellenblaas of stuiterballen. Ook via verjaardagen komt er veel plastic binnen; de kids vragen aan oma of vriendinnetje bijvoorbeeld LOLballen.

  1. Thanks voor je bericht en meedoen Ienske! Gr Suze

 34. Henriëtte says:

  Ik doe erg graag mee Suze! Ik wil ook graag plastic te vermijden, maar het lijkt onmogelijk!!! Dankje voor je blog, ik heb ‘m net ontdekt en er zoveel plezier van. Blijf anderen inspireren! Gr Henriëtte

 35. Sjonnie says:

  Carnaval in Oeteldonk.
  Zaken mogen in Den Bosch tijdens carnaval geen drank in glas verkopen aan carnavalsvierders.
  Proost!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.